:: Добре дошъл CommonCrawl [Bot] (Бот)
Българските ВВС засякоха руски самолети без включени транспондери, отговори МО
Оланд: Това е подъл терористичен акт
Лекар и 72- годишният стрелец са починали
Служителят изпитал силна болка и парене, твърдят от прокуратурата
Досега са арестувани 45 души
Атентаторът от Ансбах пребивавал в България от края на 2013 г. до средата на 2014 г.
СТАТИСТИКИ
Общо 271,321,302
Активни 1,006
Страници 111,326
За един ден 621,541

Село ще прави живи вериги, за да брани параклис

Българи, турци и роми от Осетеново гневни на общината, че иска да руши неделно училище, построено от пророчицата Минка Илинова
Българи, турци и роми от павелбанското село Осетеново са готови да направят жива верига, но да запазят от разрушаване построеното това лято с пари на пророчицата Минка Илинова неделно православно училище. За намеренията на павелбанския пръв общинар Иван Ненов в Осетеново научили преди седмица. Тогава чиновници от общината донесли заповед за събаряне на сградата, издигната уж незаконно върху държавен терен съобщи кметът Шериф Шериф.

В Осетеново живеят около 1300 души. Българите, турците и ромите са поравно. Ненов е бил кмет на селото допреди 3 г., а в детството си е седял на един чин с леля Минка. Самото неделно училище е една стаичка с размери 3 на 5 метра, иззидана досами параклиса "Св. Богородица", построен със средства на семейство Илинови и осветен през 1995 г. от тогавашния старозагорски владика Панкратий. Заради появилия се върху една от завесите на храма образ на Светата Дева с младенеца в параклиса е идвал и патриарх Максим. Местните, а и не само те,смятат леля Минка за наследница на ВангаСред потърсилите съветите й през последните 30 г. са някогашният Първи Тодор Живков и днешният премиер Симеон Сакскобурготски, който на няколко пъти я викал при себе си в Мадрид.

Пенсионираната преди 7 г. служителка във ведомствената охрана на оръжейницата "Арсенал" е платила от джоба си градежа и на 4 чешми в Осетеново. Помещението на неделното училище е вдигнато върху земя, отвоювана от разлива на минаващата през селото река Тунджа. Десетки самосвали пръст, камъни, пясък и бетон са изсипани върху терена, който допреди няколко месеца е бил заблатено бунище, категорични са стари и млади. 7000 лв. са броени за защитната стена, която ще варди и параклисчето от наводняване при порои. Строежът на постройката действително е без редовни строителни книжа, но осетеновци подчертават, че всичко е градено с мерак и ум.

Според леля Минка стаичката ще се ползва и като място за подслон на многобройните българи от цялата страна, които ежедневно я търсят за помощ и изцеление, за да не спят под открито небе, когато закъснеят.Параклисът е първият християнски храм тук от 1904 г.,когато в някогашното чисто турско село се заселват българи. Пророчицата е готова да помогне и за вдигането на минаре на джамията, а няколкото десетки адвентисти от Осетеново не пропускат случай да запалят свещичка и пред дарената от Ванга икона "Разпятие Христово" в параклисчето.

На 28 август, на празника на Богородица по стар стил, леля Минка даде курбан с 2 овце, въпреки проблемите напоследък. Първата купа от чорбата бе наречена за духовната й наставница Ванга, а придошлите богомолци на излизане от параклиса шепнеха, че силуетът на Богородица върху завесата пред олтара бил много по-тъмен отпреди.

От общинската администрация в Павел баня отказват да говорят по проблема. Казват, че са пратили документите в областната администрация и оттам чакат окончателното решение. Зам.-областият на Стара Загора Михаил Георгиев обеща лично да се съдейства за решаване на проблема.
8834
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД