:: Добре дошъл CommonCrawl [Bot] (Бот)
Съотношението ГЕРБ:БСП се запазва 2:1
Борисов: В Европа няма друга държава, която да е реагирала така бързо
Одобрявате ли решението за тотално превъоръжаване на армията?
Да, категорично
Не, нас НАТО ни пази
Нямам мнение
Резултати
СТАТИСТИКИ
Общо 266,433,797
Активни 226
Страници 8,191
За един ден 621,541

Огромни опашки за ТЕЛК във Варна

Причини за това са затегнатият контрол върху работата на комисиите и бавещите се мерки за облекчаване на процедурите
Огромни опашки за подаване на документи за ТЕЛК (Трудово-експертна лекарска комисия) продължават да се извиват пред т.нар. картотека на инвалида във Варна. Същевременно още се бавят държавните мерки, които трябваше да облекчат проблема. Процедурите се усложняват допълнително и заради засиления от началото на годината контрол върху ТЕЛК заради фалшивите документи за инвалидност.

Дневно от 140 до 250 души минават през единствената картотека за хората с увреждания в морската столица. От известно време опашките са станали изключително големи, разказаха граждани. В картотеката се приемат документите на хората, които трябва да се явят за първи или пореден път пред ТЕЛК. След освидетелстване човекът пак там трябва да завери издаденото му експертно решение.

От години напливът към ТЕЛК е голям, защото на практика всеки има право да мине пред такава комисия. Дори да няма заболяване, което може да му даде право на помощи за инвалидност, човек може да се яви пред обикновена лекарска комисия и тя е длъжна да му издаде протокол за пред ТЕЛК, обясниха от Районния център по здравеопазване в София (РЦЗ). Освен това, много хора се явяват за преосвидетелстване заради предимства при купуване на лек автомобил, карти за транспорт и т.н. Така обемът на работата на картотеките на инвалида се увеличава с всяка година, а капацитетът на звената на много места не е променян. Освен това опашките са заварени от предишни години. Сега изтичат сроковете на редица стари решения на ТЕЛК, които трябва да се подновят.

"Причината за опашките във Варна е, че освидетелстваните от ТЕЛК всяка година се увеличават, а в града има само една картотека", обясни д-р Веселин Балкански, шеф на РЦЗ-Варна. От миналата година във Варна работят два нови ТЕЛК-а, които освидетелстват все повече и повече граждани. "А в картотеката работят само петима души, които обслужват дневно от 140 до 250 човека. Тя работи с граждани до 13 ч., защото през останалото време се обработват документите, при това без компютър", казва д-р Балкански. Едно от решенията е да се намери поне по-широко помещение. Такова вероятно ще бъде предоставено безвъзмездно на картотеката от болницата "Св. Анна", но е необходим ремонт за 30-40 000 лв.

В София проблем с дълги опашки от чакащи, както бе дълги години досега, вече няма, твърдят от столичния районен здравен център. Това станало благодарение на увеличената с помещения на няколко етажа площ на картотеката. Сега документите се подавали по-бързо и имало места за чакане.

С цел по-добра оперативност при обработването на документите и по-добър контрол от 1 януари картотеките трябваше да преминат към районните центрове по здравеопазване на здравното министерство. До края на м.г. те бяха към болниците, които не получаваха допълнително пари за тази несвойствена дейност. Промяната от 1 януари обаче още не е станала, защото едва миналата седмица Министерският съвет определи за целта допълнително 70 щата към РЦЗ. Тепърва те трябва да се разпределят по места. Необходимо е и да се актуализират бюджетите на звената, което се прави на шестмесечие. Това означава, че има вероятност промяна да не настъпи до юни, каза д-р Балкански.

За да се намалят опашките, от 1 януари т.г. за хората над 65 години решението на ТЕЛК ще е пожизнено и няма да се налага преосвидетелстване.КОНТРОЛ

Друга причина за бавене на процедурите по издаване на документи за инвалидност е строгият контрол върху работата на ТЕЛК, който се въведе от 1 януари т.г. Освен тримата лекари, в комисията вече ще има и по един човек от Агенцията по социално подпомагане и от НОИ. Отделно регионалните поделения на осигурителния институт - РУСО, си имат комисии, които могат да отхвърлят решение на ТЕЛК. То може да се обжалва пред Националната експертна лекарска комисия (НЕЛК) и пред съда. НЕЛК обаче толкова е затрупана с работа, че определя дати чак за 2006-а и 2007 г. Това означава, че дотогава инвалидът не може да ползва преференциите, които му се полагат. "Така вместо да се оптимизира работата, тя безкрайно се затрудни", коментира държавните мерки д-р Балкански.

Целта на новите мерки е да се ограничат измамите с фалшивите болнични и документи за инвалидност. НОИ се надява да спести от злоупотребите над 25 млн. лв.

За да спре лавинообразното нарастване на инвалидни пенсии, от тази година е забранено преобразуването на пенсия за стаж и възраст в инвалидна. Мотивите са, че един пенсионер не може да загуби част от трудоспособността си, след като вече не работи. Той обаче може да ползва другите 12 придобивки за хората с увреждания.

Ежедневно стълпотворение от хора има пред старата сграда в двора на МБАЛ "Света Анна" във Варна, където се помещава картотеката на инвалида. Чакащите се самоорганизират по списъци. До обяд броят на записаните достига 200.

4
6000
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
4
 Видими 
03 Май 2005 14:02
И за паспортите е същото - само в ценралното управление ги дават и хората висят на опашки и за подаване и за получаване на документи. Чак сега се усетиха и ги разделиха по райони, като започнаха масови оплаквания.
03 Май 2005 14:38
Болен здрав носи-това важи стане ли дума за НЗОК и ТЕЛК. За НЗОК-виж 1 страница.За ТЕЛК- не минава година без да гръмне скандал как лекарите от ТЕЛК издават Експертни решения. И сега какво-гражданите виновни.Да не би гражданите сами да си пишат ЕР и да си слагат печати на тях?? И вместо да се сложи ред в ТЕЛК и НЕЛК, към НОИ се назначават нови специалисти, които да проверяват издадените от ТЕЛК и НЕЛК експертни решения. Ми то както е тръгнало след година трябва да се назначават и нови специалисти, който пък да проверяват специалистите на НОИ.
Майко мила, тежко й на България,
И ама хич не е хубаво авторката да настройва обществото срещу хората с увреждания, че щели да получат 12 привелегии.Няма такова нещо!!!! Това са думите на "специалистите на Христина Кифлата", включитлно и тя, които разясняват, но без да са прочели собствените си закони и правилници.
03 Май 2005 14:40
Пардон- на 1 старница става дума не за НЗОК, а за здравното министерство, ама то хвани едното, че удари другото
03 Май 2005 20:37
Спокойно, всичко ще се оправи.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД