:: Добре дошъл CommonCrawl [Bot] (Бот)
Какво смятате за електронното гласуване - темата на референдума на 25 октомври?
Изцяло съм "за"
Категорично съм против заради опасността от фалшификации
Колебая се
Твърдо "не"
Резултати
СТАТИСТИКИ
Общо 243,590,234
Активни 1,065
Страници 40,925
За един ден 235,726
Хайде да помислим

За Франк и тримата командоси

Искам да гледам филма за Айрис Мърдок, който пратиха на кинофестивала в Берлин.

Айрис бе титулувана Dame, което се равнява на Knight (рицар), но не зная как да го преведа и съм забравил книгите й. Спомням си два реда в "Нюйоркър":

"Прозата на Айрис Мърдок е женска - всичките й копчета се закопчават наляво." Ехидно. И невярно. Всички обобщения са неверни (това също е обобщение; ха-ха!).

Дама Айрис стана едно от прилагателните на ХХ век - "Murdochian".

Искам да видя филма, понеже в него трябва да е и Франк, в когото Айрис останала влюбена цял живот след смъртта му в България.

Уилям Франк Томпсън се родил през 1920 в Дарджилинг, Индия, където е най-хубавият чай на света; има само един по-хубав, но той не се купува. Франк учил в колежа Уинчестър и в Оксфорд - езици, литература и история. С такава подготовка ставаш или интелектуалец, или агент, или (най-често) нищо. През 1939, когато започна войната, той се записал доброволец и служил в Англия, Северна Африка, Сирия, Ирак, Иран, Сицилия, Сърбия и България. Бил в армейската служба за специални операции SOE (Special Operations Executive).Кестени...- Димитри, ти не знаеш от коя трънка може да изскочи заек - поучи ме генералът и аз не се разсмях, макар че бе смешно генерал Славчо Трънски да говори за трънки. Той често минаваше покрай телевизията и продължаваше под кестените по "Руски". Не се бяхме запознавали, но срещнехме ли се на улицата, той се ръкуваше с мен и разговаряхме. За незначителни неща; веднъж му показах кестена, който напролет се разлиства пръв, и другия, който се разлиства последен. Изслушваше ме внимателно, но говореше повечето той; подпитваше ме за туй-онуй, главно за индийско-пакистанските и за други войни, от които бях репортерствал, но не беше като разпит. Аз също не го разпитвах как е издействал в България да има гара "Майор Томпсън". Нито как вуйчо му от щата Мичиган подарил на родното си село вършачка International Harvester и народната власт я спряла на митницата и как същият вуйчо го пратил във военна академия в СССР.

- Каква е първата задача на командира на стрелковия взвод? - питал ги там маршал Покришкин, а той и другите курсанти мълчели. - Първата задача е да подготви картечницата за стрелба - обяснявал легендарният лектор.

- Не се сърди на армията, Димитри! - заключаваше Трънски.

Но аз не се отсърдих, понеже през 50-те, когато ни вдигнаха в тревога на гара Пирин, ние тръгнахме нагоре по Струма, после ни казаха - не нагоре, а надолу по течението, и накрая, когато се прибрахме в поделението - що моите войници не носели вода за охлаждане (тежките ни картечници "Максим-Соколов" бяха на водно охлаждане). По устав трябвало да носим вода. А вървяхме по речното корито, при това не ни бяха раздали патрони. Има ли нещо по-тъпо? Оказа се, че има, щом разбрахме за какво била тревогата, когато видяхме на жп линията петте 4-осни платформи с остатъците от израелския Constellation, свален с пасажерите, понеже нахлул в българско небе. Българският изтребител улучил багажния отсек с куфарите и селяните плъзнали из местността да събират разпиляното на 2 км бельо от найлон - тогавашен лукс....и държавиНа 25 януари 1944 Франк и още трима командоси от английската военна мисия се приземили с парашути в района на Добро поле в Южна Сърбия, за да се присъединят към партизаните на Славчо Трънски. Носели радиостанция за свръзка с Кайро и Бари (Италия), където били английските складове за оръжие, боеприпаси и облекло. В Техеран през 1943 Сталин, Чърчил и Рузвелт се разбрали англичаните да помагат на българските партизани. На един въжен мост мулето с радиостанцията и батериите се подхлъзнало и паднало в реката; батериите се повредили; връзката със SOE угаснала. Командосите и партизаните били заловени, инквизирани и на 10 юни 1944 разстреляни при село Литаково (Ботевградско), след битката при Батулия, недалеч от Своге. Там, по пролома, където дядо Йоцо гледал, всяка паланка от две-три къщурки с плевни се нарича държава. Шест "държави" (Ливаге, Липата, Цареви страги, Малък Бабул, Бабул и Завоя) станаха "Майор Томпсън", по настояване на Славчо Трънски.

По-късно д-р Ж. Желев написа за приликата между фашизма и комунизма. Половин век преди него д-р Гьобелс бе писал за приликата между демократа и комуниста. Възможно ли е и Желев, и Гьобелс да са прави? Всичко е възможно. Франк Томпсън бил демократ и комунист. Той и тримата командоси от SAE загинали като героя на Хемингуей в "За кого бие камбаната".

А ние, имунизираните против идеологии и натомания, казваме:

за България, лишена от dissuasive force (респектиращите СС-23), е по-изгодно да няма армия. Като Коста Рика. И като Исландия, която няма армия и пак е в тъпото НАТО.
1
3558
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
1
 Видими 
31 Август 2013 03:05
Шапки долу.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД