:: Добре дошъл CommonCrawl [Bot] (Бот)
Бившият кмет на Трън, ударил дете с джипа си - оправдан
СТАТИСТИКИ
Общо 381,751,785
Активни 971
Страници 26,047
За един ден 1,302,066

Парламентът вдигна двойно наказанието за заливане с киселина

В София са регистрирани 35 000 престъпления за година
Депутатите вдигнаха двойно наказанието за заливане с киселина. Това стана ясно при гласуването на промените в НК на второ четене в пленарната зала. Сега за средна телесна повреда се предвиждат от 1 до 5 години затвор. Парламентът вдигна наказанието на от 2 до 10 години.

Скачат наказанията и за склоняване към самоубийство - то влиза в групата на тежките престъпления и ще се наказва с от 1 до 6 години. Това означава, че при разследването му ще могат да се използват специални разузнавателни средства. Завишени бяха и санкциите за убийствата по непредпазливост.

Другата седмица се очаква да бъдат гласувани и текстове, с които се завишават наказанията за отвличане. В момента се предвиждат от 2 до 8 г., но идеята е санкцията е да бъде от 3 до 10 г. Ако похитителите са били повече от двама, въоръжени и т.н., санкцията се вдига на от 7 до 15 г.

Депутатите промениха и процедурата за съкратеното съдебно следствие, когато подсъдимият признава изцяло фактите, сочени от обвинението, и се съгласява да не се събират доказателства за тях. Идеята е процедурата да е допустима по всички дела, без изключените сега, сред които е причиняването на смърт. Съдът няма да е задължен да слиза под минимума на наказанието, но след като го определи, ще го намалява с 1/3.

Съкратените дела не могат да приключват с доживотен затвор без право на замяна - той ще става 30 г. При обсъждането на този текст в правната комисия зам.-председателят на ВКС Гроздан Илиев даде пример с предумишлено убийство, което по принцип се наказва с от 15 до 20 г., доживотен затвор или до живот без право на замяна. При съкратен процес съдът ще е ограничен да определи наказание между 15 и 30 години и след това да го намали с 1/3.

Промените предизвикаха спорове и опозицията дори предложи те да бъдат отложени, но това не стана. Червената Мая Манолова от БСП възрази, че съдиите няма да разберат прилагането на текста, тъй като затруднения изпитват самите юристи в парламента. Димитър Лазаров (ГЕРБ) й препоръча да не подценява съдиите, които са професионалисти. Манолова го репликира, че е доволна, че представител на управляващата партия смекчава тона към съдиите. Магистрати коментираха пред "Сега", че текстът наистина е много объркан, и дори се пошегуваха, че трябва да бъде обнародван с пример как да се прилага.ОТЧЕТ

1419 споразумения с обвиняеми, одобрени от съда, отчете вчера Софийската районна прокуратура за 2009 г. През 2008 г. те са 1124, а през 2007 г. - 321. Споразумението се равнява на влязла в сила присъда. За да бъде сключено, трябва да са възстановени щетите от престъплението. Така са приключили и две разследвания за злоупотреби по програма "Леонардо да Винчи", от които са възстановени 155 хил. лв.

СРП отчете, че в София са регистрирани над 35 хил. престъпления. Разкриваемостта бележи лек спад и е 35%. Все пак според районния прокурор Александър Налбантов през м.г. разследващите са работили по-качествено, защото внесените в съда обвинителни актове са се увеличили с 22%.

Пред приключване е делото за лъжесвидетелстване срещу плевенския бизнесмен Красимир Георгиев-Красьо, който разтърси съдебната власт в последната половин година. За същото престъпление се разследва и Иво Илчев, който преди няколко седмици провали плана на прокуратурата да обърне делото срещу Маргините, като заяви пред съда, че нищо не знае.

СРП се похвали и с присъда на първа инстанция срещу вече бивш служител на МВР. За имотна измама Стефан Ст. (фамилията му бе спестена от обвинителите, бел.а.) бил осъден на 1 г. условно.
3
1484
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
3
 Видими 
20 Март 2010 02:52
и какво?-ако те хванат се споразумяваш и после пак? къде е възпитателния ефект?
и бавенето на дела също е и заради липса на съдебни зали- е как пък за 20 г не построиха никаква зала? защо ли?
!
20 Март 2010 06:51
Щом има "от...до..." все едно нищо не са решили! Защото в територията България, ако има подобна алтернатива до "ДО" се прибягва само ако става въпрос за премиални и за допълнителни платени отпуски.
А Съдът на територията България винаги залепя присъдите максимално близо до "ОТ" , след което чавръсти адвокати започват да шетат до по-високи инстанции, за да стане присъдата "условна".
Сериозно , как ще процедира Съдът, тарифа ли ще приеме? Примерно:
- Заливане със солна киселина с ниска концентрация - 2г.
- Заливане със натриева основа или сода каустик - 2г ио 6 м.
- Заливане със киселина , или основа висока концентрация - 3г.
- Заливане едновременно с киселина и основа - условна присъда, защото киселина и основа се неутрализират и остава само уплахата !!!
- и т.н. и т.н.
Допълнителни разпоредби в Тарифата:
- Ако заливането е придружено с мръсни и люти попържни и закани, горните присъди се удвояват, след експертна преценка дали обвиняемият е бил в състояние да изпълни своите закани, заявени категорично и доказано в изречените попържни и псувни.
20 Март 2010 12:33
А с основа може ли?
С бензин? С фекалии? С ...абе, в1ерашно олио, останало след рибата?
Изобщо, май промените са най-ве1е козмети1ни.
Без ясни, то1ни, конкретни закони - пак ще има споразумения, ще има разбирателства, ще има бавения и забравяния.
----------------------------------------- -----------------
Блогът на Генек
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД