:: Добре дошъл CommonCrawl [Bot] (Бот)
Помилваните руски военни се прибраха в Москва
Депутати от РБ пришпорват процедурата, защото мандатът на Стоян Мавродиев свършва на 18 юни
Трима души пострадаха при бой на мигранти в София
Ще гласувате ли на референдума?
Да
Не
Колебая се
Резултати
СТАТИСТИКИ
Общо 266,060,779
Активни 1,089
Страници 52,725
За един ден 621,541

Кожата - вестител на болестите

Вредните ефекти от продължителното излагане на слънце могат да се проявят и след години
Снимка: архив "Сега"
Кожата е изключително точен барометър за здравното състояние на човека. Редица болести могат да се отгатнат само по нейния вид. Известно е, че който не може да чете по кожата, не е достатъчно добър лекар.

Най-голямо влияние върху състоянието на кожата оказват проблемите с хормоналния баланс. "Няма хормон, чиято повишена или намалена продукция да не предизвиква кожни промени", обяснява доц. Адриана Лалова от Клиниката по дерматология в Александровска болница.

Болестите на най-важната жлеза в организма - хипофизата, най-често водят до подуване на кожата. При отделяне на повече хормони може да се получи загрубяване на чертите на лицето, увеличаване на носа, на ушните миди, на пръстите на ръцете. При намалена функция пък кожата става бледа. Човек се изпотява по-малко, а може да започне и опадане на косми.Ако човек страда от гуша,което става при свръхфункция на щитовидната жлеза, кожата става нежна, гладка, топла и влажна. Могат да се появят петна - на места потъмняване, а на места - липса на пигмент. При някои болни се явяват т. нар. флъшове - немотивиран приток на кръв към лицето. Може да се получи и силно изпотяване и зачервяване на дланите, както е при диабетно болните, обяснява доц. Лалова. При намалена функция на щитовидната жлеза кожата загрубява, а космите се разреждат.

Проблем с кожата възниква и при болести на надбъбречните жлези. Те синтезират полови хормони и кортизол, който е много полезен за кожата. При намалена функция на жлезите се получават обриви с кръвоизливи и потъмняване на кожата. Може да има отоци, които с времето изчезват, както и стрии - заради разкъсване на еластичните влакна.

Много проблеми с кожата създава диабетът. Повечето от хората със захарна болест развиват дерматологични проблеми, сред които най-често сърбеж, казва доц. Лалова. Често се срещат също повтарящи се бактериални и гъбични инфекции, а понякога и цепнатина в ъгъла на устата. Тъй като се нарушават малките кръвоносни съдове, по предната повърхност на подбедриците и по-рядко по ръцете се появяват жълто-кафяви петна. Понякога по пръстите на краката може да се появи диабетична гангрена, а по стъпалото - мехури.

Често промени по кожата възникват и при повишаване на вредния холестерол в организма. В този случай най-често около очите или по шията се образуват малки, плоски, надигнати плаки с жълто-оранжев цвят. При затлъстяване кожата увисва, омазнява се и се появяват стрии. Тя става по-чувствителна на студ, горещина и вятър.

При подагра пък в ставите на пръстите и ръба на ушните миди е възможно да се появят жълтеникави възелчета.

Високото ниво на нервно-психичен стрес също влияе негативно върху кожата. В по-тежки случаи в организма се отключват такива процеси, които водят до болестта, нареченачервен плосък лишей,казва още доц. Лалова. При него на места по кожата може да се появят червени пъпки, които после се обединяват. В по-леки случаи силните емоции могат да предизвикат зачервяване, псориазис или потливост.

Човек се ражда със своя тип кожа, защото структурата на мастните жлези е генетично обусловена. Влияние оказва и чувствителността на хормоналната активност. Така че сухата или мазната кожа не са априори симптом на болест. На хората с по-суха кожа се препоръчва да избягват обикновените сапуни и шампоани и да си правят маслени бани. Този вид кожа е по-податлива на екземи. Мазната кожа пък е по-предразположена към акне. Благоприятно въздействие върху нея има женският хормон естроген.

Много често при жените в менопаузата се среща т. нар. розацея, т.е. нарушение в периферното кръвообращение на лицето, обяснява още Адриана Лалова. Появява се зачервяване, което в началото изчезва от време на време, но по-късно става постоянно. Капилярите на лицето се разширяват и могат да се появят пъпки. Лечението е медикаментозно.КЛИМАТОЛЕЧЕНИЕ

Много добри резултати за профилактика на кожата и подобряване на състоянието при някои кожни заболявания дава високопланинският климат. Високо в планината организмът реагира с повишена дейност на сърцето и белите дробове. Това води до промени в кръвната циркулация в кожата, в потната секреция, до увеличаване на "дишането" на кожата, което е много благоприятно за нея. Този вид лечение се отразява добре на хората, които имат екзема и уртикария.

Високопланинският климат стимулира и дейността на надбъбречните жлези. Техният хормон кортизол има антиалергично и противовъзпалително действие, което е изключително полезно за кожата. Климатът не може да замени медикаментозното лечение на кожните болести, но понякога то е единствената резултатна терапия, казва още доц. Лалова. Климатолечението обаче не се прилага на хора със сърдечни болести, със заболявания на съединителната тъкан, с чувствителна на слънце кожа, с рак на кожата.

За благоприятен ефект са необходими най-малко 2 седмици в планината. Надморската височина трябва да е поне 1650 м, най-добре - над 2000 м. Най-добрата планина за този вид лечение у нас е Рила.СЛЪНЦЕ

Вредните ефекти от продължителното излагане на слънце могат да се появят както след часове и дни, така и години след изгарянето, защото кожата има "памет". Продължителните бани водят до ранно остаряване на кожата. Тя става с груб релеф, с изпъкнали кожни бразди и е по-уязвима към кожен рак. Модерните козметични продукти обаче предпазват от дългосрочните вредни ефекти на слънцето, успокоява доц. Лалова. Най-чувствителните типове кожа не трябва да се излагат на слънце от 11 до 14 ч.
2
26814
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
2
 Видими 
20 Май 2005 10:00
Ах, твойта кожа!
20 Май 2005 22:20
Ах, неговата Вожа !
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД