×

Здравейте, по повод новата страница на в. "СЕГА" ви молим да прегледате информацията, която сте въвели за вашия потребителски профил. При стартирането на новия сайт ще бъдат прехвърлени единствено потребителите, които са потвърдили имейл адреса си. Ще виждате това съобщение, докато не потвърдите вашата информация. Имейлът, който сте използвали за създаването на този потребителски профил е:

(Ако полето е празно, значи нямате въведен имейл адрес и при прехвърлянето на новата страница ще изгубите акаунта си.)


Потвърди по-късно Потвърди СЕГА
:: Добре дошъл CommonCrawl [Bot] (Бот)
„Системата е на ръба”, твърди главният прокурор
„Те трябва да представят факти“, отговори Мария Захарова
В центъра на Лондон пък е евакуирана метростанция заради човек, заплашил да задейства бомба
Правосъдният министър Цецка Цачева иска и държавата да поеме отговорност за охраната им
Земеделският министър Румен Порожанов: Няма опасност за хората
Наводнение в подлеза на СУ Св."Климент Охридски"
СТАТИСТИКИ
Общо 385,797,840
Активни 1,379
Страници 93,309
За един ден 1,302,066
Недомислие

С газови пистолети и детски пушки - бегом към КОС

Законодателите първо да помислят - кой ходи на обяд въоръжен до зъби и с охрана и дали кухненският нож е по-малко опасен от зарята
Снимка: Борислав Николов
Регистрацията не прави оръжието по-малко опасно.
Точно около коледно-новогодишните празници Министерският съвет прати в Народното събрание проекта на новия Закон за оръжията, боеприпасите, взривните вещества и пиротехническите изделия, който да замени действащия до момента Закон за контрол на взривните вещества, огнестрелните оръжия и боеприпасите. В мотивите се посочва, че проектът е минал през обществено обсъждане, като е бил публикуван на страницата на МВР. Но пускането на проект в интернет, и то в наситения с празници декември, не е равносилно на обществено обсъждане. Вносителите вероятно са разчитали, че ще успеят да прокарат законопроекта набързо, без да предизвикат медиен и обществен интерес. В придружителните материали към проекта дори няма анализ на действащите сега механизми и оценка на тяхната ефективност. За сметка на това гъмжи от преписани евродирективи, компилирани без познаване на темата от неизвестни "универсални законодатели".

Необходимо ли е изобщо "на пожар" да се приема нов закон за взривните вещества? Вносителите твърдят, че той е тясно специализиран и засяга ограничена група хора.Всъщност засяга милиони българи:собствениците на късо нарезно оръжие - около 150 000 по остарели данни; поне 200 000 собственици на нарезни и гладкоцевни ловни пушки - организирани ловци и някои други граждани професионалисти; колекционерите на оръжие - не е ясно колко са и какво имат в сбирките си, защото тази категорично безвредна и некриминогенна група се пази от властта като от огън (самите колекционери твърдят, че са около 10 000); собствениците и служителите на фирмите, осъществяващи дейности с пиротехнически материали, взривни вещества, производство и ремонт на оръжие; оръжейните търговци - от най-малкото магазинче до стрелковите комплекси; клубовете и асоциациите по спортна стрелба; гражданите, които купуват фойерверки за празници - милиони хора от всички възрасти; притежателите на газ-сигнално и пневматично оръжие - по приблизителни данни у населението има повече от 500 000 единици газово и сигнално оръжие и не по-малко въздушни пушки. Излиза, че почти всеки българин може да се окаже притиснат от закона - и който си поръчва заря за сребърна сватба, и спортиста, който носи медали за България по стрелба.

Представете си само как между половин и един милион граждани се запътват към службите КОС (Контрол на общоопасните средства) да регистрират детски въздушни пушки или дадени на старците за опазване на дома газови и сигнални системи. А това не е нужно - информацията я има в дневниците на продажбите в оръжейните магазини.

Проектът противоречи на цял пакет закони, които забраняват администрацията да иска от гражданите данни, които те вече веднъж са предоставили. И оставя широко поле за преценка на служителите в МВР - фактор за корупция, който и сега множи парадокса криминално проявени и осъждани лица да са законно въоръжени.Важно е да се знаеОгромната част от инцидентите, свързани с оръжие, се дължат на слаба или никаква техническа и тактическа подготовка. Техни жертви най-често са служебно въоръжени лица (полицаи, военни, охранители, магистрати и др.) и техни близки.

Преобладаващата част от неправомерната употреба на законно оръжие се извършва в нетрезво състояние, афект или по хулигански подбуди. Най-често това става в питейни заведения или около тях. В тревожно голям брой случаи в главните роли са служебно въоръжени лица.

Огромната част от престъпленията, свързани със стрелба, се извършват с нерегистрирано и напълно незаконно оръжие. А жертвите са законно въоръжени лица и случайни граждани.

Няма регистрирано престъпление с използване на въздушно оръжие. Причинените от него наранявания обикновено са съвсем леки. Дори по-мощните спортни системи са конструирани като напълно некриминогенни. Ако оценяваме по степен на опасност, на регистрация по-скоро трябва да подлежат кухненските ножове, кирките и мотиките - според статистиката повече от половината престъпления с оръжие се извършват тъкмо с такива предмети.

Проектът отразява вижданията на консервативните среди в МВР, загрижени преди всичко за въвеждането на строг ред и отчетност в търговията с гърмящи стоки. Той не предлага модерни механизми за контрол, а само повтаря досегашната система, но с увеличен в пъти обхват на контролираните случаи. Това би довело или до задръстване на службите КОС, или до многократно увеличаване на щата им - а има ли кадри и пари? Законът не дава ясни дефиниции, което дава широко поле за тълкуване. Например за най-разпространените системи ловно оръжие важат едновременно две взаимно изключващи се определения. А простирането на контрола и върху пневматичните и газ-сигналните системи, които сега са на свободен режим, ще създаде паралелен черен пазар.Какво може да се поправи?Най-добре е вносителят да си изтегли предложението, да го преработи и да внесе подобрен вариант в Народното събрание. Разбира се, и комисиите в НС може да изчистят най-спорните и опасни текстове, но така има риск да се наруши систематизацията на закона. Има и трети изход - законът се приема в този му вид, а после се поправя с проект за изменение и допълнение. Ремонтът ще е неизбежен заради практическата неприложимост на някои текстове. Четвърти вариант е да се разработи мегазакон - обхващащ както взривните вещества, оръжията и охранителната дейност, така и неизбежната отбрана и защитата на личността. Това е най-сериозното законодателно решение, но е и най-малко вероятното.

При всички случаи е задължително да се започне сериозно обществено обсъждане за контрола на оръжията и общоопасните средства при следните изходни позиции.

Състезатели по стрелба, бодигардове, пазачи, колекционери представляват резерв за сигурността и отбраната на страната, а не неин противник. В същото време от тях се очаква да са с безукорно поведение и доказана квалификация.

Лица, носещи оръжие за самоохрана или за охрана, нямат място в ресторанти, барове и дискотеки изобщо - не само от 22 до 6 часа, както е в предлагания проект. Ако човек има причини да се притеснява от нападение, въобще не бива да посещава публични салони - безотговорно е да "внасяш" риск в заведение, където при стрелба могат да пострадат много хора. А който не е заплашен, защо му е да влиза в дискотека въоръжен и с телохранители?!

Спортните федерации, културните организации и т.н. трябва да поемат отговорност за квалификацията, отчетността и поведението на своите членове, като активно съдействат на МВР-КОС.

Режимът за регистрация трябва да отчита преди всичко поведението и квалификацията на лицето, а не субективната и имагинерна представа за "нуждите" му. Поведението като водещ принцип би предотвратило криминалното използване на законно оръжие, а квалификацията - инцидентите при неправилно боравене с оръжие. Въпреки това квалификацията е срамежливо и неточно спомената, докато преценката на чиновника за "реалните нужди" гордо се мъдри сред условията за издаване на разрешение.

Контролът върху оръжията трябва да е еднакъв към гражданите и към служебно въоръжените, с равни изисквания за сериозна квалификация и безупречно гражданско поведение.

Необходимо е да се изготви експертиза за полезните, необходимите и възможните контролни механизми - съответстващи на нашето и общоевропейското законодателство. Най-добре е за целта да се поканят специалисти от водещи в тази област страни като Франция и Германия.
 Всеки, който си поръча заря, също попада под ударите на закона.
41
9437
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
41
 Видими 
25 Януари 2010 01:36
В закона да бъде въведено и задължително всека година доказване от доктор че притежателя не е получил психични проблеми.При какви условия може да използва оръжието си.А така също и наказанието ако не се спазват нормите за боравене с него.Случая с убиството на гъбара от полицаите е най жалката картина на нарушение правилата.Само за това че са стреляли в забранена зона глобата е по голяма от тази която им дадоха за убиството което извършиха.Ако са знали каква глоба ги чака при нарушаване на законите правила едвали щеха си правят кефа при който загина невинен човек.Да притежаваш оръжие в дома си е чиста лудос защото може да бъдеш убит от собствената си съпруга със собственото ти оръжие при един елементарен конфликт.
25 Януари 2010 02:18
Първо, съжелявам, че не пиша по-рано, а чак след като разбрах за промените в новия Закон за оръжията, боеприпасите, взривните вещества и пиротехническите изделия.

Разочарован съм, че така набързо и без обширна дискусия, и по време на празниците е бил представен и след това одобрен закона за оръжията, боеприпасите, взривните вещества и пиротехническите изделия. Защо така се ограничават възможностите на редовния гражданин на Р. Б-я да се самозащитава и пази частната си собственост?? Вместо да обяснявам колко съм против новите промени в този закон, ще си позволя да направя едно предложение, за НОВ закон, закон за МПС-тата. Така се надявам да разберете колко съм против новите промени.
Моята теза е: Частните Моторни Превозни Средства (МПС) трябва да бъдат забранени.

Колите, моторите, и не комерсиалните МПС-та са изключително опасни за обществото! Публичния транспорт трябва да е единственото нещо което редовния гражданин да може да ползва, а напълно да се забранят МПС-тата за лична употреба на обикновенните граждани. Първо, трябва да се има на предвид колко ХИЛЯДИ хора умират и биват ранени в БГ заради неправилната употреба на МПСта, сигорно са убиец номер ЕДНО по предотвартими смъртни случаи--това нещо нямаше да го има ако няма МПС-та. А ако вземем напредвид и демогравската криза, тези убииства по пътищата се превръщат в момощник номер едно в геноцида над българският народ и враг номер едно на националната сигурност.
Второ, ПМС-тата са изключително опасни за обществото заради това, че се използват от всички типове крадци и криминално проявени лица; те позволяват престъпницитеа да избягат МНОГО бързо и МНОГО надалеч от местопрестъплението; така много трудно се разкриват престъпленията...От кражбата на дърва в багажника на някой цигански Москвич до бягството на наемни убиици, ИЗВЪНРЕДНО ОПАСНО!
Трето, МПС-тата издават прекалено много шум и са негативен фактор в качеството на живота, също така МПС-тата замарсяват и допринасят за глобалното затопляне на планетата-НЕОСПОРИМО!!!. За какво са им на гражданите МПС-та? На ваканция и на село могат да ходят с публичен транспорт. Трафика по пътищата ще намалее до толкова много, че никога няма да има закъснел публичен транспорт. Каруците и конете могат да се ползват лятото, пътищата и без това неструват, а магистрали които да свързват двата края на БГ няма, такаче няма кой знае колк да закъснеем за романтична среща или за работа през лятото, а и Българите са достатачно унижен народ, тези мерки няма да ги унижи толкова много, все пак ще за тяхно добро, такаче не би имало голям отпор. МПС-та само може да се ползват от правителството. Комерсялни превозни средства (градски транспорт, рейсове, тирове, камиони, таксита) ще може да се ползват но огранично и с голям контрол от властите.
Господа, и най вече, Министър на Вътрешните Работи, защо не предприемете тези мерки?


Всички знаят, че ПРЕСТЪПНИЦИТЕ винаги ще имат оръжие, ...НО какво остава за обикновенния гражданин?

И като сравнявам колко оръжия имат в САЩ и Швейцария, и много други държави, немога да не ви задам въпроса: Страхуват ли се политиците да носат по-голяма отговорност за това което вършат (и не вършат) в тази държава…следователно политически интерес е гражданите да са слаби?

25 Януари 2010 02:27
До starija hush

много жалко е да си мислиш това. ХОРАТА убиват, НЕ оръжията...така че ако стане каквато и да е разправия с жена си, ако ще я убиваш, или тя теб, убиването ше стане, независимо как и с какво. може да те изхвърлят от прозореца и да кажат че е нещастен случаи или самоубииство! Оръжието в развитите държави е гарант за стабилност, гарант че управниците ще си вършат работата, гарант, че няма да те крадат и убиват, гарант че справедливост ще има....Ако сгафиш, отиваш в затвора...не е сложно. Да го направат така както е в САЩ, където има 250 000 000 единици оръжие в частни ръце. И престъпността е доста ниска там където има оръжие...
25 Януари 2010 04:59
euroman, абсолютно си прав аз лично притежавам 40ти кабър полу автоматичен и знаеш ли как сладко спа нощен
25 Януари 2010 05:23
Поредният законпроект-недораслек. Никой в тая страна не държи сметка на безумията на политиците.
Натиснете тук
25 Януари 2010 05:37
Кво нещо е да си адвокат! Да наречеш дъртите чворове с квадратните глави и зелени чорапи с милото "консервативните среди в МВР" си е направо висш пилотаж.


Що се отнася до проекта, сметам че предложения закон е прекалено добър за равнището на социото в кочината. Понеже не помня т.нар. гражданско общество да протестира против регистрацията на сим-картите, например, нито против регистрацията на металотърсачите(!?), да вземе сега да се противи на лицензирането и разрешителния режим при използването на шомполи и оръжейна смазка. Айде де!
25 Януари 2010 06:46
Кой професионалист ще рискува да извърши престъпление с газов пистолет/евентуално и преработен/ или с пневматична пушка- пълни глупости и измишльотина.50 лв. струва презаверка на разрешителното, цялата работа май е насочена към пълненето на хазната.
Как изкарват разрешително хора с примерно 10 вис.дела, окичени като кукери бодигардове с оръжие охраняват бизнесмени, а ние търсим под вола теле, отново...
25 Януари 2010 07:02
Европец имах като младеж револвер колт 9 калибар.Само си изкарах с него 3 години условна и $500 глоба 1975 година.За малко не убих женаси която скочи неочаквано пред мен за да не застрелям на комшията кучето.Вервай ми оръжието носи само нещастие.Комшията мръсен поляк излъга че съм него искал да убия и ме таксуваха втора степен опит за убиство.За този инцитент трябваше да чакам да ми изтече присъдата защото немога да взема американско гражданство.
25 Януари 2010 07:39
Стария хъш,
Много леко си се разминал, съдията е бил снизходителен. Всеки със мнението си. За теб оръжието носи нещастие, на друг може да му спаси живота, знаеш ли. И всеки трябва да е свободен да решава за себе си. Не е нужно да занимаваш всички с твоя опит, други имат друг. Тук говорим за закона, който е насочени срещу законопослушните граждани и в услуга на престъпниците (и гузните политици), мерси от такава държавна загриженост.
И още по-лошо - обсъждане с МВР не е имало. Такива ли трябва да решават вместо нас? А колко ще струва прилагането на закона, и каква е ползата? Няма такива разчети, няма и да има. Оправия.
25 Януари 2010 07:40
"Консервативните среди в МВР"...
п.п.
Тук става страшно! Един, дето се хвалеше как е пребил майка си, сега се оказва, че щял да гръмне жена си, защото му попречили да утрепе комшията...
---------------------------------
Блогът на Генек
25 Януари 2010 07:45
А защо са забравили да регистрират паветата? Те са смъртоносно оръжие, навремето имаше един Жоро павето, който изтрепа доста жени.
Та, всички павета, а и другия каменяк трябва да се снабди със сериен номер и да се води на отчет в МВР.
25 Януари 2010 07:47
а прашките? някои обичатда хвъргат нощем напосоки от терасата ! тихо, ефективно с голяма поразяваще сила
25 Януари 2010 08:47
Не се бъзикайте с пневматичното оръжие! Явно не знаете, че във френската армия е имало бойни части, въоръжени точно с такива "детски пушчици"?
Няма лошо да се регистрира притежателят на всякакво дистанционо оръжие, което може да убива. Лошото е, че пак ще го ползват това за дране на кожи нашите кожодери... не за разкриване на престъпления...
25 Януари 2010 09:07
Баси, аз с комплекта "Фискарс" у нас съм направо за Казичане...
25 Януари 2010 09:34

Попитали радио Ереван какъв, ще бъде Офектът от тоя закон !!!
----Ами зависи, има формула ....Бройката е ясна 1, 500000 х 30...100 лева.....
( Комисионните са твърди)
25 Януари 2010 09:38
Ремонтът ще е неизбежен заради практическата неприложимост на някои текстове. Четвърти вариант е да се разработи мегазакон - обхващащ както взривните вещества, оръжията и охранителната дейност, така и неизбежната отбрана и защитата на личността.

Неизбежната отбрана и крайната необходимост са обект на НК. В настоящият НК те са формулирани така (след осакатаването на закона он КС по инициатива на "другарите", че всеки опит за защита от крадци, независимо с какви следства, води до тежки последици за отбраняващия се. Тук също трябва да се направят сериозни промени.
25 Януари 2010 09:42
Огромната част от престъпленията, свързани със стрелба, се извършват с нерегистрирано и напълно незаконно оръжие. А жертвите са законно въоръжени лица и случайни граждани.

Само че в служба КОС не им пука за нерегистрираното оръжие. Те буквално изнудват всеки, който пожелая да предприеме каквито и да е мерки, за да се защити сам.
Какво означава текста"доказване на необходимост". Най-точният отговор на този въпрос е "невъзможността на полицията да защити мем и моята собственост от посегателство". Това е абсолютна истина в България. Обаче милиционерите никога няма да го приемат като аргумент за получаване на оръжие.
25 Януари 2010 09:43
Проектът отразява вижданията на консервативните среди в МВР

25 Януари 2010 09:49
В момента всяка покупка дори на китайско пушкало за 30лв. се регистрира в магазина и регистрите заедно с видеозаписите се пазят до второ пришествие. как ще проверяват кой не се е регистрирал, след като явно държат да има на практика втора регистрация при тях и съответно регистрите от магазините не са им нужни или не им вярват? щото ако официално обявят че няма да сверяват по регистрите - тогава нищо не е в състояние да ме накара да ходя да регистрирам особено при положение че не обикалям квартала да гоня врабци и котки и няма шанс да ме хванат без обиск. а ако официално кажат че ще проверяват по сегашните регистри то как могат да оправдаят втора регистрация? в случай че остане в този вид предлагам в определен ден организирано в тая служба да се изсипем няколко хиляди гражданина с по една пиратка за регистрация и да им видим сеира!
25 Януари 2010 09:52
Това би довело или до задръстване на службите КОС

Дреме им на милиционерите. Преди две години не задръстиха ли КАТ със съвсем ненужното "пререгистриране" на амтомобилите. Мириционерщината е манталитет, изграден върху системният тормоз над коректните към държавата граждани. Мошенниците и престъпниците намират начин (и пари) да заобиколят тези разпоретби. А пголяма част от тези пари отива при същите тези милиционери. Правете си изводите сами.
25 Януари 2010 09:52
Оръжието е нещо, което е по-хубаво да го имаш, но никога да не ти потрябва, отколкото веднъж да ти потрябва и да го нямаш.
Всеки български гражданин, психически здрав и без криминални прояви да има право да притежава оръжие, без да доказва необходимост за това.
25 Януари 2010 10:14
Оръжието е нещо, което е по-хубаво да го имаш, но никога да не ти потрябва, отколкото веднъж да ти потрябва и да го нямаш.
Всеки български гражданин, психически здрав и без криминални прояви да има право да притежава оръжие, без да доказва необходимост за това.


Нека само да напомним, че много повече смърт е причинена чрез законно притежаван автомобил, отколкото чрез законно притежаван пистолет.
25 Януари 2010 10:21
при тях и съответно регистрите от магазините не са им нужни или не им вярват? щото ако официално обявят че няма да сверяват по регистрите - тогава нищо не е в състояние да ме накара да ходя да регистрирам особено при положение че не обикалям квартала да гоня врабци и котки и няма шанс да ме хванат без обиск
.
Абе не е точно така. Оръжието (газеника) ти трябва най-многто за защита. Представи си прибираш се в къщи и вътре - непознат тараши из чекмеджетата. Вадиш газеника теглиш му едни люти чушки, и докато той киха, викаш полиция да го прибере. Резултат:
красдеца го пускат, той доказва, че се е заблудил нищо не е откраднал(ти си го сгащил навреме и наистина нищо твое не е отнесъл със себеси) , тебе те съди прокурора за незаконно притежаване на оръжие, пък ако е в настроение и за причиняване на телесна повреда.
Така че да обобщим. Този закон има за цел да предпази престъпниците от съпротивата на жертвите срещу тях.

Редактирано от - Федя на 25/1/2010 г/ 10:23:52

25 Януари 2010 11:18
Тук става страшно! Един, дето се хвалеше как е пребил майка си, сега се оказва, че щял да гръмне жена си, защото му попречили да утрепе комшията...


генек
25 Януари 2010 11:55
Закон, който очевидно ще даде пореден мотив за засилване на основната дейност на българското МВР - т.н. в науката "безсмислен труд".
Поредното "похвално" усилие на законодателите
25 Януари 2010 12:14
Оръжието е нещо, което е по-хубаво да го имаш, но никога да не ти потрябва, отколкото веднъж да ти потрябва и да го нямаш.
Всеки български гражданин, психически здрав и без криминални прояви да има право да притежава оръжие, без да доказва необходимост за това.

Бирникът Президент!
а за такива като хъша, дето вадят пищов по съседското куче, оръжието наистина трябва да е забранено, за това са психотестовете!
25 Януари 2010 12:52
Когато в първия акт на пиесата зрителите видят на стената да виси револвер , максимално до третия някой е пада застрелян. Някак така е в драматургията според А.П.Чехов. В живота е подобно мисля си.Американците имат опит в стрелянето-индианци , бизони, чернокожи, виетнамци , муджахедини , талибани.
винаги се намира мишена
25 Януари 2010 12:59
Прочетох мат'ряла, след туй и мненията...
Извод - авджии и охранители тук не са писали.
И правилно.
25 Януари 2010 14:57
Натиснете тук

Според полицейските статистики за 2006 в Швейцария, нападенията с огнестрелно оръжие са 89 срещу 526 с хладни, опитите за убийство и убийствата с огнестрелно оръжие са 34 срещу 69 с хладно."

Интересно, нали!
25 Януари 2010 15:07
Ortabudala,
не беше ли Станиславски, а не Чехов ? И пушка, а не револвер ?
Бъчи, следва се има предвид и обстоятелството, че швейцарските войници държат оръжието си вкъщи, което само по себе си доказва, че не броят на оръжието в населението е важен, а осъзнатата отговорност при притежаване и ползването му.
25 Януари 2010 15:56
Конституция на Република България
Чл. 5. (1) Конституцията е върховен закон и другите закони не могат да й противоречат.

(2) Разпоредбите на Конституцията имат непосредствено действие.

Чл. 17. (1) Правото на собственост и на наследяване се гарантира и защитава от закона.

(2) Собствеността е частна и публична.

(3) Частната собственост е неприкосновена.


Проекто ЗКВВООБ
Чл. 6. (1) Огнестрелните оръжия, в зависимост от предназначението и техническите им
характеристики, са за служебни или за граждански цели.
(2) За служебни цели - охрана на собствеността, за самоотбрана, както и за други
......................................... ...........
(3) За граждански цели - самоотбрана, лов, спортни дейности, учебни стрелби,
колекциониране и като реквизит за театрални, филмови и други постановки, могат да се
придобиват и съхраняват:

И сега какво излиза? Че гражданите НЯМАТ право да защитават собствеността си, която по Конституция е НЕПРИКОСНОВЕННА.
Т.е. трябва да платим на едни мутри, да ни пазят собствеността от други мутри.
Връщане в епохата на Великолепната седморка?
Или още по-назад - Седемте самураи?
25 Януари 2010 18:18
Абе само на мене ли ми се струва, че младежа на снимката държи пушка със странно дълга цев?
25 Януари 2010 19:31
Маузер, не само на теб ти се струва...
Вероятно това е прословутия пищов на Джокъра от Батман 1, който биде изваден от гащите на Джокъра и гръмнА на Батманчо летателния апаратус.
25 Януари 2010 19:42
Леле, и аз съм мафиот! Имам въздушна пушка. Но имам предложение - забрана на бойното оръжие и замяната му с въздушно. Така на улицата пред saloona всички каубои ще сме равни при престрелката
25 Януари 2010 20:43
Такава мярка може да бъде измислена от мнооого, ама много тъпи хора. Ако, при все това, си вярват, че по този начин ще ограничат престъпността, дълбоооооко бе лъжат.
Надушвам дългата ръка на малоумника Дянков.
Май всичко е да се събере някой друг милион за бюджета.
Вън от властта смрадливата ченгеджийска паплач на бандита-пожарникар! Със сопите ще ги гониме и тоя път няма да има прошка!
25 Януари 2010 20:46
borony, в престрелките няма да си равностоен. Ще си равностоен само в плащането на такси и в чакането на опашките пред КОС. Между другото въпросът с таксите е много забавен. Плащаха се 5-6 такси, не много големи, в една и съща сметка, еднакъв бин. Всичко едно и също, но искат отделни платежни нареждания. Това съответно води и до 5-6 банкови такси. Не си спомням преди 3-4 години коя банка имаше договор с МВР, но добри пари правеха от КОС. Вероятно това- таксите към бюджета и към банката, са основния мотив за промените в закона.
25 Януари 2010 21:00
пълна простотия!
занимават се с глупости!
един арбалет дето можеш да си го
купиш навсякъде е къде по-опасен
и от късо бойно оръжие, че и оптика можеш му турна,
ще е на свободен режим, а газениците и въздухарките
на регистрация! Простотия, та скърца!
25 Януари 2010 21:43
Тоя закон го е писала оня блондинка дето искаше да се забранят киселините
25 Януари 2010 21:53
не обиждай блондинките, не са чак толку прости!
25 Януари 2010 22:56
Вярно не всички са такива. Корекция:

Тоя закон го е писала оная не толку проста блондинка дето искаше да се забранят киселините
26 Януари 2010 00:49
Ами браво за хубавата статия, този закон наистина се опитват да го вкарат по терлици .Като уж бил изложен на сайта на МВР за обсъждане-дрън дрън.Чиста милиционерска тъпня от която предстои да страдат хиляди, като междувременно ни бъркат в джоба и ще ни загубят времето напразно.Но пък колко банкови обири с въздушни пушки и газови пищаци ще се предотвратят с тази регистрация.....Гениален популистки ход. Аз съм ловец и живо ме интересува как ще стои въпросът с презареждането на патрони в домашни условия.При обсъждането на проектозакона в пленарна зала се е изказало мнение че Българинът е тъп и не трябва да му се позволяват такива опасни дейности. Поредната храчка и подигравка с народа, но на нас българите такива храчки вече не ни правят впечатление.Един руснак беше казал-"Забрать у меня оружие, потому, что я могу кого-то застрелить это все равно, что вырезать мне язык, потому что я могу закричать "Пожар" в переполненном театре."
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД