:: Добре дошъл CommonCrawl [Bot] (Бот)
Одобрявате ли изваждането от избирателните списъци на негласувалите граждани?
Да, това е добра идея за изчистването на списъците от "мъртви души"
Не, това е крещящо нарушение на конституционни права
Не мога да преценя
Резултати
СТАТИСТИКИ
Общо 261,110,566
Активни 690
Страници 17,412
За един ден 486,785
Писмо

"Привилегии" за инвалид

"Сега за първи път се занимавате с инвалид, затова ви се струва сложно" - коментар на служителка от "Социални грижи"-"Красно село" по повод недоумението ми за абсурдния път на инвалида по инстанциите. Е, извинете, че имаме само един инвалид в къщата и не сме репетирали.

Какъв е казусът? Определили са ви 100% загуба на работоспособност. Очаквате някой и нещо да ви облекчат живота. Много е просто. Трябва да се явите на следните места:

1) ТЕЛК - там ви признават съответната категория инвалидност. Предварително сте обиколили съответните доктори.

2) Ул. "Иларион Макариополски" - там се завежда решението на ТЕЛК. Работно време: от 8.30 до 12.00. Ако сте роднина, който ходи на работа, пригответе се за вероятността да попаднете на опашка на тротоара и да чакате под N348 ("тя опашката върви бързо") или идете там преди отваряне. Явявате се с оригинал на решението на ТЕЛК и лична карта на инвалида. Впоследствие разбирате (в общината), че на "Иларион Макариополски" слагат квадратен печат на решението... две седмици след първото ви посещение там.

3) Ул. "Иларион Макариополски" - получавате заветния квадратен печат. Правите един наръч фотокопия за всеки от следващите етапи.

4) НОИ (бул. "Стамболийски"). Идете рано, става бързо. Получавате номерче и благата вест, че от следващия месец пенсията на инвалида ще бъде увеличена (чакайте пощенски запис с увеличението), а от по-следващия увеличението ще бъде включено към пенсията.

5) За да получавате пенсията от името на инвалида, повече от три пъти ви е необходимо нотариално заверено пълномощно. Идете да уредите идването на нотариус вкъщи.

6) БТК - любезно ви предоставят намаление за абонаментна такса и 50 безплатни импулса.

7) "Социални грижи" към общината. В нашия случай - кабинет 7. Непременно трябва да сте узнали от колеги, приятели, роднини или познати правата на инвалида, защото на въпроса "На какво има право инвалидът?" се отговаря с контравъпрос "А какво ви дават? Вижте в решението на ТЕЛК." Виждате - "стол за баня". Никъде не пише и старателно се премълчава, че ви се полагат месечна социална помощ (ходене в НОИ), карта за безплатен транспорт за придружителя, карта за санаториум, а "в случай на инцидент" - и еднократна помощ, "но да знаете, че много трудно я дават". Екстри - облекчения за кола и мобилен телефон. Внимателно следете списъчето със сведения от роднини, колеги и т. н. и питайте настойчиво. Няма да изтръгнете нищо без разпит. Черешката на тортата е уведомлението, че трябва да получите и социална оценка. След 40 дни ("не по-рано"). От друг адрес. Сега попълнете молба. И да знаете, че вече действа "програма за социално интегриране на инвалидите".

8) Същата сграда, но (в конкретната история) стая 9. Завеждат ви молбата. На бюрата липсват компютри. Отваря се една голяма книга, вероятно за да събуди увереност и мили спомени у поколението, несвикнало с компютри и обикалящо из подобни институции.

9) "Лагера", бл. 35, зад ГУСВ (носете копие от решението на ТЕЛК и снимка на придружителя, който ще ползва картата).

10) Бул. "Гоце Делчев" 24 - "Социални грижи 2" с друг кастинг. Там очаквате да ви обяснят къде и как да си получите стола за баня, телекомуникационни услуги, карта за санаториум. Трябва да сте въоръжени с копие от решението на ТЕЛК и направление от лекар специалист, в което да се описват лекарствата за болния (докторе, има ли такъв вид документ?).

11) Фирма, производител на столове за баня за инвалиди.

Освен в пространството този маршрут впечатлява във времето. Сметнахте ли колко месеца ви трябват?

Когато от болния се вземат пари, има компютри и мигновено се предава информация кой не е плащал здравни осигуровки. Когато на болния трябва да му се дадат пари, компютри няма, информацията се пренася на крака - вероятно с очакването, че ще свършат силите за борба на приносителя или самият просител.

Искам творците на тази система да докажат, че един квадратен печат и една социалната оценка трябва да зреят колкото кашкавал. Нека обосноват сложността на процедурата. И да издадат брошурка с описание на етапите в този поход и на документите, необходими за всеки етап. Но най-вече искам те да се грижат за един инвалид поне една седмица и да схванат, че трябва да въведат системата "едно гише".

Никой няма да признае официално, че целта е инвалидите междувременно да се самоинтегрират социално в "Орландовци" и да не обременяват институциите.
14
20545
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
14
 Видими 
27 Февруари 2005 23:07
Така им се пада на инвалидите. Дори им е малко.

Защото, като мина по "Витошка" и като видя паркираните там автомобили с поставени на предните стъкла инвалидни карти, всеки автомобил на цена поне 50 000 евро - разни там BMW и Volvo джипове, мерцедеси и т.н., виждам, че инвалидите са най-заможната прослойка от българското население.

Като си спомня за вчерашната дискусия на тема "срдна класа", бих казал, че инвалидите в България НЕ СА средна класа, те са ПО-висша класа.

ТЪака че - пада им се !
27 Февруари 2005 23:41
Привилегии има само за цигани и хомосексуалисти, за инвалиди има "привилегии".
27 Февруари 2005 23:48
Dobre be....как можа да кажеш , че така им се пада на инвалидите , бе !?
Дано да станеш и ти инвалид и да ти е гот!
28 Февруари 2005 00:13
Има още една тънкост - инвалидът има право на безплатна винетка /54 лв годишно/. Талонът на колата се води на съпруга неинвалид и макар че по закон колата е семейства собственост и неинвалидът не може да я продаде без знанието на брачния си партньор, той няма право на безплатна винетка, дори за да води инвалида по споменатите в статията инстанции. Колата трябвало да се прехвърли на името на инвалида. Това означава - разходи за нотариус, декларация в общината, смяна на талона и номерата, т.е. в пъти повече от онези 54 лева. Означава също незачитане на законите и семейния кодекс, които определят какво е семейна собственост. Би трябвало да важи талона на колата и документа за брак, но не...Не може. Докато мутрите с джиповете и инвалидните номера несъмнено ще получат безплатни винетки. Пред тях спънки няма.
28 Февруари 2005 00:18
Калки се бурка с мо6ениците които са платили на доктора или ползват емблемата инвалид на родителите си за по лек живот паркиране.В Америка нема такова не6то ходене по муките.На едно место подава6 документите и 4ека6 около 6 месеца и по4ват да ти пра6тат 4екове всеки месец до банката в която има6 4екова кни6ка.След две години полу4ава6 и медикер застраховка медицинска валидна за целата даржава.Тази застраховка покрива 80% от раcxодите останалите 20% инвалида пла6та от джоба си.
28 Февруари 2005 01:33
Айде сега пък ти намери какво да хвалиш в Америка! То че има и хубави неща - няма спор, но здравните осигуровки решително не спадат към тях..
Виж Канада е друга история, но там не обичат много САЩ
28 Февруари 2005 06:20
Анацефал, като каза, че в Канада не обичат САЩ, та да допълня: Ако в Канада се изкажеш неуважително за някоя националност ( или на съответния джагатаец така му се стори ) - ще те съди до дупка , цял живот ще си носиш петното, няма отърваване. Недай си БОЖЕ пък да настъпиш по мазола некой абориген (викат им инуити ) мале -мале ! Да не съм ти на местото ! Същото се отнася за всички вери, сексуални предпочитания, полови различия и т. н. Има , обаче , едно ИЗКЛЮЧЕНИЕ ! Американците. Тях можеш да ги псуваш колко щеш под одобрителните кимания на околните и да се изживяваш като велик борец за национална независимост .АМЕРИКА - НО ПАСАРАН !
28 Февруари 2005 08:58
Калки, абсолютно си прав за паркираните коли по 'Витошка" със син талон.Прав си!! Но я си помисли-може ли един човек с инвалидна пенсия от 50-100 лева да си купи кола за 50 000 евро. Естествено е, че не може.Какво става?? Ами чисто и просто, инвалидите с физически увреждания, защото само те имат право на безмитен внос на автомобил и те имат право на такъв "син талон" си продават правото на някой друг. До скоро цената беше 200 лева, но май сега е около 500 лв. И сега малко помисли - защо си продават правото, а не си купят и карат автомобила???
Разбери, и мен ме е яд на тези псевдоинвалиди по "Витошка", защото те не са инвалиди, а спекулират с инвалидите!!!
За твое сведение сините талони се раздават от дирекциите "Социално подпомагане" . Случайно да знаеш те към кое министерство са???
28 Февруари 2005 09:12
"Правото" на инвалиден автомобил (веднъж на три години) се продава, както наскоро научихме от телевизията, за 400-450 лв. Вероятно и други права се продават.


Ако се ограничи правото на преотстъпване на инвалидните права, може би мнещата ще си дойдат на място. Или пне по-близо.

Интересно е да се знае и при какви заболявания се дава инвалидност. Аз познавам инвалид първа степен (пенсиониран) заради шипове в лявото рамо. Той има всички произтичащи от инвалидността му права. Наравно с напълно обездвижените.
28 Февруари 2005 09:54
Калки, с постановление N 133 на Министерския съвет от 2000 г. е приета Наредба за експертиза на работоспособността.Тя е публикувана в бр.61 на Държавен вестник от 2000 г. В нея е указано каква степен на загуба на работоспособност получава човек в зависимост от вида и степента на заболяването.Загубата на рабостоспособност може да бъде от 1 до 100 на сто, но за човек с трайно увреждане <т.е. тези, които уж имат, и държа на това уж, някакви привелегии> се приемат само тези, със загуба на работоспособност 50 и над 50 на сто.
Малко, но от сърце!!)
28 Февруари 2005 09:58
Докато някъде и по някакъв повод има "привилегии" ще има и купуващи и продаващи. "Привилегията" е формулата измислена от държавната администрация за да дава разрешения, те да се купуват и чиновниците да увеличават доходите си. Още нещо по въпроса за винетките.Защо си усложняват живота.В талона на колата е записано - "инвалиден" това не е ли достатъчно на катаджиите, или те не могат да четат и трябва да им лепим винетки на стаклото.
28 Февруари 2005 10:25
Duplex, към Постановление на МС No 2 от 8 януари 1993 г. за облагане вноса на автомобили (обн., ДВ, бр.4 от 1993 г.; изм. и доп., бр.90 от 1993 г., бр.105 от 1994 г., бр.55, 109 от 1995 г., бр.24, 101, 106 от 1996 г., бр.62 от 1997 г.; изм., бр.4 от 2001 г.; изм. и доп., бр.46 от 2002 г.; изм., бр.11 от 2004 г., бр.115 от 30 декември 2004 г.) има СПИСЪК на заболяванията и уврежданията, при които за лица на 6 и повече години с до 90 на сто включително трайно намалена работоспособност или трайно ограничена възможност за социална адаптация се допуска безмитен внос на автомобили. В талоните на тези автомобили е записано „инвалиден“.
А в талоните на автомобилите на хората с увреждания със загуба на работоспособност от 50 до 70 на сто не е записано.
По принцип си прав, че като те спрат може само да покажеш ЕР на ТЕЛК.
НО, нали трябва да се покаже колко е важен бюрократа.
За тази „привилегия“ аз ходих три пъти да си подавам документите и два пъти, за да си получа винетката
28 Февруари 2005 15:14
Браво на авторката! Само дето накрая завършва много скромно - иска само обслужване на едно гише, т.е. всичката тази бюрокрация, дължаща се на липсата на електронна картотека, на информационна система за инвалидизираните хора в страната не я смущава. Дайте едно гише, пък бумагите нека са си безброй и коя от коя по- безсмислени.
28 Февруари 2005 15:36
Hamer, остави на спокойствие авторката.Тя горката малко още е тичала, защото не е научила, че тези дирекции се наричат „Социално подпомагане“. А иначе има още мноооого да тича по тях.И не само по тях. По новия правилник за прилагане на ЗИХУ ще тича и до Съюза на инвалидите в България <СИБ>, защото ако всичките други помощи се изплащат от споменатите дирекции, които са около 250 в страната, то помощта за придружител се изплаща само от териториалните поделения на СИБ, които са около 20-30. Е, малка подробност- срещу членство.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД