:: Добре дошъл CommonCrawl [Bot] (Бот)
Мадридският гранд спечели финала на Шампионската лига след дузпи срещу съгражданите от "Атлетико"
Одобрявате ли решението за тотално превъоръжаване на армията?
Да, категорично
Не, нас НАТО ни пази
Нямам мнение
Резултати
СТАТИСТИКИ
Общо 266,368,162
Активни 645
Страници 16,725
За един ден 621,541
Истинската история

Варварските нашествия след 376 г. обезлюдяват Добруджа

Долна Скития и Скития никога не се съвземат от последиците от „срамната търговия” на провинциалното имперско чиновничество с вестготите
Илюстрация: Авторът
Певтингеровата (Пойтингеровата) карта във вида й, възстановен от Конрад Милер през 1887 г., части от листове VII и VIII; в ограденото е Добруджа с устието на Дунав и, на запад, Томи (Констанца), Калатис (Мангалия), Бизоне (Каварна), Дионисопол (Балчик); южно от тях са показани също Одесос (Варна), Месембрия (Несебър) и Анхиало (Поморие), както и Константинопол (Цариград) с колоната на император Константин I; Певтингеровата карта е копие от 1265 г. на римска карта на света, създадена през I в. н. е. и старателно осъвременявана до V в. от н. е.; оригиналът е в Австрийската национална библиотека, Виена.
Като историко-географска област Добруджа има също толкова значително място в българската история, колкото Мизия, Тракия, Македония и Косово, Родопите, Мала Азия. Даже вероятно и още по-голямо поради особеностите на етногенеза на съвременните българи. Първото етнообразуващо ядро на българската народност е тук, първите български столици, а плодородието на Добруджа ни храни и днес. Вероятно отсъствието на особено красиви природни картини на юг от долното течение на Дунав кара обитателите на областта по-малко да се заглеждат около себе си и повече да залягат над работите си. Шегата настрана, но в Добруджа наистина всичко сякаш върви по-леко.
Очертаването на българското землище [СЕГА/ 24. 01; 19. 02; 24. 07 (2008); 20. 08; 05. 11 (2009); 22. 04. (2010)] не може да се нарече самоцелно. Добре е да знаем какво сме спечелили и завоювали през вековете, какво сме загубили, накъде отиваме най-сетне. Тъжно е, че накъдето и да погледнем виждаме загубите, изпуснатите възможности, страданието. Така ще да е и на север, към Добруджа и отвъд Дунав.
* * *
През 284 г. днешна Добруджа отново се превръща в гранична за Римската империя област. Отвъд нея стотици племена, в търсене на възможности за преживяване и оцеляване, почти хаотично кръстосват безбрежните мрачни и опасни отвъддунавски простори. При административната реформа на император Диоклециан (284-305) земите на областта са поделени неравно между провинциите Долна Мизия с главен град Марцианопол (Девня) и Скития с център Томи (Констанца), която заела по-голяма част от тези земи. Всъщност още у Страбон може да се срещне понятието "Малка Скития", обозначаващо днешна Добруджа, за разлика от същинската Скития (земите отвъд Дунав). Както може да се забележи и в Певтингеровата карта, която редовно е обновявана и по това време, Томи е представен именно като най-значителен град в областта.
Поради близостта на новата столица на Босфора дунавският лимес е укрепван с огромни усилия и средства. През следващите два века поддържането на укрепителната система по границата с варварския свят ще бъде главна и най-важна задача в провинциите Скития и Долна Мизия. Още повече че предходните век-два точно покрай Черноморското крайбрежие се промъкват всякакви племена и народи, за да се отдадат на безконтролно присвояване на юг от Дунав. В новопостроените кастели се настаняват два нови легиона - I Юпитеров и II Хераклов, както и 15 нови помощни военни части. Крайно старателното, даже скрупольозно укрепване на тези земи, особено в днешна Добруджа, е добре подчертано от летописците Евнапий и Зосим през IV в. Някои промени се налагат чак в средата на VI в. Обединените провинции Скития и Долна Мизия получават през 536 г. нов главен град Одесос (Варна). През втората половина на 294 г. Диоклециан лично посещава тези земи - събитие, което намира много широко отразяване в откриваните тук каменни надписи и колони.
Въпреки значителните усилия на централната римска власт военно-политическата обстановка по дунавския лимес никога не остава спокойна. Още през 295-296 г. карпи и готи пробиват граничната отбрана между Трансмариска (Тутракан) и Дуросторум (Силистра). Равният бряг и спокойната река точно тук ще предизвикат и първите славянски набези за трайно усядане на десния дунавски бряг пак тук в края на VI в.
През 303 г. карпи, вероятно, искат и получават място за заселване някъде в Добруджа. Още 300 000 (?) сармати император Константин I приел в земите на империята, включително или предимно (?), в Скития през 332-334 г. Тези събития отразяват относителното обществено и военно спокойствие и винаги съпровождащото го замогване в провинциите в днешна Добруджа през първата половина на IV в. Точно от това щастливо време е и прочутата монументална гробница в днешна Силистра с великолепните си стенописи.

Щастието винаги е кратко, а влошените отношения на империята с готите,

вече трайно уседнали на север от долното дунавско течение, довежда първоначално до Първата готска война (366-369 г.). Събитията очевидно са толкова сериозни, че император Валент (364-378) почти непрекъснато резидира в градовете на провинция Скития, за да организира отбраната.
През 376 г. за земите на днешна Добруджа настава време на страшно разорение, което започва безобидно - вестготите искат и получават място за заселване на юг от Дунав. Пак при Дуросторум те преминават реката и започват да чакат за настаняване. Амиан Марцелин прискърбно ни съобщава, че военните и административните имперски чиновници, натоварени с посрещането и настаняването на вестготите, решават да понатрупат някоя пара в удалия им се случай, като започват "срамна търговия". Същността й била проста - продавали на гладуващите вестготи кучешки трупове за храна срещу роби, от което прибирали отлични печалби. Както обикновено се случва, с изключение на днешната българска действителност, търпението на потъпканите винаги има край. Готите превръщат разбиването на местните римски гарнизони в обикновено клане. Безпощадно са опустошени провинциите Долна Мизия и Скития. Последиците от тези събития преобръщат живота в балканските провинции на империята.
Още едно поражение римските легиони претърпяват през следващата 377 г. при Салици. Ново по-страшно поражение се случва при Адрианопол (Одрин) следващата година - на 9 август загива самият император Валент. През 384 г. нови готски маси преминават вече пропукания лимес, през 386 г. - пак. За да спре греутунгите, които започват да форсират дунавското устие с 3000 лодки, начело на значителна войска тук се появява император Теодосий. Този път военните действия са с успех за византийската войска.
През 441-442 г. унищожително хунско нашествие слага край на времето на относителното спокойствие. С новите хунски нашественици населението на Скития окончателно се варваризира. Земите на днешна Добруджа така пострадали при всички тези събития, че никога повече не се съвземат в границите на Византия.
През 505 г. целият изнемогващ диоцез Тракия, включително провинциите Скития и Долна Мизия, получават значителни данъчни облекчения, но от началото на VI в. нови масови нахлувания, включително славянски и прабългарски, окончателно унищожават спокойствието в областта. Подготовката за славянската и за прабългарската й колонизация ще тече чак до втората половина на VII в., когато тук ще е люлката на една от първите и най-мощни средновековни европейски държави. Българската.

Извори

"[& 34] В Скития първи от запад [на изток] живее племето на гепидите [родствени на готите], окръжено от велики и славни реки; на север и на северозапад тече Тизия [Тиса]; на юг [тази област] се отсича от самия велик Данубий [Дунав], а от изток - Флютавзий [Олт, ляв приток на Дунав] . . .Между тези реки се простира Дакия, която, подобно на корона, е ограждана от скалистите Алпи [Карпатите]. По левия [северния] им склон . . . на безкрайни пространства се е разположило многолюдното племе на венетите [северна група племена на южните славяни]. Макар техните имена да се променят според различните родове и местности, те се наричат най-вече склавини [западната група племена на южните славяни] и анти [източната група племена на южните славяни].
[& 35] Склавините живеят от града Новиетун [вероятно до Любляна] и езерото, наричано Мурсианско [Балатон?], до Данастр [Днестър], и на север - до Вискла [Висла] . . . Антите - по-мощното от двете [племена] - обитава от Данастр [Днестър] до Данапр [Днепър], там, където [бреговата ивица на] Понтийско [Черно] море прави рязък завой . . .
[& 36] . . . над Понтийско море са се разселили българите . . .
Там са и хуните . . .
[& 38] . . . първото разселване [на готите] е било в Скитската земя, около Меотийските блата [Азовско море]; второто - в Мизия, Тракия и Дакия; третото - [по крайбрежието на] Понтийско море, отново в Скития . . ."
Етническото състояние в Добруджа и в околните й земи през първата половина на VI в. според "За произхода и делата на готите" на Йорданес, около 550 г.

"Когато те [скитите, т. е. прабългарите] дошли до границите на ромеите . . . Булгариос взел 10 хиляди души . . . Той преминал реката Танаис [Дон] в посока към Дунав . . . И той помолил [император] Маврикий [(582-602)] да му даде една област , за да се заселят и да станат съюзници на ромеите. Императорът му дал Горна и Долна Мизия [приблизително днешна Добруджа] и Дакия - цветущи земи по времето на [император] Анастасий [(491-518)], които после аварите [съвместно със славяните] опустошиха . . . Те [скитите] се заселили там и станали ромейска стража. Те [скитите] били наречени от тях [ромеите] българи."

Из "Летопис" на Михаил Сирийски (ХII в.), написана по "Църковна история" на Йоан Ефески (VI).
38
12187
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
38
 Видими 
10 Юни 2010 01:41
Дунавска България се ражда в Северна Добруджа/днес черноморска Румъния/ не по случайност.
След разпада на хунската империя на Атила, неговите синове Динтзиг/заселен с племето си на север от Дунав/ и Ернак /заселва се с колона от 10, 000 хуно-българи в днешна Северна Добруджа.
По времето на император Морис/Мавриций/ в Добруджа идва нова колона от 10, 000 пра-българи начело с вожда им Булгариос, а брат му Хазариос остава с неговите хазаро-българи в Кавказ.Михаил Сирийски пише, че 3-та братя царе идват с 30, 000 българи от Имеон/Памир и гр.Балк/ар в Афганистан/, като името на 3-ят брат не се споменава.
Аспарух идва също при роднините си хуно-българи в Добруджа от черноморските степи.
Според византийската императорска щерка Ана Комнина в нейните летописи, първият български цар не е Аспарух, но цар Мокрус...вероятно баща на Аспарух и син на Кубрат анализирайки, че Кубрат почива в 641 г . По-вероятно е Комнина да е права, че Мокрус е цар на прабългарите по време на преминаването на Дунава и починал или загинал в битката с ромеите непоследствено след идването им в Добруджа.
Когато Самуил починал от инфаркт след ослепяването на БГ армия, Ана Комнина пише, че "България и нейните царе, от Мокрус до Самуил" от 1-то царство.
Така че Добруджа/Мала Скития/ никога не е била обезлюдена в интерес на истината.
10 Юни 2010 02:56
Иван Петрински
10 Юни 2010 05:22

Историята е разтегливо понятие.Всеки може да я влачи наляво, надясно, напред и назад.Трябват поне три независими писменни източници, които да бъдат съгласни помежду си, за да се приеме нещо случило се за факт.
10 Юни 2010 06:25
Така и не разбрах кой е живял в Добруджа по това време, т.е. кои са тия люде, дето са живяли в Добруджа. Не са славяни, не са и българи. Римски гарнизони - добре, обаче то и в Ирак примерно има американски гарнизони. Но населението какво е било?
10 Юни 2010 06:27
а имало ли е тогаз достатъчно детски градини?
и какви коли са карали, щото не са ни завещали барем едно ВЕИ.
10 Юни 2010 06:41
Вчера Димитри с неговите нордически саги , днес Петрински !!Абе не е лесно !!
Аз пък се сещам за остров Березан и за варягите и техните гробове там и в Константинопол !! Мътна и кървава е била и си остава такава тази земя !!
10 Юни 2010 07:25
Николай,
преди доста време цитирах тук директора на Варненския музей Плетньов, който твърди, че никой не е живял в тези земи в периода от трети век до идването на кан Асоарух.
Никакви следи от поселения и живот!
Какви "седем славянски племена", какви договори между славяни и прабългари, каква дуалистична държава?
Идват българите, заварват пустинна област - кой се заселва на кръстовище? - и я заемат.
Чак тогава Добруджа започва нормален живот.
--------------------------
Блогът на Генек

10 Юни 2010 07:43
Когато в заглавието се казва, че Добруджа е обезлюдена, очаквам в края на статията да разбера - кой е потърпевшия.
10 Юни 2010 08:15
Отдъхнах си...тоа път наш Петрински е опущил Одрин като център на майка България и българщината.
Верно...Писанка па е на линия с дежурното"Иван Петрински ", ама маана нема да дириме.
Както е казал бат ни Янко...от секиго според способностите.

Редактирано от - Bay Hasan на 10/6/2010 г/ 08:16:05

10 Юни 2010 08:20
Защо се ровим в дебрите на историята, когато в момента тече най-страшното обезлюдяване на Добрудйа и на цяла България - посттоталитарното комунистическо обезлюдяване. Докато за далечните исторически времена говорим за движение на човешки маси от порядъка на десетки хиляди хора под натиска на външни сили, по време на тъй наречения преход към демокрация комунистите успяха само за 20 години да прогонят над 1 500 000 българи, отделно да унищожат над 1 000 000 българи и постигнаха това, което не успяха всички външни врагове на България за цялата и 1300-годишна история и то за нищожно кратък период - само за 60-70 години. Безпрецедентно обезлюдяване.
10 Юни 2010 08:41
Петрински, отново - склави (през 18 век променени на "славяни" ) значи роби. Склави е социално понятие а не народностно. Робите могат да са от всякаква народност.
Готите първо са били наричани гети. Има много свиделства че гети - готи са българи. Гота Виталиан в 6ти век събира войска от българи в Мизия.
Опитвате се да подхождате логично към историята, ами подходете де. Как е възможно най-мощната империя да търпи поражения от някакви си варвари, да позволява да й се "разоряват" едни от най-плодородните земи и то в продължение на векове. Това е просто невъзможно. Тези "варвари" са били добре въоръжена войска на добре организарана държава - България или така наречената "Стара Велика България". България на която Рим завладява през 1ви век земите на юг от Дунав. България която си отвоюва обратно тези земи постепено докато в 7ми век има договорно признание от Римската Империя.
Престанете да преписвате писанията на Златарски. Бъдете историк а не преписвач.

Редактирано от - плямпало на 10/6/2010 г/ 08:45:16

10 Юни 2010 08:51
плямпало, не ти ли омръзна, ве?
10 Юни 2010 08:59
Пак по чужди източници. Изглежда от край време ни върви всеки нов владетел да си мисли, че света започва от него и да унищожава оставеното от предишните управници. Готини сме.
10 Юни 2010 09:11
Абе не им лесно на историците на България, всичко тук е един голям тюрлюгювеч.
Ето примерно след 1000 години някой историк анализира имената на последните министър председатели на България

Жан Виденов
Иван Костов
Симеон Сакскобургготски
Сергей Дмитриевич Станишев
Бойко Борисов
Бая ще има да се чуди тея хора български, френски, немски, руски ли корени имат и що за население е живяло тогава в България.
10 Юни 2010 09:14
Това че нямаме точни данни за движението на населението през 4 - 6 век е разбираемо. Повечето съвременни историци смятат че Великото преселение на народите не води до заселване на големи маси варварски народи на територията на Западната империя - например франките са не повече от 10% от населението на Галия след преселението. Нека в Дунавският басейн процентът да е по-голям.
Но няма причина да се говори за обезлюдяване. Другият момент е че Добруджа остава слабо населена област до средата на 19 век, та дори един български възрожденец, революционер и политически деятел като Захари Стоянов ни разказва за нейното заселване.
А погледнато на фона на разрухата на българското село в наши дни, ситуацията в Добруджа е доста по-добра от тази в Централна Северна България и в голяма част от Тракия.
И все пак Николай е прав, от статията не става ясно кои са потърпевшите.
10 Юни 2010 09:21
Генек,
един предишен директор на Варненския музей, вечна му памет, при откриването на културни пластове от Римско време в циганската махала на един град, в този район, тогава нямаше още Роми, и на въпроса ми, защо е тук циганската махала, ми отговори, че циганите винаги живеят на най-хубавите места.
10 Юни 2010 09:30
Българите не са славяни

Кретените от Тангра си правят алтернативна история
натиснете тук
10 Юни 2010 10:06
Българите действително не са били славяни. А, виж, сегашните българи сме си мелези - кой не е минал оттука, той не си е оставил семката.
Затова има и толкова роднини на извънземните и Космическия разум...
10 Юни 2010 10:55
Историята трябва да се каже такава каквато е и събитията да се опишат такива каквито са били в действителност!
Най ранни писмени свидетелства за БЪЛГАРИТЕ има в Китайските летописи от 177~200 г до Н.Е.
Теритотиите на Памир и Афганистан са били в тогавашната Кушанска Империя, но това е малко по късно.
Историците трябва да престанат да обслужват полическите интереси на други Държава и съвсем безпристрастно да извадят наяве ИСТИННАТА ни история!

Редактирано от - BOLGAR на 10/6/2010 г/ 11:00:08

10 Юни 2010 11:10
Историята трябва да се каже такава каквато е и събитията да се опишат такива каквито са били в действителност!


бе требва, ама дянков не дава паре на феодалните старци да спретнат една машина на времето ... но за това пък форумът е по-весел
10 Юни 2010 11:14
simo,
те феодалните страци имаха достатъчно време, но натвориха такъв пасквил, че като видя учебника по "история" на детето и ми иде да взема в едната ръка огнехвъргачка а в другата базука и да посетя за кратко "историците" - ша замоля само някой да ги събере на едно място че да се не хабим ....

Редактирано от - BOLGAR на 10/6/2010 г/ 11:16:00

10 Юни 2010 11:56
България на която Рим завладява през 1ви век земите на юг от Дунав. България която си отвоюва обратно тези земи постепено докато в 7ми век има договорно признание от Римската Империя.

Плямпането на глупости не е забранено, но все пак човек трябва да се ограничава в този вид дейност...
10 Юни 2010 12:11
да взема в едната ръка огнехвъргачка а в другата базука

Айде холан бе, това даже и другаря Ленин не го може
10 Юни 2010 13:45
Няма спор, че готите (поне някои от тях) наистина са българи. За пример: Симеон Сакскобурггота
10 Юни 2010 14:12
...
Както обикновено се случва, с изключение на днешната българска действителност, търпението на потъпканите винаги има край.
Г-н Петрински - за това Ви прорицание, наблюдение, съждение, констатация и тн. - .

10 Юни 2010 14:40
Защо се ровим в дебрите на историята, когато в момента тече най-страшното обезлюдяване на Добруджа и на цяла България - демократичното обезлюдяване. Докато за далечните исторически времена говорим за движение на човешки маси от порядъка на десетки хиляди хора под натиска на външни сили, по време на тъй наречения преход към демокрация демократите успяха само за 20 години да прогонят над 2 милиона българи, отделно да унищожат над 1 000 000 българи и постигнаха това, което не успяха всички външни врагове на България за цялата и 1300-годишна история и то за нищожно кратък период - само за 10-20 години. Безпрецедентно обезлюдяване.

Редактирано от - XYZxyz на 10/6/2010 г/ 14:58:20

10 Юни 2010 15:28
През 384 г. нови готски маси преминават вече пропукания лимес, през 386 г. - пак. За да спре греутунгите, които започват да форсират дунавското устие с 3000 лодки, начело на значителна войска тук се появява император Теодосий. Този път военните действия са с успех за византийската войска.


10 Юни 2010 15:59
Наскоро четохме пак у Петрински, че според археологическите данни контактът на българите със старото население на юг от Дунава е станал най-вече в североизтока. Това е сериозна корекция на старите схващания - например на Ив. Венедиков - опиращи се главно на изворите (вкл. Бълг. анонимен летопис от 11 в.) и фолклора, че контактът е станал на юг, близо до Цариград, особено в Странджа, дето се било събрало старото население от набезите от север.

Земите, в които станал контактът, вероятно не са били степите на крайморска Добруджа, а гористото Лудогорие (чак до турско време били покрито в дива гора) и не по-малко гористата Верегава - Източна Стара планина на север до Тича и чак до Варненските езера, в която Аспарух преместил северите.

Павел Георгиев е автор на теорията, че старобълг. култура, възникнала в североизтока, е повлияна главно от развилата се в 6 в. синтетична "култура Варна" от трако-елинистически, римски и източни елементи. Тя се развила около големия имперски център край Варненските езера от 6 в. при имп. Юстиниан Велики. В 539 г. той създал нов военен окръг (куестура екзерцитус) с център край Одесос (според П. Георгиев седалището не било в трако-елинистическия град, който винаги се самоуправлявал - sacratissima civitas odessitanorum), а във военния лагер (кампус) западно от него. Този лагер бил адм. център на областта, включваща не само Скития и Долна Мизия, но и далечни земи като Кария, Цикладите и Родос, и освен Юстиниановият квестор, нова длъжност, там било седалището и на друг римски генерал, магистер милитум пер Тракиас (става дума за диоцеза Тракия, т.е. целият източен Старопланински полуостров).

Георгиев вижда признаците на влиянието на "култура Варна" (6 в.) в/у Плисковско-преславската култура от 8-10 в. главно в архитектурата (монофизитският манастир-крепост на Джанавара) и торевтиката, но също и в книжовността - именно Преславската школа, чието най-голямо открито засега книгоиздателство било също във Варна. Голямо било архитектурното влияние на Марцианопол, чиито руини в края на 7 в. били още доста величествени, многоетажни. Това била временната столица на имп. Валенс в първата готска война в 4 в., за която става дума в статията. Дялани камъни от руините на Марцианопол били използвани за строжа на Плиска в края на 8 в., много по-късно - преместени от османлиите от руините на Плиска в Томбул джамия и в новата (1830 г.) варненска крепост и най-сетне след 1878 г. легнали в основите на варненската катедрала и двете гимназии.

Но докато Марцианопол бил руини, новият център на българите в "така наречената Варна близо до Одесос" влязъл веднага в интензивни контакти с Цариград, вкл. търговски. Единствените големи монетни находки от края на 7 в. по нашите земи са намерени във Варна, вкл. една от около 70 златни солида (в, хм, частна колекция), сечени приживе на Аспарух и явно донесени от цариградски купец, дошъл за стока при българите (или може би е било царски трибут за победителя Аспарух).

Приемствеността в културата на българите и старото население Венедиков виждаше във фолклора - коледарите, широко известни в североизтока чак до Дунавските устия и Карпатите (Коледа е от лат. Календе), русалиите - от лат. Розалия и целия празничен цикъл от началото на лятото, идещ от ритуалите на лекарите на Залмоксис, Трифон Зарезан - от Дионисиите, лазарките и др. всички запазени у старото бълг. мизийско население. Разбира се, нестинарите в Странджа.

Североизтокът е единственото място в равнинна България, т.е. цяла Мизия и равна Тракия, в което има запазени остатъци от старото българско население от Първото бълг. царство. Такива аклави са Провадийското плато от Каспичан и Мадара почти до Девня (селата Каспичан, Кюлевча, Косово, Неново, Невша, Равна, Кривня, Венчан...), капанските села (Гецово до Разград...), силистренските села (Калипетрово, Айдемир...) и др. Тяхната етнографска древност - в миналото били белодрешни, двупрестилчени, с опр. член в м.р. на -о и запазен винителен падеж в ж.р. - ръка и ръкъ, беше открита от Л. Милетич и др. в края на 19 в. (В ново време Анчо Калоянов изучи и фолклора на с. Аспарухово (Ченге, Овчага), което дотогава беше останало в сянката на братята си чернодрешни старопланинци от Гулица (Голица) и Еркеч (Козичино), смятани за други преки потомци на Аспаруховите българи.) Много от старите белодрешни мизийци са мигрирали в северна Добруджа и Бесарабия и сега потомците им са може би към половината от бесарабските българи.

Старо българско население са и "българските" гагаузи, "ески булгар", най-старото оцеляло местно население на Черноморието от Варна до лимана на Днестър.

Историята на българското население северно от Дунава, сега почти претопено, ще се изясни по-подоробно в бъдеще, когато имаме по-цивилизовани отношения със съседите. Ще има сигурно многотомна румъно-българска енциклопедия за българското наследство в Румъния и Молдова.
10 Юни 2010 16:12
Тъкмо прочетох за "Варшавските нашествия..." и реших, че Петрински пак громи католическите кръстоносни агросори, пък то било друго тоз' път!
А статия мимо прошла...
10 Юни 2010 16:19
Икономически - според едно интервю на Б. Димитров от м.г., което донякъде потвърждавам с мои наблюдения, в Добруджа сега земята е 100% обработвана. Последните три години, а и за тази са такива очакванията, имаше рекордни добиви на зърно, за пръв път в 2008 г. цели общини счупиха рекордите от соца - над 500 кг/дка. 5 млн т добив, 3 млн т износ. Пристанищата отесняват в края на лятото, километрични опашки камиони, чакащи с дни. България излезе на трето място в ЕС по износ за зърнени. Изнася и за Румъния (да не говорим за традиционните Италия, Испания, Турция, Египет, Алжир, Мароко). Тимаджии арендуват земи и в северна Добруджа, и във Влашко.

Друго интересно явление са вятърните и слънчеви паркове, срещу които въстана столицата Банкя и "общественото" мнение. На Калиакра окото ти се плаши от стотиците жужащи перки. Те не са мутри или Газпром, а на Мицубиши и АЕС, която е и в Марица изток.
10 Юни 2010 16:30
Както обикновено се случва, с изключение на днешната българска действителност, търпението на потъпканите винаги има край.
Йе-е-е!
10 Юни 2010 16:33
Фичо,
добивите наистина са добри, това е така, но последните две години цените в световен мащаб се сринаха, което се отразява доста зле и на производителите в България.
Което е жалко откъм времеви момент, защото нещата в българското земеделие наистина се раздвижиха от 2007-ма насам покрай субсидиите и проектите.
10 Юни 2010 18:54
>>><<<
Понеже боза-та ме е цитирал с един вариант на "създаването на България", тук пускам линк към интересна тема във форума Натиснете тук
10 Юни 2010 21:33
BOLGAR Историята трябва да се каже такава каквато е и събитията да се опишат такива каквито са били в действителност!
Най ранни писмени свидетелства за БЪЛГАРИТЕ има в Китайските летописи от 177~200 г до Н.Е.
Теритотиите на Памир и Афганистан са били в тогавашната Кушанска Империя, но това е малко по късно.
Историците трябва да престанат да обслужват полическите интереси на други Държава и съвсем безпристрастно да извадят наяве ИСТИННАТА ни история!


Болгар, ти (както и подобните на теб) вероятно четеш китайски летописи? И ги разбираш както приказките на баба!? Или се позоваваш така уверено на авторитети, които познават добре този (със сигурност доста тежък) език?
Със сигурност е по-добре да се позоваваме на Златарски (той поне гръцки е знаел), отоколкото на неща предавани в стил "развален телефон" и "една жена ми каза". Намери си нещо друго в българската история, с което да задоволиш чувството си за малоценност - и у Златарски, и у Дуйчев, и у Мутафчиев има достатъчно.
Сори за френската приказка, както е казал един герой на Стивън Кинг.
15 Юни 2010 19:49
Фичо,
Наблюденията ти са верни, както е вярно че няма един добруджанец и отдавна не е имало в министерството на земеделието.Причината е че Вие отдалече само наблюдавате как се обработва земята в Добруджа, след това вземате квотите за износ на зърно и ставате ортаци на земеделците от Добруджа, а понякога и за тях не остава нищо.За сведение в Добруджа по тази причина на хората от Варна на запад казват "ментаржии" Защо ли?
Наблюдатели...........
15 Юни 2010 19:57
Ами елате в града да оправете нещата, Калмук... Къде ви е БЗНС, което се роди тъкмо в Добруджа, след бунтовете с/у Радославов в Шабла и Дуранкулак и с първия конгрес в Баладжа (Стожер).
16 Юни 2010 11:28
Не е баш така, ама кой, кой да го каже на г-н Петрински...Каракала разбива бастарните при Марцианопол, а и наличието на Скитска епархия всичките тия години, подсказва за наличието на население и в ппровинция Мала Скития и в Скития...вярно има разреждане на населението..ама то има разреждане и в Пиринеите-да не забравяме чумната епидемия...
16 Юни 2010 11:30
Но пък похвала, за данните дадени от Петрински за събития далече ПРЕДИ 681г. и заселване на скити, хуни и готи-българи...ами войната на Виталиан-нали е именно в Скития!
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД