:: Добре дошъл CommonCrawl [Bot] (Бот)
Бивш шеф на пътния фонд купува "Водстрой 98", свързвана с Делян Пеевски
Вижте видео от акцията на МВР в Галиче
Единият е асистент в университет, а другият учител в гимназия в Разград
Проблемни според него са повторното питане за елекронното гласуване в рамките на 1 г., намаляването на депутатите и прекият избор на полицейски началници
"Дойдохме тук, за да почетем мъртвите", каза президентът на САЩ
Ще се насърчават учещите педагогика и инженерни специалност
Одобрявате ли решението за тотално превъоръжаване на армията?
Да, категорично
Не, нас НАТО ни пази
Нямам мнение
Резултати
СТАТИСТИКИ
Общо 266,267,928
Активни 1,162
Страници 90,433
За един ден 621,541
Прогрес

Може ли със свещ да се отоплява цяла къща?

Пасивните сгради набират популярност в цял свят, тъй като изразходват минимално количество енергия и пестят пари
Снимка: Диян Божидаров
Интериорът в първата пасивна къща у нас също следва съвременните тенденции.
"Месечната ми сметка за отопление на жилището не надвишава цената на няколко бири. Тук няма обикновени батерии, но има добър микроклимат", обяснява немският пенсионер Андреас, развеждайки гостите из дома си в центъра на Франкфурт, без да скрива гордостта си, че живее в т.нар. "пасивен дом". Преди десетина години тези домове бяха екзотика, но днес са толкова популярни в Германия и Австрия, че с основание може да се говори за жилищна революция. За едно десетилетие са построени над 16 000. Изискванията към енергийната ефективност на зданията в Германия постоянно се ожесточават и е съвсем реално след няколко години пасивните домове да станат задължителен общогермански стандарт.

В България засега има една-единствена пасивна къща, която е построена неотдавна във Варна. "Годишният разход за отопление, охлаждане и топла вода е около 1-2 лв. на квадрат", обяснява Радослав Радушев, собственик на фирмата "Мегамат" ООД, чието дело е тя.

В България обаче вече има цяло движение на архитекти и проектанти, които пропагандират този тип сгради. Те дори създадоха обществената организация "Информационна група "Пасивни сгради България".

Най-голямото предимство на пасивните сгради е, че могат да се отопляват и охлаждат сами. Има три задължителни критерия, на които те трябва да отговарят. Първо, нуждите на къщата за енергия и вентилация трябва да са не повече от 15 киловатчаса на квадрат годишно. Другото изискване е общото потребление на сградата за всякакви нужди - отопление, осветление, топла вода и др., да не превишава 120 киловатчаса за една година. И трето - къщата трябва да е перфектно херметизирана, за да не излиза енергията навън.

"При пасивните къщиняма нужда от радиатори, котли, климатиции друга скъпа техника", разказва архитект Георги Николов, който е председател на управителния съвет на "Пасивни сгради България". Комфортът в помещенията се поддържа по естествен начин, а енергията, която консумира къщата, е близка до нулата.

При построяването на пасивни къщи всеки детайл е важен. Сградата задължително трябва да е ориентирана на юг, а прозорците по южната фасада да са повече. Така се осигурява достатъчно слънчева енергия през зимата. Самата форма на къщата пък трябва да е такава, че през летните месеци да не води до прегряване. Затова при строителството се правят подробни изчисления за сенките, които биха хвърляли други сгради или обекти наоколо.

Трябва да има и високо качество на изолацията и прозорците. Да няма никакви цепнатини, през които да преминава въздух. Затова и след построяването на къщата се прави тест за въздухонепроницаемост. Така, освен че помещенията са топли, къщата е изолирана от шума и праха навън.

За да не се губи енергия при отваряне на прозорците, пасивните къщи са снабдени със специална вентилационна система. Чрез тръби в помещенията се подава пресен въздух, а старият се извежда навън. Прозорците също могат да се отварят, но целта е да не се губи енергия в много студени или горещи дни.

Според архитект Николов е заблуда, че пасивните къщи трябва задължително да са снабдени с възобновяеми енергийни източници. "Разбирането, че на покрива трябва да има фотоволтаици, колектори и други подобни, е доста опростено", обяснява той. Все пак целта е стандартът да се постига, без да се използват активни източници на енергия.

Един от най-важните въпроси, разбира се, едали строителството на такива къщи излиза скъпоСпоред експерти в сравнение с качественото монолитно строителство има оскъпяване от около 10-15%. На много места в Европа пасивни къщи се изграждат с помощта на готови модулни елементи, които се произвеждат в цехове. "Ако се използва тази технология, строителството излиза 1000-1400 евро на квадрат", разказва Радослав Радушев, собственик на фирмата "Мегамат" ООД, чието дело е първата пасивна къща във Варна.

Според изчисленията на "Пасивни сгради България" в сравнение с обикновеното строителство най-много допълнителни средства се влагат в топлоизолацията на сградата. За целта трябва да бъдат отделени около 7000 лв. допълнително. Системите за вентилация и отопление оскъпяват строителството с около 6600 лв., а качествените прозорци - с още 6400 лв. Така че цялостното строителство би се оскъпило средно с 20 000 лв. Сметките за отопление обаче могат да се понижат до 10 пъти и инвестицията да се откупи за по-малко от 7 години.

Въпреки това пасивните къщи навлизат бавно у нас. Една от причините е липсата на достатъчно стимули за хората, които инвестират в енергийна ефективност. У нас, както е известно, вместо облекчения, хората, които подобряват качеството на жилището си, плащат по-висок данък сгради, тъй като се повишава данъчната оценка на имота. Всяко подобрение - от слагане на климатик до ремонт на покрива, води до увеличаване на оценката.

Възможностите за финансиране на такива проекти също са ограничени. Специално за изграждане на пасивни сгради има кредитна линия на ЕБВР съвместно с българските банки. Но също както и при кредитите за саниране на дома всичко се обезсмисля от високите лихви по кредити. А и в момента строителният бранш просто не смее да тегли заеми.

Въпреки трудностите,първата пасивна къща в България вече е фактТя се намира в покрайнините на Варна, на една от терасите на Франгенското плато.

Къщата гледа на юг-югоизток, а предната фасада е почти стъклена. Стъклопакетът е с най-нисък коефициент на топлопредаване, изолацията на външните стени също е максимално добра. Фасадните стени са от полиуретан и минерална вата и благодарение на тях няма плесен и влага.

Нуждите на дома от енергия все пак се осигуряват с помощта на помпа и монтирани на 2.5 метра под земята в двора колектори. Колекторите събират целогодишно слънчевата енергия, а помпата я изсмуква. Чрез нея се зарежда подовото отопление и се осигурява топлата вода. През лятото системата помага за охлаждането на къщата. Притокът на чист и топъл въздух пък се осъществява чрез вентилационна система, оборудвана с енерговъзстановяващ блок. Тя запазва над 80% от топлината на изходящия въздух.

Пред сдружението "Пасивни сгради България" са представени още три проекта, но те не са в чак толкова напреднал етап на изпълнение. В момента се работи по строителството на еднофамилна пасивна къща в село Равнище, община Правец. Тя се строи от българска компания, а инвеститор е швейцарско семейство. Другите два проекта са в София, но и те не са готви.

Според архитект Георги Николов с навлизането на технологията в България много проекти могат да започнат да се изпълняват некачествено, без да съответстват на изискванията. Затова единствената гаранция, че дадена къща е пасивна, е издаването на сертификат. Стандартът за пасивните сгради е въведен от немския Passivehouse insitut и затова само той и одобрените от него инстанции могат да издават документ за качество.

У нас все още няма разработена система, която да сертифицира пасивните къщи. Затова и в България все още няма пасивна къща, за която да е доказано безспорно, че отговаря на всички стандарти.

------------------------------

В Европа правят данъчни отстъпки за домове-термосиВ основата на концепцията за пасивен дом лежи много прост ефект - автономно пространство, откъдето не излиза топлина, може да се отоплява само с една свещ. По аналогия - в домовете-термоси, където няма никаква загуба на топлина, даже през мразовитите дни ще е достатъчна топлината на човешко тяло (за едно денонощие то отделя 100 кВт топлинна енергия), слънчева енергия и енергия от електрическите прибори.

В средата на 80-те години на миналия век германският инженер физик Волфанг Файст направи математически изчисления за домовете-термоси. Основният извод бе, че такова жилище не е математически феномен, а напълно реално постижимо. За проверка на разчетите на Файст през 1991 г. в Дармщтадт бе построен първият пасивен дом. Детайлното му изучаване потвърди факта, че зданието наистина практически не употребява топлина. Експерименталният дом се оказал само с 25% по-скъп от обикновеното здание (увеличението бе финансирано с грант от правителството), което е напълно приемливо.

"Първите пасивни домове, които видяхме, приличаха на таралеж. От всяко жилище на улицата стърчаха тръби с диаметър по 25 см. По дългата тръба чистият въздух влизаше в жилището, а по късата излизаше", разказват немски жители. В други къщи пък в мазето имало специално помещение за инженерното оборудване.

Технологията обаче много бързо се усъвършенства. Първоначално строителите не си давали сметка, че трябва да отчитат специфичните климатични условия на всяка страна. Затова често се стигало до плачевни резултати. Например при изграждането на първите пасивни къщи в Калифорния техниката, използвана в Централна Европа, била директно приложена към техните условия. Слънчева Калифорния обаче не може да се сравнява със сравнително студения немски климат и затова резултатите не били задоволителни.

Засега строителството на пасивни къщи е най-популярно в Европа. Една от причините е, че изискванията по отношение на енергийната ефективност непрекъснато се ожесточават. Например Европейският парламент обсъжда идеята всички сгради, построени след 31 декември 2020 г., да имат висок енергоспестяващ стандарт и до голяма степен да се отопляват с възобновяеми енергийни източници.

Освен това много държави стимулират енергоефективността. В Германия например всеки купувач на пасивен дом получава компенсация от около 5000 евро - например чрез дотация на лихвата по ипотечния си кредит. Пасивният дом се разглежда от немците и като застраховка срещу енергийна криза.

Във Виена например около 20% от новопостроените домове вече са пасивни. Все повече такива здания се появяват в Дания и Франция, прототипи има в Испания и дори Турция.
снимка: Диян Божидаров
В пасивната къща във Варна се използва специална термопомпа, която извлича слънчевата енергия от колекторите и я преобразува за домакински нужди.
 Така изглежда отвън първата пасивна къща във Варна.
www.passivhausprojekte.de
В Германия има дори пожарна, която е построена на принципа на пасивните къщи.
www.passivhausprojekte.de
Тази детска градина в Дрезден е построена изцяло според изискванията на пасивното строителство. Сградата е обърната на юг, а предната фасада е покрита с масивни прозорци.
143
11644
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
143
 Видими 
21 Февруари 2010 23:50
това малко като реклама на варненската фирма или репортерите са от варна или са си направили разходка до варна (за сметка на фирмата?)

знам поне за 1 сграда в софия, която е пасивна - 600 лв сметка на година за 800 кв м рзп.

айде весело
22 Февруари 2010 00:21
Пасивна къща, а панелките, респективно, са активни, нали? Мноооо активни.
22 Февруари 2010 00:26
жилищна революция. За едно десетилетие са построени над 16 000.

Германия+Австрия = 90 милиона човека или приблизително 20 милиона семейства. Те се "модернизират" с темп 1600 дома годишно. Голяма "революция", няма що. С тези темпове тя ще се реализира по-бавно от неолитната революция.
*
В България жилищата са по-скоро активни, най-вече по Варненското Черноморие. За пасивни - паживьом-увидим.
*
Иначе - кирпич и дръвце му е майката. Лете 'ладно, зиме - топло.
22 Февруари 2010 00:34
И трето - къщата трябва да е перфектно херметизирана ...

Туй убо, ама от къде ще дойде кислорода или трябва да усвоим фотосинтезата - през нощта ще дишаме, а през деня ще фотосинтезираме, за да усвоим въгледвуокиса!
22 Февруари 2010 00:59
За активни и пасивни , като Станишев съм чувал, но че липсата на новини в неделя не е уважителна причина да ти се поднася подобен буламач..."монтирани на 2.5 метра под земята в двора колектори. Колекторите събират целогодишно слънчевата енергия, а помпата я изсмуква"....!Брътвежите за аванта от възобновяващите се енергии побъркаха достатъчно народ!Куцо и сакато се писа специалист и си пробва късмета в писане на неосъществими/или по-точно, неплатяеми проекти-фантасмагории като вятърни паркове и прочие!Да се живее в непроветряеми пространства идеята не е нова-ветерани от подводниците още разказват спомени за неописуемата воня на 40 некъпани мъжки тела дълбоко под водата с дни и седмици!Коректно спрямо читателите би било, подобни статии, да се маркират с + или нещо подобно, та хора на които им е ценно времето да не си хабим времето да ги четем!
22 Февруари 2010 01:00
Ами с биогазовете какво ще правим - в такива къщи яденето на фасул трябва да бъде забранено.
22 Февруари 2010 01:01
Според експерти в сравнение с качественото монолитно строителство има оскъпяване от около 10-15% ... Ако се използва тази технология, строителството излиза 1000-1400 евро на квадрат"


200 квадрата РЗП - 280 хиляди евро (без надценки и разни други шменти-капели).
Към днешна дата около Божурище, на десет-двадесет минути от метрото и все пак извън града, чудесни къщи с 200-250 квадрата РЗП и 500 квадрата двор чинят маааксимум 100 хиляди евро (или поне толкова им се искат от собствениците, реално са и по-малко).
Ерго - разлика от 180 хиляди евро.
Нека годишното отопление на такава "активна" къща да е 1000 евро. Има няма 200 годинки за избиване на инвестицията (щото и в пасивната не е хич без пари отоплението).
Така като размисля - тичам да си пазя ред за пасивно къщенце.

Редактирано от - Предводител на команчите на 22/2/2010 г/ 01:11:24

22 Февруари 2010 01:04
Може ли със свещ да се отоплява цяла къща?
Да може!Само на 1-ви Април. Втория вариант е ако къщата е от конструктор Лего с размери на къщичка за птички!
22 Февруари 2010 01:05
Впрочем класически "пасивни" къщи на Балканите са познати от хилядолетия и сме свикнали да ги наричаме "уземни къщи" или по-простичко - землянки.
Натиснете тук

Редактирано от - Предводител на команчите на 22/2/2010 г/ 01:07:35

22 Февруари 2010 01:19
Да не прозвучи, като заяждане, ама редакцията на в. Сега трябва сериозно да се замисли върху един бърз курс по елементарна математика, физика, химия, биология и география за журналисти. Какви са тия 100 кВт на денонощие дето ги излъчва човешкото тяло, 100 Вт/час са , ама то ват, киловат, мощност, енергия - все тая.
И в предната статия 800 000 лв., но за застроена площ от 250 кв.м и оттам над 3000 лв/кв.м. Ако се вгледаш в сградата се вижда, че е три етажа с доста голям таван или грубо 800 кв.м РЗП и нещата май стават 1000 лв./кв.м, което също не е малко, но пък не става за новина

Редактирано от - FED на 22/2/2010 г/ 01:41:48

22 Февруари 2010 01:58
Натиснете тук
Да произвеждаш ток на покрива си
Диян Моркин


Една предишна статия за "артернативни решения" в енергетиката.
Дали пък Диян Моркин и Диян Божидаров не са един и същи човек?
Една позната журналистка така се подписваше - един път с бащино, друг път с фамилно име.
22 Февруари 2010 02:13
Аз изкарвам зимата само с един чувал въглища.Като ми стане студено слагам го на гръб и права 10 обиколки на дома.След това съпругата и един от друг се топлиме след обиколките.Така до пролета......
22 Февруари 2010 03:30
Фаянса е долу , сега остават черчеветата и да им избием щурцовете на дограмата !!
22 Февруари 2010 04:34
панелките и всяка кьща в в бьлгария могат да се херметизират с метални конструкции и стьклено покритие от сльчеви панели и колектори
и цената да не е толкова висока сега с тези компютри и атериали може да се постигне всичко даже едон работещ компютьр може да отоплява цял апартамент

аре по суворовски повече пот в проектирането по малко енергиен разход в домовете
22 Февруари 2010 05:24
Притокът на чист и топъл въздух пък се осъществява чрез вентилационна система, оборудвана с енерговъзстaновяващ блок
. Е, ако се приеме, че е възможно тази вентилационна система и този енерговъстaновяващ блок да се захраннват и задвижват от една свещ и от подпръцкването на обитателите, то това наистина би било гениално откритие

Редактирано от - ivo kunchev на 22/2/2010 г/ 05:26:26

22 Февруари 2010 06:30
...В пасивната къща във Варна се използва специална термопомпа, която извлича слънчевата енергия от колекторите и я преобразува за дома...***
Лъжата, която прилича на истина, не е по- добра от истината, която прилича на лъжа - <Кабус Наме>
22 Февруари 2010 06:54
Сори, ама си е жива реклама!
А подобни има по архитектурните сайтове бол, по света ги градят и по поръчка. Примерно, помня как в Англия закараха сглобяема "пасивна" къща от Германия.
Но, както ни убеждават - в скоро време топлиниият ефект ще идава заради къщите. Ще поглъщат 0% енергия, ще връщат поне 50% и току-виж сме заживели в перпетуум мобиле свят. Та ще изнасяме енергия и за слънцето, когато му свършват въглищата за греене.
----------------------------------------- ---------
Блогът на Генек
22 Февруари 2010 07:14
В тази къща има ли телевизор, готварска печка, хладилник, пералня и други електроуреди и как ще се захранват? Или ще има и едно динамо с педали и като ти стане студено, въртиш педалите до прегряване, а през това време булката ти готви гювеч.
Освен това, доколкото разбрах къщата трябва да има специално изложение, което е почти немислимо да се получи в големите градове.
22 Февруари 2010 07:26
Ненормалници управляват Европа. Наместо да помислят как да направят енергията/основата на всичко/ по-ефтина, те дигат цените на енергията и зорлем докарват сички до просешка тояга. После ти обясняват че било в твой интерес да си купиш къща на двойна цена и електрическа крушка на десеторна. Е да, ама как да стане това? Как, когато основния ресурс енергията става все по-недостъпен, и хората все по-бедни реално, те ще купуват по-скъпи неща?
22 Февруари 2010 07:40
Имало колектори разположени 2, 5 метра под земята, които събирали слънчева енергия... пък човешкото тяло отделяло 100 квт енергия в денонощие...
Нито под земята грее слънце, нито киловата е единица мярка за енергия. След тези "бисери" се отказах да че чета.
22 Февруари 2010 08:18
Статията да не е била предназначена за рубриката "После" и нещо да се е объркало с разполагането на материалите?
22 Февруари 2010 08:18
господа и другаре, неправилно сте разбрали уловката, това е новата локация на рубриката "после".
22 Февруари 2010 08:19
я какво съвпадение , за секунди ме е изпреварил колегата.
22 Февруари 2010 08:27
Tемата е изключително актуална.За съжаление много от изказалите се подхождат към нея или дилетантски или с хумор.
За отбелязване е и поста на "Предводител" с българския принос, а и с пропуска си за сламата и пресни говежди ..... .Съвсем сериозно, трябвало е, да минат хиляди години , за да се достигне нивото на топлоизолация на изброените от него материали, но това е е вече отдавна минало.Положителното в тези материали е екологичността им.
22 Февруари 2010 08:37
Ти остави кислорода. Какво правим с влагата и активното развъждане на мухъл?

ще има и едно динамо с педали


Непременно ще се завъдят и педали, нали къщата е пасивна
22 Февруари 2010 08:48
Струва ми се, че главният проблем на живеещите в такива къщи ще е липсата на свеж въздух. В системите за изкуствена вентилация се губят атмосферните йони. Тъй като са заредени частици, "полепват" по тръбите. Изкуственото йонизиране не помага много.
Проветрявайте през широко отворени врати и прозорци без мрежи на тях (ако можете).
22 Февруари 2010 08:56
Всяко нещо като се доведе до абсурд
става Страшно!
22 Февруари 2010 09:09
Съгласен съм, че статията е реклама, при това недобре направена.
Да вземем най-важния въпрос - цената. Усукване, мрънкане, ако това, ако онова - можела да излезе 1000 - 1400 евро на квадрат. Значи, сега е повече, колко - не е ясно. А ако не излезе толкова? И още - и сега на предприемачите един апартамент им излиза 300-400 евро, но цената е 1000-1500. Така че, не нам.
Друго - поддръжката. Значи, къщата е набичкана със съвременни технолигии, кой ги поддържа, на каква цена?
Трето - сигурността. Като си строиш къща, си правиш сметка - ако това се скапе, онова го няма - алтернативи са нужни. Какви са ти алтернативите тука?
Остава да поискат финансиране от държавата (защо не за сметка на БАН) и всичко да си дойде на място.
22 Февруари 2010 09:15
Нуждите на дома от енергия все пак се осигуряват с помощта на помпа и монтирани на 2.5 метра под земята в двора колектори. Колекторите събират целогодишно слънчевата енергия, а помпата я изсмуква.

Некой е ходил да пуши цигари, вместо да внимава в час по физика...
22 Февруари 2010 09:22
И нещо друго. Ако (когато?) цената на енергията стане десет и повече пъти по-висока, чак тогава такъв подход вече ще е икономически ефективен и може да бъде единствената алтернатива на човечеството. Не за седемте или седемнайсетте милиарда тогава, а за няколкото десетки милиона, които ще могат да си го позволят. Ако изобщо остане някой след глобалния конфликт, който ще е неизбежен.
22 Февруари 2010 09:44
И още другарЕ,
“добрата” изолация е ДОБРА ХИМИЯ , а тя как, кога и колко отделя = ще го дишат обитателите ….а после я рак я нещо друго….тъй де.
22 Февруари 2010 10:19
Маузер, наистина ** е написано, но в общи линии е вярно-колекторите на термопомпата/вода-вода/, пълни със солен разтвор, акумулират топлина от земята на принципа на климатика/който всъщност е термопомпена система тип въздух-въздух/, а в края на краищата всичко различно от абсолютната 0 идва от слънцето.

Редактирано от - sybil на 22/2/2010 г/ 12:13:08

22 Февруари 2010 10:21
...Остава да поискат финанси от държавата (защо не за сметка на БАН) и всичко да си дойде на място...

Топло...топло...топлооо...Карамфилов...Ед ни продават въглеродни бондове - демек нищо...Тия що да не продават?

***
Лъжата, която прилича на истина, не е по- добра от истината, която прилича на лъжа - <Кабус Наме>
22 Февруари 2010 10:21
щом има такива дето си слагат силикон в устните и циците и си смучат сланините от г*а с някакъв странен уред , ще има и такива дето ще купят пасивна къща аз като си построя добре къщата и и направя хубава изолация , каква е разликата ? само в заглавието

Редактирано от - sybil на 22/2/2010 г/ 12:13:57

22 Февруари 2010 10:32
FED,
Преди 30 години бяха писали за "голография", вместо холография. С тези сведения само могат да се объркват главите на хората. А добрата вътрешна изолация с фибран и екструдиран полистирол по стените и тавана е чудесна за панелките.
22 Февруари 2010 10:33
Кефят ме типично българските реакции на форума... Много неща обясняват
22 Февруари 2010 10:35
външната изолация е в пъти по-ефективна, отделно че при неправилно изпълнена вътрешна/90 процента от случаите/осигуряваш чудесна среда за мухъли.
22 Февруари 2010 10:49
chown,
Това не знам откъде го "измисли", ама не е вярно. Може би имаш много "специално" образование, което дори не отговаря на природните закономерности.
22 Февруари 2010 11:11
При построяването на пасивни къщи всеки детайл е важен… Да няма никакви цепнатини, през които да преминава въздух.

И задължително да се режат опашките на котките, че вратите да могат да се отварят и затварят по-бързо.
22 Февруари 2010 11:18
кое не е вярно читателю, че външната изолация е по ефективна от вътрешната ли?Сподели твоето образование до какви прозрения те доведе.

Разбира се въпросът е спорен, ако под външна изолация се има предвид опаковането на само твоя етаж, което е типична иновация на българските "специалисти", чиито представител , надявам се , не си.

Редактирано от - chown на 22/2/2010 г/ 11:52:55

22 Февруари 2010 11:41
Много грозен тоя пасивен свят, бе.
А най-добрите пасивни сгради не се ли строяха от стари гуми и глина?
22 Февруари 2010 11:56
Според експерти в сравнение с качественото монолитно строителство има оскъпяване от около 10-15%...."Ако се използва тази технология, строителството излиза 1000-1400 евро на квадрат", разказва Радослав Радушев, собственик на фирмата "Мегамат" ООД

Значи едно къшленце на 4-5 етажа с по 3-4 апартемента на етаж, практически няма да се оскъпи. Примерно "голям" апартамент от 100 квадрата ще струва 100-140 евро, а ако не е по тази технология, ще струва 90-120 хиляди евро.
Пускам едно търсене в един от сайтовете за имоти, търсене само за София и ми изважда 284 обяви за сгради в строеж, с средна цена от около 70 хил. евро. Пускам пак за всички сгради, не само тези в строеж и о, ужас, за старото строителство цената се вдига на цели 85-86 хиляди евро, но пак е под тези цени публикувани в статията, при това става дума за София, където цените са относително най-високи. Та, за какви цени пише в статията?
22 Февруари 2010 12:00
Ами с биогазовете какво ще правим

Много уместен въпрос!
Щото един комшия тука обожава лятос като духне подходящ вятър, да се изреже по посока на съседния балкон, с живущите където имат отколешна вражда.
В подобно къща некой шегаджия спокойно и анонимно може да си пръцка в отдушниците и да изтрови маса народ.
А и как стои въпросът с чуваемостта?
По тръбите...
Да не стане като в оня виц, дето в една панелка на шестия етаж един увещавал жена си да му даде нали, пък тя се дърпала, дърпала, и накрая на един от третия етаж му писнало и извикал - Димитрова, айде давай му моля ти се, че утре сме първа смяна!
22 Февруари 2010 12:02
И аз да напиша една "типично българска рекация" (нали съм от категорията "архитекти и проектанти" (все едно да кажеш гинеколози и лекари))
За тези къщи ни говореха още когато следвах и намекваха че те били бъдещето, ама нейсе.
Има редица условия които трябва да се изпълнят изначално, например:
1)ЦЕЛОДНЕВНО ослънчаване. А сега си представете това в нашенски ГРАДСКИ условия
2) укрупняване на обемите, демек повече общи пространства (а не кухничка, коридорче, спалничка и т.н)
3)перфектна вентилация: в кунята например трябва скарата да ти е в закрита камера, ако не искаш аромат на скумрия в спалнята
Има няколко относително успешни опита с офис сгради по света(където не се спи, къпе и готви) и останалото са еднофамилни къщи.
Що се касае до проектантската гилдия, без да изживявам като неин говорител, си мисля че отношението на повечето колеги е иронично-снизходително към подобни проекти, особено в България. Тая тема е благодатна за филмчета по Дискавъри, ама най-малкото още не им е дошло времето на тия къщи.
П.П. Цена от над 1000 Юро/м2 си е направо тройна а не увеличена с 15%
22 Февруари 2010 12:02
...Та, за какви цени пише в статията?...

Та кой твърди, че това е статия?

***
Лъжата, която прилича на истина, не е по- добра от истината, която прилича на лъжа - <Кабус Наме>
22 Февруари 2010 12:07
Енергиината мафия в България ще направи всичко възможно и невъзможно това да не стане. ИМАТЕ РАБОТА СЪС СРЕДНОВЕКОВНИ ПОДИВЯЛИ ОТ АЛЧНОСТ ПРЕСТЪПНИЦИ
22 Февруари 2010 12:08

Може ли със свещ да се отоплява цяла къща?
[quote]

Може!В продължението ще я и ОСВЕТЛЯВА!
22 Февруари 2010 12:08
В пасивните къщи е бъдещето и много страни от Западна Европа отдавна строят такива, даже има закони, че от 2018 примерно къщите не могат да бъдат други.
И цените са им съвсем приемливи на фона на дрането, което се опитваха да реализират доскоро мутрите с препрани пари, които журналистите упорито продължават да наричат "бизнесмени".
Нета е пълен със сайтове за пасивни къщи, четете, образовайте се, не кудкудякайте стреснато, не помага.

_________________________________
ДЪРЖАВАТА ТОВА Е ФАРС - http://www.kaily.dir.bg
22 Февруари 2010 12:13
за всякакви нужди - отопление, осветление, топла вода и др., да не превишава 120 киловатчаса за една година.Да оставим изолацията, тя все пак е възможна. Едно PC е средно 250W. Да предположим компът работи три часа на ден и навърта 0.75 kW/h. Умножено по 365 дни = 274 kW/h. Тия хора наистина ни връщат към землянките и мандрите. Нема ТВ, нема музика, нема осветление.
22 Февруари 2010 12:15
Chown,
бих приел твърдението ти, за изолацията, само, ако е "дишаща", т.е. от стиропор, а не от другите "по-добри".
... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД