:: Добре дошъл CommonCrawl [Bot] (Бот)
"Дойдохме тук, за да почетем мъртвите", каза президентът на САЩ
Ще се насърчават учещите педагогика и инженерни специалност
Очаква се той да обяви съвместни проекти в енергетиката
Те можело и да се разширят при нужда
Одобрявате ли решението за тотално превъоръжаване на армията?
Да, категорично
Не, нас НАТО ни пази
Нямам мнение
Резултати
СТАТИСТИКИ
Общо 266,232,368
Активни 1,249
Страници 54,873
За един ден 621,541
ИНТЕРВЮ

Турция има претенции за компенсации на всички изселници

Стойността на имотите на бежанците от Одринска Тракия и Мала Азия може да варира от 10 до 20 млрд. долара, казва шефът на държавната агенция "Архиви" проф. Георги Бакалов
Снимка: ВЕЛИСЛАВ НИКОЛОВ
Георги Бакалов
Проф. д-р Георги Бакалов е роден през 1943 г. в Неврокоп (днес Гоце Делчев). Завършил е Софийската духовна семинария, а след това история и философия. Професор е по византийска история и християнска култура. От 1993 до 1999 г. е декан на Историческия факултет в СУ "Св. Климент Охридски". На 30 септември м. г. правителството го назначи за шеф на архивите.

- Проф. Бакалов, министър Николай Младенов заяви пред Анадолската агенция, че България е последната държава, която ще създава трудности на Турция в процеса й на присъединяване в ЕС. Ние обаче имаме условие за обезщетяване на бежанците от Одринска Тракия. Да не би да сме се отказали?

- От това, което ми е известно, няма такива изгледи. Напротив, в МВнР има постоянна комисия, в която има и наши представители. Тя работи по въпроса за документиране на имотите на физически лица, общински организации, държавни и църковни имоти. Това е процес, който върви отдавна, но му се даде тласък от 2008 г. Тогава стартира програмата "Български имоти и имоти на български бежанци от Югоизточна Тракия и Мала Азия". От тогава до сега се събраха значително количество документи. От 2009 г., когато се отвориха част от тези документи и хората получиха достъп до тях, около 5800 души са идвали за справка лично и около 6800 - по кореспондентен път, което означава, че са изпълнени около 12 000 заявки. Изпратени са на хората около 25 000 ксерокопия на документи, които се съхраняват в нашите архиви, вкл. и териториалните. Понякога нещата са много сложни, защото се явяват много наследници за един имот. Стойност за хората имат документи, които са свързани с притежание на крепостен акт, или тапия. Тя се издава на османотурски. Досега сме получили 2500 юридически сигурни документа, предадени ни от българи. Това са ксерокопия на документи и те вече могат да свършат работа при предявяване на някакви претенции. Но решението на този въпрос е чисто политическо.

- Продължава ли събирането на тапии и в момента?

- Да, този процес не е прекъснат. Отворен е януари 2009 г., бумът беше първите 6-7 месеца на м. г. и продължава и досега с малко спадане на темпото. Защото мнозина вече знаят, че за да предявят претенции, трябва да имат оригинален документ. А такива документи се намират или в общините в днешна Турция, в Одринска Тракия. Или във вилаетския архив в Одрин, или в Държавния архив в Истанбул.

- Турция на практика осигури достъп на български граждани до турските архиви. Проблемът е, че там документите са на османотурски. Има ли българи, които намират начин да си заведат преводач и да се ровят в тези архиви.

- Трудничко е, защото в самата Турция не са кой знае колко на брой специалистите, които могат да четат османотурски. Това изисква наемане на адвокат, той да наеме преводач-специалист, да издири в съответния фонд необходимия документ, след това да бъде регистриран по съдебен ред. Това е по силите на един по-платежоспособен човек. Има и такива, защото по някой път става дума за имоти с огромна стойност. Все пак ние имаме документи за 100 селища само в Одринска Тракия, а колко са в Мала Азия, колко са в Егейска Тракия, тепърва трябва да се уточнява.

- Имате ли идея колко струва едно издирване на документ за собственост в Турция?

- Нямам представа, защото първо трябва да се знае дали е в общински архив, дали е в Одрин или Истанбул. Но съдейки по процедурата, която имаме тук - българският архив е един от най-отворените в Югоизточна Европа, с никакви ограничения в достъпа, - за да откриеш по нищожни данни следата на някакъв документ, се изисква квалифициран човек или група да го издири, докато го постави на масата за четене. Подобна е практиката и там.

- На каква стойност към днешна дата е описът на български имоти и имущество, останали в Турция?

- Този въпрос често се подхвърля в общественото пространство и се визират какви ли не числа. Ако мога да кажа само, че стойността на тези имоти може да варира от 10 до 20 млрд. долара. Казвам това, защото трябва много точна експертиза. Трябва да се имат предвид оценките на самите имоти към онова време - 1918, 1920 г., след това да се види стойността на отделните валути към турската лира и българския лев, след това да се отнесе към днешно време тяхната покупателна стойност. Тук се слагат и лихвите, и времето. Иначе самите имоти като стойност според някои са около 1.6 млрд. - 1.8 млрд. долара в момента, когато са били загубени. Но трайната им загуба и липсата на каквито и да е приходи от тези имоти, липсата на всякаква компенсация, умножени по времето, може би дават тези числа.

- В кой момент ще бъдат сложени на масата българските и турските претенции по този въпрос?

- Това е проблем, който може да бъде решен само с политическа воля от самите правителства на най-високо ниво. Защото въпросът има и друга страна. И Турция има такива претенции. 150 000 турци напускат нашите земи след Освобождението. Тези хора са продали или на безценица част от имотите си, или са ги изоставили. Знам, че неправителствени землячески дружества събират информация и знаят в кои части на българските земи са живели, какви имоти са притежавали. Т. нар възродителен процес има няколко етапа. Най-известен е този през 80-те години заради шума, който се вдигна, но подобни случаи има и в миналото. Турската страна има претенции за всички изселнически вълни. И на масата на преговорите ще излязат напред въпросите на аритметиката и на добрата воля.

- ВМРО искат референдум за членството на Турция в ЕС. Дали обаче едно такова запитване може да даде отговор на много по-големия въпрос - има ли място за исляма в ЕС?

- Не мисля, че такива въпроси трябва да минават с референдуми. Защото ако се направи референдума да има или не смъртно наказание за углавни престъпления, знаем, че резултатът ще бъде да има. На въпрос трябва ли без съд да се конфискуват имоти на уличени в неправомерно забогатяване референдумът ще даде пак същите отговори. Референдумът не е панацея за отговор на такива въпроси. Той трябва да се отнася до неща, свързани с процеси с далечен прицел - от 20-30 години, в развитието на държавата и нацията. Докато въпросът с влизането на Турция в ЕС не зависи от нас.

- Все пак вашето мнение - може ли ислямът да повлияе негативно на ЕС?

- Опасен е радикалният ислям. Ислямът сам по себе си, ортодоксалният, не е опасен. Това е друга религия, със своите традиции и обичаи. Опасен е ислямът, в името на който се правят неща, за които не можем да прочетем в нито един текст на Корана. В този смисъл опитът да говорим за преодоляване на ислямската гетоизация в големите градове на Европа е безсмислено. Дори най-радикалните ислямисти произхождат от тези среди, от второ и трето поколение ислямисти, заселили се в Европа - Холандия, Франция. Европейският либерализъм достига до самоубийствени решения понякога. И това е един от най-големите дефекти на демокрацията. Смятам, че една култура, която не иска да съжителства с нашата на базата на консенсуса, трябва да бъде ограничавана.

- След 11 септември се смята, че ислямът става все по-агресивен. Застрашена ли е България от тази агресия?

- България не може да прави никакво изключение. Един тривиален спор, който се води у нас, е за ислямската дъга. Ако погледнете топонимно по картата - от Цариград през Егейска Тракия, Рило-Родопската област към македонските планини и Албания, - този регион още в османската империя съзнателно е бил ислямизиран, за да поддържа гръбнака на империята. Там има недопустими попълзновения на хора главно от Саудитска Арабия, Египет, от Йордания. Те проповядват радикалния ислям. Дълго време този регион беше оставен под наблюдение на ДПС.

- А по-рано имало ли е нашествие на радикален ислям по нашите земи?

- В 30-те и 40-те години на миналия век сред помюсюлманчените българи се заражда едно движение на родинците. Казва се "Дружба, Родина". Това са хора, които държат на две основни неща - ислям, но на български, Коранът да се чете в джамиите на български. Имената не е необходимо да бъдат на арабо-турски. Могат да си бъдат и български. Лоялност към българската политическа система. Бедата е, че това движение на родинците, което в момента се възражда бавно, има големи успехи и до голяма степен откъсва българите мюсюлмани от всякакви радикални влияния, които могат да идват. Но идва 9 септември и ги обявяват за фашисти. Тормоз, разстрели, разтурване на организацията. През социализма влизането на външни граждани беше почти невъзможно, но след 1990 г. проникнаха тези пропагандатори и много български мюсюлмани бяха изпратени и подготвени в духа на радикалния ислям.

- У нас рядко се говори за случващото се в Турция в момента. Застрашена ли е доктрината "Ататюрк", имайки предвид арестите на висши военни и съдии от ислямисткото правителство на Ердоган?

- Моите лични наблюдения, макар че човек може да се произнесе по тези въпроси само ако работи в специалните служби, е, че има един отлив от кемализма в Турция. Въпреки че и сега, където да отидете, виждате неговите портрети. Това е традиция, която се поддържа, но без ентусиазъм. Докато военните имат своите позиции и зад тях стоят САЩ.
33
3996
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
33
 Видими 
09 Август 2010 23:09
Институциализиран Брайтман и също в толкоз - ненужен , че и за съжаление ...
10 Август 2010 07:05
Шеф на архивите!


- Имате ли идея колко струва едно издирване на документ за собственост в Турция?
- Нямам представа...
Агент Борис, управление VI-II на ДС.
10 Август 2010 07:56
Някак си ми е...скучен и неприятен този правилно говорещ човек.
-----------------------------------
Блогът на Генек

10 Август 2010 08:38
Абе какво да ви кажаВ неделя говорихме за него с една много заслужила за София и България археоложка, моя роднина. Този се е издигнал покрай Българската Православна църква. Не ми прави добро впечатление, че се нагажда към други мнения - за пра-българите от ирански произход (не че не е може би вярно), тезата за нова дата на началото на българската държава и др. И тоя е нещо подобно на Божо Димитров.
10 Август 2010 08:58
напълно некомпетентен дупедавец. в архива в истанбул НЯМА ТАПИИ!!! архивът при това е напълно свободно достъпен и е срамота, че шефът на нашите архиви си няма и понятие за нещата, за които говори. грррррррррр, то бива, то може, ама чак такава въпиеща глупост, съчетана с манипулативно и дребнаво конюнктурно представяне на информация не бива да се търпи и минута повече.
10 Август 2010 09:58
Не разбирам червената нишка на това интервю. Имаше проект на ДАА, по който хиляди хора въз основа на информацията в тогавашните български регистри получиха документ какво са оставили техните предци в Турция - копия от гражданските регистри, включващи имената и данните за членовете на семейството и какво са притежавали плюс копие от собственоръчно подписана декларация защо са били принудени да напуснат родните си места и да изоставят имотите си. Тогава се обясни, че това е достатъчно, защото много хора или нямат документ, или някой от наследниците има, но не го дава. Сега изведнъж се оказва, че хиляди хора, с адвокат и преводач (османист!!! - колко такива има в държавата?), трябва да отидат в Турция и да се ровят в тамошните архиви. Да попитам професора: 1. Като са ги изселвали, имало ли е адвокати и преводачи? 2. Какъв бизнес точно се набелязва да се развие, предвид спекулациите в това интервю?
10 Август 2010 10:18
истина е, че тук се развива бизнес, но той е изключително на дребно. османисти има 10-тина човека, но от ДАА препращат само към един от тях и съответната частна преводаческа фирма. смятам, че това е срамота за една държавна институция, но де факто не възпрепятсва по никакъв начин претенциите на хората. другият момент тук е, че без документи няма как да стане каквото и да е. все едно да отидеш в апартамента на някого и да кажеш - ми знам, че това тука е било мое. под документи не се разбират само нотариални актове, а всякакви записи, които посочват хората като собственици на даден имот. изобщо това са си чисто правни въпроси, но поради изключително ниската правна култура на нашето население често се създават истерии. никой няма да спре никого лично да заведе дело в турско съдилище.
10 Август 2010 10:20
Тапии?????
10 Август 2010 10:51
Тука некои от форумците зборуват погрешно. Нашенците от Одринско не са били изселвани, а са били избити, заклани, изгорени. А тези, които са останали живи, са се спасили с бягство. На туй ли му се казва изселване?
10 Август 2010 11:04
Това е много сложен от практическа гледна точка казус. Такива "акции" по документирането на изоставени движими и недвижими имоти е имало няколко. Архиви у нас има - най-вече декларации. Има и турски документи. Тук Бакалов малко бърка, обаче. Навремето в турция е имало само частни имоти. Даже екзархийските ни имоти са оформяни като частни такива. Нещата в правен аспект са проучвани и са проучени. Хората, дето ги знаят, бяха във Външно. Тях да ги потърсят - Дончо Пеев, Еньо Димитров... Но пак казвам, че в практически аспект нещата са много сложни. Кой, кога, колко оставил, продал - изоставил, после декларирал - недекларирал, ако декларирал - как ще бъде установено реалността ли е декларирал... Това важи и за двете страни... Най-вероятно ще стане като с Гърция. Ще си признаем взаимно претенциите, ще ги остойностим по някакъв начин, навярно те ще са равни, ще си ги приспаднем взаимно, а след това всяка от държавите ще си компенсира своите си граждани както прецени.
10 Август 2010 11:11
Стойност за хората имат документи, които са свързани с притежание на крепостен акт, или тапия. Тя се издава на османотурски.

Сега ли се издава на османотурски или се е издавала?...
-----------------
Много редове, а нищо полезно...

____________________________
Не мир дойдох да донеса, а меч…
10 Август 2010 11:36
Ми тя цялата работа беше - "елементарно Уотсън".
На ваш нъмбър - с наш нъмбър.
И матрял за безконечни словесни диарии.
10 Август 2010 12:54
Г-н професорът като сведущ би трябвало да цитира точно Ангорските споразумения, както и специалната имуществена клауза при сключване на примирието от 1878г.
Тогава ще стане ясно и на наследниците, и на целокупния народ, за какво иде реч. Особено казаното за евентуалните претенции на изселниците с настоящо двойно гражданство изглежда лишено от всяко правно основание. Нашата държава позволи двойно гражданство точно за да се решат проблемите на тези хора и се те не могат да имат допълнителни претенции. Моментът с издаването на нови образци лични документи беше подходящ за да се установят с точност тези случаи с цел решаване на подобни каузи и в близко, и в по-далечно бъдеще.
10 Август 2010 13:21
Наистина много думи и никаква яснота по въпроса, а това би трябвало да е целта на интервюто- да даде актуална и полезна информация на хората, наследници на тракийските бежанци. Журналистическата неспособност да задават точните въпроси и да извлекат максимум инфо е отчайваща.
10 Август 2010 13:25
Червената нишка е, че дай много-много да не си отваряме устата за имотите на тракийците, че турците да не ни го върнат с контра-претенции за имотите на изселилите се турци.
10 Август 2010 13:35
Бени, тоя човек казва единствено това, което той желае да каже, впряга целият академичен арсенал с който разполага, създава впечатление за непоклатима компетентност и ...никога не отговаря на тоя въпрос на който не желае да отговори. Характер. А в случая, имаме имуществен, юридически и дипломатически въпроси, на които няма човек, който да даде ясен отговор, нито в София, нито в Анкара.
10 Август 2010 13:41
Прав сте, г-н Полковник Иван. Затова не се вземат интервюта от шефове на архиви, ами се впряга в действие дипломацията (тихата), докато въпросът се реши и чак тогава се говори. (Доколкото - ако изобщо - е останала дипломаци, щото гледам напоследък до шкумби и лилета са опрели.) Разбира се, в случай че някой изобщо има намерение да решава каквото и да било.
10 Август 2010 13:44
За Анкара не знам, но в София има. Бакалов не е от тях, защото никога не се е занимавал с тези проблеми. Както и с архиви, прочем. Освен като ползвател... Всичко това си личи от интервюто...
10 Август 2010 13:46
наистина на тема "архиви" е уникално зле. ама така става като човек не знае колко не знае, ами отнякъде му вливат самочувствие.
10 Август 2010 13:59
А в случая, имаме имуществен, юридически и дипломатически въпроси, на които няма човек, който да даде ясен отговор, нито в София, нито в Анкара.

За Анкара е разбираемо, но тук да няма хора, които да дадат компетентни отговори на всички въпроси, не вярвам...! Или журналистите не знаят кого да потърсят, или не го правят, ... по някакви си причини...
10 Август 2010 14:22
дам, крайно забавно. сред морето от компетентност да вземат да не случат журналистите.
10 Август 2010 15:03
Идеята е хората да бъдат обезкуражени да си търсят имотите и да натискат държавата си да се застъпи за тях:
- ама то е много трудно
- ама то е много скъпо
- ама те могат да си поискат техните имоти
10 Август 2010 15:19
Който иска да научи нещо по въпроса - да попита в Съюза на тракийските дружества в България. Там има и историци, и юристи, и дипломати. Които се занимават с проблемите от години и са наясно с всичко.
10 Август 2010 15:21
Анджък, турците не са тревопасни и прекрасната "национална" схема, че България не дължи нищо, а Турция дължи 10 - 20 милиарда долара или евро /не е ясно/ няма да сработи в 21 век, когато можеш да осъдиш огромна компания защото не те е предупредила, че кафето е горещо. Само че и схемата на час по лъжичка също не върши работа. Един ден ще се заринем в дела, които уви ще продължат още 2-3 поколения.
10 Август 2010 16:23
волът рие на рогите му пада..........
казват по моя край......
10 Август 2010 17:19
Няма какво да се уточнява за селищата в Егейска Тракия (както твърди някъде в средата на интервюто уважаемият професор) - тя е днес в Гърция, а не в Турция и всичко е отдавна пито-платено със серия от договори и "прекрасни" родни компенсаторни инструменти. В този ред грешката е, меко казано, странна.
Всичките условности, увъртания, "незнания" и предположения на професора по скромното ми мнение са само плах опит от негова страна да каже "Надежда всяка оставете". Анкарският (Ангорски) договор е толкова мътен и неясен откъм имуществените клаузи, че, който чака пари от него, има много да чака. Договорът не е добър за България и бежанците и това не се е криело от съвременниците му, които са били наясно, че се сключва колкото да си уредим криво-ляво отношенията с поне един от съседите, предвид проблемите тогава с Гърция, Сърбия и Румъния. Повтарянето на договора като мантра е изключително некоректно спрямо обществото и потомците на бежанците, защото създава безпочвени очаквания. Тук-там тихомълком се споменават някакви допълващи договора спогодби от 40-те и 60-те години, които обаче не съм чул (в публичното пространство) някой да е видял и коментирал в детайли.
Т.е. кашата е пълна и нищо няма да излезе, освен чрез елементарен рекет на прага на евентуално членство, само че тогава, ако въобще се стигне до този момент, ще ни отсвирят от Брюксел, не от Анкара.
19 Октомври 2010 14:36
Виждам, че във форума има критики към българската журналистика, която не може да намери конкретни отговори. Всъщност, упреците са основателни до голяма степен. Въпросът е много сложен, а в случая въпросите са зададени на известен историк, който обаче, както пише в представянето, е специалист по история на Византия. Проблемът, по който дава отговори, касае събития случили се векове след като Византия изчезва от географската карта. Сами разбирате, че проф. Бакалов няма как да даде компетентни отговори на въпросите, които му задават и отговаря от обща информираност, без да е специалист по историческото минало, което е породило казуса с имотите. Ще се опитам да бъда полезна за всички, които се интересуват от възстановяване на имотни права в Турция.

Броят на направени справки в архива и наличието на документ за собственост в Турция, дори да е оригинален, далеч не означава, че наследниците на тези имоти имат право да възстановят правата си върху тях.
Причината е следната:

Според двустранен българо-турски договор (Ангорски или Анкарски договор, подписан през октомври 1925 г.) цялото имущество, от какъвто и да било вид, принадлежащо на българите, родени в Източна Тракия, които са се изслелили в България в периода от 18 октомври 1912 г. (т.е. датата, на която започва Балканската война) до 18.10.1925 г. (т.е. датата на подписване на Ангорския договор) става собственост на Турската държава. По същия начин цялото имущество на турците, изселили се от новоприсъединените към България в резултат на Балканската война земи, става собственост на българската държава, ако е изселването е станало през горепосочения период. Това означава, че имотите на огромната част от българските бежанци от Източна Тракия (най-много български изселници от Източна Тракия има през 1913 година) са отстъпени на турската държава. С други думи, ако не можете да докажете, че вашите роднини са напунали родните си места в Източна Тракия преди началото на Балканската война или след датата на подписване на договора, няма никакво значение какъв адвокат ще наемете да ви превежда от османотурски и дали изобщо имате пари да си платите за това.

Право да въстановят собствеността си в Турция имат само наследниците на родените в Източна Тракия българи, които могат да докажат, че предците им са напуснали областта преди 18 октомври 1912 г. или след 18 октомври 1925 г. Имотните си права имат право да възстановят и наследниците на българите, родени в Мала Азия или в Истанбул, без значение кога и дали са се изслевали, тъй като за тяхното право на собственост не е поставено никакво услови в договора. Ако попадате в тази група, не изпускайте от внимание развитието на преговорите. За вашите имоти българската дипломация има основание да се бори.

Каква е стойността на подлежащите на връщане или изплащане имоти, може да се каже след като се издирят документите, установи се датата на изселване и се направи оценка според стойността им към датата на изоставянето им. Към така получената сума следва да се начислят суми за пропуснати ползи и/или наеми, за времето, в което имотите са използвани от турската държава, при това при пазарни цени за изтеклите 85 години. Съгласие за изплащане на изплащане на такъв справедлив наем е постигнато в Анкарския договор, така че Турция няма основание да откаже.

Не забравяйте също така, че по договор Турция също има право да защитава частните имотни права на правоимащите турските изслници и да иска компенсации и наеми за пропуснати ползи. Такива права имат турците изселили се България до началото на Балканската война, както и за онези които са се изселили след 1925 г., ако те не са ликвидирали имотите си по законов ред. В този контекст споменаването от проф. Бакалов на турски имоти продадени през втората половина на ХХ в. на много ниски цени е нелогочно, тъй като не създава основание за претенция, а само се използва от турската страна, за да окаже натиск, напомняйки тъпотиите, свършени по времето на комунистическия режим. Въпреки това, изселванията на турци през този период стават съгласно двустрани споразумения с Турция, макар и в условията на блоково разделение, и щом са продадени, значи са ги ликвидирали по законов ред.
Тези, които не са продали имотите си обаче имат право да ги възстановят. Имотни права губят само турците, изселили се от 1912 до 1925 г. при това единствено и само, ако са родом от новоприсъединените към България в резултат на Балканската война земи. Тук ще уточня, че Турция няма претенции за тези изселници, което означава, че заглавието на темата не е вярно.
Търпение на всички, нека видим как ще си свърши работата този път българската дипломация. Предварителни упреци са излишни.
19 Октомври 2010 15:03
Само да НАПОМНЯ, че "изселници" и "бежанци" НЕ е едно и също!!!
Например, българските Граждани(от турски Етнос)-"екскурзианти" през 1989 г., НЕ са "бежанци", а са "изселили се"- ДОБРОВОЛНО и по Спогодба между НР България и Р Турция, при това! Същото сне отнася и за Гражданите на Османската империя от турски Етнос, които след Руско-турскта и други следващи войни и събития, са се ИЗСЕЛИЛИ( когато и КОИТО- други от тях са останали!) от територията на освободена България!
19 Октомври 2010 16:32
Радвам се, че мнението ми предизвика толкова бърз отговор. Благодаря Ви за това. Виждам, че сте запознат с тезата на Тракийското дружество в България и имате компетентност. Налага се обаче да преговаряме на базата на постигнати договори с юридически аргументи. Ще ми кажете, че в договора се говори за изселници, а не за бежанци. В договора обаче никъде не е посочено, че става дума за доброволни изселници - едно изселване може да бъде насилствено, може да бъде провокирано от военни събития. Точно такъв е случая с българите от Източна Тракия, които бягат при трагични обстоятеслтва и са имали късмет онези, които все пак са успели да избягат.
Обърнете внимание обаче, че в дипломацията се поставят условия на взаимност. С други думи, ако претендираме, че българските бежанци от Източна Тракия са напуснали имотите си под натиска на оръжието, без да имат желание да се изселят (което е самата истина и за това мога да дам хиляди архивни доказателства), то нима мюсюлманите, които напуснат България по време на Руско-турската и славната за българското оръжие Първа Балканската война, не бягат към Турция във военно време и какво да кажем за натиска, оказан в Родопите от четите на ВМРО, не без съгласието на Българската православна църква (Патриотизмът е съвместим и не бива да пречи на справедливостта).
Казвам всичко това, защото ако успеем да наложим пред турците тезата за "бежанеца", който търси спасение във военно време, ще създаде цял куп правни основания и за Турция, тъй като ще признаем, че турските изселници при споменатите войни са също бежанци - принцип на взаимност, като казах. Това ми се струва рисковано, освен ако не сте успял да установите със сигурност, че стойността на изоставените турските имоти в България от 1878 насам е наистина по-ниска. Ако вече сте успял да докажете подобно нещо, Вие заслужавате да бъде доктор хонорис кауза на БАН и СУ едновременно.

Що се отнася до "ексурзиантите" от края на 80-те, както самият Вие ги наричате, те стават известни като екскурзианти, тъкмо защото напускат България под натиска на комунистическата власт с туристически паспорти, а не след изявяване на желание за изселване. Това означава, че не могат да бъдат квалифицирани като доброволни изселници, а и в годините преди "голямата екскурзия" има доказано наложен натиск върху тях, заради който са предпочели да поемат пътя на емиграцията. Разбира се тук има много подробности, свързани с процеса на разпад на блоковото разделение, работата на службите и от българска и от турска страна и пр. Тези подробностти обаче не отменят защитеното в ред вътрешни и международни документи право на неприкосновенна частната собственост. Вие сте прав, че има няколко предишни изселвания на турци, които са обвързани със споразумения. При тях работата, разбира се, е със съвършенно различно правно тълкувание, тъй като в самите спогодби е предписано как ще се постъпи с имотите на пожелалите да се изселят.
Отново желая късмет на преговарящите. Има какво да се постигне и не е никак малко. Миналото обаче е заложило своите капани. Дано, подавайки се на натиска на общественото мнение, провокирано от хора като Г. Бакалов, Б. Димитров и Волен Сидеров, да не се стигне до налагането на непроверено и крайно неизгодно за България тълкуване на Анкарския договор.
19 Октомври 2010 17:08
Евродепутатът Димитър Стоянов представи в ЕП позицията на „Атака” за референдум за членството на Турция в ЕС
19 октомври 2010 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Евродепутатът Димитър Стоянов представи пред Европарламента позицията на ПП „Атака” в подкрепа на провеждането на референдум по отношение на членството на Турция в Европейския съюз, съобщиха от партията. Представителят на патриотичната формация направи това по време на пленарната сесия на ЕП в Страсбург в понеделник вечерта. „Атака” казва: "да" на референдума за членството на Турция в Европейския съюз, "не" на Турция в Европейския съюз", заяви Стоянов по време на изказванията по въпроси с политическа значимост. "Турция е страната, която се гордее със своята геноцидна история - като генералната репетиция на непризнатия от османлиите арменски геноцид беше геноцида на 50-те хиляди избити и 300-те хиляди прогонени българи от Източна Тракия през 1913 г.", заяви още европредставителят на „Атака”. "Тези хора, които бяха изгонени от Източна Тракия - те нямат документи за своите имоти, те са захвърляли своите деца да умират, защото, когато бебетата са плачели, са ги издавали на турците и турците са идвали да ги преследват и да ги убиват", обясни Стоянов.
19 Октомври 2010 18:29
Господин Параграф 39, целта на моето участие тук е да помогна на хората, които се интересуват от въпроса за българските имоти в Турция заради наследствени права или просто от желание да бъдат информирани от правната страна на спора с Турция. Отговорът, който давате на напианото от мен (наивно се заблуждавам, че нещата които говоря, предизикват реакции) касае въпрос за членството на Турция в ЕС и не виждам с какво допинася на онези, на които се старая да бъда полезна. Единственото, което ми идва на ум е, че по този начин Вие се надявате, както и представитвлите на Атака, да спечелите отстъпчивостта на Турция по имотния спор. Това би било единствената разумна причина. Ще бъда щастлива ако това се случи и ще се гордея с подобен успех на българската дипломация, още повече че до този момент в историческа ретроспектива опитите на България да блокира външнополитическите амбиции на Турция удрят на камък.
Без съмнение обаче този път сме едни гърди напред. За съжаление не виждам в информационните агенции и медиите адекватни коментари на цялостна външнополитическа активност на Анкара, което ме кара да подозирам, че отново не сме подготвени да се преборим с амбициозната турска външна политика.
Що се отнася до геноцида над българите в Източна Тракия - ние имаме доказателства от независима европейска комисия по този въпрос. Говоря за Карнегиевата анкета. Работата е в това, че две баши съседки, по настоящем членки на ЕС, които вероятно разчитаме да ни подрепят в рамките на съюза, отхвърлят достоверността на анкетаата още в мига на обнародването й, през 1913 г. - става дума за Гърция и Румъния (макар анкетата да не е проведена в района на Добруджа). Интересно е защо смятатате, че този път ще покажат различно мислене? Същата е реакцията и на Белград, но да речем, че в ЕС те нямат думата, което казвам единствено да упростя детайлите.
Все пак, макар вие да подкрепяте силовата линия на печелене на приемущества в международни спорове, за разлика от предпочитаните от мен юридически аргументи, приемам, че усилията ни са насочени във една и съща посока, което на свой ред ме кара да Ви благодаря, че ми правите компания по време на принудителното ми бездействие вкъщи заради грипно заболяване. Поздрави от мен.
19 Октомври 2010 20:45
и ние си немаме никаква работа и дома никой не ни бръсне за слива, затова споделяме вашта загриженос за запълване на свободното ни от безделие време
19 Октомври 2010 20:49
Я, тук едно гърне се търкулнало, та си намерило похлупака!
(прескачам Простотията над мен).
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД