:: Добре дошъл CommonCrawl [Bot] (Бот)
Скандалният мач №2 срещу "Балкан" се доигра пред празни трибуни
Москва отхвърли твърденията, че е свалила Боинга над Украйна
Бившият кмет на Трън, ударил дете с джипа си - оправдан
СТАТИСТИКИ
Общо 381,841,107
Активни 1,309
Страници 115,369
За един ден 1,302,066
Репортаж

Животът, според Ценко Чоков от Галиче

От нищото тръгна това златно момче, мане ли се - загиваме, жалят се съселяните му, които смеят да говорят. Другите се крият и не продумват, а очите им страхливо шарят
----------

"Името на село Галиче идва от галите, дето са живели по тея места някога. Много крадливо племе, от мен да го знаеш. И досега много се краде у селото и ако не съм аз... Вече му викат село Айдуково", започва описание на средата, с която е принуден да се бори, кметът на въпросното село, известният в цялата страна Ценко Чоков.

---------Той е висок, с гладко избръсната глава и счупен нос, под тениската му напират загорели мускули, ръцете му шарят. Килограмите златни ланци, с които обикновено е окичен, са свалени, защото същия ден Чоков се е явявал в съда в Бяла Слатина. Ювелирната си гордост е предал на строго съхранение на своя ортак, представящ се просто като Сали.

Специално командирована от Враца съдийка постанови домашен арест за кмета, обвинен, че е пребил Лъчезар Иванов. Чоков има други 6 висящи дела за самоуправство и побой.

Айде да ви водим у нас, казва Чоков на журналистите, че ако ме хванат на улицата, ще ме приберат, нали съм арестуван, смее се той. Преди това обаче сваля от джипа няколко кашончета с маркови питиета и ги оставя в заведението си. ("Това си беше направо тоалетна, аз го направих повече за офис и малко заведенийце. 85 хиляди марки съм платил, нема да си върна парите, поне кефа да си направя"). Помага му по-крехкият Сали, който слиза от Мерцедес - кабрио, огънат от тежестта на ланците на шефа.

Докато кметът прави две кръгчета на селото, преди да се прибере, останалите хора от Галиче са се сврели по къщите си и не шават много. Делят се на две. Едните разгорещено и шумно защитават кмета си, "защото без него сме загинали от апаши", а другите мълчат уплашено и се озъртат да не види някой, че са в компанията на пришълци. Страхът в очите им говори, че и дума не може да става да застанат с името си пред микрофона.

Абсурдът е, че галичани два пъти вече избират пряко Чоков за свой началник. Философията им е следната: "Той ни пасе, той ни дере".

Из селото се е понесъл слух, че Чоков ще си връчи оставката. Петра Кюрделийска е много люта. Кълне се, че няма да му даде да остави селото без кмет, пък ако ще, тук пред къщата му да легне. "Златно е това момче, от нищото почна и сега му завиждат, дето успя. Ама това са една шъпа хора. Ми те не са ли го виждали как е навил крачолите и в кочината гледа прасета? Ами през зимата сам вади трактора и ни прокарва път. Само той ни изкупува млякото. Верно на 30 стотинки, ама кой дава повече, а? То бива-бива, ама без него сме заникъде! Аз съм му пожелала още 5 мандата", нарежда леля Пеца. Тя лично писала писмо на Бойко Борисов, да му влезе в положението на Чоков.Бат'Ценко относно бат'БойкоОтношенията между генерал и кмет обаче са деликатни.

"Не мога да коментирам действията и движенията на г-н Бойко Борисов. Аз съм един обикновен човек и по моя прост начин си върша моята обикновена работа. Галиче не е назначило Бойко на работа. Г-н Бойко е от голема величина, дай да не го коментираме", разсъждава в рамките на разумното Чоков.

И добавя оптимистично: "Той преко не ме познава. Неее, не съм му обиден. В края на краищата на него не му е само Ценко от Галиче! И ако с нещо съм го подразнил, моля за извинение. Наистина ще поискам една среща с него, с 5 думи да му обясня за какво става на въпрос. Доста раздвижен човек изглежда, ще ме разбере".

Дали ще се срещнат и ще се разберат, не е сигурно. Но Чоков открива в себе си доста прилики с генерала. Като се започне от филма "Гладиатор", който и двамата харесват и се стигне до мъжките, силните, истинските мъже. "Обичам силните спортове. Аз си се гледам и си тренирам. По принцип аз съм такава натура, такъв човек. Когато ЦСКА бие, ние ходим в кабелната и се поздравяваме по телевизията", отплесва се кметът.

Докато леля Пеца се заканва, че пак ще пише на генерала, идва да й приглася съселянка. Галина Мухляшка разказва, че откакто кметът е кмет, една кокошка не са й откраднали.

"Той нощем скача на джипа и ни е милиционер. Той баща, той майка", вече започва да вика леля Пеца. Според нея, ако някой е бил набит, то си го е заслужил, защото много е барал. Ама тя таквоз нещо не е видяла с очите си.Кметът и 17-годишната ВеркаПитаме лелята какво мисли за връзката на Чоков с ученичката. "Мене що не ме закачат, бе? Щото не им пускам аванти! Малката го е подвела. Инак жена му си е такава кротуша", процежда през останалите в устата й зъби 66-годишната Кюрделийска.

"Ми аз водя дело с бащата на момичето, дължи ми 30 хиляди марки", подава своята версия кметът. "Е, по външност го познавам това момиче. За мен е симпатична, млад човек, но връзка не съм имал".

Чоков е благосклонен към хвалбите, дето се сипят пред портата му. Отвътре наднича съпругата му Цветелина, която обаче не смее да отвори вратата, докато мъжът й не каже. Кметът влиза, съпругата му подава чехлите. Той й прави забележка, че се е занемарила, понапълняла е.

На пепси, уиски и цигари "Давидоф" ("Аз по принцип не пия и не пуша, ама вие няма да откажете, тая марка ми е любима. Има много маркови питиета, но човек трябва да е постоянен. Айде де, позволено е в нашия край да пиеш 50 грама и да караш! ха-ха!") кметът разказва как стоят нещата според него. Кълне се, че не е докосвал с пръст Лъчезар Иванов, който кой знае защо лежи със счупена челюст в Плевенската болница.Версията на Чоков и Сали за счупената челюстВалери Таралански, който носел мляко в пункта на Ценко, се ожалил, че Лъчо му откраднал мобилния телефон. И кметът "съвсем човешки" помолил крадеца да върне взетото. "Аз много обичам да давам възможност на другата страна, втори шанс, да се поправи сгрешилият", библейски вметва кметът. Ама, продадохме го, признал си Лъчко и обещал да го вземе обратно и да го върне до 2 дни. Вместо това наглецът отишъл при окрадения Валери, заплашил го и му поискал и зарядното устройство, че му трябвало. Оттогава кметът не се е виждал с Лъчезар. Но оня казал на полицията, че баш Чоков го е пребил.

"Мобилният апарат е причина за това. Ама той апаратът ще го върне, нищо, че съм под домашен арест. Дал съм дума. Много държа на тея неща"!

На това място се вмъква тихичко Сали. Той разказва, че имал връзки в прокуратурата на Бяла Слатина. И понеже някога Лъчо им бил приятелче, когато сгазил един човек с автомобила си, Сали се обадил на неговите хора да спрат делото. Ама сега, казва аверът на кмета, звъннах да му пуснат ход. Щото Лъчовото било жива неблагодарност.Кметът и неблагодарният народА можел Чоков да не помага на Валери Таралански. Не му влизало в работата, ама той се загрижил за положението. И понеже в селото няма полицай ("никой не иска тук да идва, много се краде"), все някой трябва да се оправя с бандюгите. Полицаят е само на повикване. "Но ако стане некой пробив, обикновеният селянин знае ли как да го повика?!", гласи непробиваемата кметска логика.

"Ей тук преди няколко месеца след полунощ идва една по пеньоар и вика: "Идвай бързо, че мъжът ми закла момичето" - разказва Чоков. "Оня си завел едно 12-15 годишно у тях и му посяга с нож". За момент кметът размислил - има врагове, трябва да се варди и да не се меси. "Ама как да не отида? Виждам, наистина той я свалил на пода и ще я коли. Троша вратите и го завардвам. Викам му: "Ти си без мозък, бе!".

Според Чоков ако не се "отреагира на момента", нищо не се получава. Той обаче има обяснение за ширещата се престъпност: "Ама то си е от прехода, самият преход е такъв, че всеки преход заражда престъпност".

Но дошъл моментът, когато милозливото му сърце станало предмет на подигравки. На Спаска Николчева синът й няколко пъти се опитвал да я изнасили. Когато кметът се намесил със забележка, "оня олигофрен" му отвърнал: "Ако много знаеш, ще кажа на Бойко да те затвори".

"Аз, вика Чоков, за себе си аз нищо не правя. На никого ръка не съм вдигнал. Има хора - един обира банка, един краде кола. Има нещо, дето не е наред в системата, щото ако всичко беше наред, аз немаше да имам допир до тия елементи разложени".Политическите възгледи на галиченския началникПредната фасада на иначе скромната кметска къща е облепена със стари плакати на Надежда Михайлова с детенце на ръце, Асен Агов и други агитматериали от "Раковски" 134.

Сега Чоков е безкрайно разочарован от политическите си приятели. "През лятото ми беше последното гласуване за СДС. Като дойдат избори, водим ги от село на село, от квартал на квартал, вършим им работа. Защото хората ни познават и ни имат доверие и щом ние казваме, може да се гласува за тях. Винаги съм й бил толкова вярен на политиката...", обидено преглъща кметът. Сеща се, че лично Асен Агов му е идвал в къщата да се запознае с жената и момчетата. Предишният ден обаче зам.-шефът на парламента имал приемна в Бяла Слатина и един телефон не звъннал да пита как е Чоков. "Това, което става с мен, е достояние на цялата страна и тези господа, които до вчера сме им вършили работата, колкото сме могли, естествено, те виждат, че имам проблеми, можеше един да се обади и да изкаже съчувствие! Нали за Нели Куцкова работихме на президентските избори! Правят се, че не са чули."

Затова Чоков вече няма да кметува. Ще подаде оставка и ще си гледа бизнеса. "Ако ти кажа честно, че не ми остава време да чета книги, ще поверваш ли? "Бизнесът на Чоков"Предишният мандат пак ме натиснаха така, преследване, унижение, писна ми, подадох си оставка. Мина една година, хората отново си ме търсят и пак се ангажирах. Сега много съжалявам. Повече няма да се кандидатирам. Само неприятности ми носи", обяснява кметът.

Сметките му са прости. Той от общината взима 250 лева заплата, а само за 8 работници плаща по 200 лева на човек. "И до там я докарахме, че вместо да си гледам моята си работа, аз се занимавам..."

Вървят му нещата на Чоков. Не се оплаква. Освен заведението, което е с големината на читалище, той има 900 декара земя с царевица, пшеница и люцерна. Гледа 50 крави, изкупува млякото на съселяните си. Направил и рибарници. "Трудов човек съм". Съжалявал само, че не му дават да си купи оръжие "като бял човек". По 50 хиляди марки въртял, има нужда да се защитава, значи. От Национална следствена служба си изкарал документ, че няма дело срещу него. Но в Бяла Слатина не проявили разбиране. Хващали се за старите полицейски преписки.

Повечко суров и несправедлив е животът според възгледите на галиченския кмет. Но той изглежда ще се справи с него.

Аптекарят на селото, който е музикант по душа, е обещал вечерта да му попее, ако съдиите са му развалили нещо настроението.
 
Петра (Пеца) Кюрделийска и Галина Мухляшка не си дават кмета
 
Ценко, Цветелина и малкият Мартин, който не ще да говори, откакто полицаите арестували баща му
 
Докато е под домашен арест Ценко Чоков зарежда заведението си с питиета
18591
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД