:: Добре дошъл CommonCrawl [Bot] (Бот)
Москва и Будапеща критикуват Брюксел за двойните стандарти
Помилваните руски военни се прибраха в Москва
Депутати от РБ пришпорват процедурата, защото мандатът на Стоян Мавродиев свършва на 18 юни
Ще гласувате ли на референдума?
Да
Не
Колебая се
Резултати
СТАТИСТИКИ
Общо 266,074,690
Активни 1,330
Страници 66,636
За един ден 621,541
Репортаж

Сръбските цигари се продават в Драгоман по телефона

Българи и сърби в пограничните райони борят кризата, като пренасят торби с хранителни продукти и цигари
Снимки: ВЕЛИСЛАВ НИКОЛОВ
Гарата е едно от ключовите места, през които преминава част от контрабандната стока.
Докато премиерите на България и Сърбия Бойко Борисов и Мирко Цветкович си обещаваха да осъществят дългогодишната идея да се изгради магистралата София - Ниш, хората от двете страни на границата реално се опитват да оцеляват.

Дребната търговия на всякакъв вид стоки е основен поминък за жителите на сръбския Димитровград и българския Драгоман. Обикновените хора не чакат пускането на тази магистрала, тъй като тя няма да се отрази нито на бита, нито на бюджета им. Те отдавна са прокарали път между двете държави, който се гради на икономически взаимоотношения. А те са много прости. Атанаска и децата й пътуват с комшията Веско и неговите деца по два пъти в седмицата до Димитровград. Там взимат по два стека цигари на човек, пълнят торбите с по-евтино олио, захар и всякаква селскостопанска продукция.

От цигарите най-много се печели, тъй като"Вайсрой" в сръбско върви по 1.50 - 1.60 лв.В Драгоман се продава на 2.50, а в София идва на 3 лв. Така с двете си деца Атанаска само от цигари може да си докара по 60 лева. По-ниските цени на храните й дават възможност да пълни хладилника.

"Ние сме град до границата и винаги ще има някаква далавера за хората. Когато аз бях дете - по времето на бай Тошо, у нас винаги имахме цигарени дъвки, плочи с най-новата югомузика, дънки и какво ли още не. В София хората даваха луди пари да купуват долари и да си вземат нещо от "Кореком", споделя зам.-кметът на Драгоман Иванка Иванова. По времето на социализма единственият западен полъх идваше от Югославия, където на границата се правеха ежегодно събори, които бяха възможност да се внесе малко дефицитна стока в България. Според Иванова е било абсолютно излишно държавата да вдига акциза на тютюна, а е трябвало да търси по-широки пазари за нашите цигари.

През последните седмици пазарът на евтини папироси в пограничния град е в стагнация, тъй като правителството притиска митниците да спрат контрабандата на стоки от съседните държави. В момента, за да ти продадат стек евтин тютюн, трябва да си много добре познат на търговеца. Местните твърдят, че след като митничари и полиция започнали да проверяват складове и магазини, хората минали на известната в средите на наркоманитесхема на пазаруване по телефонаОбаждаш се на човека и казваш, че търсиш да купиш няколко кутии с бонбони и се уговаряте къде и кога да ги получиш.

В понеделник по обяд младо момиче в центъра на Драгоман беше изключително изненадано, че познати търговци не искат да й продадат евтини папироси. В същото време обаче течеше посещението на премиера Борисов в Сърбия. Полицай дори се опита да забрани на екип на "Сега" да снима гарата в Драгоман, тъй като това било пограничен район, а обектът - с "особено" предназначение.

Особеното на обекта обаче е това, че оттам слизат и се качват част от хората, които въртят търговията между двата града.

На една от пейките седи 35-годишният Митко Гогов, който е пълно олицетворение на региона. Роден е на няколко километра до границата в сръбската част. Няколко години се е занимавал с трансгранична търговия. След тригодишно чакане е получил и българско гражданство и български паспорт. "Извинявам се, че не говоря добре български. Сега чакам да дойдат едни приятелчета българи, за да тръгнем за Словения. Там си намерихме работа за няколко месеца в една фабрика. Ще изкараме някакви пари и ще се върнем. В Словения е много добре и плащат много добре, но трябва да имаш човек, който да познава газдата (собственика), щото ще си седиш и ще си изядеш парите, а работа няма да почнеш", разказва Гогов. Той е изключително щастлив, че неговата фамилия завършва на "ов" и е успял да получи "бугарски пасош". Според него обаче било преувеличено твърдението, че сръбските власти се държали лошо с хората, които искат да са българи. Имаше един проблем - не даваха да се карат коли с ваши табели, защотобългарските автомобили ровели сръбските пътища,а не плащали нищо, но и това се разреши, казва Гогов. Според него всеки, който иска да се нарече българин и да застане на мегдана да пее български песни, няма да бъде нито наказан, нито другите да го хокат. Истерията била между властите, а не между хората.

Жените в града са много доволни, че имат само на няколко километра евтин пазар. За хората от Драгоман пазарът в Сърбия е като "Метро" за софиянци.

За Великден всички ходили в Димитровград, за да си накупят яйца по 12 - 15 стотинки, олио за 1 лв. килограма и брашно на половин цена.

Сега пък идва времето на разсадите. Цветарските магазини в града са заредени с цветен разсад. Петунии в кутийка са купени в сръбско по 15 стотинки, а се продават в драгоманските магазини по едно левче.

На ден има по два пъти влак между София и Белград. Редовният билет в двете посоки между Драгоман и Димитровград е 11.80 лв. Тази цена прави неизгодна инвестицията и възможността да пренесеш два стека - за единия митничарите си затварят очите. Затова хората масово практикуват да ги карат с кола до Калотина. Там преминават пеша, а от другата страна на "Градина" има рейс, който ги кара до Димитровград за стотинки. С кола не е изгодно, тъй като трябва да има зелена карта, цената на която може да се "избие" единствено с контрабанда на огромно количество цигари.

Драгоман не е това, което беше по време на югоембаргото. Тогава тук имаше митични митничари, а контрабандата беше огромна. Сега от старите митничари са останали двама-трима. Големите къщи бяха построени от софиянци, разказва зам.-кметът Иванова. Сега хората използват близостта си до границата, за да могат да вържат по някакъв начин двата края. Хората, които не са се отчаяли и не ги мързи, ще намерят начин винаги да изкарат дори и един лев. Другите обаче няма как - държавата трябва да им помага. Според мен именно те ощетяват държавата, а не хората, които пренасят по малко цигари, смята общинарката. За нея законите на пазарната икономика са най-важни. И дава пример. По Коледа ходели в Сърбия да купуват кори за баница. Сега в градчето има цех за такива кори, които са на по-добра цена, и вече никой не яде сръбските. Така спряла трансграничната контрабанда на кори за баница от Сърбия в България.
 Зам.-кметът Иванка Иванова
 Евтини сръбски цигари могат да се намерят навсякъде, но търговецът трябва да те познава.
 Бившият сърбин и настоящ българин Гогов (вляво) очаква приятелите си, за да тръгне към Словения.
15
5771
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
15
 Видими 
28 Април 2010 23:56
Сега в градчето има цех за такива кори, които са на по-добра цена, и вече никой не яде сръбските

... като станат и цигарите български по-ефтини от сръбските - всички ще пушим бандеролки .... ама сега - не! Да живее контрабандата!
29 Април 2010 00:05
пълнят торбите с по-евтино олио, захар и всякаква селскостопанска продукция.
От цигарите най-много се печели, тъй като
"Вайсрой" в сръбско върви по 1.50 - 1.60 лв.

Абе другарчета, що така бре?
В държава, която води войни десет и повече години, преживя бомбардировки и ебаго, всичко е по-евтино от нашата богата и могъща територия, където по времето на най-успешното правителство олиото достигна жалките и смешни четри кинта литъра?
Очаквам чугуните да ми обЯснат тоя нелогизъм...
29 Април 2010 01:59
Г-н Моркин, някога проверявал ли сте каква е етнодемографската структура на Община Димитровград в Сърбия според последното преброяване от 2002 година? Ето:

Бугари - 5836 - 49.68% / Срби - 3005 - 25.58% / Југословени - 472 - 4.02% / неизјашњено - 1478 - 12.58% / непознато - 703 - 5.98%

Останалите групи имат под 1%. По-големият дял от неопределилите се и неизвестните са потомци на българи, повлияни от сръбската и югославската асимилаторска пропаганда. Хора, които се чудят защо са в Сърбия, а фамилиите им завършват на -ов. Също така традиционно възприетото у нас име на Димитровград е старото българско Цариброд. Да бяхте поне загатнал, че тази по-особена ситуация Ви е известна, г-н Моркин...

Редактирано от - THX_1138 на 29/4/2010 г/ 02:07:19

29 Април 2010 06:23
"Ние сме град до границата и винаги ще има някаква далавера за хората.
-Тези явно са го построили Ето какво било разковничето значи бего марш да се заселим по границите че иначе в тази криза няма далавера във вътршността на Страната
29 Април 2010 07:55
Драгоман е родното място на бай Йордан и сина му ИВАН ЙОРДАНОВ КОСТОВ, половината граждани на Драгоман са му братовчеди........
29 Април 2010 10:48
Има ли сигани в това студено място.
29 Април 2010 13:37
Хората, които не са се отчаяли и не ги мързи, ще намерят начин винаги да изкарат дори и един лев. Другите обаче няма как - държавата трябва да им помага. Според мен именно те ощетяват държавата, а не хората, които пренасят по малко цигари, смята общинарката.


Евала како, бой по мързеливците!
29 Април 2010 14:41
Diver N мили ,
По статистиката на сърбите , "сиганите" са най-вероятно , "югославяни" ...
29 Април 2010 14:43
Ако знаехте само, в Германия колко нелегални цехове за цигари има, едва ли щяхте се кюскате тукана..
29 Април 2010 15:27
Ловкия, защото се натискахме да влезем в клуба на богатите, обаче с гол задник. Сега ще им играем по свирката, щем не щем. Тези на Запад не ги интересуват бедните роднини от изтока. И, да ти кажа, за наше успокоение, всичките 12 "новобранци" от изтока в ЕС са си под един знаменател (нищо, че между тях са Словения, Малта, Кипър например) - втора категория европейци. За първата категория е достатъчно това да пълнят с връх огромната (два пъти по-голяма от тези в нашето МЕТRO) количка в хипермаркета с храна и пиене (половината от която храна ще отиде в боклука само след седмица), да отидат за половин месец (защото повече отпуск просто нямат) някъде на юг на море (където да се освинват всяка вечер, а по-младите да ловуват бармани и други връстници по улиците), останалия свят не ги интересува. Търканията и в самия ЕС са доста сериозни - Северът срещу Юга - богатия и презадоволен Север срещу значително по-бедния Юг. На фона на цялата тая идиотщина братята сърби строят ан блок по 100 километра магистрали, хотелите им са по 10 - 20 евро на вечер, някои от другите цени ги пише по-горе, а ние, българите, трошим колите си в дупки и се избиваме по пътищата (и магистралите - наскоро някакъв изрод навлезе в насрещното на Тракия и утрепа баща на малко дете - заедно със себе си, разбира се, ама кел файда!)
29 Април 2010 16:30
Ристе, ами явно сме си такива, и колкото и да се бием в гърдите, сме си такива...
Препоръчвам ти книгата на Мартин Карбовски "Черните пътища на Европа".
Доста добре ни е описал...
29 Април 2010 19:28
Добре, де, ама в Германия е по-скъпо, отколкото в Гърция, в Гърция - по-скъпо от България, а в България преди юговойните куфарните търговци носеха евтини български стоки в Српско.
29 Април 2010 19:43
Кое по-точно е по-скъпо в Германия?
Храната, лекарствата и мобилните услуги със сигурност са по-евтини от бг.
Бензин, ток, газ и парно са почти еднакви.
Услугите и наемите са по-скъпи от тука, а пък заплатите са 5-6 пъти по-високи от наште.
29 Април 2010 20:30
Ловък, сестра ми живее в Берлин и не мисли точно като тебе. Друг въпрос е ако сравниш качеството, дали все пак няма да излезе, че тука е по-скъпо. Ще ѝ се обадя довечера, да я питам дали не ги е ударила някаква дефлация напоследък (аз ще я потърся, щото така е по-евтино, между другото), ама за всеки случай не вземай прекалено насериозно разни форумски легенди.
29 Април 2010 21:50
И това не става!
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД