:: Добре дошъл CommonCrawl [Bot] (Бот)
Заплатите им не били променяни от 2004 г. насам
Запалянкото желае лично да се извини на полицаите, които рани с бомбичка, съобщи адвокатът му
Той ще подпише указ, съдържащ план за икономическото развитие на Русия за следващите 6 години за 10 трлн. рубли
Иво Мирчев получил заплахи, след като им отправил забележка, че с две лимузини са заели пет места
СТАТИСТИКИ
Общо 377,607,639
Активни 2,048
Страници 61,797
За един ден 1,302,066
Писмо от „България” 1

Евангелието на Тимотей

Вместо "Не стреляйте по пианиста!", най-виртуозният US джаз пианист в моменти на върховна творческа наслада изкрещяваше: "Някой да ме застреля! Someone shoot me!!"

Той беше най-щастлив, когато дава радост на хората, и искаше да го застрелят, когато е най-щастлив.

В Парк-хотел "Москва" в София имаше световна писателска среща. Като застанеш пред хотела, Борисовата градина ти се пада вдясно, тогавашното съветско посолство е пред теб, а в полудясно имаше едно 5-6-метрово земно кълбо, направено от трицолови тръби, прегънати като паралелите и меридианите на земния глобус. От Северния полюс на земното кълбо висеше въже и като дръпнеш въжето, една камбана под полюса казваше "Дрян-н-н..."

Идеята беше, че писателите са съвестта на света и техният глас като камбанен звън и тъй нататък...

Идеята на пийналите компании, излизащи от нощния бар зад дясното ти рамо, беше да дръпнеш въжето и камбаната да разбуди писателите и другите гости на хотела и цялата махала.

Борхес вече беше почти сляп. Той каза, че до хотела има черква със странно биеща камбана и аз не му възразих, щото кой съм аз, та да опровергавам странния свят на Борхес, в който наблизо имаше черква със странно биеща камбана. Нито Гор Видал каза на Борхес, че няма черква наблизо.

Гор Видал с наслада се бе потопил в "Евангелието на Тимотей". Няма такова евангелие. В Новия завет има само четири евангелия и те са на Матей, Марко, Лука и Йоан.

Но кой съм аз, че да споря имало ли е евангелие на Тимотей. Библията толкова много била преправяна, че знам ли аз? Que sais-je? Християните "редактирали" Новия завет през триста и не знам коя си година, когато арменците вече били християни. Редактирали я след първия вселенски събор, който бил в Никея, на черноморския бряг на днешна Турция, а пък евреите имали повече време да редактират Стария завет, понеже нашата 2010 година е 5770 година по юдейския календар. Към 2010 прибавяш числото 3760 и готово - знаеш коя година сме по еврейското летоброене.

Ако вярваш на Стария завет, евреите са богоизбрани. Господ-Бог им помогнал да изтрепят ханаанците, за да е на евреите обетованата земя Ханаан.

Ако вярваш на християните, отвори Библията на Четвърта книга на царете, глава 2-23, и прочети:

Банда деца се присмивали на пророка Елисей, че е плешив. Той ги прокълнал в името Божие. От гората изскочили две мечки и разкъсали 42 деца...

Да се умилиш на тази мила история. Но знам ли аз...

Гор Видал, когато беше в Парк-хотел "Москва" в София, също не знаеше, но пишеше, че Тимотей бил знаел и го бил написал в евангелието си.

Свети Тимотей бил от Ефес, който е в днешна Турция, но се подвизавал в Солун, затова бил хем ефески, хем македонски епископ. В евангелието на Тимотей събитията се развиват по централно македонско време, но аз не се сетих да кажа на Видал да подари тази мила идея на македонците, които се мислят за центъра на света.

Май трябваше да започна това писмо с "Warning! Този текст да не се чете от вярващи македонисти, евреи, християни и от вярващите на US Federal Reserve". Но кой съм аз, че да забранявам кой какво да чете.

В евангелието на Тимотей прокураторът на Юдея Пилат е практичен мъж. Искал да стане управител на Витиния (къде беше тая Витиния?), където било спокойно, но поради интриги в Рим го насадили за прокуратор на размирната Юдея.

На Пилат му докладвали: Тук един претендира, че е юдейски цар, дай да го разпънем.

Пилат казал: Той нищо не претендира. Каза ми: "Аз съм този, който съм. Моето царство не е на Земята." Пък за плащането на данъците бил казал "Кесаревото кесарю". Майсторски отговори. Но данните на разузнаването са, че той е от коляното на цар Давид. Измислица е, че се родил в някакви там ясли ли, яхъри ли, обори ли... Той най-малкото е предводител на зелотите. Еврейските терористи, дето току се присламчат до някой наш римски войник, като излиза от кръчмата, и тихомълком го прободат с кинжали; но това да ни е проблемът. Друг ни е проблемът.

С един камшик бил прогонил фарисеите от храма. Смешки. Че нали храмът има охрана. Била е отлично подготвена и изпълнена операция. Храмът не е само тържище, там е борсата. И нашият проблем е, че Иисус снижил лихвения процент. Аз лично одобрявам това. Но централната банка в Рим не одобрява. Затова нека Иисус бъде осъден, но не от мен, а от неговите евреи, дето се дърлят (за онова, което след 2 хиляди години ще се казва supply-side economics).

Та така е в евангелието на свети Тимотей, с което Гор Видал беше щастлив, когато пред Парк-хотел "Москва" звънеше камбаната на несъществуващата черква на Борхес и разлайваше кучетата в нашата махала.
133
17173
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
133
 Видими 
15 Юни 2010 23:32
Г-н Димитри/тъпо ми е да Ви наричам така, но като напиша Джимо, и модераторката бърза да ме трие/пак уцелихте десятката със
"Май трябваше да започна това писмо с "Warning! Този текст да не се чете от вярващи македонисти, евреи, християни и от вярващите на US Federal Reserve". Но кой съм аз, че да забранявам кой какво да чете"
15 Юни 2010 23:41
много приятно е да чета Д.И.
ако не е той и още 1, 2ма вестника бива скучен и елементарен..
***
Браво г-н. Иванов за позицията ви и умението да си я отстоявате!

Редактирано от - sybil на 16/6/2010 г/ 08:26:01

15 Юни 2010 23:56
Auctoritas nasum cereum habet.

Редактирано от - ivankin на 20/6/2010 г/ 12:12:02

15 Юни 2010 23:57
днеска ще се съглася че е много интересно и философко
кога авторитетите и историята застанат на калъч, кои сме ние, и към какво ще променим света ако подкрепим авторитетите или историята.
навежда на размисъл, тежка статия.
16 Юни 2010 00:00
Г-н Иванов, от дете Ви гледам по телевизията и Ви се възхищавам искрено. Ще съм щастлив ако си контактуваме по електронна поща. Желанието е мое, решението - Ваше. Както аз (повече) от Вас, така и вие от мен имаме какво да споделим. Поздрави и успех!
16 Юни 2010 00:03
***

Редактирано от - sybil на 16/6/2010 г/ 08:28:32

16 Юни 2010 00:32
И за лукова глава не ставаш Лукчо! Бегаѝ на доктор!
16 Юни 2010 00:48
Валери, да си смениш ника на 69. С Автора. . .
16 Юни 2010 01:03
Промяната не е проблем. Но десеттях „лазарника“ как да ги променя? А ако имаш някакви други,„по–инакви намеци“, също не е проблем. А Димитри този път наистина е чудесен!
16 Юни 2010 01:24
Ами, ... пак така стана: като Джимо яко попържа властта, некак си не гази в свои води, и му личи, макар и истини да казва, а като спретне един такъв каламбур-мишмаш като този (уж е мешана салата, ама не съвсем), повече ми харесва, вероятно, защото си е просто ... Той !
Та днес, без да "анализирвам" прав-крив ли е авторът, ще си му вдигна палец, колкото и да го критикуват немалко колеги тук ! Има нужда от такива коктейли, когато ги е забъркал майстор-барман

16 Юни 2010 01:32
За Тимотей не знам, но библията и евангелието на Лео Таксил стават за четене
16 Юни 2010 01:37
Марсе да не би да правиш паралел между тази статия и иранската експедиция ?
16 Юни 2010 01:38
Тръгнал съм за дофтора.
А може би не мога да разбера Димитри, понеже писанията Му са като на делфийския оракул: никой не ги разбира, освен самия Той. Голяма глава, много чело, много знае.
"Той разрешаваше проблемите с помощта на големия си интелект още преди околните да се досетят че съществува такъв проблем" (по памет)- писано за Хитлер от личния му историк-блЮдолизец в "Разговори на трапезата", но залепва много добре за Димитри.
16 Юни 2010 01:43
Лукчо, не всеки го разбира , с което не искам да кажа няква обида.
досега и аз не го разбирах , ето днеска ми хареса и то много.
има време , ще му свикнеш или не. туи нищо не значи.
всеки си има любими теми и герои дето другите не ги харесват, въпрос на личен избор.
Тои автора така си пише по загадъчно, такъв му е стила, не казва нищо конкретно , но подсказва.
16 Юни 2010 01:52
Orbb казал си точно това което исках да кажа. А трябва ли да харесваме само това което разбираме?
16 Юни 2010 02:03
А трябва ли да харесваме само това което разбираме?
двояк въпрос - капан.
ако не сме ограничени , ще се постараем да го разберем и чак тогава да го харесаме или не, когато отричането или харесването са слепи и без разбиране впоследствие нанасят големи щети.
а иначе и аз не харесвам примерно Вазов, изучавал съм го, скучен ми е , но никога няма да тръгна да го плюя , понеже е патриот от най-висока класа и аз дължа свободата си на него.
кога тука не харесвам некоя тема , я отбягвам джентлеменски, просто "съм на друго мнение".
16 Юни 2010 02:34
ако не сме ограничени , ще се постараем да го разберем и чак тогава да го харесаме
E, не е точно така, но..........просто „съм на друго мнение“!
16 Юни 2010 03:35

, за Автора, но
синът на словото се казва в Светото Евангелие от Св.Йоан,"излиза и дохожда от", т.е. е еманация на "бога".
16 Юни 2010 05:29
Chreston, по-внимателно се изказвай, че май ще настъпиш мотиката. При Димитри трябва да се изказваш иносказателно, по Димитри -нски.
16 Юни 2010 07:05
За лукчо и компания повтарям колегата anacephal, може пък и да им светне:
За Тимотей не знам, но библията и евангелието на Лео Таксил стават за четене16 Юни 2010 08:03
И аз като лукчо2 ще попитам: "Какъв е смисълът от всички тези бръщолевения???"
Освен да се похвалиш, че си се познавал с Гор Видал и Борхес...
Ама някой изобщо съмнявал ли се е в това?

16 Юни 2010 08:08
Така е с евангелията, има канонични има апокрифни и там всеки си пише к, вот си иска включителлно "ай шат дъ щериф", а пък Слави си пей "и шат на паката главата"...Ех обетованата демек обещаната земя, кой народ мой се похвали , че "неговия" бог му обещава земята на други, които ще изкорени и своите си хора ще насади и това го пише у ветхия завет...Нейсе
16 Юни 2010 08:12
Доколкото се сещам Тимотей е другар и спътник на Павел. Сигурно е имало Евангелие на Тимотей, защото броят на евангелия е бил около 80. От тях св. Анастасий по заръка на Константин избрал 4, а другите обявени за апокрифни. Доколкото разбирам това са евангелията с най-малко фантазии. Като се четат тези 4 евангелия се вижда, че колкото по-далече от събитията са създадени те, толкова обожествяването на Исус нараства, като първите синоптични евангелия на Марко и Лука (от които се счита, че са преписвани другите евангелия) са общо взето биографии на Исус, а това на Йоан, вече утвърждава божествеността на Исус, да не говорим за Апокалипсиса, преписван също на Йоан, където фантазиите са се развихрили. Вече се говори, че неговите последователи, водени от брата му Яков, които са държали на юдейската религия са считали Исус само за месия, докато Павел променя неговото учение за да се появи християнската религия.
16 Юни 2010 08:18
А, питайте се какъв е смисълът на тия "бръщолевения". Нищо ново! Имам един комшия, чийто лаф е - "Моцарт? Цигу-мигу! Голяма простотия...". Той самият е на близо 50 и в "онова" още време е успял да вземе осми клас. Вечерно.
За размислите -
Но евангелията са 27-28. Четири са официално признати. Останалите се считат апокрифни.
Макар в тях д аима много интересни неща. И - поне според обозначените автори - са написани от хора, познаващи Иисус. От четирите канонични само Йоановото се счита /не от всички!/ за написано от свидетел.
В Библията има още по-интересни неща.
Например, с кеф съм чел "Съдии". Как някакъв съдия се отбил в един град. И гражданите поискали да го "познаят" /какво означава - "ще познаеш истината и истината ще те направи свободен"? В тоя смисъл ли?/.
Обаче, той им пробутал наложницата си и ония я опраскали. За една нощ. Къса нощ. Да речем, 1 000 мъже били. Което прави по 150 - 200 на час. Тоест, нейде по 3-4 на минута, 15 - 20 секунди на всеки. Ега ти бормашините!
А после, на заранта, съдията излязъл /наспал се хубаво, докато наложницата му я...тъй де!/ и й рекъл да става. Ама тя не щяла, пък той установил, че е умпяла.
И я нарязъл на парчета, изпратил посланици до всички евреиски колена с парчетата.
Като си представя библейската умилна картина - лети конник, размахва я ръка, я крак, я карантия...
Таксил е много интересен, вярно. Но и самата Библия е интересна - особено, ако зачетеш с мисълта, че е написана от самия Него /не ББ, а досегашния му заместник/.
Пък да не говоря как проверявали коя пленничка е девствена...Добре, да не злоупотребявам с търпението на вярващите.
--------------------------
Блогът на Генек


16 Юни 2010 08:19
поредното прекрасно нещо в сряда! Благодаря ви, г-н Иванов!! Чудя се кога България, след колко години ще ви има отново, както ще има Хайтов, Радичков и незабравимия ви великолепен колега-преводач- Валери Петров!
16 Юни 2010 08:23
евангелието не е от Тимотеи а от МатьЕЮ
16 Юни 2010 08:34
Цитираната от автора история за твърде докачливия откъм прическата си пророк Елисей, ми е любимият пасаж от Библията - неведнъж съм го цитирал и в този форум - да си го припомним (4Цар 2:23-5): "И от там той възлезе във Ветил; и като се качваше по пътя, излязоха из града малки деца та му се присмиваха, като му казваха: Качи се, плешиве! качи се, плешиве! А той, като се озърна назад и ги видя, прокле ги в Господното име. И излязоха из дъбравата две мечки та разкъсаха от тях четиридесет и две деца. И от там отиде на планината Кармил, отгдето и се върна в Самария."
И така - заради една доста невинна закачка, християнският Бог убива по жесток начин четиридесет и две деца!?!?!
А изключително благочестивият пророк Елисей доволен си продължава по пътя да работи за Божията прослава, сякаш просто е настъпил една хлебарка.
Твърде е показателно, че при спорове с християни относно този пакаж, техният довод, че не било станало кой знае какво, е че "малки деца" било неправилен превод и всъщност ставало въпрос за юноши... Християнин = идиот (освен ако не става въпрос за някой хитряга, който си живее живота на гърба на хорската тъпотия).
Над 90% от самоопределящото се като "източноправославно" мнозинство от нашия народ, никога не е чело и няма намерение да чете Библията - то затова се и самоопределя като християнско. Няма по-силен документ срещу християнството от Светото писание! Четете Библията! - и ако не сте идиот - няма как да останете християнин.
16 Юни 2010 08:39
Никея, на черноморския бряг на днешна Турция,


Без да се заяждам, нека отбележа, все пак, че Никея никак не е на черноморския бряг. ***

Редактирано от - sybil на 16/6/2010 г/ 11:00:02

16 Юни 2010 08:39
генек, ти ДИ с Моцарт ли го сравняваш?
Хайде, малко по-скромно сега...
16 Юни 2010 08:51
Лукчо2 каза:
"По принцип не чета Димитри по ред причини от неговото минало. Но днес се насилих да чета."
Чини ми се, че има два варианта, за тълкуване на казаното от него :
- Че послъгва и си чете Дмитрий редовно ...
- Че чете само отзивите във форума, под писанията му, и се заяжда с който не му харесва, абе лафчи да става

Що се отнася до Дмитрий и от мен
16 Юни 2010 08:53
...И така - заради една доста невинна закачка, християнският Бог убива по жесток начин четиридесет и две деца!?!?!...

...Няма по-силен документ срещу християнството от Светото писание! Четете Библията! - и ако не сте идиот - няма как да останете християнин...[quote]
Понеже не ми се влиза в празни спорове само бих искал да отбележа, че Елисей е живял само 900 години преди Христа...И неговият "бог" няма нищо общо с Бога на християните...Но евреите и еврействащите дават мило за драго за да се присламчат и умият прокобата върху себе си...
P.S. Може би е хубаво когато четем Библията и да се опитваме да я разберем а не да си оставаме "идиоти"...
Един християнин- идиот...


***
Лъжата, която прилича на истина, не е по- добра от истината, която прилича на лъжа - <Кабус Наме>
16 Юни 2010 09:17
Енчо,
давам сравнение само.
Пък за скромност...Не разбрах - аз ли трябва да съм по-скромен или ДИ? Той не е казвал нищо по тая тема, а аз не съм говорил нищо ЗА МЕН. Та?
И за скромността. Скромността, Енчо, краси скромния. А моженето - можещия.
Бъди си скромен, нищо против.
16 Юни 2010 09:22
"Трицолови тръби" не е ли една дума?
16 Юни 2010 09:29
Много приятно - липсва само Никос Казандзакис
16 Юни 2010 09:29
Книгата на Гор Видал се казва "На живо от Голгота", препоръчвам да я прочетете и пак елате да коментирате
16 Юни 2010 09:37
Вместо "Не стреляйте по пианиста!", най-виртуозният US джаз пианист в моменти на върховна творческа наслада изкрещяваше: "Някой да ме застреля! Someone shoot me!!"

Той беше най-щастлив, когато дава радост на хората, и искаше да го застрелят, когато е най-щастлив.


Пак за протокола да посоча едно очевидно качество на текста, отразено и в цитата - писанията на симпатичния Димитри създават своеобразен "кръг на посветените" около тях. Ето и по-горе - набързо се споменава не кой да е, а "най-виртуозния" USДП / само по себе си - хлапашко определение - сред безброя на гениите на пианото няма такова животно/, името, разбира се, не се и споменава / в кръга на посветените всеки е наясно кой е "най-виртуозния", останалите тикви нека се чудят/ и всичко това - в едно свидетелско глаголно време, сякаш пишещият и неговите посветени приятели са израсли около пианото на виртуоза....
***

Редактирано от - sybil на 16/6/2010 г/ 11:07:15

16 Юни 2010 09:46
Туй нящо "supply-side economics" юдеите още тогаз ли са го измислили или по-рано?
16 Юни 2010 09:55
Засрамихте ме, ама какво да правя - православен християнин съм си. По убеждение - агностик, сиреч не знам що е Бог. (Ако някой каже, че знае - бравос!)
Колкото до изядените дечица...
Не знам дали ви прави впечатление, че цялата антирелигиозна пропаганда се върти около Стария завет. Или да си го кажем откровено - около юдейската религия. А там нема лабаво, почти като в сибирски концлагер: крачка наляво, крачка надясно - стреля се без предупреждение.
А аз тия неща не ги обичам. Обичам Новия завет, някои от апокрифите, и да речем Еклесиаст.
Да му се не види и аФтора с аФтор! Само знае фитили да пали на добрите хора и да ги праща от Ямбол до Стамбул.
16 Юни 2010 09:56
Андрей Куртенков


И така - заради една доста невинна закачка, християнският Бог убива по жесток начин четиридесет и две деца!?!?!
Йодейският, не християнският.
16 Юни 2010 10:04
Те йодейците затова и са Го разпнали - опитал се е да реформира кръвожадната им религия, едва ли е заради suply-side таквоз.
16 Юни 2010 10:14
Евангелие на Тимотей може и да е имало, но не е намерено.
Петото намерено евангелие (свитъците от Мъртво море) е на Юда, ако поровите из нета ще видите факсимиле, превод и прелюбопитни тълкувания.
Къде беше Витиния - педесетия километър на магистрала Хемус
16 Юни 2010 10:17
Хубава попарка ни е надробил Димитри, поучителна и леко религиозна.
Папкайте че ей ги де са мечките.
16 Юни 2010 10:28
Нещо напоследък на Димитри Иванов му давам . Много ги къдри и усуква в началото статиите, чак накрая ги пише както трябва и по същество.
16 Юни 2010 10:28
Йодейският, не християнският.

Е като не е християнски кви ги търси в християнската библия?
16 Юни 2010 10:30
Аз пък си мислех, че камбаната отброява времето на някои от Латинка и околните ама си връщам мисълта, защото не е кармично да му мислиш лошо на някой, дори да не е християнин, а пък и ти си от тая маала, ама не съвсем, защото това си беше една нива около Американския.Не казвам християнски, защото е много преправяно.

Редактирано от - Diver N на 16/6/2010 г/ 10:45:55

16 Юни 2010 10:30
В Библията, както е казал св. Августин, неточности и противоречия няма, а ако случайно има – те са само привидни и се тълкуват в полза на Библията.
Случаят с пророк Елисей трябва да се разбира в педагогично-назидателен и сплашващ аспект – децата да не се подиграват на възрастните хора, щото ще дойде баба Меца, че даже и две баби Меци, и ще стане лошо.
28 века по-късно знаменитият Вилхелм Буш ще напише в стихчета една поучителна кървава история за онова хлапе, дето през дупката на оградата замеряло с топчета и стрелички, изстреляни от духало, един старец, и той накрая взел, че фраснал с каната за мляко духалото, като избил зъбите на хлапето:
И – трас! - със каната за мляко
се хвърля мигом във атака.
Кръв капе от това духало
и седем зъба се търкалят.
Урокът е съвсем прозрачен:
със стар човек не се закачай!

(Вж. стр. 96 - Натиснете тук)
Та такиви ми ти работи с назидателните текстове.
16 Юни 2010 10:33
Азъ, има се предвид книгата на Видал "На живо от Голгота" (прекрасна книга!)
Колкото до Буш - радвам се, че тези извращения са ми били спестени в детството :-) Доста късно прочетох писанията му. Но явно - традиции. Спомням си, когато разбрах как Николаус дава сладкиши на послушните деца, а непослушните (които по нашенско остават без подарък) - ги бие с пръчки. УжасТ.
16 Юни 2010 10:34
Йодейският, не християнският.

Апропо, пише се ИУдейски (от Иудея), а не ЙОДейски (от йод).
В съвременния български е прието и юдейски (от Юдея), но в никой случай не йодейски.

Редактирано от - Даскал Цеко на 16/6/2010 г/ 10:37:58

16 Юни 2010 10:41
Друго си е като се пише неразбрано!
После някой твърди че е сичко е разбрал и на фона на неразбралите веднага изпъква, от което пък му изпъква егото!
---------------
А на статията какво да й разбираш - по-горе във форума е казано добре - статията е за да рече че Димитри се е познавал с Видал и Борхес!
Тя друго комай не казва - разбрано или не!
16 Юни 2010 10:43
Да бе , Македония се споменава навсякъде и централното македонско време !!
За Солун да не приказваме !!
... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД