:: Добре дошъл CommonCrawl [Bot] (Бот)
Арест на ръководителите на държавната служба за извънредни ситуации по време на заседание на правителството в Киев
СТАТИСТИКИ
Общо 229,959,254
Активни 597
Страници 701
За един ден 235,726

Село ще прави живи вериги, за да брани параклис

Българи, турци и роми от Осетеново гневни на общината, че иска да руши неделно училище, построено от пророчицата Минка Илинова
Българи, турци и роми от павелбанското село Осетеново са готови да направят жива верига, но да запазят от разрушаване построеното това лято с пари на пророчицата Минка Илинова неделно православно училище. За намеренията на павелбанския пръв общинар Иван Ненов в Осетеново научили преди седмица. Тогава чиновници от общината донесли заповед за събаряне на сградата, издигната уж незаконно върху държавен терен съобщи кметът Шериф Шериф.

В Осетеново живеят около 1300 души. Българите, турците и ромите са поравно. Ненов е бил кмет на селото допреди 3 г., а в детството си е седял на един чин с леля Минка. Самото неделно училище е една стаичка с размери 3 на 5 метра, иззидана досами параклиса "Св. Богородица", построен със средства на семейство Илинови и осветен през 1995 г. от тогавашния старозагорски владика Панкратий. Заради появилия се върху една от завесите на храма образ на Светата Дева с младенеца в параклиса е идвал и патриарх Максим. Местните, а и не само те,смятат леля Минка за наследница на ВангаСред потърсилите съветите й през последните 30 г. са някогашният Първи Тодор Живков и днешният премиер Симеон Сакскобурготски, който на няколко пъти я викал при себе си в Мадрид.

Пенсионираната преди 7 г. служителка във ведомствената охрана на оръжейницата "Арсенал" е платила от джоба си градежа и на 4 чешми в Осетеново. Помещението на неделното училище е вдигнато върху земя, отвоювана от разлива на минаващата през селото река Тунджа. Десетки самосвали пръст, камъни, пясък и бетон са изсипани върху терена, който допреди няколко месеца е бил заблатено бунище, категорични са стари и млади. 7000 лв. са броени за защитната стена, която ще варди и параклисчето от наводняване при порои. Строежът на постройката действително е без редовни строителни книжа, но осетеновци подчертават, че всичко е градено с мерак и ум.

Според леля Минка стаичката ще се ползва и като място за подслон на многобройните българи от цялата страна, които ежедневно я търсят за помощ и изцеление, за да не спят под открито небе, когато закъснеят.Параклисът е първият християнски храм тук от 1904 г.,когато в някогашното чисто турско село се заселват българи. Пророчицата е готова да помогне и за вдигането на минаре на джамията, а няколкото десетки адвентисти от Осетеново не пропускат случай да запалят свещичка и пред дарената от Ванга икона "Разпятие Христово" в параклисчето.

На 28 август, на празника на Богородица по стар стил, леля Минка даде курбан с 2 овце, въпреки проблемите напоследък. Първата купа от чорбата бе наречена за духовната й наставница Ванга, а придошлите богомолци на излизане от параклиса шепнеха, че силуетът на Богородица върху завесата пред олтара бил много по-тъмен отпреди.

От общинската администрация в Павел баня отказват да говорят по проблема. Казват, че са пратили документите в областната администрация и оттам чакат окончателното решение. Зам.-областият на Стара Загора Михаил Георгиев обеща лично да се съдейства за решаване на проблема.
7243