:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 255
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Абе, къде е царят?

Мълчанието на Симеон Сакскобургготски отдавна вече не изглежда като злато, а като безсилие на един объркан човек
Карикатура: Христо Комарницки
---
Царят пак изчезна в горите Рилски. Избори идват, тройната коалиция се тресе от скандали, властта гази ценностните норми на демокрацията, а този виден демократ и либерал дума не обелва. Сякаш премиерът му е рекъл: "Мълчи, иначе и аз ще си отворя устата!".

По принцип Симеон Сакскобургготски рядко говори, а още по-рядко му се разбира какво иска да каже. Но в края на миналата и началото на тази година показа, че не е съвсем чужд на този жанр - бе любезен да раздаде десетина интервюта, дори и за важни списания като "България Ер". В тях той щедро разказа за живота, страданията и лишенията си, а в края позитивно заключи, че



НДСВ е полезно за България



Каза още, че партията, както и държавата ще пребъдат независимо от превратностите на съдбата.

С наближаването на изборите животът завря и закипя. Стана непоносимо горещо, както и ясно, че България - в европейския й проект, може да не я бъде. Но царят не се разтревожи и се оттегли в хладните си покои. Господар на мълчанието? Да, и в чий интерес? На обществото ли?

Едно нещо не може да се отрече на Симеон. В каквито и корупционни схеми да се забъркваше правителството му, то не посегна на политическите опоненти, не се и помъчи да променя обществения договор. НДСВ не пречеше чрез съда на противниците да регистрират партии, не променяше изборните правила в последния момент, не създаваше партии дубликати, не упражняваше натиск върху медиите. Демокрацията все някак дишаше и това бе заради склонността на царя да скъса с горните практики, характерни за управленията на БСП и СДС. Но сега? Солидарен ли е с текущите безобразия на БСП и ДПС?

Защото има няколко индикации, че



Симеон си е сменил чипа



или пък някой му го направлява дистанционно. Уж министрите на НДСВ се репчат за скандалния алъш-вериш между държавата и Ирена Кръстева, а царят продължава да храни розови чувства към Доган. Уж НДСВ имаше разни съображения към псевдомажоритарния елемент и вдигането на прага за коалициите, а не гласува при промяната на изборния закон. При пълна мобилизация можеше да спре скандалните поправки. Уж НДСВ пак го играе дясна алтернатива, а лидерът му и най-верните му пажове дават сигнали, че може да се спасят при Доган. Ако все някога Симеон се събере с другия голям либерал - Сокола, това ще е



либерализъм за чудо и приказ



Защото що за либерал е царят, щом не вижда монопола, който ДПС се мъчи да установи в медиите, селското стопанство и туризма? Що за демократ е, когато не роптае срещу посегателствата върху гражданската представителност в парламента? При неговите министри няма спрени европари, но какъв управник е, щом подминава далаверите с фондовете на коалиционните партньори. Снишил се е, за да не трупа негативите на Станишев и на Доган, а с добър пиар министрите му затвърждават тактиката. Но ако наистина е с европейски манталитет и ратува за гражданското общество, не бива да мълчи. Цялата държава вижда, че трае за собствена хубост (имотите и други корупционни тежнения на НДСВ).

Но има и чисто партийни злободневия, премълчаването на които теглят Симеон надолу. Военният му министър очевидно има и амбиции, и лоби, което не се харесва на другите жълти лагери. Тлее недоволство около подреждането на евролистата. Искри припламват и по места в боричканията за български парламент. Симеон царствено мълчи и вероятно в последния момент ще размести пешките - ти тук ще се кандидатираш, ти - там. Този номер бе успешно отигран през 2005 г., когато НДСВ надмина очакванията. Повече от добре партията се представи и евровота през 2007 г.

Но сега нещата са по-различни. Няма ги "панайотките", които бяха добри изборни организатори. Редиците са рехави, липсват достатъчно лагери, между които Симеон може да балансира с успех. Провали се кампанията "2 в 1" и след крах на евроизборите следва неминуем и за НС. Дори сценката "Ние ще спрем БСП" (казано от царя две седмици преди вота) вече е изтъркана. НДСВ несъмнено разполага с много предизборни пари, които вече летят по предназначение, но заради 8-годишния престой във властта симпатизантите са кът повече от всякога... Още по-важно е, че БСП и ДПС като че ли търсят друг за ролята на "неизбежния трети", а



ГЕРБ контрира със студено мълчание



усърдните вопли на различни жълти функционери за "следизборна дясна коалиция".

Затова Симеон не бива повече да се прави на умряла лисица. Ако е демократ, нека защитава демокрацията, защото тя наистина е в опасност. Ако е либерал, нека разясни по какво неговият либерализъм се различава от Догановия. Ако знае как да вкара отново НДСВ във властта, нека го каже поне на съпартийците си, защото те очевидно не знаят. Мълчанието отдавна не изглежда като злато, а като безсилие на един объркан човек.
120
8085
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
120
 Видими 
13 Май 2009 03:52
Дияне, Редакцията, ...изписвайте "царя" винаги В КАВИЧКИ и БЕЗ пълен член, бе!
С. Кобургготски дори и за миг НЕ е бил през живота си досега легитимен цар! Бил е само легитимен Престолонаследник! И това е така тъкмо поради членовете и алинеите НЕ на Диитровската или на Живковската Конституция, а по членовете и алинеите на самата "царска" Търновска Конституция! И регентите му на С. Кобургготски също са били НЕлегитимни!
А и титла "цар" може да носи само ФУНКЦИОНИРАЩ цар, или починал цар- С. Кобургготски НЕ е бил и НЕ е в нито едно от тези две "царски" качества! КАЗАХ!

Редактирано от - paragraph39 на 13/5/2009 г/ 03:53:27

13 Май 2009 04:51
На тази възраст едвали ще участва повече в политиката Симеон 2.Затова му е през чепа всичко.
13 Май 2009 05:50
В каквито и корупционни схеми да се забъркваше правителството му, то не посегна на политическите опоненти, не се и помъчи да променя обществения договор.

А този договор е: КРАДИ И ОСТАВИ И ДРУГИ ДА КРАДАТ!
За държавата и народа - кому пука?
Фалшивият цар смята, че е постигнал целта си - имоти. И сега очаква да заеме трона. Поради което не се напъва в политиката. Едно, че предпочита да е извън нея. Второ - че просто е неграмотен и, откровено казано, глуповат. Плюс деменцията.
Статията е хубава.
Със забележката на параграфа.
13 Май 2009 06:25
"Затова Симеон не бива повече да се прави на умряла лисица. Ако е демократ, нека защитава демокрацията, защото тя наистина е в опасност."
Та защо е в опасност демокрацията, авторе?
13 Май 2009 06:30
Симеон каквото и да направи все ще е крив.
Това и той го разбра но за негова утеха задоволително рано.
Добре че уреди част от наследсвото си!
Иначе и 8000 дена не са достатъчни дори за дядо Боже за да оправи батака забъркан от единия милион членове на БКП, единия милион закачени за тях, единия милион наследници...
Параграфе успокой се и ти не си парагрф но не слагаш кавички.
То да казвахме Цар само на Симеон.
13 Май 2009 07:10
Крадеца Симеон се интересува само и единствено от това как да отмъкне още нещо и как да запази колкото се може повече от откраднатото.Всичко останало е само прах в очите на хората.
13 Май 2009 07:29
Абе на цар, който е васал, какво друго му остава освен да мълчи и чака интифа от сюзерена*
* Едър земевладелец в епохата на феодализма, който е господар на своите васали (сеньор)

_____________________________________ _________________________________________


Лъжата, която прилича на истина, не е по- добра от истината, която прилича на лъжа - <Кабус Наме>
13 Май 2009 08:13
Глупаците не оценяват, че ако Симеон не беше направил коалицията, България нямаше да бъде приета в Европейския съюз. Колкото до изборите, пилците се броят на есен.
13 Май 2009 08:45
"Опра шоу "ще представи филм за Българският ЦАР СИМЕОН САКСКОБУРГОТСКИ.За разлика от българските лумпени, на запад не поставят в клавички титлата ЦАР пред името Симеон Сакскобурготски.Това да не ви е съветска телевизия, лумпени?
13 Май 2009 08:54
Не е изчезнал, просто се е снишил за да се появи отново на бял кон с повече държавни гори и имоти и власт чрез синчетата си. Споко. Пак ще има 800 дни.
13 Май 2009 09:43
Бармалей
Абе на цар, който е васал, какво друго му остава освен да мълчи и чака интифа от сюзерена*

Симеон НЕ е никакъв цар, след като се подложи на плебисцит и стана чиновник в една република, и партиен лидер.
Симеон НЕ е никакъв благородник със синя кръв, защото той лъже- затова че нямало да си иска имотите, затова че можел да оправи БГ за еди-колко си дни, и още , и още, ...!
Симеон има всички черти на балкански мошеник, тарикат и дребен хитрец, който осребри службата, която зае с доста едри имотни придобивки...
13 Май 2009 09:44
Сега за 45 години не е никакъв проблем за де лумпенизира една дръжава.
Проблемът е, че оправянето взема поне пет пъти повече време от развалянето, ако не и повече.

Тази статия е писана да кефи лумпениадата.

Истината е, че ако някой възпираше успешно БСП от какви ли не дивотии и наложи максимално десни политикити, това беше НДСВ и Царят въпреки бунта на "панайотките" и т.н.

Що се отнася до т.н. "опозиция" и потенциала й да наложи десни политики - виждаме ги в поредния цирк, който ни сервират.

Но той народецът ни ще си докара това, което си заслужава.
13 Май 2009 10:01
Ми като "заслужва" ти какво си се закосил толкова? Айде, бе царедворци! Не се ли пребоядисахте веке? Я по-добре се научете как се оди за гъби. Туй ще ви остане. Поне да не се пречкате из краката на избирателя...

Редактирано от - Germanik на 13/5/2009 г/ 10:01:46

13 Май 2009 10:22
Бай Цар изпълни програмата максимум без Кричим и спокойно може да се отдаде на заровете и тънките пенизчйски цигарки.
Доде гол като пушка, смени чипа, прие България в Европа, служИ по царски на либерализъмо и далаверата, крепи корупцията до колкото можа. Е неможе всичко сам да направи.
Чини ми са, че ако намери точния момнт да са изхлузи като мокра връв оставяйки младите юпита - родолюпци на партийните натворения ще отърве боя
13 Май 2009 10:28
Блъди Мери,
Което си е вярно, вярно е. Най-важното за един мошеник е да знае кога да си плюе на петите. Инак става като в "Хъкълбери Фин":
а като стигнахме в града — беше към осем и половина, — гледаме, насреща ни тълпа с факли, всички крещят, удрят и блъскат тенекии и надуват рогове; отстранихме се да им дадем път, а като минаха покрай нас, гледам — влачат краля и херцога, вързани за върлини. Тоест досетих се, че са кралят и херцогът, макар че бяха целите намазани с катран и окичени с пера, та не приличаха на хора, а на някакви развявани войнишки султани [широко, развяващо се перо на войнишки шлем или шапка]. Прилоша ми, като ги видях, и ми дожаля за горките мошеници, просто не можех да ги мразя. Ужасно беше да ги гледаш. Хората могат да бъдат наистина страшно жестоки едни към други.

13 Май 2009 10:36
какво е общото между царедворци, каманяки, седерасти и атакаджии и ... коне?
13 Май 2009 10:43
Stupido - 'ногу сложен въпрос!
13 Май 2009 10:49
Включвам се във форума единствено заради автора на тази статия. Защото го харесвам и защото вярвам, че ако желае може да бъде много добър журналист. Не със статии като днешната, но с повече безпристрастност и обективност може би...


Ето Дияне, чети - Н.В. Симеон ІІ - Цар на българите


Чети и тук , тук , тук , тук , тук , и т.н.


Тук също - Център "Фонд за лечение на деца" ... можеш да напишеш една статия посветена на този фонд, а може и да го сравниш със SMS кампанията на агент Гоце. Наскоро във ВИП Брадър стана ясно кой печели от подобни "благотворителни" кампании.


Бъди здрав!

Редактирано от - DILBER TANAS на 13/5/2009 г/ 10:52:17

13 Май 2009 10:50
Ох сатира, ох кеф (по мотиви на чалга-хита "баня"
Едно е да критикуваш зам-директора на нам'кво, друго си е да зачекнеш Негово Величество
От библейски времена любимото упражнение на електората е "от осанна до разпни го"
13 Май 2009 11:00
Симеон Сакскобургготски вероятно е там, където е другия мълчаливец -Ахмед Демир Доган.
13 Май 2009 11:08
ааа олди, ич не е сложен ама нема да го разберат оти...
бе общото са: капаците... та иманно заради тях няма да го разберат...
13 Май 2009 11:08
Ако е демократ, нека защитава демокрацията, защото тя наистина е в опасност." Къде я виждаш тая демокрация и какъв цар титулувате всички журналисти негово нищожество бившия полуграмотен и крадлив министър -председател? Айде журналистите малко по-така, а!
13 Май 2009 11:09
демек по "капаците ша ги познаете"
13 Май 2009 11:12
Stupido, сите са "Лакеи в ливреи"...
Ама никогиж няма си го признаят!
13 Май 2009 11:16
Бай Тим изби рибата с царското"възпиране на камуняците".Що не ги възпре радикално, излизайки от коалицията?
13 Май 2009 11:19
Бате Бойко: Добре, Серго, предлагам ти тогава да проведем дебата у нас.
А той вика „Къде у вас? В Банкя ли?” А аз викам, не бе, у нас: в телевизията.



(Краси Радков в ролята на Б.Б., Шоуто на Слави)


Източник: Фондация "Медийна демокрация"



Някой се опитва май да приравни Царя с медийните бърборковци - "формалния кмет", известен още като "мутрата-пожарникар", "новия Левски", "новия консерватор" (неуспял шеф на консервна фабрика) и стария Командир...?



Е това няма как да стане... Защо ли? Защото Царят е държавник, а те са циркаджии. Царят тихо, кротко, без излишен шум, но последователно прокарва реформи (въпреки съпротивата от всички страни) и провежда политики в полза на народа си (защото това е призванието му, такава е мисията му), а те си правят евтин PR, който струва пари, които после трябва да се връщат, но не те ще ги връщат... Този PR e креслив и ефектен, но се пише на гърба на народа... защото безплатни зрелища няма.


Вервайте ми

Редактирано от - DILBER TANAS на 13/5/2009 г/ 11:21:17

13 Май 2009 11:19
ъхъ... оти не моат се видят олди... бе сигурно не е лесно да си "кьорав"...
но па са забавни да ги четеш де... колко страстно защитават една или друга (сбъркана посвой си начин) кауза
13 Май 2009 11:21
За царедворството струва ми се требе да бъде отпусната клинична пътека съдейки от проявите му тук
13 Май 2009 11:24
малийй дилбере, ти изобщо знаеш ли какво пишеш?!
май си по-зле и от FL, oIo, и Душето взети заедно...
13 Май 2009 11:34
Някъде ранна есен ще се изброят пилетат (имотите на Симеон). Дано Бат'Бойко е наоколо, че да го спаси. Него, не имотите.

13 Май 2009 11:35
Блъди Мери,
Не е необходимо.
Аз се излекувах и без хапчета.
13 Май 2009 11:45
Е нали бил дошел тука само зарад имотите. Ся искате и демокрацията да ви защитава.
Да излязат синята коалиция и да рекат - "...малииии колко било гадно да ти играят предизборно мръсни номера. Да ти правят партии ментета, да те цакат с регистрации и сякак както могат малиииии... Точно както и ние правихме на времето 2001-ва със царот...".
Ей тогава ще почне и по наще земи да се заражда демокрация, която ще е достатъчно силна и истинска за да може сама да се защитава, когато е в опасност. Щото в таз статия пише, че била в опасност и царот бил голем мискинин, дето му се повръща от таз (вече 20 годишна червенао-синя) псевдодемокрация и си чини сеир настрана, като секи културен чиляк.
Афторе, ти ако попаднеш сред тумба цигани, дет се карат, плюват и млатят в неистов кютек, ще тръгнеш ли да им обесняваш загрижено, че травя да го дават некакси по-демократично и граждански отговорно? И ако тръгнеш да го правиш, колко време ще издържиш при условие, че нищо в циганската тумба не се променя, ама хич?
13 Май 2009 11:51
Симеон си затрая, докато се разбере дали няма да му духнат под опашката точно сегашните му съкоалиционери. Ако дойдат отново на власт първата им работа ще е да погалят народа с орязване на имотната лакомия на Кобурга. А втората - да прилапат те самите каквото могат да отскубнат от желязната му хватка. Единственото, което Симеон научи в политиката /освен кражбите/ бе величественото мълчание на Доган. И правилно разбра, че с него се печели повече, отколкото с неразбираеми послания.
13 Май 2009 11:52
А.., става ясно защо 65 години не стигат и защо "прехода" продължава вече 20!! Аман и на нас няма да ни стигне времето, не само на Царят...
13 Май 2009 11:53
DILBER TANAS Вервайте ми

Верваме Ти
13 Май 2009 12:54
Царя е виновен за управлението на БСП и ДПС щото си трае. Б. Б. пък е виновен щото не си трае. Не разбирахте ли за 4 години , че Симеон няма думата в коалицията та пишете тъпи и претъпи статии.
13 Май 2009 13:36
Тази статия е писана да кефи лумпениадата.


Tim


Какво заподскачаха форумните комунистчета и батакистчета...?! Ма не бил цар, ма бил такъв, пък онакъв....пхфу, все едно съм на комунистическо-селска спартакиада...
13 Май 2009 13:37
Ако автора не е разбрал крайно време е да му светне крушката, че "царя" вече си изигра шутовската роля, за която бе докаран от комунистите и понеже вече е ненужен, а и си получи 30-те сребърника ... пардон - т. нар. "царски имоти" предстои да бъде отсервиран заедно с празните блюда от държавната трапеза.
13 Май 2009 13:43
Царят е държавник,

Нищожеството е евтин шмекер...
13 Май 2009 13:48
малийй дилбере, ти изобщо знаеш ли какво пишеш?!
май си по-зле и от FL, oIo, и Душето взети заедно...


Stupido,
взети заедно...и повдигнати поне на втора степен.

13 Май 2009 13:49
Прави впечатление следното, когато стане дума за Симеон Втори: първо:той е виновен за всичко на бивши и настоящи комунисти или социалисти, в зависимост от многократната промяна на името на партията им, което е разбираемо, защото иначе нямаше да ни освобождава Червената армия, а те самите.Второ, масата предизборни и следизборни фалшификации, ги е вършил той и сега те с право не му дават бащинията, като тук не става дума разбира се за изгаряните общински документи по партизанските седенки.Трето, неможе да му се прощава за това, че е демократ по-малко от тях и се прави, че не вижда мафията, което естествено е и крайно подозрително.Четвърто, ББ и СС, може би и ЯЯ, а защо не и партийните отрочета, ги е създал той, че да пречи всячески на европейската ни интеграция, за която разни функционери на партията се скъсват от пледоарии в Брюксел и ги оприличават на някакви си коне, май бяха троянски и поради непознатата им порода по земите ни....А, стига толкова!
13 Май 2009 13:52
Афторе, ти ако попаднеш сред тумба цигани, дет се карат, плюват и млатят в неистов кютек, ще тръгнеш ли да им обесняваш загрижено, че травя да го дават некакси по-демократично и граждански отговорно? И ако тръгнеш да го правиш, колко време ще издържиш при условие, че нищо в циганската тумба не се променя, ама хич?


Айдеееее, Юнкера ни направи всичките цигани. Браво бре Юнкере.

13 Май 2009 13:54
Царскитият слугинаж си мисли, че всички са безгръбначни като тях, Митев....
13 Май 2009 13:55
На тази възраст едвали ще участва повече в политиката Симеон 2.Затова му е през чепа всичко.


А Гиньо Ганев, Кушлев, Неделчо Беронов, Лили Иванова и т.н.
13 Май 2009 13:58
Добре де, в крайна сметка гол ли е" царя", или не е???????
13 Май 2009 14:02
Внимателно с "голия", може да се окаже и ...крив, а после няма да има за какво да се дялкат по форума...
13 Май 2009 14:03
гол ли е" царя"

Откакто излъга, че няма да иска нищо от България, пък после завлече сума имоти, "цара" е гол! Блюдолизците му обаче се мъчат да го прикрият със скъсани вестници, изтъркани лозунги и проскубани щраусови пера...

Редактирано от - Benedicta на 13/5/2009 г/ 14:03:35

13 Май 2009 14:04
На лакеите ще припомня още една заслуга към България на негово нищожество "царя".
През 2002 г. Чехия продаде 50 % от чешкия телеком за 1 милиард и 700 милиона евро. Негово нищожество продаде 63 % от българския телеком за 230 милиона евро. 1 % чешки телеком за 34 милиона евро. 1 % от българския телеком за около 3, 5 милиона евро. Но пък българската сделка сигурно е била изключително безкористна и честна в сравнение с чешката сделка. На лакеите да припомня и това, че двете държави са съпоставими по територия и население и общо взето бяха съпоставими по нивото на телефонизация.
Ако това им е малко, ще припомня, че по-късно 37-те останали % бяха продадени за повече от 800 милиона евро на борсата.
За продажбата на 63-те процента на въпросната цена на "царя" му се полагат поне 63 години затвор, но в бяла държава, където липсват лакеи като нашите форумни герои тип дилбертанас.

13 Май 2009 14:06
Абе Царя е гол, ма си е тука. Пък седесето го отнема
13 Май 2009 14:13

Карикатурата е върха ...
... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД