:: Добре дошъл CommonCrawl [Bot] (Бот)
Задържани са още двама - единият в България, другият в Унгария
С влакове вчера бяха извозени към Виена 3650 мигранти, но напрежението не спада
Според Москва Башар Асад е "прекрасно легитимен"
Какво смятате за електронното гласуване - темата на референдума на 25 октомври?
Изцяло съм "за"
Категорично съм против заради опасността от фалшификации
Колебая се
Твърдо "не"
Резултати
СТАТИСТИКИ
Общо 243,364,776
Активни 1,040
Страници 55,733
За един ден 235,726

Училищата са в грипна ваканция до 16 ноември

Държавата обяви национална епидемия, МЗ препоръча ограничаване на масовите прояви
България е в национална грипна епидемия, след като болните достигнаха критични стойности от 210 на 10 000 души, съобщи здравното министерство. Всички училища излизат във ваканция през следващата седмица.

Спират се детските и женските консултации, имунизациите и реимунизациите на децата, плановите операции и свижданията в болниците. Яслите и детските градини остават отворени, като решението за тях ще се взима на местно ниво. "Ще бъде засилен контролът при приемането на децата", обясни главният държавен здравен инспектор д-р Тенчо Тенев.

От извънредната ваканция освен учениците са доволни и кметовете, защото ще спестят пари за отопление на училищата.

Университетите ще решат сами дали да прекъснат занятията, но според първите информации засега не се очертава грипна ваканция и за тях. МЗ препоръча и да се ограничат обществените мероприятия. Това обаче не означава, че задължително ще се затварят кина, театри, заведения и ще се отменят спортни събития, уточняват от ведомството.

Здравният министър Божидар Нанев заяви в парламента: "Въпреки обявената национална грипна епидемия областните пандемични комитети ще преценяват сами дали да приложат мерките на тяхна територия в зависимост от броя на заболелите." Според него в районите, в които грипът отшумява, било възможно да не бъде обявявана епидемия. "Засега най-слабо засегнати от разпространението на вируса са областите Пловдив и Смолян", съобщи Нанев. Снощи обаче от просветното министерство заявиха пред "Сега", че грипната ваканция ще бъде за всички училища.

Междувременно в България беше регистриран шести смъртен случай от грип - 53-годишен мъж от София. Както и при предишните жертви, тук става дума за голямо забавяне, самолечение и тежки съпътстващи заболявания. Починалият е бил с цироза на черния дроб, шизофрения, лекувал се е сам и е потърсил късно медицинска помощ. Постъпил е в Четвърта градска болница, веднага е бил включен на апаратно дишане, но вчера е починал.

Въпреки че заедно молят ЕС за допълнителни препарати срещу грипа, България ще помогне на Украйна, стана ясно вчера. Във връзка с молба от Киев нашето правителство ще прати на украинското медикаменти (антибиотици), консумативи и апаратура на стойност 250 хил. лв. Помощта е предоставена от резерва на ВМА, която на свой ред ще бъде компенсирана от финансовото министерство. За Украйна ще замине и наш екип от специалисти, който ще се включи в осъществяваните противоепидемични мерки. Помощта ще бъде насочена основно за районите с българско население там.
6
13668
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
6
 Видими 
07 Ноември 2009 07:50
Толкова!
Натиснете тук
07 Ноември 2009 12:45
А какво ли ще предприемат когато дойде истинският грип?Отново ваканция?
07 Ноември 2009 18:31
Ами учителите в платен отпуск ли ще бъдат или в неплатен?
07 Ноември 2009 20:02
Доброзорен платен.
Повече - виж в посочения линк, "Паи сеееее---Грип!".
08 Ноември 2009 08:30
Крайно време беше, щото има доста родители, които не обръщат необходимото вимание и пращаха децата си болни на училище (или след 1 -2 дена самолечение с аспирин ) - щото няма кой да ги гледа, а пък трябва и топло да им пускаш, ако останат вкъщи...
08 Ноември 2009 14:07
Като минем на вода

_____________________________________ _________________________________________


Лъжата, която прилича на истина, не е по- добра от истината, която прилича на лъжа - <Кабус Наме>
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД