:: Добре дошъл CommonCrawl [Bot] (Бот)
Туск: Много се гордея, че сме в една партия с Юнкер и Борисов, с Ангела и Виктор Орбан
Касата карала болницата да подпише договор, в който всички бъбречно болни се оперират задължително
Вторият в ГЕРБ е на работно посещение в Берлин
Групата била водена от министъра на културата Арина Новоселская
Одобрявате ли решението за тотално превъоръжаване на армията?
Да, категорично
Не, нас НАТО ни пази
Нямам мнение
Резултати
СТАТИСТИКИ
Общо 266,563,181
Активни 1,171
Страници 52,531
За един ден 621,541
Казус

Майката си личи и по това кога спира да се бори да роди свое дете

53-годишна възраст да стане законово установената граница, над която да не се позволява асистирана репродукция, смятат лекарите
Снимка: БОРИСЛАВ НИКОЛОВ
Български лекари имат сериозни постижения в областта на асистираното забременяване. Даная е първото бебе на Балканите, заченато по нов метод, наречен "ин витро матурация".
Виктория и Боряна са две от десетките хиляди български жени, които знаят какво е да се бориш да дариш живот. Вики е на 35 г. През 2001 г. забременява нормално, кара безпроблемна бременност, но лекарска грешка я обрича да не може да стане майка по традиционния начин. Тя не само губи току-що роденото си дете, но е заразена и с вътрешноутробна инфекция, която уврежда репродуктивните й способности. Оттогава единствената й надежда за собствена рожба е медицината.

След тежки процедури преди 6 години Виктория успява да роди момиче. В момента е в поредната ин витро процедура, защото мечтае поне за още едно или две деца. Но си е казала, че ще е последната - стимулациите стават все по-тежки и безрезултатни, а дъщеричката й има нужда от майка.

Боряна прави тежък аборт с близнаци през 1989 г. И до днес няма проблеми със забременяването, а с износването на плода заради атрофия на лигавицата на матката. Губи децата след 7-8-а седмица. Минала е през 8 опита ин витро и един трансфер на замразени ембриони. И всички са неуспешни. "Защо да не ми се даде шанс да бъда майка", пита Боби. Тя е една от жените у нас, които чакат с нетърпение подготвящия се закон за сурогатното майчинство, защото имат нужда друга жена да износи детето им.

За асистираната репродукция от месец насам се говори активно. Дискусията, която особено в началото бе доста разпалена, бе предизвикана от спорното решение на клиника в Плевен 62-годишната Красимира Димитрова да зачене асистирано.

Случаят, естествено, раздели обществото по въпроса доколко и докъде медицината трябва да се меси в природните закони на възпроизводството. Има ли право всяка жена да износи дете, дори това да стане на 62 г. или законът трябва да каже: "Стига!"

И Боряна, и Виктория са категорични, че случаят с русенката се е отразил лошо на жените, които се борят за падане на възрастовите ограничения за ин витрото и на сурогатството. Те не оспорват правото на Красимира да иска да бъде майка. Но са убедени, че жените с достатъчно отговорно родителско мислене знаят кога да спрат. Останалото е егоизъм.

"Има два типа родителско поведение. Адаптивно - когатородителите израстват заедно с децата сии носят отговорност за своето поведение като родители. И неадаптивно - когато не реагират на потребностите на децата си. Аз нямам право да осъждам никого. Въпрос на личен избор е да имаш дете. Въпросът е доколко морално отговорно е да родиш на 65 г., на 12 г. и си наркоманка или когато смяташ да го оставиш в дом? Как това дете ще се справи с психичния стрес, че се е появило на този свят като товар и заплаха? Що се отнася за жената на 62 г., съществува и медицинска етика, която смятам, че е нарушена", коментира казуса психоложката Силвия Терзийска от работната група, която подготвя закон за сурогатното майчинство.

У нас асистираната репродукция, засягаща съдбата на десетки хиляди семейства и деца, е уредена с най-обикновена наредба. В нея всичко е оставено за преценка на съвестта на лекаря, който ще прави ин витрото. Ако той реши да организира реклама на клиниката си, може да оплоди и 70-годишна жена с донорска яйцеклетка. Не е длъжен да я прати на психолог или психиатър, не са регламентирани какви изследвания да й се направят за здравния статус, не му е нужно становище от комисия за установяване на общото физическо и психическо състояние на жената.

Защото в наредбата е казано - стимулация и яйчникова пункция може да се прави на жени до 43 г. Оттам нататък граница за ембриотрансфер, за оплождане с донорска яйцеклетка или замразена собствена няма. И това е вратичката, използвана от плевенската клиника за експеримента с жената от Русе.

Ограничението на възрастта до 43 г. Боряна и Виктория приемат като безумие. Боби например е на 43 г. и 2 месеца и всяка нейна яйчникова пункция оттук нататък ще е извън закона. "Защо, като тя е по-здрава от мен? Произвежда яйцеклетки без проблеми. Значи аз не мога, но ми е разрешено да правя тежки и безрезултатни стимулации, а тя може, но й е забранено", чуди се Вики.

Боряна и без това е решила, че прави своята последна стимулация. Тя е категорична, чене желае да става майка на 50 г.,макар че бленува за това усещане не по-малко от Красимира. Има си замразени ембриони, ще изчака година, да види какво ще се случи със закона за сурогатството. В краен случай ще отиде в Украйна, за да й износи някоя украинка детето, ако у нас не й разрешат. Там може, докато в повечето страни с разрешено сурогатство има ограничение да се износва бебе само на сънародничка.

Между 50 и 53 г. е ограничението за ин витро оплождане и сурогатното майчинство и в най-пуританските държави в света като Англия, показва статистиката. "Ето една разумна възраст, на която жената може да изгледа детето си и да го пусне в живота", казва Милена, водещата на "Тройка на разсъмване" по радио "Витоша". Тя от 5 години организира кампанията "Повече българчета за България!". Тази година я е посветила на проблемите на сурогатството.

В Италия например противоречивият специалист по репродуктивна медицина Северино Антинори предизвиква скандали още в края на 80-те с експериментите си за оплождане на жени след менопауза, а през 1994 г. успява и при 63-годишна италианка. Заради експериментите му там в момента са забранени изцяло даряване и донорство на сперматозоиди и яйцеклетки, сурогатното майчинство, извършване на ин витро при неженени двойки или жени без партньор и при хомосексуални двойки. Но дори и там възрастовото ограничение е 50 години. В същото време в Англия е разрешено сурогатството. Миналата година там 66-годишна жена с 63-годишен съпруг се сдобиха с бебе от изцяло донорски материал, като процедурата минала в Украйна. И тогава същият този д-р Антинори заяви, че това е прекалено голяма възраст.

Виктория и Боряна смятат, че категорично възрастово ограничение за забременяване ин витро не трябва да има, но трябва да се определят строги медицински критерии за разрешаването му. Например, да се има предвид фертилната възраст на жената - дали може да отделя яйцеклетки. "Има жени на по 50-53 г., които са още фертилни", казва Боряна. Задължително да се минават подробни медицински изследвания за общия здравен статус на бъдещата майка. И може би още по-задължително, а не както е сега по желание, да се правят консултации с психолог, психиатър, които да участват със свое становище при разрешението на процедурата. Психолозите трябва да помогнат на жените да преценят доколко правилна е мотивацията им да бъдат майки и дали желанието им не би засегнало интересите на бъдещите деца.

Тези изисквания се предвиждат в подготвяния закон за сурогатното майчинство. Опитите то да се узакони у нас не са от сега. Преди около 4 години Антония Първанова, тогава депутат от НДСВ, отказа да се говори за това, тъй като смята, че обществото не е дорасло. "Хората си мислят, четова ще се превърне в бизнес,като стана нейна сурогатка, ще я изнудвам да ме издържа", коментира Виктория, която иска да износи детето на Боби. Затова е нужен закон - за да не се създават условия за изнудване и да се регламентират строги медицински показатели, които ще позволяват използването на сурогатството.

Иначе и сега има възможности за заобикаляне на закона. "Реално погледнато сурогатството е разрешено, защото аз мога да й даря моя яйцеклетка. Тя ще носи моя генетичен материал. Мога да си изруся косата, да си извадя нова лична карта, тя ще отиде да ражда с нея и даже няма да осиновявам детето. Винаги ще се намери лекар, който да си затвори очите. И те са хора. Наредбата не е закон, тя е подзаконов акт, какво могат да му направят?", казва Боряна.

Само за месец Вики се е запознала със 7 жени, които се нуждаят от сурогатна майка. Едно момиче вече си е намерило жена заместител. Те са семейни приятели и ще го направят и без закон. Има много варианти, става и с припознаване - сурогатната майка ражда и се отказва от детето, бащата го признава, съпругата му го осиновява и готово.

Виктория и Боряна не крият притесненията си от някои текстове в подготвяния закон. Например в него се предвижда само двойки, сключили брак, да могат да се възползват от сурогатна майка. "Семейният кодекс разрешава съжителство без брак и деца от него. Сама жена може да осинови дете, да бъде оплодена ин витро. Значи в този случай съм дискриминирана", казва Боряна. Остава и възрастовото ограничение до 43 г., защото биологичната майка ще трябва да минава през стимулация и яйчникова пункция, за да даде свой генетичен материал.

Другото недоразумение в идеите за закона според Виктория и Боряна е, че се мисли върху вариант процедурата да бъде на принципа на взаимопомощта, без финансово обезпечение. Биологичната майка да поеме само медицинските разходи, да осигури дрехите. Това се прави с цел презастраховане - да не бъдат обвинени депутатите, че узаконяват вид търговия с деца. Според Виктория, ако се реши сурогатството да е безвъзмездно, пари пак ще се дават, но под масата. Все пак жената трябва да получи някакво обезщетение за това неудобство, което бременността ще създаде на семейството й, в работата й, смята Боряна. И двете се опасяват, че законът ще бъде приет само заради обществения натиск, но ще бъде абсолютно неприложим.

-----

Лекарят: 53 г. е пределната възраст за ин витроДоктор Георги Стаменов е един от най-успелите ни в момента специалисти по репродуктивна медицина. Преди русенката Красимира Димитрова да стане майка след ин витро оплождане на 62 г., рекордът за най-възрастна родилка държеше учителката Зоя Цветкова. Тя зачена при д-р Стаменов преди три години и също роди две момиченца, но съвсем износени за близнаци - над 2 кг.- Д-р Стаменов, вие сте извършили успешната ин витро процедура на предишната рекордьорка по късно майчинство. Имахте ли морални скрупули и какво ви помогна да ги превъзмогнете?

- Всеки лекар, който си гледа работата, ги има тези терзания. Но духът, физическото и психическото състояние на жената ме убедиха, че може да бъде майка. Още повече че в света и особено в Европа на фона на повишаващата се възраст на майчинството до 53 г. е съвсем резонно да се прави ин витро. Това е разрешено в повечето страни, доказано е от опита и проучванията в държави с далеч повече опит от нас в репродуктивната медицина. И аз смятам, че е разумната граница, която не бива в никакъв случай да се прехвърля.

- А имахте ли ваши изисквания към Зоя Цветкова?

- Тя мина през изследвания и прегледи, които продължиха повече от два месеца. Исках пълния й здравен статус, кръвно, електрокардиограми, липидни профили, рентгенови снимки на сърце и бял дроб, консултация с психиатър, с интернист, който издаде заключение по тези резултати. Тези изследвания сега не са регламентирани в наредбата и се правят само по желание на лекаря.

- Разликата със случая на жената от Русе, която роди на 62 г. след ин витро процедура в плевенска клиника, само възрастта ли е?

- Не искам да коментирам този случай, защото според мен той надхвърля това, което ние трябва да правим. Истината е, че тази жена два пъти идва при мен и аз й отказах абсолютно и категорично, без дори да я подлагам на медицински прегледи. За мен нито физическото, нито всякакво друго нейно състояние е подходящо за ин витро оплождане. Дори мотивите й да бъде майка не са тези, които трябва да бъдат.

- Ограничение във възрастта ли трябва да има за тези късни майчинства, или те трябва да се регламентират с допълнителни изисквания?

- Всичко трябва да се гледа комплексно. Задължително трябва да се гледа здравословното състояние, за да не се повтаря плевенският случай. Задължително трябва да има и консултация с психолог, най-малко за да се вникне в мотивите защо се прави това нещо. И накрая специалистите да заключат може ли или не може да се прави ин витро. То не може да се прави на конвейр или само заради някакви резултати. Подобни резултати в медицината не носят позитиви за никого - нито за тези, които ги осъществяват, нито за тези, които са подложени на тях. Ние трябва да сме абсолютно коректни и да спазваме това, което се прави по света, а не да измисляме нова медицина. Защото по тези неща има консенсус не само в Европа, но и в САЩ, и навсякъде.

- Вие отдавна стоите зад идеята да се узакони сурогатството у нас, но при строги медицински критерии. Какви трябва да са те?

- Идеята е ембрионът да е създаден от оплодена яйцеклетка на жената, която се нуждае от сурогатна майка. И категорично да е доказано, че тя не може да износи детето по медицински показатели. Има много жени, чиито яйчници функционират нормално, но по една или друга причина тя не може да го износи - матката е отстранена или не може да задържи плода. Защо тези жени да нямат шанс да имат свое дете?

Жена, която е решила да наеме сурогатна майка, за да не си развали фигурата, няма да може да го направи. Както няма да може една жена да вземе донорска яйцеклетка, а да я износи друга жена. Освен това програмата трябва да бъде само за българи или за двойки, при които поне единият партньор е българин. Категорично против съм и винаги ще се боря срещу репродуктивния туризъм. Смятам, че не трябва да се превръща в бизнес нито една донорска програма.
СНИМКА: АРХИВ
Виктория (вляво) и Боряна се сприятеляват по пътя си в борбата със стерилитета. Сега Вики иска да помогне на Боби да осъществи мечтата си, като износи детето й, защото смята, че ще е прекрасна майка. Първо обаче трябва депутатите да приемат закона за сурогатното майчинство.
СНИМКА: АРХИВ
Председателят на фондация "Искам бебе" Радина Велчева между водещите на "Тройка на разсъмване" по радио "Витоша" Милена и Тодор, които пета година правят кампанията "Повече българчета за България!". Кадърът е правен пред снимките на деца, заченати ин-витро.
СНИМКА: АРХИВ
Д-р Георги Стаменов (с брадата в средата) сред семейства, на които е помогнал и ще помогне да се сдобият с рожби. Всяка година фондация "Искам бебе" събира на Благовещение "децата" на екипа на д-р Стаменов и почита хората, които са помогнали за развитието на репродуктивната медицина у нас.
СНИМКА: БОРИСЛАВ НИКОЛОВ
Преди 2 години имаше протести на майки срещу спирането на безплатните ин витро процедури.
Снимка: Архив "Сега"
Това бебе е родено ин витро. Държавата финансира до 3 опита за асистирана репродукция.
98
12017
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
98
 Видими 
06 Юни 2010 23:55
Дине,

Само да не влезе тук форумът от Бг Мама, че ще стане страшна битка! Щото Sulla.bg има един "ужасяващ" пост по тази тема! Спиралата или "параболата" на "Мьобиус", ако не греша в името...! И, както е присъщо за него, нито е прав, нито е крив...предразполага за размисъл як! Посто е грешно да се каже! По-точно е препратка към един скоронепубликувал блогър с висока скорост на писателско израстване. За съжаление - не му е "Основна дейност". И за нея не плаща данък "Обществено мнение"


Къде е бутонът за пулбликуване, бе добри хора!?
07 Юни 2010 00:03
... моето мнение за първо дете е - 45 ... оттам насетне няма да е пълноценна майка ..

Редактирано от - Старшината на 07/6/2010 г/ 00:04:26

07 Юни 2010 06:52
Хубава статия! Но - дали щше събере толкова мнения, колкото една русофило/фобска статия?
А мнение определено нямам. Освен - природата си знае работата. И с мераци не се променя. Имам познати жени, родили на 38-39 години. Нормално. Но виж - много съм скептичен относно експерименти като с оная баба-мама.
-------------------
Блогът на Генек
07 Юни 2010 08:02
имаше протести на майки срещу спирането на безплатните ин витро процедури.
Хубава статията, според която излиза че трябва да финансираме мераците на луди кукувици в пенсионна възраст. Само дето не става ясно как държавата ще финансира следствията след асистираната репродукция, че са ни малко сираците с аномалия по социалните домове. Особено следствията от асистираната репродукция в частни клиники от аморални лекари.
07 Юни 2010 08:42
Мога да коментирам проблема с правенето, а не с раждането на деца. Искам само да отбележа , че за раждането , както и за осиновяването трябва да има възрастова граница.
А тази русенската баба е най-малко на 75 години и гарантирам , че е изперкала. Щото с каквито се събираш , такъв ставаш.
07 Юни 2010 09:43
И аз смятам, че статията е добре написана с интересни казуси /въпреки че имах едно-две неясни места докато четох/. Поставя много въпроси, с чията дискусия в обществото и адекватно законово регламентиране сме ужасно закъснели.
У нас асистираната репродукция, засягаща съдбата на десетки хиляди семейства и деца, е уредена с най-обикновена наредба. В нея всичко е оставено за преценка на съвестта на лекаря, който ще прави ин витрото. Ако той реши да организира реклама на клиниката си, може да оплоди и 70-годишна жена с донорска яйцеклетка. Не е длъжен да я прати на психолог или психиатър, не са регламентирани какви изследвания да й се направят за здравния статус, не му е нужно становище от комисия за установяване на общото физическо и психическо състояние на жената.
Не е луд, който яде баницата, а който му я дава. Моралът и отговорността на кандидат-майката и професионалната етика на лекаря, би трябвало да са ограничаващ фактор, но ето че имаме случай, където се оказа, че не са. Не само, че не си направиха реклама и, според мен, не откриха щастието, но и се опозориха и компрометираха цял един раздел във възможностите на медицината, както и мечтата на десетки хиляди хора. Значи, не трябва да се разчита на тях и абсолютно категорично законът трябва да е ограничаващ в подобни случаи. Мисля, че везните на общественото мнение чувствително надделяват в тази посока. Въпросът е коя точно да е разделната граница на допустимата възраст за асистирана репродукция. Това ще бъде доста тежък дебат, мисля. Ако говорех ей така по принцип, бих казала около 43 год. Но имам близка, която вече навършва тази възраст и има едно неуспешно ин витро оплождане и съм склонна да вдигна летвата до към 45-46, като държавата да плаща до 3 ин витро оплождания /вероятно защото зная, че семейството й може да плати и за други/. За нас, хората отстрани, едва ли изглежда голяма драма това да не можеш да имаш деца, но когато това се случва на теб /а е изумително огромен този брой хора в страната ни/, нещата наистина изглеждат по съвсем, ама наистина съвсем различен начин. Лесно е да си философстваш по принцип, когато всичко ти е наред. Драмата, когато се случва на близък или на самия теб е голяма, мога да ви уверя! Засегнатите семейства и по по-различен начин възприемат възможността за осиновяване, отколкото ние, говорещите по принцип, които знаем колко деца има изоставени по домовете.
За случая с 63-годишната родилка ми е странно едно: при условие, че децата й така или иначе не носят неин генетичен материал, нито пък този на любим партньор, защо беше необходимо да изтезава природата, и застраши живота и здравето на две невинни създания, а не да осинови едни доносени, изоставени и обречени на липса на грижа деца от домовете. Четири деца са така ощетени в този казус! От предаването "Такъв е животът" ми става ясно, че има успешни програми за приемни майки-пенсионерки, които с помощта на държавните социални институции предлагат индивидуална грижа, обич и възпитание на изоставените деца. Познавам и семейство, които нямат вече ангажименти към порасналите си деца и от 6-7 години отглеждат като приемни родители дете, взето от социален дом, за което истинската майката не може да се грижи поради тежка болест и инвалидност. Детето е прекрасно, поотраснало под грижите на приемните родители и е отличничка в много желано и авторитетно училище.
Медицината и изумително разширените възможности на науката все по-често ще поставят морални дилеми. За българската медицина такива морални дилеми като че ли по традиция не съществуват. За себе си нямам категоричен отговор защо. Може би защото сме силно атеистично общество и светския/атеистки мироглед е почти сто процентово доминиращ. Все пак бели лястовици в това отношение има. Ето че имаме вече един такъв случай на дебат /всяко зло за добро, така и с Красимира от Русе/. Много, много още са нещата, които трябва да се подложат на дебат и нов законов регламент, напр: абсолютната неограниченост и масовостта на абортите, ранното раждане, стандартните медицински процедури при раждането, които са доста по-щадящи и хуманни в "белите" страни /доколкото зная/, ваксинациите, собствеността върху генетичен материал, например при съхранение и очаквано унищожаване на човешки тъкани или клетки, милосърдието в медицината /особено в изцяло обществено-държавно издържаната/, необходимостта от принудителна стерилизация при огромен набор от случаи, сексуално образоване на населението, особено в частта му: хора с нисък социалнобитов и образователен статус и съмнително социалноотговорно поведение, както и в частта му: подрастващи /където все пак нещо се прави/, ограничаване на безразборноактивното сексуално поведение /ех, че засукано го казах/, особено при подрастващите; сигурно има и още много, много други за които в момента не се сещам, но всички изредени по-горе по един или друг начин и повод са успели да влязат в периметъра на моето биологично и социално функциониране като индивид.
Регламентирането и решаването на всички тези въпроси допира до представата ни за добро и зло. А дали сме наясно каква точно е тя, и доколко устойчива във времето и условията, както и доколко общосподелена е тя? Освен това, дали ще се измери адекватно общественото мнение и вземе предвид при законовото регламентиране на тези въпроси? Видяхме, че по такъв кардинален и съдбовен въпрос като този дали да сме член на ЕС или не, никой не ни попита, нито пък преди това - за НАТО. Дали някой ще се допита до милионите хора, когато реши да го играе Бог и Самодържец на съдбата им /за което и правителство и власт да става въпрос/?[/i]

Редактирано от - Жана22 на 07/6/2010 г/ 09:56:29

07 Юни 2010 09:49
на бодлива крава
07 Юни 2010 10:01
Не е така, чичата.
Може би разсъждаваш така, защото мислиш предимно в женски род, но ако разбереш, че в 70% от случаите става въпрос за бика, а не за кравата, дали така ще мислиш пак? Тази статистиката е, доколкото помня от д-р Щерев /Клиниката "Щерев" за репродуктивно здраве/.
07 Юни 2010 10:07
Хм, според мен трябва държавата следва да въведе лекинко изменение в законите.

Безплатни процедури ин витро ( да кажем 2 броя) се поемат от държават след като кандидастващите осиновят дете от дом за временно настаняване.
За второ осиновяване - бонус 2+1 безплатни процедури.
След това зависимостта да е 1:1.
Максимална възраст 45 +/- 1 година.
07 Юни 2010 10:13
Др. Радул, интересно предложение. Би имало немалък финансово-социален ефект. Но си мисля, че родители, които на всяка цена искат детето, което отглеждат да е генетически тяхно , биха правили огромна разлика между децата си - тези от дома и тези, заченати от тях. Това би обрекло психическото здраве и възпитание на хиляди деца. Така, че допираме до чисто емоционални и психологически фактори, които е вредно да се пренебрегват.
07 Юни 2010 10:47
В Италия например противоречивият специалист по репродуктивна медицина Северино Антинори предизвиква скандали още в края на 80-те с експериментите си за оплождане на жени след менопауза, а през 1994 г. успява и при 63-годишна италианка. Заради експериментите му там в момента са забранени изцяло даряване и донорство на сперматозоиди и яйцеклетки, сурогатното майчинство, извършване на ин витро при неженени двойки или жени без партньор и при хомосексуални двойки.

Бравос. Верно ли стига един да прекали, за да се забрани абсолютно всичко (една родила ин витро на 62 - забрана над 40!), или само за по-драматично обяснявате идиотската забрана с действията на Антинори? То в Италия и разводите бяха проблем доскоро.

... моето мнение за първо дете е - 45 ... оттам насетне няма да е пълноценна майка ..

Е, то и теб някой може да те мисли за непълноценен в нещо. Пука ли ти за нечие мнение?
Ще ти запука едва като ти наложат някоя малоумна забрана в стил Лъчо с прякора. А горна граница дори от 45 години не е нещо много умно. 45 или 50 са малко по-малко от 62 все пак.

Редактирано от - plod4e на 07/6/2010 г/ 10:56:50

07 Юни 2010 13:07
в 70% от случаите става въпрос за бика, а не за кравата,

Кабинет. "Докторе, идвам за изкуственото оплождане..."
"Добре, съблечете се, пригответе се!" - "Докторе, ама нали ще бъде русо, синеоко, ще прилича на Брад Пит..."
Заспива. Докторът се съблича: "Русо, синеоко...каквото стане - това ще е..."
А птоблемът не е на луди кукувици, проблемът е национален.
И да не определяме така пострадалите - всекиму може да се случи, не са си избирали те съдбата /както една си намерила лудия, дето я заклал /.
07 Юни 2010 13:12
Любезна Жана,
това може да те заинтересува...Или е скучно - става у нас, жената не е представена като журналистка, мъжът не е откачалник...Засега поне!
Ето и линка:
Натиснете тук

Редактирано от - генек на 07/6/2010 г/ 13:13:05

07 Юни 2010 13:13
... плодче, плодче *** как виждаш бъдещето на дете, отглеждано от хормоналнопобъркана сурогатна "майка" и "баща" с подагра и простатни проблеми .... какво ще е детството на това създание? ... по-добре да си вземат бели мишки ...
пп ... др. Радул също определя максималната възраст на около 45 .. оттам нататък - осиновяване и всички останали възможности ..


Редактирано от - sybil на 07/6/2010 г/ 14:10:20

07 Юни 2010 13:22
Прав си, гусин старшина. Това се казва мнение на пълноценен военен без никакви отклонения.

пп Лъчо с прякора пък я определя на 40, максимум 44, иначе не било морално-етично и християнско. Разберете се там.

Сакън, какво осиновяване, на това осиновено дете какво ще му е детството! Е, да, липсата на хормонално побъркване (разбираш ги ти хормоналните работи, знам) подобрява нещата, ама все пак цели 45 години са това!
А, забравих, ще сложите долна възрастова граница на детето, което да бъде осиновено.

Редактирано от - plod4e на 07/6/2010 г/ 13:25:30

07 Юни 2010 13:35
Ин витрото трябва да се поема от родителите: след като могат да взимат потребителски кредити за боклуци, защо не могат за него. Не е работа на обществото да финансира тъпи женски прищявки. Лекарите много успешно си направиха бизнеса истеризирайки проблема. Обществена е само финансовата страна на въпроса...Неотменно човешко право ли е един да гласува друг да му плаща обедите...
07 Юни 2010 13:36
едва като ти наложат някоя малоумна забрана

Въпросът в казуса не е до забраната, а до плащането. Сиреч някой друг да платил.
Проблемът, който се отбягва, е как (грижи, възпитание, финансиране, социално интегриране, поведенчески модели) ще се отглеждат недоносените "ин витро" деца.
и съм склонна да вдигна летвата до към 45-46, като държавата да плаща до 3 ин витро оплождания

Дали случайно нямате някои наблюдения от детските площадки като как се случва 52-53 годишни баби/дядовци да играят със седемгодишните си внучета на "ластик", федербал, баскетбол/футбол, карат колело, кънки и др. колективни игри? И по-важното, тия седемгодишните като как се чувстват, сравнявайки се с другарчетата си; както и после, станали тинейджери, когато родителите им започнат да прекарват повечето време в болничното легло.
По-общо, трябва ли цялото общество, с цената на детското щастие, да задоволява егоистичните мераци на всеки един, ревнал една октава по-високо, включително и оня с летящата чиния ? Подобен въпрос стои и при пластичните операции - кой плаща за отстраняване пораженията след пластична операция, да кажем на първо време неуспешна (успешна няма, що никога не се възстановява първоначалното състояние ).
Йезуитски, колко средства трябва да се вземат от профилактиката на нормалната бременост (за да стане ненормална и тя) и детското здраве за да се удовлетворят псевдо-професионалните амбиции на няколко пишман-лекаря да изложат на допълнителен риск здравето на вече не много здрави пациенти.
07 Юни 2010 13:44
Само между другото, височина и сила на звука не е едно и също, та звуците от високите октави хич не е задължително да се чуват добре.

Дали случайно нямате някои наблюдения от детските площадки като как се случва 52-53 годишни баби/дядовци да играят със седемгодишните си внучета на "ластик", федербал, баскетбол/футбол, карат колело, кънки и др. колективни игри? И по-важното, тия седемгодишните като как се чувстват, сравнявайки се с другарчетата си...

С другарчетата, които си играят на "ластик", федербал, баскетбол/футбол, карат колело, кънки и др. с младите си 25-годишни родители? А на кукли и на ръбчета играят ли си? Родителите, имам предвид.

Въобще, къде са тръгнали тия дърти 45-годишни болнави пациенти с тъпите си женски прищявки?! Я да си гледат здравето и пенсията!
Естествено, трябва да се забрани не само ин витро и осиновяване, но и да се вземат мерки срещу натуралното забременяване на жени над 40-тина години. Така, де, как ще си играят на ластик после тия жени и какви поведенчески модели ще предложат? Детското щастие няма цена.

Редактирано от - plod4e на 07/6/2010 г/ 15:58:44

07 Юни 2010 14:27
генек, язък ти за претенциите за асоциативно мислене. А за поговорката за дръгливата крава, дето Господ рога не й давал - и за нея ли не си чувал? Трябва ли да ти обяснявам как се тълкува тя във фолклора ни? А да си чувал за пародиране като стилистичен похват и да забелязваш, че цитирам чужди думи? /Чичата, не те упреквам за употребата на конкретните думи, поговорката е такава; проблем имат тези, които имат силно опредметено, неабстрактно мислене/ И мислиш ли, че така презрително бих се отнесла към пола си и проблемите на хиляди жени и мъже, особено след положените усилия по написването на такова дълго мнение и огромното заделено за това време?
Или търсиш повод да се заядеш? Конфронтациите ти са детински. Огледай се наоколо, дали няма и други симптоми, освен обсебеността ти от желанието да се заяждаш с мен, които да ти покажат, че е време да порастнеш.
Ето един пример за това, как биологическата възраст няма нищо общо със зрелостта за различни неща в живота.
07 Юни 2010 15:07
В ироничния цитат от plod4e има известен резон
да се забрани не само ин витро и осиновяване, но и да се вземат мерки срещу НАТУРАЛНОТО забременяване на жени над 40-тина години.

Както може да се очаква, едни от най-важните въпроси в такъв дебат са въпросът за това каква е възрастовата граница и въпросът до колко държавата и обществото трябва да финансират такова начинание. А, има още един въпрос поставен тук: трябва ли изобщо да се прави това, не е ли то поредната женска прищявка, подобно на пластичните естетични операции.
По първия въпрос за възрастта на майката, дадох някаква своя представа за нормалност, но както е ясно това е чисто субективно мнение на неспециалист, на непряко засегнат и на някой, който не се е задълбавал много в темата и не разполага с достатъчен набор от различни наблюдения и казуси. Очаквано, това мнение за възраст някои ще атакуват като прекалено ограничаващо, други като прекалено либерално, т.е за едни това са прекалено много години, за други прекалено малко. Не закъсняха и опониращите мнения от двете страни във форума. Затова казах по-рано, че дебатът ще е тежък.
По въпроса за финансирането на асистираната репродукция на до 3 опита от страна от държавата, различни мои доводи "за" и "против" бих могала да дам, от различни гледни точки. В момента смятам, че ако не си играем на Бог най-важната гледна точка е свързана с домографския срив у нас и то, този, който е етнически обусловен. Стопяването на нацията ни, вярвам, изисква такова финансиране на ин витро оплождането, каквото е в момента. В динамично променяща се ситуация може да се помисли за промяна на и на това състояние на нещата , но мисълта трябва да е с поглед поне 30-40 години напред. Е не всички сме врачки, но се налага да имаме и визии за развитие, посока, която да следваме. "Ако не знаеш накъде си тръгнал, ще се озовещ не там, където би желал да бъдеш" /цитирам по памет/.
И третият въпрос: женски каприз ли е желанието за деца и подпомагането от страна на обществото и държавата на тези, които не могат, а искат да имат деца Смятам, че последното, което може да се нарече е, че този основен човешки инстинкт е каприз. Освен това, желанието за самовъзпроизводство е природно заложено далеч не само при жените. В случаите, които аз познавам леко надделяват като бройка тези, при които желанието за собствени деца е "фикс"-идея на мъжа. Но най-често е общо желание. Така че, нека да правим разлика между скъпоструващите липосукции, силикони и т.н и изконната функция на всяко живо същество да създаде, отгледа и остави след себе си потомство.
За много хора всичко друго в живота им остава далеч по-маловажно от тази главна цел. Пак казвам, бройката на хората в България с проблеми със зачеването и износването на деца е много по-голяма, отколкото някога съм си представяла /емпирични мои наблюдения, къде ли мога да намеря надеждна статистика?/ Това е също въпрос, по който да се помисли. До колко е съпоставима със статистиката в световен мащаб /по държави/ и има ли конкретна причина за това, което аз виждам като бум на такива проблеми. Дано да съм в грешка!


Редактирано от - Жана22 на 07/6/2010 г/ 15:12:12

07 Юни 2010 15:19
След 25 годишна възраст прогресивно започва да се увеличава вероятността за усложнения.
Трябва и жените да осъзнаят този факт и да си правят сметката.

При 62 годишната жена, ако наистина е инстинкт, той е трябвало да се прояви много отдавна.[/img]
07 Юни 2010 15:34
След 25 годишна възраст прогресивно започва да се увеличава вероятността за усложнения.
Трябва и жените да осъзнаят този факт и да си правят сметката.

То въобще да се ражда над 25 години е опасно и трябва да се избягва.
А като не им увират главите на жените, нека им се наложат правила насила.
07 Юни 2010 15:43
Еми това е положението, бе, Плодче, жените са в най-добра форма между 20 и 30 години и е добре да го знаят и да се съобразяват с това, за да избегнат после подобни драми. Макар че аз имам една позната, която роди на 46, по нормалния начин, бебето не беше планувано, ама решиха да му подарят живота. Чудеха се доста, защото мъжът ѝ е 2 години по-стар и хич не бяха сигурни, че ще бъдат достатъчно живи и здрави още 30-тина години, сокато детето започне да се оправя само и без чужда помощ в света.
07 Юни 2010 15:49
След 25 годишна възраст прогресивно започва да се увеличава вероятността за усложнения.
Трябва и жените да осъзнаят този факт и да си правят сметката.
При 62 годишната жена, ако наистина е инстинкт, той е трябвало да се прояви много отдавна.

sharp007, в момента се раздаличават двете граници - на раннораждащи майки /не става въпрос за малцинствата/ и на къснораждащите /често с по едно вече родено, дори поотраснало дете, а често и с повече деца/. Можеш ли да контролираш всички фактори в обществото и в личния живот на хората и нормално ли е някой да се опитва да им налага такъв контрол. Така че едно е какво е идеално и друго нещо е реалният живот.
А и има си начини за стимулиране на едно или друго поведение при хората в една държава, включително и кога да раждат. Когато държавата не подпомага адекватно не можем да имаме изисквания.
Всъщност в Бг немалко неща са много добри, поне до настоящата дата: майчинството, системата от детските градини, детската кухня.
Пепел ми на езика, да не дойдат сега Рън-Ът и шат на патката главата
07 Юни 2010 15:51
трябва да се забрани не само ин витро и осиновяване, но и да се вземат мерки срещу натуралното забременяване
Ако пък ще ги финансираме, да финансираме наред - колкото натуралното за всеки опит, толкова и за ин витро, плюс бонуси при навършване на столетие, и за двата пола
Пък да вземем да осиновим всички бездомни деца по света, отма ще преборим демографската криза.
Колкото до "насилствените" правила и забрани, тя природата ги е сложила, ама някои не са внимавали в часовете по анатомия и биология и се смятат за безсмъртни. На всичко отгоре имат наглостта някой друг да им плаща "безсмъртието".
plod4e, каква е целта? Нация от уроди ли да създадем?
07 Юни 2010 15:52
Колкото и странно да ви се стори , проблема с възраста на майката зависи от това дали средното образование е задължително
Другото от което зависи е привилегиите от които се ползва една млада майка НАД 18г
Третото е доколко е голяма възможноста една млада майка да продължи висше и ако продължи , какви допълнителни привилегии получава като такава?
Ако средното образование е задължително , броят на майките от малцинствата под 18 години значително ще намалее .
Ако младите майки над 18г се ползват с привилегии при продължаване на образованието(средното) , безплатна ясла , детска градина , държавата да и поема част от разходите за наем и тнт. , младите жени няма толкова да се назлъндисват и да отлагат майчинството за по-късна възраст .
Ако за младите майки-студентки се създадат добри условия да учат и отглеждат децата си , с "плаващи сесии" , консултации , безплатно общежитие , ясла , детска градина , детска кухня и тнт. , няма да се мъчат да забременяват след 25-30 , че и 40 години "ин-витро" , "ин-титро" , а ще са си изпълнили майчинският дълг още до 25-30 години ! Дори и да има някакви здравословни проблеми , те ще се открият в ранна възраст и по-лесно ще се лекуват , а и инвитрото ще е по-безопасно за майката !

Редактирано от - Чок觧 на 07/6/2010 г/ 15:56:28

07 Юни 2010 15:54
Нация от уроди ли да създадем?

Дефиниция за урод? Дете, родено от възрастна майка?

тя природата ги е сложила

Ахъм, на Лъчко с прякора границата - 40 години.

Редактирано от - plod4e на 07/6/2010 г/ 15:55:26

07 Юни 2010 16:06
Ин витрото трябва да се поема от родителите: след като могат да взимат потребителски кредити за боклуци, защо не могат за него. Не е работа на обществото да финансира тъпи женски прищявки.

Чайчо, четейки подобни мнения за сетен път се радвам, че се махнах държава, в която вирее подобно отношение към себеподобни.
Държава, която циганизацията ще превърне в пустиня до едно поколения време, но в която се намират Чайчета, които са убедени, че малкото останали българки, които дават мило и драго да имат дете трябва да и плащат от джоба за "тъпите женски прищявки".
Дами и господа - стига с тези малоумни изцепки за това, кое е нормално кое - не. Не разбирате ли, че в Природата най-успешно се развиват паразитите? Това ли искате? Циганките раждат на 12-15, плодят се като зайци и удушават гостоприемника си. Не говорим за възпитание, морал, среда и т.н. А тук ще съдят изстрадали двойки отговорни българи, че искали дете.
Нищо - след 20-30 години Чайчето ще гледа маанета наоколо и ще се диви на природните закони. Аз не искам моиде деца да са там - шоуто не си струва...

Редактирано от - Капитан Немо на 07/6/2010 г/ 16:10:37

07 Юни 2010 16:18
Плодче,
При цялото ми уважение смятам за неетично да се обричат деца на бъдещи страдания - както е например при синдрома Даун.
Ето една графика за връзката между възраст на майката и вероятността за раждане на дете с този синдром:
Натиснете тук
А това се отнася и за редица други генетични заболявания.
Не е достатъчно само да заявиш: Аз искам!
А ако някой е такъв, че да мисли само за СОБСТВЕНИТЕ си желания... може би е по-добре да не става родител.
07 Юни 2010 16:22
Аргументът за генетичните заболявания ("обричат"? въх, недей! ) може да важи в два случая:
- забременяване по естествен начин;
- ин витро със собствена яйцеклетка.
Значи те са тези, които трябва да се забранят.

Други аргументи?
07 Юни 2010 16:48
Тцъ, тцъ. Аз предлагам да се създаде "Клуб на Елитният Осеменител" и заявките за членство да се разглеждат от комисия от дами от всички възрасти и социални слоеве. Осеменителят ще работи по заявка, без право да я откаже и при 100 успешни осемянявания ше получава правото да подбира заявките.
П.П. Броя постове у сия форум ше бъде само един от критериите - необходимо, но недостатъчно условие.
П.П.П. Сократе, не ме апострофирай, знам че има подобен НФ разказ...
07 Юни 2010 16:59
"обричат"? въх, недей!

Което и имах предвид.
Не вярвам, че може да има благородни цели човек, който се смее на страданията на даунчетата.
Препоръчвам четене на сериозна литература за това заболяване.
Смятам по-нататъшното си участие в спора за безпредметно.
07 Юни 2010 17:08
Ако не изопачаваш нарочно смисъла на думите ми, може би толкова ти е акълът.
Пояснявам: 1. По-голяма вероятност не е същото като обричане.
2. Деца с генетични заболявания, в частност синдром на Даун, се раждат от жени на всякаква възраст. От коя възраст нататък е "обричане" и не бива да се ражда, а ин витрото да се забрани?
3. Може да се открие в сравнително ранна бременност.
4. Не е сигурно дали не знам за това заболяване (и за други неща) повече от теб.
5. Аргументи срещу ин витро с чужда яйцеклетка?
07 Юни 2010 17:57
А ако някой е такъв, че да мисли само за СОБСТВЕНИТЕ си желания... може би е по-добре да не става родител.

Сократе, с цялото ти уважение към теб, в момента разсъждаваш точно като дървен философ - теоретично и без грам връзка със реалностите.
Както казах по горе - приложи горното си съждение към милиона (след 10-тина го години - два) цигани, които вероятно са далеч по-малко егоисти и преди да решат да раждат - преценят всичките фактори в дълбочина и широчина.
Пред перспективата след две поколения българската нация ДА ИЗЧЕЗНЕ напълно, претопена в мангалското море в въпрос на прагматизъм и реализъм да искаш колкото се може повече български деца да се раждат, дори да има малко по-голям риск от Даун и прочие.
Не че нещо може бъде променено - до две, максимум три поколения - българинът ще изчезне от територията, наречена България. Едно-две поколения след това ще изчезне българското и от емигрантските диаспори, просто защото въпреки усилията им - когато Майката изчезне - децата са обреченеи...
Колкото до човешката страна на въпроса - българинът по правило гледа само от собствената си камбанария. И е адски груб и нечовечен към останалите.
Мисля, че е редно хора с деца да не се изказват по въпроси, касаещи хора, които искат да имат, но по някаква причина нямат. Защото е жестоко и безчувствено...
07 Юни 2010 17:59
И ква е файадата от инвитро с чужда клетка???
Освен некоя нефелна мома да си начеше крастата за чужда сметка?
Що да не осинови тогава дете?
Щото в територията на резервата е важно "А кво ша кажат съседите?"
07 Юни 2010 18:02
Плодче , чувал съм , че децата унаследяват доста от придобитите заболявания на родителя , един човек на 55-60 е успял да "натрупа" няколко .
Така , че да ли ще бъде болеста на Даун или захарна болест +бъбречна недостатъчност+ сърдечни проблеми кой знае каква разлика няма - детето се ражда с наследени болести , обречено .
07 Юни 2010 18:15
Любезна Жана,
А за поговорката за дръгливата крава, дето Господ рога не й давал - и за нея ли не си чувал?

Тцък, не съм чувал. Но пък знам, че има истинска поговорка - на БОДЛИВА крава...
И от хумор, сатира, ирония, сарказъм хич не отбирам.
Поради което се налага вицовете да ми ги разказват дор три пъти.
По-лошото е, че не съм се изказал правилно и затова хич не си схванала злъчта ми. Както и да е - меа кулпа.
обсебеността ти от желанието да се заяждаш с мен,

Първо, не се надценявай, моля!
И, второ - най-сериозно - никак, ама хептен никак нямам нито намерение да се заяжвам с теб, нито да с еконфронтирам. Вметката за информацията за убийството във Варна е просто допълнение към вчерашната дискусия, а съвсем не мечтаното от теб преследване. Сори! Но, ако така де...мога и да те попреследвам...
хич не бяха сигурни, че ще бъдат достатъчно живи и здрави още 30-тина години, сокато детето започне да се оправя само и без чужда помощ в света.

Мамино 30-годишно невръстно детенце!
Таварищ,
даже Чарли Харпър предпочете да се ожени вместо да осемени изкуствено възлюбената си балерина. /Не, че се е оженил, де!/.
07 Юни 2010 18:15
Капитан Немо , при цялото ми уважение към теб мисля , че е по-добре българките да се приучат да раждат млади , отколкото до се пънат на 50-60 години чрез инвитро !
Защо са спали ?
Да завършат средно , да завършат висше , да направят 2-3 аборта междувременно , да хванат и някоя венерична болест и после имали усложнения , не можели да забременеят ! Хайде холан !
07 Юни 2010 18:17
Чоки - /последния постинг/.
07 Юни 2010 18:42
Чоки, къде съм казал българките да правят деца на 50-60? Абе изобщо - защо никой няма грам уважение поне да изчете гледната точка на другия?
Става въпрос за двойки, които ИСКАТ да имат деца, НЕ МОГАТ! Къде пише на по 50-60? Или всеки приема, че на 25 няма двойки с ферттилни проблеми? Имам впечатления от клиники по фертилност и там ходят от 25 до 45 годишни. на 50 не съм виждал. Ако малко се вникнеш ще разбереш, че се изисква време човек да опита да има деца и да разбере, че има проблем. И после почва ходене по мъките. Не е за завиждане.
А няма нищо по-гнусно от това да наречеш жена с фертилни проблеми "дръглива" или "бодлива крава". За мъж не зная каква обида се прилага, може би защото в България всички мъже са много яки, могат да е*т по 5 пъти на ден и са оплождали поне 50-тина жени, крави и котки, та проблеми със стерилността българския мачо няма и никога няма да има...
Иначе си прав напълно, че двойките трябва да почват да имат деца до 30, че ако се окаже че има проблем - времето тече бързо. Против съм изчакването за "кариера" и прочее простотии - децата трябва да са преди всичко. Против съм да се оправдяват, че нямат средства за отглеждане - като че ли някога средствата стигат. Против съм и педерсите да могат да осиновяват - там вероятността за педерстко (бездетно) поколоение е близо 100%.
Ама какво съм седнал да споря - в България всеки разбира от всичко и е спец без конкуренция. Освен когато му дойде на главата - тогава става по-нисък от тревата...
07 Юни 2010 18:54
Капитан Немо , Сократ-май имаше предвид русенката , "проявила желание" да стане майка на 62 години . Стара мома.
07 Юни 2010 19:27
Чоки, Сократ е достатъчно мъдър, за да не се базира на вестникарско-сензационни екстремни примери. Той дава графика, където вероятността от Даун наратства от 0.1 на 20 до 3.8% на 45. Там няма число за 62. Няма и да има. Съгласен съм, че е хубаво човек да има деца в по-ранна възраст, но не всичко опира до лично решение и възможности...
А ако гледаме възможни проблеми - например да не би да е по-безопасно за бебето да бъде родено от 20-годишна майка, която пие като казак и е пропушила на 13 (доста сериозен процент сред народонаселението в България май днес, нали?) или от 40-годишна жена, която няма тези "дарби"?
Извинявам се и на двамата, ако не сме се разбрали или се оказва, че дяволът е в детайлите...
07 Юни 2010 19:48
а ин витрото да се забрани?

Плодче, а ин витро методът забранен ли е ? Или ставаше дума НЗОК да поема част от разходите на семейства при лечение на безплодие при условие, че жената не е надхвърлила фертилна възраст, примерно 40 години?
5. Аргументи срещу ин витро с чужда яйцеклетка?

Какво става, когато плодът и майката са с различни резус-фактор?
Какво става, когато сурогатната майка е обременена с наследствено генетично или хронично заболяване? Напр., слабо изразен хроничен хепатит, специфична алергия или синдром на Жилберт? Известно е, че при транплантация на черен дроб от донор със синдром на Жилберт реципиентът развива също синдрома, макар гетенично да не е бил обременен.
Кой каква отговорност би понесъл, ако по време на бременността на сурогатната майка се наложи аборт - а) по медицинско предписание; б) предизвикан (катастрофа, стрес); в) спонтанен? "Чуждата яйцеклетка" като "чужда собственост" ли ще се третира и по-специално "увреждането" й?
3. Може да се открие в сравнително ранна бременност.
Тестовете са вероятностни , дори повече от вероятностната крива на Сократа. По-любопитното е, ако е налице тежко генетично заболяване, ще се прекъсва ли бремеността, особенно след шестия месец, ако няма риск за майката при износването на плода?
Специално за Капитан Немо, която винаги е на висота. Спорът не е за правото на лечение, в частност стерилитет, а как да се разпредели ограничения обществен ресурс? Повече средства и профилактика (включително и жилищата на Чоки) за да протече всяка бременност спокойно и без усложнения, с надеждата за здраво родени деца (неонатална смъртност под 7 промила); въвеждане на ония "унизителни" задължителни кръвни изследвания, които се правиха преди встъпване в брак на младоженците или
да жюлим средства в безкрайни опити да се случи "чудото" и като се случи, неонатолозите да се чудят кое от всичките недоносени близнаци ще успеят да спасят (хоспитализация на 50% от родените чрез ин витро).

Таварищ Маузер, моито постове с радост Ви преостъпвам, в случай на потребност. Сперматозоидите с възрастта също губят виталност макар меракът да не ни напуска ... до последен дъх.
07 Юни 2010 20:08
Хей, хей!
Извинявам се, ако съм станал причина за разногласия. Просто смятам, че бременността над 45 години е рискова, нищо повече.
Но нагоре вече нещата стават много сериозни. А не са достатъчно добре проучени. Не разполагам с никакви доказателства, но интуитивно съм убеден, че дори при липса на пряка генетична връзка майчиният организъм оказва много мощно влияние върху развитието на плода.
Във всеки случай нито съм препасал кобура, нито имам намерение да хвърлям бомби по кабинети за ин витро. Боя се обаче, че някои участници в днешната дискусия биха стигнали и дотам в името... и аз не знам на какво.
07 Юни 2010 20:22
До тези дето са се измъкнали оттук, от "тази страна"и смятат че могат да ни научат как да живеем - видяхме ги юпитата на мадридския сок(п)ол...
Е, а кой ги хрантути циганите и им плаща ражданията и всичко останало!? На 09.09.1944г. са били 80-90 000. И един въпрос до "хуманно презагрижените" - защо при амишите в Щатите и при старообрядците в Сибир няма проблеми нито със зачеванията нито с раждаемостта?
07 Юни 2010 20:28
Сократе, извинен си, не че има за какво, с теб е винаги прииятно да се общува

Аполитичен, Капитан съм, не съм Капитанка. Имам даже и свидетелство за правоуправление на водно МПС...
07 Юни 2010 20:38
И аз съм чувала или чела някъде, че страшно много българи имат репродуктивни проблеми, които се дължат на...незнайно какво. Дали на химията, с която интензивно се храним, дали на безбройните лекарства за щяло и нещяло, дали на ваксините за щяло и нещяло, но очевидно проблем има. От друга страна модата да се гони кариера, защото освен необходимост, според мен е и донякъде мода, си оказва влияние. Биологичният часовник си цъка и хич не го интересуват кариери. Ето, наблюдаваме пик на раждаемостта сред българките през 2008 и 2009 - просто защото трийсетгодишните жени се усетиха, че часовникът тиктака неумолимо. Аз лично съм родила първото си дете на 20 и не мисля ни най-малко, че ми е попречило някак в живота. Студентка с дете, носех си всички дини под мишница, завърших успешно, и работа добра си имам, не се оплаквам. Вярно, че сега като се замисля си казвам - боже, дете с дете съм била, но така се е случило. Преди 30 години се женехме по-млади - и жените, и мъжете. И по-отговорни ставахме. Защото то не е шега работа да отгледаш дете. Сега, освен стремежът към кариера, освен несигурността, има го у голяма част от младите и желанието да си поживеят, да не се обвързват със сериозни ангажименти. Пък годинките си летят и в един момент се сещат, че всъщност най-важното в тоя живот не е кариерата, а семейството и децата. Ако знаете онази притча за професора и топките за тенис.
07 Юни 2010 21:54
Чоки, за постинга от 15:52:03 . Мисля, че всички или повечето тук сме виждали реализирани на практика в миналото някои от социалните стимули и облекчения и сътветно ражданията са били/бяха на далеч по-ранна възраст. Твърде малко от младите жени на 60те и 70те раждат първото си дете след 28 год.
Но последните 20 години несигурност, често или хронично безпаричие, липса на переспектива и надежда и т.н съвсем закономерно се отразиха върху желанието и възможностите на семействата за раждане и отглеждане на деца. Броят на деца в едно семейство също беше силно засегнат /знаем и за соцпрактиката за две деца в семейството по различни социално-политически причини/. Липсата на стимули за раждане и утежнената обстановка на живот доведоха до това, немалък процент жени да раждат първото си дете към 35-37 год. Сега , тези които бяха 22-25 годишни през 89 год и понесоха във фертилна възраст негативите на прехода усещат наближаващия край на тиктакането на часовника си. Естествено е някои сега, след като имат вече финансовата стабилност, опит, професия, социален статус да се опитат да наваксат пропуснатите години. Повечето са все още фертилни /Някой спомена като край на фертилитета 40 год при жените. В голяма грешка е, не зная с какви стандарти, информация и статистика борави/. Ако са в добро здраве, не виждам проблем да родят на тази възраст. Прав е Сократ-май , че се увеличава риска от тризомии след 36 годишна възраст на майката /една от които е Синдрома на Даун, има и други Сократе, още по-страшни/. Но не е запознат с това, че в България с този синдром се раждат повече деца от млади майки, защото има вече утвърдена практика по-възрастните да бъдат насочвани към генетически изследвания. При ражданията след ин-витро зачеванията, Даунчетата мисля, че няма, защото тези бременности се следят най-стриктно. Тестовете са два типа: биохимичен скрининг - безвреден, но несигурен и амниоцентеза - сигурен, но рисков за плода. Не ми се навлиза в друга тема до която допираме, абортите при установени увреждания на плода. Но бъдете сигурни, че тези майки В БЪЛГАРИЯ, които прибягват до инвитро, както и тези , раждащи след 35-36год заради гоненето на кариерата /т.е образовани и инелигентни/ са с най-нисък процент на раждания със синдром на Даун. Така че тези ви опасения са напразни, с оглед на медицинските стандарти и практики в страната ни. Много от желаещите за ин витро на около 40 не поради професионални, кариерни и финансови причини са чакали до сега. Просто сега им е възможно и достатъчно достъпно и често изобщо нямат вина за стерилитета си: не са правили аборти и т.н В момента биха били сред най-най добрите и ефективни родители, заради степента им на социална зрялост. Е, не трябват ли на България деца /много, много такива/ родени от такъв тип отговорни и можещи родители. 62-годишната Красимира от Русе е наистина екстремален пример и изобщо не бива да бъде използвана за еталон.
07 Юни 2010 22:00
Капитан Немо,
Плодче, на път съм и на теб да вдигна палец за позицията ти, но липсата ти на вежливост в тона ме възпира.
Товарищ Маузер,
П.П. Броя постове у сия форум ше бъде само един от критериите - необходимо, но недостатъчно условие.
Не разбрах, постовете критерий за определяне на главен осеменител ли ще са или за председател на журито. Щото, ако е последното, аз май печеля конкурса. Тогава аз ще трябва да избирам победител сред участници, желаещи да осеменяват
07 Юни 2010 22:19
Много от желаещите за ин витро на около 40 не поради професионални, кариерни и финансови причини са чакали до сега. Просто сега им е възможно и достатъчно достъпно и често изобщо нямат вина за стерилитета си: не са правили аборти и т.н В момента биха били сред най-най добрите и ефективни родители, заради степента им на социална зрялост. Е, не трябват ли на България деца /много, много такива/ родени от такъв тип отговорни и можещи родители.

Жана22, прекрасно обобщение, напълно подкрепям позицията ти и най-благородно ти завиждам за точния изказ...
... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД