:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 272
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Нерви и утехи

По поръчка

С течение на времето постоянните вестникарски колонки заприличват на заведение с постоянни посетители. Повечето от тях въобще не идват там заради музиката, обикновено са харесали нещо друго (цените, скарата, сервитьорките), но така или иначе имат мнение за репертоара, имат си и предпочитания. Едни харесват баладите, други по-безгрижните парчета, а всички най-общо - танцувалните. Според градуса и според кесията си някои дори си поръчват изпълнения по избор и пеят заедно с певицата. Понякога се случва да заявяват песни, които оркестърът не изпълнява, но съм виждал как посетителят диктува текста и после тя го чете от листчето, а музикантите "напипват" мелодията. Такива неща се случват в онзи бизнес, те са част от "обратната връзка" и този процес е придружен от активно движение на бутилки и банкноти от масите към оркестъра.

Другояче се развива той в нашия случай. Читателят понякога се вживява в сюжетите, които намира на страницата и нерядко му иде да сподели каква пък история той е преживял, или каква е научил и тя го е развълнувала - смята за важно всички да я узнаят и иска да я сподели. Ако сам не е изкушен от перото, той опитва да я разкаже на автора и да го склони да напише за това. Имаше времена, когато такива споделени житейски истории ме затрупваха и дори обременяваха със своя заряд - най-често мрачен и печален, а понякога и съвсем непоносим. Но някак



времето на драматичните сюжети като че се оттече,

може би и затова, че те изобилстват в живота



и това ги банализира. Или пък хората вече търсят опора в случки, които да подсказват, че ценностите и устоите на този живот не са попилени окончателно и че има съвременници, които не са ги забравили и няма да ги предадат. Такива читатели най-често се опитват да ми възложат своята история, смятайки, че тя непременно трябва да стигне до "широката публика" и че ще я развълнува по същия начин, по който е развълнувала тях самите. Така смятат да приобщят, дори да въвлекат повече хора в някакъв житейски казус. Различни мотиви могат да се открият зад една такава "творческа поръчка". Някои търсят подкрепа за някакъв свой житейски ход, други - одобрение, понякога дори и отмъщение.

Подобни "поръчки" понякога валят от всички страни. Но рядко автор ще ги приеме... Обикновено всеки си има собствени намерения, с които едва се справя. Братята П., които ми разказаха тази история, вероятно знаеха това: баща им беше човек на словото, работил е в най-големите седмичници от миналото. Те просто настояха да я изслушам, след което платиха кафето и си тръгнаха. Не я изкоментирахме даже, защото на такива истории коментарът им си е вътре в тях.

Приятел на стария П. се разболял тежко. Две операции, тежки процедури и купища скъпи лекарства не могли да го спасят. Докато имало надежда, човекът се съпротивлявал. Но борбата продължила повече от две години. Децата му били в чужбина. След смъртта на майка им той се събрал за кратко с друга жена и сега смятал, че те са му сърдити. Мислел, че ги е наскърбил с това. Неудобно му било да ги търси, кой знае защо именно на братята приплакал за помощ. Познавали го бегло, той бил и доста по-млад от баща им, но



точно тогава имали своя някаква болка

и решили, че като му помогнат,

Господ може да ги забележи.



Подкрепяли го със средства до края, болният имал някакво вилно място по морето и смятал да го продаде и да се разплати. Но нещо се объркало, появили се пречки, дело трябвало да се води - ракът ги изпреварил. и човекът си заминал. Дългът му се бил натрупал немалък, а според тях той и не дължал само на тях - лекувал се безрезултатно, но усърдно. "Зажумяхме - каза ми единият - и го прежалихме. Решихме да не се косим излишно. Още повече, че нашият проблем някак като от само себе си се изчисти. Не бяхме си говорили дори за това, но го отдавахме на този жест. И се разбрахме да го приключим този дълг като не го разискваме повече."

Изненадващо на погребението се събрали и трите деца на длъжника - от три различни държави, с три различни полета успели за опелото. Двама сина и дъщеря - затворени, официални към всички и дори помежду си. Изпратили покойника и след три дни телефонът в офиса на братята звъннал. Бил големият син. В книжата на баща му се открили записи за сумите, които е вземал от тях. Биха ли потвърдили размера им , за да им уредят дълга? Братята потвърдили и не знаели какво да мислят. След две седмици получили превод от белгийска банка. Нищо от това не изглеждало вярно. Но се случило.

Решили да ми го разкажат - дано открия в него нещо повече. Или поне хората да научат за това - не кой и как, а просто, че такива неща стават в живота. Може би като знак за нещо повече. И то знак за всички нас.



В един свят, където доверието е унищожено - като че завинаги -



и всички се дебнат и надхитрят почти състезателно. И изведнъж: някой, който зачита дълга си и - не е невъзможно - едва ли само паричния. Възстановява ли се нещо изчезнало в нас или нещо чисто ново се заражда; наследили ли са го децата на мъртвия от потеклото си или това са правила и норми от различния живот в чужбина - това братята не можеха да определят. Но имаха съзнанието, че са се сблъскали с нещо, каквото не на всеки днес ще се случи. И бездруго съзнаваха, че са късметлии...

Реших, че просто искат да направят важно съобщение. И приех задачата. Предавам случката. Защо ли? Може би, за да се знае, че много от нещата в този живот, които ни изглеждат загубени, забравени, невъзвратни - някой ден се случват.

Като... по поръчка.
104
4750
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
104
 Видими 
16 Октомври 2009 02:19
Джентълменът, преминавайки със скъпата си лимузина покрай локва, намалява, ако наблизо има клошар, за да не го изпръска. Това обаче той прави не заради клошаря, когото може би презира, а го прави заради себе си, защото е джентълмен. Тая логика е непонятна на балканския полуостров или поне е рядко срещана. А мисля именно това обяснява нещата, просто братята са попаднали на джентълмен, който уважил себе си. Не оспорвам че човекът вероятно е бил благодарен, честен, богобоязлив и др. емоционални моменти, но водещото е самоуважението му. Малко дзен, малко английско благородничество, малко честност, и - чудесата стават.
16 Октомври 2009 03:23
.
16 Октомври 2009 07:31
проблема със здравето е много важен особено при старите хора.....Аз имах друг случай исках да поговоря с един професор с който малко се познавахме.....но когато го видях случайно вечерта се смутих и не можах да поговоря, а на следващия ден той внезапно е починал......просто лош късмет за мене......но по често се оказва че това което ти е казал възрастния човек се оказва вярно.....
16 Октомври 2009 08:20
Мненията в първите два поста са разковничето. Единият казва:" Аз намалявам скороста на колата, за да не опръскам някой клошар." Другият казва: "Аз намалявам скороста на колата защото не мога да си позволя да опръскам с кал някой пешоходец." Това е то... Съдете сами...
16 Октомври 2009 08:28
Понякога се случва да заявяват песни, които оркестърът не изпълнява, но съм виждал как посетителят диктува текста и после тя го чете от листчето, а музикантите "напипват" мелодията.

Каааажиии ми мила малееее, кажиии зааащооооо,
маймун си м.ди топи у мою чашу сос виноооооооо
16 Октомври 2009 08:30
Маузер,
Шът!
Ни дума повече! Напишеш ли още два реда, цялата наша чалга ще наеме килър да те отстрани като заплаха за жанра!
16 Октомври 2009 08:33
Всички хора около твоята кола са обект на внимание...!
16 Октомври 2009 08:38
Трите части на обществото, отразени в една локва.
Едните минават през нея, за да те изпръскат. В Англия тази седмица осъдиха девойка за подобна постъпка (клипа е някъде в нета). Тук са незрелите и асоциалните.
Вторите уважават (или жалят) другия. По политическа принадлежност са леви или народняци.
Третите уважават себе си - името си и това, което са постигнали. Духом са аристократи, телом - в България най-често някакъв вид наивници. Например поети.

Редактирано от - Йори на 16/10/2009 г/ 08:53:04

16 Октомври 2009 09:19
Не много отдавна е един доста приятен ресторант, под влияние на добра компания, мезе и анасонова напитка, исках певицата да ми изпее(незнам точно името)една песен за морска сирена и морякът удавник.Обаче момичето ми каза, че изобщо не е чувала да има такава песен. Но ако искам нещо на Преслава....
16 Октомври 2009 09:28
Маузер,
Шът!
Ни дума повече! Напишеш ли още два реда, цялата наша чалга ще наеме килър да те отстрани като заплаха за жанра!

Абе не съм се амбицирал, не съм изял лйеба на текстописците в чалга жанра. Като стана въпрос за лйеба:
Дибеееел бизне-е-е-смеен сиидеееешеее;
Зилениии парииии броооешееееееее;
На секретарка си дууумаашееее;
Ой Ленче, Ленче, хубаво Ленчеее
Да знаеш Лееенче че на овой белий света
наааайй-важни са два мурафетааааа;
Лйебааааааа
и га йебаааа
Та-трата-та-трата-та-трата;
упса-дупса-тра-ла-ла;
дай гъзо на масатаааа.
Пайнерите цръвулите не моат ми завържат, ей
16 Октомври 2009 09:34
С течение на времето постоянните вестникарски колонки заприличват на заведение с постоянни посетители. Повечето от тях въобще не идват там заради музиката, обикновено са харесали нещо друго (цените, скарата, сервитьорките), но така или иначе имат мнение за репертоара, имат си и предпочитания.

Абе, това нещо ме сеща, ама какво...
По темата.
Дявол знае каква случайност, но вчера си говорихме на тази тема с познати. Казах нещо от рода на: "Не смея да го направя /за недобри работи ставаше дума/ заради себе си."
Едно младо момче попита какво означава това. Замислих се, рекох, че просто се страхувам от себе си. А после отидох към мислите, които съм нахвърлял тук,
в "Страх от себе си" -

Натиснете тук

Редактирано от - генек на 16/10/2009 г/ 09:34:54

16 Октомври 2009 09:38
Аз малко другояче погледнах на статията. Особено това "Докато имало надежда, човекът се съпротивлявал. Но борбата продължила повече от две години. Децата му били в чужбина." Не знам, ама тези деца са си типичните "джентълмени", дето излезли веднъж на запад, много бързо забравят откъде са тръгнали и кой ги е отгледал. Значи баща им 2 години се борил с рака, а децата му не са го потърсили през това време. После се разплатили. Типично - не ме занимавай баща ми (или майка ми), имам много работа.
16 Октомври 2009 09:46
Генек,

Повтаряш едно към едно нещата, които съм си мислил. Не мога да вярвам на себе си - бих ли издържал на изкушенията?
Имам два примера с близки приятели. Бих се заклел, че ще издържат на всякакви изпитания. После единият стана депутат и се превърна в жива илюстрация на приказката за стълбата. Другият стана нотариус и... пак стълбата в малко по-различен вариант.
Но колко са хората, дето се съмняват в способността си да издържат на парите и властта?
16 Октомври 2009 09:50
По-добре страхлив пред съвестта си, вместо смел тартор в бандата.
16 Октомври 2009 09:51
Стругацки,

Много точно казано !
16 Октомври 2009 10:01
Децата са както банката...Това, че съществува риск да фалира, не означава, че не трябва да влагаш парите си в нея...Означава, че като главен акционер, трябва от близо да следиш развитието и, защото после можеш да се сърдиш само на себе си
А що се отнася до "джентълменството" - колко от нас биха се обадили да изчистят дълга си, а нямаше да си замълчат : Имал си бол пари - дал си

_____________________________________ _________________________________________


Лъжата, която прилича на истина, не е по- добра от истината, която прилича на лъжа - <Кабус Наме>
16 Октомври 2009 10:19
генек,
и от мен

Сократе,
а мислиш ли защо твоят приятел е станал политик, а ти не. Да не би тези, които предлагат, са били вече наясно кой би устоял и кой - не? Как там казваше поетът - "Пусть мучает совесть - того, у кого она есть"...
16 Октомври 2009 10:56
Стругацки, взехте ми го от устата!Това за мен е същината на историята..
16 Октомври 2009 11:04
Мен пък най ме кефи, когато отворя врата на асансьор, магазин, ресторант или входна врата и пусна жена да влезе първа. Става ми едно леко на душата.
Особено ако жената се усмихне сладко и прошепне "Благодаря."
Много прав е Йори за духовния аристократизъм. Нищо, че в България такива хора считат за наивници; те са чисти пред съвестта си.
Маузер,
Чаааше ломиииии,
Руке ми кървавееее...
Оооо, чуй ме, Сузеееее...
Волим те, враати сеееее...
Виж как страда лирическия герой.
16 Октомври 2009 11:16
Извинявай, бай Илия, ама мисля, че от доброто възпитание (да пропуснеш напред една дама, или да намалиш скоростта, за да не опръскаш някой) до аристократизма има известен път за вървене.
16 Октомври 2009 11:19
Както винаги, приятно (ненатрапчиво) поднесена история - повод за размисъл и разговор във форума !


По темата:

Според мен, зависи (си) най-вече от "първите седем години", макар че хората се променят според обстоятелствата в живота им. От личния си опит мога да кажа, че най-често родителите НЕ казват на децата си, живеещи в чужбина, за проблемите си (особено здравословни !), за да не ги безпокоят и напрягат. Или казват само една малка част от тях. Поне с моите е така, разбирам за много нещата след време от приятели и познати, и се ядосвам, но ... Не знам, дали е така с този човек от статията, но е доста вероятно. Едва ли тези деца, ако са знаели за проблемите на баща си, биха го зарязали да се оправя сам, потънал в борчове.


Що се отнася до "страха от себе си": 100% гаранция, че човек няма да се поддаде на (големите) изкушения - няма, както в онова интервю с Пол Гети ("Което не може да се купи с пари, се купува с много пари !", но все пак от възпитанието и морала, предаден на децата от родителите им, зависи много, това да не стане.
16 Октомври 2009 11:19
Летец,
Мен само веднъж са ме преценявали - за Първа частна банка. Една невероятно нелепа история, но вече съм я разказвал във форума. Двама души, маскирани като пълни смачканяци си поговориха един час с мен и явно решиха, че не ставам.
Но за онзи приятел, дето стана много виден депутат, наистина бих си заложил главата, че няма да се възгордее. А то какво излезе... И най-лошото е, че го смачкаха, подчиниха и съм сигурен, че сега го мъчи съвестта, ама кел файда.

Редактирано от - Сократ-май на 16/10/2009 г/ 11:20:56

16 Октомври 2009 11:32
Прав си, летец, много си прав. Естествено е, че трябва да се извърви дълъг път и трябва някак си да ти идва отвътре. Много зависи и от средата, от родителите, от дядовците и бабите също.
Виж, аз не претендирам, че съм духовен аристократ, просто се старая да бъда вежлив. И това, на което наблягам е, че се чувствам добре като го правя и ми е хубаво. С други думи, излъчвам позитивизъм.
Чета една книжка("Възлюби своята болест", на д-р В.Синелников). Направи ми силно впечатление.
16 Октомври 2009 11:40
Мен пък най ме кефи, когато отворя врата на асансьор, магазин, ресторант или входна врата и пусна жена да влезе първа

Аз пък най-мразя, когато отворя врата да пусна жена ми или друга жена, отвътре да започнат да излизат тъпанари, които явно смятат че съм длъжен да държа вратата за тях. В такива случаи, като видя че някой глиган или другарката му са се залетели със забит в земята поглед, просто пускам вратата и се кефя на изненадата им че вече никой не им държи вратата...
Гадно копеле съм, а?
16 Октомври 2009 11:41
Тя тая е мнооого дълга и дъфффкана Както и да глаголиме , народа го е рекъл: Сека крушка си има опашка...И от магарета чарда* не става
*За по- младите и несведущите - стадо

_____________________________________ _________________________________________


Лъжата, която прилича на истина, не е по- добра от истината, която прилича на лъжа - <Кабус Наме>
16 Октомври 2009 11:52
Въпросът защо някои шофьори не пръскат пешеходците - заради себе си или заради пешеходеца - е интересен, разбира се. Също така е интересен и въпросът защо други шофьори пръскат пешеходците - дали е нарочно или защото не им пука за тях. Обаче важното е, че има общества, в които като правило шофьорите не пръскат пешеходците, пешеходците пък не си хвърлят боклучетата по улиците и т.н, и т.н. и тези общества ги наричаме цивилизовани.

_______________________
Блогът на Манрико
16 Октомври 2009 11:54
Единици изроди нарочно пръскат минувачите.
Останалите пръскащи са просто тъпаци, които не разбират, че като карат през локви, ще изпръскат някого.
Не от лошотия-от тъпота го правят...
16 Октомври 2009 11:54
Сократе,
значи "правилните" хора отдавна са те преценили, че не "ставаш"... Тогава защо си задаваш въпроса дали би устоял? Отговорът трябва да ти е ясен - да, би. И ония са го разбрали още тогава. И затова не си ти по плакатите, а твоят приятел. Блогът на Генека наистина е много хубав, но по него могат да разсъждават и да задават въпроси, гледайки в огледалото, по-младите, дето не са наясно с ценностната си система на житейско поведение. И тия, дето все още имат някакви колебания. Пък ние можем и да се питаме понякой път, ама не бива да оставяме въпросът да виси във въздуха. А да му даваме веднага отговора... Щото проявим ли веднъж колебание... Вече сигурно няма да сме същите...
16 Октомври 2009 12:02
Бай Илия,
ти може би си изминал пътя - позитивизмът е най важната част на духовния аристократизъм. Без него доброто възпитание е лицемерие, предназначено за боса в службата, но не и за клошара, застанал до локвата...
16 Октомври 2009 12:06
Повтаряш едно към едно нещата, които съм си мислил. Не мога да вярвам на себе си - бих ли издържал на изкушенията?

Боя се, че депутатите стават не тези, които се съпротивляват на изкушенията, а тези, които ги търсят за да им се отдадат.
16 Октомври 2009 12:12
Братя Стругацки, напълно съм съгласна, сега стигнах чак да прочета нещата тук, присъединявам се.
Задавам си и въпроса - нали този човек се е грижил и възпитавал и трите си деца в тези ценности, за които тук говорим, нали те не са били бебета, като са заминали, заминали са като големи, изградени хора? Това, че са имали някакъв семеен проблем, дали им дава вътрешното право да не го потърсят цели две години, през които той се е борил с рака, борил се безрезултатно, но усърдно. Измиване на ръцете или на съвестта е това покриване на дълга на починалия баща? Питам се, дали им е останала съвест в смисъла, който употребяваме тази дума тук, а не по смисъла - да се разплати един дълг! Не считам, че могат да бъдат присъединени към категорията джентълмен, който не пръскал пешеходците заради себе си. Не считам също, че тази промяна и у трите деца е настъпила само по външни причини - като резултат от средата, в която са живели. Не, за съжаление мисля, че е било сбъркано нещо у тях априори.
Сократе, ти си прав за приказката за стълбата, вероятно и тук е приложима, но честно казано, не искам да съм на тяхно място, не говоря лицемерно и не казвам, че гроздето е кисело. Тук сме споделяли доста лични и даже съкровени мисли, като това обикновено се случва именно под тази колонка.
За автора -
16 Октомври 2009 12:14
Cruella,


Т.е., те са нещо като аристократките (и богатите жени), които се проституират заради самия кеф, а не от нужда (за пари) ? Понеже не съм жена, не мога да им разбера мотивите (психологията), би ли ми помогнала ?
16 Октомври 2009 12:15
Круела,
Боя се, че депутатите стават не тези, които се съпротивляват на изкушенията, а тези, които ги търсят за да им се отдадат.

Че има - има. Но повечето се САМОЗАЛЪГВАТ така -
виж старата, вечно актуална "Приказка за стълбата".
16 Октомври 2009 12:15
Мерси, Летец, не съм още, но се старая.
Ловки, .
И за двата поста.
Тоя номер ми се е случвал и на мен - отвътре-навън бълва някакве върволица от хора, няма спирка, не дават на жената да влезе, ядосвам се, после си викам: "Е, аз се ядосвам, тези си излизат, на тях не им дреме, на мен ми умират нервни клетки, файда няма."
И аз си мисля, като теб Ловки, че някои шофьори нарочно, с кеф плискат хората с кална вода, минавайки през локви.
Та именно за това пиша, Летец, че все още не съм стигнал до аристократизма, духовния, имам още много хляб да ям.
Но да ти кажа, честно: за мен, много положителна роля играе този форум и участниците в него, трижди да са благословени.
Затова влизам тука и повече чета, отколкото пиша.
16 Октомври 2009 12:20
Според мен е прибързано да се дават оценки за децата...
Дори и цялата тая история да е истинска (което силно ме съмнява), е трудно да се прецени без да са ясни позициите на всички- защо не са поддържали връзка, по чия вина и пр.
Защото познавам родители, които наистина заслужават да не бъдат погледнати от децата си.
Може би ви звучи богохулно дори, но е истина...
16 Октомври 2009 12:42
И обратното, Ловки -

Има деца, които не заслужават родителите да ги погледнат ! ...

Редактирано от - Mars Attack на 16/10/2009 г/ 12:43:29

16 Октомври 2009 12:45
Алоуу, а, бе форумци, вий май вече ги осъдихте тия синове или дъщери Браво...А правото на защита?, а правото на последна дума?...Ще кажете, че няма как да ги чуете...Е, тогава кой ви дава право да ги съдите?

_____________________________________ _________________________________________


Лъжата, която прилича на истина, не е по- добра от истината, която прилича на лъжа - <Кабус Наме>
16 Октомври 2009 12:49
Mars Attack,
Може да има и такива богати перверзници, които да "играят" на проститутки, но в повечето случаи богатите жени си плащат на по-млади мъже за удоволствието. Самият факт, че плащат им носи и чувство за превъзходство. Взаимоотношенията са същите както при богато "татенце" и бедна приятелка.
Генек,
Може и да си прав за Приказката за стълбата. Затова според мене и за депутатите трябва да има мандатност: примерно два мандата и хайде, заминавай да работиш нещо друго.
16 Октомври 2009 13:08
Хубаво е есето на Калин, не ще и дума.
Марсиански, прав си! Така беше и с моите родители, царство им небесно – те криеха проблемите си от мен, аз своите – от тях. Щадяхме се един друг. Не искаха да вземат пари от мен, та трябваше да прибягвам до какви ли не трикове и благородни лъжи, за да им помагам. Ама на тях не им трябваха парите ми – трябвах им аз. А аз бях далече... Цял живот ще се терзая от мъка, че така се получи. Нейсе, поетът вече го е казал: «Но кълни, майко, проклинай...», само дето прокудата не беше турска, а българска, т.е. още по-лоша.
16 Октомври 2009 13:09
То не е хубаво човек за себе си да разправя похвални случки, ама наистина така се случи. Ето ви една дребна, но затова пък истинска история. Място и време на действието – София, края на 70-те, есента.
Значи, отиваме с жената на театър, и както винаги – с такси, щото както винаги закъсняваме за първото полувреме (естествено, не по моя вина). А вали един дъжд – котки и кучета, както биха превели идиома съвременните преводачи. Слизаме ние от таксито и гледам – отсрани на тротоара лежи някаква кожена чантичка. Навеждам се, вземам я механично и нахлуваме в театъра, ама гавазите викат: - Йок, ще чакате за второто полувреме. Сядаме във фоайето, отварям аз чантичката и какво намирам в нея (и до сега помня точно): 300 долара, 250 лева (много пари бяха тогава, в края на 70-те), паспорт и разни дребни бумаги. Надниквам в паспорта – някаво младо момиче, по печата на местоработата разбирам, че е медицинска сестра в Окръжна болница Бургас. От бумажките става ясно, че баща й е тираджия и тя е ходила в Софийска митница явно да освобождава някаква стока. На другия ден звъня по телефона в болницата и искам да ме свържат с еди коя си сестра. След малко тя се обажда. Викам й: - Така и така, намерих чантичката ви. Мацето (смутено): - Ми задръжте парите, само ще ви помоля да ми пратите по пощата документите с препоръчано писмо. Викам й: - Вижте какво, ако аз исках да задържа парите, просто щях да ги взема и да изхвърля чантичката. Обаждам ви се, за да ми кажете адреса си да ви върна всичко. Мацето (шашната): - Ама има ли такива хора... Чак не мога да повярвам! – Ми явно има, щом ви се обаждам – казвам й. А тя продължава да настоява: - Добре, нека тогава си разделим парите по равно. Викам и с досада: - А бе девойче, айде стига вече пазарлъци, щото ще ида на улицата и ще оставя чантичката там, където съм я намерил, пък да става каквото ще. Тогава тя ми предлага: - Задръжте си поне 10 долара за едно уиски. Иначе ще трябва да ви го пращам от тук. Нейсе, кандисах на 10 долара за уиски.
Тук обаче възникна техническо затруднение – как да й пратя чантичката и най-вече доларите, като с валутата беше опасно, а и нали за получаване на препоръчано писмо ще й трябва паспорт, пък той е при мен. Отидох в пощата и лънготя: - Така и така, мой познат беше на гости, забрави си тук паспорта и разни ценни книжа, как да му ги пратя.
Казват ми: - Чантичката с книжата – в кутия или плик, паспорта – отгоре, и всичко това – във втора, по-голяма кутия или плик. Вашият познат отива в пощата, подписва декларация, че пратката е за него, пише всичките си лични данни, пратката се отваря на място от служител, вади се паспортът, сверяват се данните и лицето си я взема. Така и направих. Мацето си получи чантичката, прати ми благодарствена картичка от Бургас, а аз дадох 10-те долара на един приятел, който имаше валутна сметка, та той ми купи шишето с уиски.
16 Октомври 2009 13:09
И втора лакардия, станала неотдавна тук, в западните покрайнини на Европата. Една събота сутрин излизам на улицата и намирам на тротоара чисто нов, елегантен мобилен телефон «Моторола». Веднага го отварям, виждам името и номера на мъж, който най-често се е обаждал на тоя телефон, звъня му от моя мобифон и му казвам каква е работата. Той (зарадван): - А, да, мобифонът е на приятелката ми, тя днес е на ескурзия със сестра си при вас, ей сега ще звънна на сестра й да й кажа, че сте го намерили, а тя ще ви звънне, за да се разберете къде да се срещнете. След малко звъни мобифонът, обажда се загубената Станка от мобифона на сестра си, правим си среща, аз си оставям работата и отивам да предам мобифона. След малко се появяват две засукани, скъпо облечени хубавици, идват при мен и едната вика: - Аз съм еди коя си. Давам й аз мобифона, тя ме дарява със стандартна стиропорна усмивка, казва ми, че е много любезно от моя страна, после заявява, че много бързат, фръцнаха се и двете и се ометоха.
Коментар: Ако аз бях решил да злоупотребя, можех да навъртя един куп разговори, после да изхвърля SIM картата и да си прибера телефончето за спомен. Дамата пък щеше да плати сметката, да плати за закриване на номера и за откриване на нов, да не говорим за изгубената информация, пазеща се в паметта на телефона. По принцип съм против възнаграждаване на честността, но някак си радостта ми щеше да е по-пълна, ако мацето ми беше предложило поне едно кафе да ме черпи (срещата ни беше баш пред кафене) – ей така, за жеста и от човещина. За сравнение, бедното бургаско момиче ми предлагаше да взема всичките му пари или поне да си ги разделим на половина, а тази богата мацка се направи на разсеяна и го даде съвсем по Бай Ганьовски – измъкна се с едно «Да си жив». Та свят широк, дами разни, както е казал дядо поп.

Редактирано от - Даскал Цеко на 16/10/2009 г/ 13:11:00

16 Октомври 2009 13:22
Не искаха да вземат пари от мен, та трябваше да прибягвам до какви ли не трикове и благородни лъжи, за да им помагам.

Даскале,
баща ми викаше: "Крава от теле не бозае!".
16 Октомври 2009 13:25
свят широк, дами разни, както е казал дядо поп.

16 Октомври 2009 13:27
Генек, прав си. Аз лафа го знам "Телето бозае от кравата, а не обратно". Само че у нас периодът на бозаене често се проточва дори след като бозайниците минат 30 години.
По тоя повод един мой състудент навремето казваше за себе си и брат си: - Нас ще ни издържат родителите, докато ни поемат децата.

Редактирано от - Даскал Цеко на 16/10/2009 г/ 13:29:36

16 Октомври 2009 13:27
Даскалее Цекооо Ми той - нашият си народ го е рекъл бре:Ако искаш да те нагостят, иди на гости на бедняк...Ако искаш да останеш гладен - иди у богат...

_____________________________________ _________________________________________


Лъжата, която прилича на истина, не е по- добра от истината, която прилича на лъжа - <Кабус Наме>
16 Октомври 2009 13:31
Няма съществена разлика между този, който не опръсква клошаря "от джентълментство" и този, който не го опръсква, защото го изпитва уважение към човека изобщо. И двамата представят резултата на дълбочинната същност на човешките същества - те са "relational beings", т.е. същества, оформени и съществуващи във взаимотношенията с другите. Дали си получил това усещане от изискано джентълменско възпитание или то си е твое вътрешно усещане - няма съществена разлика - и в двата случая ти осъзнаваш връзката си с другите...
Трагедията е при тези, които не осъзнават това и си позволяват да посягат на другия - по всеки възможен начин - като се започне от убийството........ и се свърши с манипулацията, напр.
16 Октомври 2009 13:32
Даскале,


Хората навън минават (минаваме) по горе-долу един и същи път (и проблеми)... Ако отношенията деца - родители са били нормални преди заминаването, обикновенно така става, всеки спестява на другия главоболията, че и без това си има много собствени на място...


Като ти чета двете истории се сещам за реални случаи (разказани от мой близък човек), как са реагирали хора при спечелване на голяма сума от ТОТО-то, пак там през 70-те, когато 10000 или 20000 лв от шестица бяха куп пари:

- циганин пчели, но по невнимание е "изхвърлил" фиша в тоалетната ( ); бърка там, намира го, числата и печата от ТОТО-пункта се четат, все още, получава си 10000 и кани на обяд цялото село в ресторанта на площада;

- друг един, спечелил над 20000, от провинцията, иска да му платят билета за влака, когато го канят да му направят снимки в София, като реклама.



Шарен свят, чудесни хора и мизерници - дал Господ ! Та не се чуди много на тия джофри, прости са се родили и прости ще си умрат, колкото и пари да имат и да се накичат с бижута като коледни елхи...

Редактирано от - Mars Attack на 16/10/2009 г/ 13:35:25

16 Октомври 2009 13:43
Даскале,
баща ми викаше: "Крава от теле не бозае!".

Генек, пак да уточня - тоя принцип вирее по нашия край, но не и по тоя, дето съм тук.
Имам колега с три деца - две момчета и едно момиче (тя е най-малкото му дете). Двамата дангалаци завършиха и почнаха да бачкат. И двамата всеки месец връщат на баща си някаква сума, според както са се разбрали, а с тези пари той издържа щерка си. Така че в обществата, които са надрасли родово-общинния стадий, е налице и обратният процес на бозаене.

Редактирано от - Даскал Цеко на 16/10/2009 г/ 13:44:07

16 Октомври 2009 13:48
Абе има и друг момент с намирането и връщането на изгубени вещи...
Може пък и така да са свикнали там-че е съвсем нормално намерилият твоя вещ да те издири и да ти я върне без да чака отплата или почерпка.
А и поканата за кафе предполага някакво сближаване, по което те не си падат особено.
Даскале, нали сега не смяташ че те набеждавам в меркантилност?
Аз също бих очаквал благодарност някаква по-така...
Може би национална чертица неква...
16 Октомври 2009 13:50
Аферим, Даскале, много хубаво.
Обаче знаеш ли кое му е най-хубавото, в това дето си го написал: усещам някаква тънка, лека самоирония, самоирония с кеф, самоирония с усмивка под мустак, при което усмивката се разлива по цялото лице и сякаш иска да каже "Вятър, всичко е суета."
Може и да бъркам, не ми връзвай кусур.
И още нещо: как ще те черпат красавиците; ти си им сбъркал модела на поведение, те не знаят как да се държат, какво да правят, как да благодарят. Може вътре, дълбоко в душата си да те благославят, ама пуста среда, сигурно са навикнали само на пренебрежително отношение, разкарват ги напред-назад като кукли, държат с тях отвисоко.
Стига, че станах многословен.
... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД