:: Добре дошъл CommonCrawl [Bot] (Бот)
Бившият кмет на Трън, ударил дете с джипа си - оправдан
СТАТИСТИКИ
Общо 382,046,716
Активни 1,256
Страници 39,145
За един ден 1,302,066

Сашо Дончев: За държавата, обществото и политиците

Отговори на въпроси на форумци - част II
Здравейте, уважаеми форумци!

Никак не ми се искаше да прекъсвам разговора, но поради липса на време се наложи.

Благодаря за доброжелателните реакции и коментари! Признавам, че изразеното несъгласие (и недоверие) в някои от вашите постинги има основание. Аз малко по-нататък ще се опитам да примиря появилите се различия в оценките по засегнатите от мен теми. Дали, въпреки може би непреодолимите различия, не съществуват възможности за непредубедено общуване?

За всичките 20 години на прехода по безспорен начин доказахме колко лесно и безсмислено можем да откриваме "непреодолими" различия помежду си, с които да се замерваме и разделяме. И обърнете внимание! През това време около нас, като че ли отникъде, изпълзяха едни... други хора. Със сигурност различни от нас. Те не са обременени с принципи освен един - "Ти на мене, аз на тебе". Но се разположиха удобно горе в ложата и оттам с насмешка гледат нашите принципни, но гладиаторски битки. Не съм единственият мечтател ("...but I’m not the only one") "до всяко добро същество да застане поне още едно". Но ако това, както се оказва, е много трудно, бих бил щастлив, ако започнем най-напред в другия да търсим и откриваме това, което ни събира, а след това да отсъдим и решим колко непреодолимо е различието между нас.

И така - към следващата група въпроси. С ваше разрешение, уважаеми форумци, ще прескоча темата "С. Дончев". Мисля, че ако успея да отговоря на всички останали въпроси, със сигурност ще знаете достатъчно много за мен. А за фактите от моята биография ще помоля Нери да напише. Между другото така постъпих и с темата "Овергаз". Но вас не може човек да ви заблуди. Бдителни сте.

Тема 4: "Обществото, държавата и политиците"

В самото начало трябва да припомня, че аз често определям себе си като анархист. Тъй като се оказа, че не са много тези, които са чели Кропоткин, Бакунин или поне Георги Шейтанов, а много са запомнили любимата на комунистите фраза на батько Махно: "Анархия - мать порядка", аз вече не го правя. Започнах да се наричам анти-етатист. За мен това е същото, но за другите се оказа по-приемливо. Дано да не е, защото не го разбират!

А) Обществото

Аз ще се спра само на три аспекта от тази обширна, многопластова и т.н. тема.
1. Българското общество е недостатъчно просветено. Това е мое твърдение. Едно просветено общество не би допуснало:
а) еталон за успех да са окичените с ланци мутри и силиконови проститутки;
б) господството на чалгата;
в) рекета на публичната администрация;
г) корупцията;
д) тоталното пренебрежение към нормите (закони, наредби и т.п.);
е) липсата на справедливост в съдебната система;
ж) отсъствието на чувство за отговорност в управляващите политици към обществото;
з) и много други подобни.

2. Българското общество е некултурно. Мое твърдение. Културата на едно общество се измерва както с това:
а) колко пъти на ден членовете му си мият зъбите;
б) къде си изхвърлят боклука;
в) какво е качеството на този боклук;
г) как се хранят, в т.ч. с какво;

- така и с това:

д) какви книги четат;
е) какви филми гледат;
ж) каква музика слушат и т.н.,

- но и с това:

а) как говорят и пишат на родния си език;
б) какво е отношението им към природата, животните, цветята и други растения;
в) какво е отношението им към другия човек;
г) умеят ли да бъдат съпричастни и солидарни...
...И не на последно място - какви хора, избрани от тях, ги управляват.

3. Българското общество се нуждае от лидери. Хора просветени, културни, с визия, умеещи правилно да формулират проблемите на обществото, и още по-важно - предлагащи решения за тези проблеми. Лидери с биография, а не продукт на умел PR. Лидери, чиито живот може да бъде пример за другите. Лидери, отдадени на другите, мерещи своите успехи единствено и само с това колко полезни са успели да бъдат за другите. Харизматични, увличащи, излъчващи и създаващи в другите увереност и спокойствие.
Моля да бъда разбран правилно. Аз не казвам, че в България няма такива хора. Аз казвам, че на местата, определени за лидерите, са "седнали" хора, които нямат изброените по-горе качества. А защо? Ами защото. Вижте т.т. 1 и 2.

Б) Държавата

Всички проблеми на българските граждани са пряк резултат от функционирането на българската държава.
1. Съвременната държава, възникнала след френската революция (1789), по мое мнение, не съответства на етапа на икономическо развитие на света. В икономически смисъл светът е наистина свързан (глобален). Имаме съвсем актуални доказателства. Кризата не се спря пред никоя граница, т.е. за нея границите не съществуват! Ако преди 60-100 години фирмите вървяха след държавите при "завоюването" на територии, днес е обратното.
2. Очевиден факт е, че много от функциите на класическата държава имат други, изменени цели. Например системите за национална сигурност. Те отдавна са национални, регионални и/или групови.
Но по-важното за нашия разговор е друго. Да разгледаме социалните функции на държавата. Тяхното изпълнение у нас е катастрофа, но нали не се заблуждавате, че някъде те се реализират безупречно? Внимавайте! Ще ви кажа нещо много важно. Според мен, през 21-ви век грижата за човека ще става все по-малко отговорност на държавата (поради безхаберие, корупция и т.н.) и все повече отговорност на компаниите. Пряка. От началото до края на живота му. Как ще се реализира тази отговорност, зависи от мениджмънта на всяка компания! Ние в "Овергаз" сме започнали по някакъв начин (виж тема "Овергаз").

3. Не стига, че е вредна в този си вид, но държавата е навлязла и твърде много в живота ни. Тя със сигурност не ни е нужна толкова много. В този си обем тя е нужна на тези, които трябва да устроят своите хора на държавна работа. На тези, които трябва да "усвоят" бюджета, по възможност с по-малко скандали и при по-слаб обществен контрол (по много пера, но с дребни суми). Държавата в този си вид е капан за всички (нови) политици, които искрено тръгват да променят нещата. Представяте ли си кой е този Гъливер, който се справя с хилядите държавни и общински чиновници, които може и да не знаят какви са им задълженията и как с тях се справят техните колеги в Германия или Холандия, но много добре знаят какво и как да откраднат! И само защото "някой си" тръгнал да оправя България, те ще наведат глава и ще помагат?! Никога! Ако не успеят да угасят неговия "глупав ентусиазъм", ще го провалят. Много бързо.

4. Държавата в този вид е добра за "лошите" и лоша за "добрите". Няма съмнение, че способните хора искат ясни правила, по които да се провежда състезанието "Живот". Само при такива правила и безкомпромисно съдийство те са в състояние да докажат своето предимство. Тях сбърканата държава ги е изпуснала някъде в детските им години. Те са повярвали, че имат качества. Те знаят, че могат. Но - "Извинете", им казва държавата. "Вие защо така сте решили? Не сте съгласни? Ами оплачете се. Къде? В съда ли? Наивници! Ами там тези уважавани хора, нали пак АЗ съм ги сложила! Е не аз, но хората, които се отъждествяват с мен".
И какво му остава на този млад и способен българин? Да замине. Някъде. С надежда, че там има правила и безкомпромисни съдии. Е, има и компании като "Овергаз". Но те не са достатъчни за всички. Пък и там разликата е само в това, че индивидуалната ти, неравностойна битка става колективна. Понякога с шанс за успех. Но до следващата такава.

5. Държавата в този вид е вредна и опасна за икономиката. Ако сте в мрежата, уважаеми г-н Скаличански, това е за Вас.
Основната роля на държавата е да създаде и провежда политики в отделните сектори на обществено-икономическия живот на хората (гражданите). В обществата с традиции в демокрацията и пазарната икономика се очаква партиите, готвейки се за властта, да изготвят своите секторни политики. За осъществяването на тези политики те са разработили съответните проекти. Всъщност сумата от разходите по тези проекти е равна на разходната част на държавния бюджет. Това определя размера на необходимите приходи, което пък дава възможност да се съобщи каква ще бъде данъчната политика при евентуалното управление на тази партия.
Да сте чули нещо такова (в този логичен ред) от някоя претендираща за властта партия в България? Аз не съм. И не очаквам скоро да чуя.
Сега обратно към участието на държавата в икономиката. Там тя е като онази жаба, която при командата на лъва "Красивите надясно, умните наляво!", се разчекнала. Помислете! Държавата трябва да създава и провежда политики в сектора - например "Транспорт". Но същевременно тя е собственик на ДАП. По-старите помнят Държавното автомобилно предприятие. Е, познайте кога частните превозвачи ще получат концесия за атрактивен маршрут. Това е лошо за другите, както и аз ги нарекох, частни превозвачи. Бързам да направя едно малко, но много важно уточнение. Всички фирми, регистрирани по ТЗ (Търговски закон) в България, са частни. Т.е. в нашия случай, по силата на действащото законодателство, въпросният ДАП е частно предприятие, в което акционер е държавата. И срещу него имаме, например, "Яна бус" (не знам дали съществува такава фирма), в която акционер е Яна.
Мога да се обзаложа с всички, че услугите, които ще предоставя ДАП, ще бъдат със сигурност по-лоши от тези, които би предоставяла "Яна бус". Ако не се сещате защо, някой друг път ще ви разкажа един сръбски виц. Някои сигурно го знаят. За кукуруза.
И какво се получава? Хем тя (държавата) създава и провежда политика в този сектор, хем трябва, чрез своите министри и зам.-министри в борда, да управлява ДАП. Този дуализъм явява ли се конфликт на интереси? Не, разбира се. Ама само в България.
Но изход в тази ситуация и то в полза на "Яна бус", отдавна е намерен. Има утвърдени практики (уникални поради изтъкнатите по-горе причини). Мениджърите на "Яна бус" канят своите колеги от борда на директорите на ДАП на среща (разговор, обяд, излет, екскурзия и т.н.). Предлагат им като добри домакини всичко, от което гостите имат нужда. В създалата се непринудена обстановка и добро настроение в един момент става ясно, че при определени условия (хонорар) мениджърите на държавния ДАП (кучета го яли!) могат да загубят или пропуснат конкурса. По този начин към гарантираната заплата се добавя и гарантиран хонорар. Много смешно е, когато някой министър или премиер се закани, че неговите представители в борда на "държавното" предприятие ще работят без хонорар. Защо не? Притрябвал им е този мижав хонорар!
И така мениджърите на "Яна бус" престават да се напъват да произвеждат скъпоструваща добра услуга. Защо им е? Те успешно замениха полезната за обществото, но рискова и неясна за тях конкуренция, с ясната, гарантираща резултат корупция. Единственият губещ в случая е обществото.
Възможно е да се появи и още някой губещ. Той със сигурност е от онези наперените, дето много знаят и могат. Той е отказал да участва в тази корупционна схема. Отсвирили са го. Да подаде жалба в съда? Ясно - от умрял писмо. Да чака помощ от обществото? Правилно! Много сме! Силни сме! Но почакай! Какъв е този? Той защо така говори срещу държавното предприятие? Я го виж - успял, богат пък се оплаква. Абе, нали си знаем. Никой не е успял честно. Този е като другите. Типичен български бизнесмен. Остави го да се спасява сам! За него ли да си харчим общественото мнение.
И животът, макар и кофти, продължава.
За държавата - мениджър в икономиката - толкова.
Някои ще ми опонират - виж в Америка. Държавата масирано навлиза в банките, в крупните фирми. Така е. Но...
а) В държава с традиции в пазарната икономика.
б) В условията на ужасна по размерите си финансова криза. Не преди това. Със сигурност и не след като отмине (когато...).
в) Не съм чул да назначават някой министър или чиновник в министерство в борда на някоя от финансовите институции, в които държавата "наля" пари.
г) Има още много различия, но стига.
д) Всъщност, защо няма "държавни" фирми в САЩ?

6. С политиката си държавата насърчава определени действия и/или резултати в сектора и възпира, препятства нежеланите такива.
Държавата е регулатор в икономиката. Успява ли? Кажете вие? Възможно ли е в тази корупционна среда да имаме надведомствени, независими регулаторни органи? Откъде да ги вземем тези кристални хора? И ако им дадем големи заплати, ще откажат ли рушвета? Някои - да. Но тях ще ги сменят бързо. Все пак стават грешки. Ако пък се заинатят и не могат (боговете, разбира се) да ги сменят, какво ще правят като им изтече мандатът? Дилема!
Държавата има контролни функции. Съгласете се, че някак не върви да контролираш този /тези/, който те е назначил. Не защото от него зависи дали ще получиш нов мандат. Проява на дълбока неблагодарност е. Затова и не го правиш. Пък и ако те молят да не се занимаваш с някой техен близък, разбира се, много честен човек, защо да го правиш. Загуба на време, т.е. пари, а те са народни. От бюджета.

7. Заради това и заради много други дефекти в днешната държава на българите ние с вас трябва да настояваме да се говори, скъпи форумци. За да я накараме да ни служи. Защото тя съществува заради нас, а не ние заради нея. Българските управници отдавна са забравили това. А може и да не са успели да го научат.

В) Политиците

Ако един отбор (държавата) играе слабо и непрекъсната нарушава правилата, за което картоните - и жълти, и червени, следват един след друг, какво можеш да кажеш за играчите? Но пък и кой ни набута в това европейско първенство? Не са ни лоши момчетата. Не вярвате? Хайде тогава да се напънем малко и да ги преместим... в африканското първенство! Ще видите дали са слаби. Е, и там няма да сме първи, но... Я вижте каква ни е публиката. Това е.

Графе, късно е да променят избирателния закон. Нямат време. Те щяха още в началото на мандата да го променят. Но не остана време. Само с проблеми се занимаваха - наводнения, пожари, катастрофи, доклади (почти като доноси) на ЕК, и т.н., и т.н. Пък и нали някои трябваше и ПУЦ-а да завършат. Не че ще им се наложи да управляват пак. Но ако децата или внуците попитат, не може да им кажеш: "Абе управлявах, но не знам как." Неловко, някак. Но не се притеснявай! Ще видиш, че след месец всички ще обещаят, че още наесен ще променим този закон (и други лоши ще променим). Е, има един проблем. Само бат’ Бойко си го признава (и аз). Малко кофти е мат’ряла. Пряката демокрация е възможна само ако народът е качествен.
Затова, уважаеми форумци, аз си мечтая да създам университет. Но не просто да построя сградата. Не университет, който да стане поредното място, където се раздават или продават дипломи. Или пък ти пълнят главата със знания (не винаги полезни). Днес знанията са в интернет. Аз мечтая за университет, който:
-да е място, където се дискутира (спори);
-където се учиш да мислиш;
-където се учиш да приемаш несъгласието на другия;
-където се раждат идеи;
-където се формират лидери;
Само и единствено чрез просвещение можем да си помогнем. Аз не знам друг път.

Чао! До следващата тема!

P.S. Геновева! Нямам думи. Той е непознаваем за мен. Палеонтологията със сигурност е интересна, но аз, за съжаление, не владея нейните инструменти/методи на анализ.

Скъпи, Монтен1! Благодаря за оценката! Тези от политиците, които имат шанс в България, нямат нужда да слушат "илюзиите" и непрактичните съвети на такъв като мен. Слава Богу! Мисля, че синовете ми проявиха интерес. Ще видим.

Бай Иване! Не съм финансирал никакви политици. В нашето общество има толкова много нужди. А и не мисля, че е редно да се финансират по приетия в България начин. Може би при мажоритарна избирателна система ще се промени тази практика. Противниците на тази система очевидно не знаят какво е достойнство и че то не се продава и купува.

На Вас, дъртреалисте, ще Ви призная, че нямам заслуга за качествения екип на в-к "Сега". Но ми е приятно да чуя Вашата оценка. Мисля, че журналистите във вестника неслучайно успяха да станат толкова нелюбими на управляващите. Сега им остава, за компенсация, да спечелят любовта на повече читатели. И току виж... нещата потръгнали.

Аз съм напълно съгласен с Вас, г-н Скаличански! Ако някой е пропуснал този негов постинг ("за цензурата и/или модерирането във форума"), моля, прочетете го! Нямам какво да добавя, освен да присъединя гласа си към Вашия. Дано това има някакво значение за модератора! По-важното за мен в този случай е, че Вие изразихте/формулирахте принципна позиция, която ме приближава до Вас повече, отколкото различното ми мнение за цитираните автори ме отдалечава. Помислих си дори, че е възможно сериозните ни различия по обсъжданите "газови" теми да се дължат на факта, че те не са най-интересните за Вас и Вие не сте им отделяли достатъчно внимание.
174
9439
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
174
 Видими 
23 Февруари 2009 15:26
Сто посещения и нито едно мнение?
Хм...
23 Февруари 2009 15:32
Не че си падам по комплиментите от учтивост, обаче г-н Дончев демонстрира нетипична за нашата действителност откритост. Дори само за това че откровено си призна че чете анархисти и че е антиетатист (антидържавник) във време когато всичко живо вопие за повече държавна намеса във всички сектори: от енергетиката до обществената баня.
Лично аз очаквам да разкаже сръбския виц за кукуруза.
23 Февруари 2009 15:35
И изобщо да се поотпусне малко...
23 Февруари 2009 15:55
Много ми хареса позицията по тези въпроси на Дончев! Може само да съжаляваме, че човек с такова мислене не се намесва повече в собствения си вестник!

_______________________
Блогът на Манрико
23 Февруари 2009 16:13
Напълно съм съгласен, че сегашната ни държава съществува сама за себе си. Тя си е самодостатъчна. Функциите й се свеждат главно да издържа собствения си апарат и да поглъща като черна дупка финансовите потоци, насочени към нея без да връща нищо обратно в обществото. Или ако връща, това е съпроводено с такива изисквания, процедури и бюрокрация, че гражданите в повечето случаи се отказват, въпреки че са "правоимащи" /това е любим израз на държавата /. По същия начин на гражданите се отказва и правосъдие - като си представи човек през какви митарства трябва да премине и колко години ще продължи съдебния процес, предпочита да си "раздаде" сам правосъдие...
Така гражданите се отчуждават все повече от държавата си и двете категории - държава и граждани започват да съществуват в паралелни светове, които се пресичат само когато държавата осъществява репресивните си функции.
23 Февруари 2009 16:13
тов. Дончев ясно очерта темелите на мамковината: чалга, неизмити зъби, ПУЦ и кукуруза!
23 Февруари 2009 16:35
Държавата винаги е била такава, каквато я описва С. Дончев.
Ако на Запад, все пак има и някаква полза от нея, това се дължи на силното гражданско общество в тези страни и на традицията чат-пат да се режат главите на управляващите.

__________________________________________ _____________________
Once the government socializes losses, it will soon socialize profits. If we lose our ability to fail, we will soon lose our ability to succeed. If we bail out risky behavior, we will soon see even riskier behavior.
23 Февруари 2009 16:51
Аз просто предлагам господин Дончев да си смени името.... да речем на..ALEKS DON...

И да предложи на чуждестранните си колеги и съдружници да го назначат ОФИЦИАЛНО за ГУБЕРНАТОР на колонията България !!!

И да му внесат там...жандарми от Русия, и воиски от НАТО ...за да се поддържа законност в колонията !!!

(така може би ще се краде по-малко от политическите ни ЕНИЧЕРИ !!!)
23 Февруари 2009 16:59
Държавата в този вид е вредна и опасна за икономиката.

Много точно. И е вредна не само за икономиката, а за всеки един от народонаселението. В този си вид "държавата" е самовъзпроизвеждащ се и вреден за обществото тумор.
23 Февруари 2009 17:22
Г-н Дончев, прочетох много внимателно вашият отговор. Съгласна съм с всичко написано, може би защото наблюдавам процесите отвън. но това ми дава повод и да сравнявам. Дано това стане причината за много добър размисъл на всички и повод за промени. Защото държава не се променя само с псувни и вългаризми (за моя радост поне в този форум не съществува този стил).
Много често пишещите посочват по един или друг негативен проблем в България, как е същото и в другите дъжави. Не е ли време да загърбим този манталитет да гледаме в чуждата паница? Не е ли време да си поправяме нашите недъзи и когато сме изрядни да посочваме на останалите къде грешат? Нашите проблеми да достатъчно много и трябва да търсим начините да ги поправяме. И най-вече трябва да се променим ние самите и да се обединим около една цел - бъдещето на България.
Ето толкова години наблюдавам италианците. Никой не се интересува, че имат мафия. Тези грижи са ги оставили на държавата, политиците и полицията да му мислят. За този или онзи мафиот научават от телевизията и нищо повече. Всеки е зает със собствените си проблеми и не упреква съседа си за тях.
Сега България има нужда от родолюбци, които трябва да я променят. Ясно, че многопартийната система не е подходяща, защото всеки дърпа края на чергата към себе си. Имаме толкоз много партии, но на всички целта е да се докопат до парламента.
23 Февруари 2009 17:31
2. Българското общество е некултурно. Мое твърдение.


А вие член ли сте на това общество, г-н Дончев, т.е. включвате ли и себе си между некултурните или сте в кула от слонова кост?


23 Февруари 2009 17:31
Пожелавам Ви да го построите Университета, Гн Дончев!
Леко свалихте гарда. Може би се стреснахте да не се разминем. И да не Ви разберем. Както и да е, онези които могат да четат ще намерят отговорите. Или поне показалците към тях.
Имате самочувствие в "Овергаз". Жалко, че няма как всички да работим там, та да знаем като какво е, остава да ви се доверим. Или не - наш избор.
Защо ли след като ви прочетох малко ми се покачи доверието да има свестни хора и сред нас българите, готови да работят зарад майка България?! Дано се не лъжа.
Дума не обелихте за голямата надежда Европа. Нито за другите батковци. С право. Чужда ръка гръб не чеше.
Има една огромна група от хора тук във форума, които са доста наясно, колко е трудно да отстояваш Достойнството и Правото на Българина, дори срещу собствената му държава, нещо което екипа на "Сега" в основната си част прави. Практиката у нас показва, че мелачката на Посредствеността и Алчността не щади никого и нищо.
Не можем да дадем предпочитание никому от сегашната политическа пасмина, населила де що има изявена партия или движение. Всички оказват се маскари. А ние все по-малко сме луди и вяра сърце ни не лови.
Затова не очаквайте вкупом да поемем отговорност за съдбата си. Нивга не е било. Плюли сме на тая орисия. Наред пак са жертвените агнета. Може и Вие да сте сред тях, кой знае. Езическата ни кръв жажда насита за нашия Бог. Кой е няма да кажем, защото зли хали дебнат да ни прецакат за кой ли път. Нам обряда е ясен, ще лумне огънят и над жаравата му ще се носят диво-дивни попукани пети страдалного героя. Дали са му ходила горели или са насилници телеса къдели, кой да ти каже... Историята буквално се не повтаря.


23 Февруари 2009 17:36
Уважаеми господин Дончев,
има ли възможност във вестник сега да бъде публикувано следното писмо до премиера Станишев http://www.mitev.eu/2008/02/06/sergej_sta nishev/ заедно с отговора от МС и МВР?Г-н Дончев,
този въпрос стигна ли до Вас?

23 Февруари 2009 17:58
Манрико, позволи ми да те редактирам:
Може само да съжаляваме, че човек с такова мислене не се намесва повече в собствения НИ вестник...

.
А относно анархизма на г-н Дончев - аз съм ЗА!
Елементарно - Бизнеса не се нуждае от Държава за да просперира!
Държавата е тази която всячески изцоцва Бизнеса, доказано е...
23 Февруари 2009 18:07
До тук това са констатациите за обществото, държавата и политиците- задълбочени, верни и точни. Следват въпросите -
Какво да се прави?
Идеи за промяна?
Кой, и по какъв начин може да промени нещата?
И понеже България не е сама на този свят, картината трябва да се допълни с това- Как нашата държава стои на международния терен...и какво трябва да се промени, ако е необходимо?
Ако имате намерение да продължите диалога, г-н Дончев, то тези въпроси чакат Вашия отговор.

Редактирано от - Benedicta на 23/2/2009 г/ 18:20:37

23 Февруари 2009 18:31
Мдааа чета стигнах до
-А) Обществото
1. Българското общество е недостатъчно просветено. Това е мое твърдение. Едно просветено общество не би допуснало:

Не съм съгласен по горната точка ЗАЩОТО:
А. Колко % он народонаселението по букв."а" и "б" са консуматори на ланци и силиконови проститутки??? Колгото до чалгата по кръчмите, след втората водка, всяка една музика е готина, дори и най-грозната проститутка става гооотииинааа ... хлъч!!!!!!
Колкото до бук."в"г"д"е"ж" и т.н. Вие какво очаквате от пост.болшевизма в България??? Как мислите къде моралните поражения са по-голями и опасни :
1.Пет века турско робство?
2. 45 г. народна власт?
Били сте на Запада и знаете, че за тия точки, падат правителства и се лежи мнооого год. в затвора!
Фен съм на ГЕРБ, но ако ГЕРб не обвръже своята програма в срокове, и кой ще носи отговорноста за не изпълнението, ме ГУБЯТ като гласоподател!!!! Дай боже и останалите гласоподатели ДА мислят същото!!!! ЯЯЯ , Кибик до тук беше авантата!!! Ще гласувам, ако ще и с бяла бюлетина, но ЩЕ ГЛАСУВАМ!!!

2. Българското общество е не културно. Мое твърдение. Културата на едно общество се измерва както с това:
=по бук."а" - Сашо колко членове от членовете му си лягат гладни, пребивани, ограбвани, а за децата сираци да не говоря взеха и да ги убиват!
=по бук."б"в"г" - Как мислиш ЗАЩО в Германия, българите не си изхвърлят боклука през балкона ? Сега да вземеш да ме убеждаваш, че ТУЙ нещо е вродено германеца, или ИМА яки глоби кото ТОЙ си плаща...къде е истината? Но виж първа точка???
=по букв. "д"е"ж"- Припомни си лафа на времето за киното "Какъв е филма съветски или хубав" , не че нямаше и хубави съветски филми, но СЕГА колко хубави АМЕРИКАНСКИ филми гледаме?
="но и с това:"- Не си криви душичката, не Блаже прави лифт до "Рилските езера"!!!! Ние сме коректни, съпричастни, солидарни и т.н. ЧЕРТИ С КОИТО СМЕ ОЦЕЛЕЛИ ПРЕЗ ВЕКОВЕТЕ...УВЕРЯВАМ ВИ ПАК ЩЕ ОЦЕЛЕЕМЕ!!!

-...И не на последно място - какви хора, избрани от тях, ги управляват."
-И това ще стане лека по-лека, но нали знаеш след наводнение, най отгоре изплува плявата и л...та.Няма как природен закон.
3. "Българското общество се нуждае от лидери..."
И от къде ШЪ дойдат тия ангели? Мммм..., та след турско робство кои са най-изявените политици...хъшовете!!!! Е, доколко съм че за Стамболов, амче тоя си е направо за бой???? Инасилвал монахини, подкупен(искал ТРИ милиона златни рубли от руснаците да ИМ играе по гайдата и т.н.)... хъш...хъш !!!!! Защо мисля така вижте по-горе за турското робство и болшевизма???
Но като опряхме до качествата на политиците, питах Ви колко политици познавате на Запада , които не са били КМЕТОВЕ??? Май няма такъв политик !

Б) Държавата...

За момент спирам, просто има неща които наистина ме карат да мисля, че сте "съвършен анархист" !!!! Но като Ви казах, не е майтап, Ленин е казал, че "анархизма" е последният статий на комунизма!!! Все пак никъде в природата на Земята и Вселената няма РАВЕНСТВО, СВОБОДА и БРАТСТВО!!!! Има само баланс и брауново движение койта за мен е ОБРАЗЕЦ на хармонията и красотата на 3% опознаваема вселена(според учените само толкова % сме опознали с приборите и т.н.)!!!!!
Кибик Блаже
ПП.Синковеца пак ме гонка от компито. Бил е на работа нема как!!!!
23 Февруари 2009 19:32
"Българското общество е недостатъчно просветено. Това е мое твърдение"- Солидарен Бих добавил и технически не заинтересовано, за да прецени кое е по-важно шоуто или техническия прогрес в развитието на икономиката на страната ни. Изоставането ни е очевидно!
23 Февруари 2009 19:46
Приемам казаното от С.Дончев. Бих желал да отидем по-далеч от анонимните постинги. Да обърнем нещата и традицията още от Ботевата "Борба" и свестните вече да не ги считат за луди. Когато се общува в нашия форум нека да бъдем не толкова защитници на своята теза , а да направим нещо добро за другите. Най-малкото да се научим на нещата, които нямаме извън виртуалния свят и форума.
23 Февруари 2009 19:51

"Днес знанията са в интернет. Аз мечтая за университет, който:

- да е място, където се дискутира (спори);


- където се учиш да мислиш;


- където се учиш да приемаш несъгласието на другия;


- където се раждат идеи;


- където се формират лидери;"

Факти в Интернет има, знанието е по-малко...... Умението да подреждаш фактите в общия "пъзъл".
И защо само мечта за университета? Защото е позволено само на постоянните членове на Съвета за сигурност ?
Щото в България има преподаватели по горните дисциплини.....
Та какво стана с училището за таланти?
23 Февруари 2009 20:06
Кибик Блаже, не си прав за анархизма, цитирайки Владимир Илич. Комунистите винаги най-много са мразели и са се страхували от анархистите. Някога като учехме за периода след Септемврийското въстание /което си е доста мътно исторически/, все ни казваха колко комунисти са избити и прочие. Да, ама не, както казва Бай Петко, жив и здрав да е на 90 г.. Избитите са били главно анархисти. И след великата дата 9 септември пак в лагерите са пращани поголовно анархисти. Умишлено за анархизма се говорят лоши неща, защото комунягите ги е страх.
23 Февруари 2009 20:44
Драга Лен, интереса клати феса. Така и с комунистите и болшевиките. Кои даваха живота си за техните идеали - анархистите и интелигентните млади хора.
Разрови близката история!!!
Така, че докато се докопат до кокалака, по добри от анархистите и инетлигентните хора нема.
После ... Сибир , Белене ... според географията!!!!!
Кибик Блаже
ПП.Питай бай Петко дали лъжа.
23 Февруари 2009 20:51
Предвид на напрегнатото обществено очакване (ако онова може да се нарече общество ), ей ме на - обаждам се в компанията на предсказаните атрибути с краткото:
СД е П!
***
За Форума още никой не се е изокал, странно, странно...
23 Февруари 2009 20:53
Прощавайте, че не се включвам в групата по аплаузите, но както повечето от вас знаят, аз съм един стар проскубан и дръглив Бармалей, който оцелява, разчитайки повече на пресантимана, пресбиопията и шестото чувство, което твърде рядко ме лъже...За това ще повторя коментара си от първата сесия отговори: Se non e vero, e ben trovato
P.S. Стори ми се, че усещам лек мирис а'ла Ковачки - Пази Боже...

_____________________________________ _________________________________________


Лъжата, която прилича на истина, не е по- добра от истината, която прилича на лъжа - <Кабус Наме>
23 Февруари 2009 21:06
Ако направим съпоставка какво казва един Президент и какво става на практика:
1. Кенеди казва -...на Луната.... хамериканците 1969г са на Луната:
2. Нашият Президент казва ....пускаме реакторите 3 и 4 - нищо не става?
Като няма да стане, що го казва - от едно желание ли? Или цялата ни държавна машина е не това, което ни трябва! Говори се едно - прави се друго, търсят се оправдания - защо? Това е едно псевдо общество, което лъже себе си и се учудваме, защо не можем да достигнем желания стандарт на благополучието!
23 Февруари 2009 21:12

Закъснях с въпросите си, но ги повтарям, щото СД тепърва ще чете тук - да знае, че все някак сме надживели Гуляй-поле...


Та - прав ли е пък Мърей Ротбард:
Сapitalism is the fullest expression of anarchism, and anarchism is the fullest expression of capitalism.

?
?

То туй добре, ама:


In Rothbardian anarcho-capitalism, law (the non-aggression principle) is enforced by the market but not created by it, while according to David D. Friedman's utilitarian version, the law itself is produced by the market.

Начи ко прайм ний, чакаме пазарни закони? /Под закони да се разбира Граждански, Наказателен и пр. кодекси, както и конституцията./

Пазарна конституция например възможна ли е?! Що не...


По време на декабристкото въстание заговорниците излезли на Сенатския площад срещу вече заклелия се Николай Първи и подбуждали простите золдати да искат конституция. Понеже пряк престолонаследник бил не антипатичният Николай, а душа-човекът и велик княз Константин, золдатите ревяли: "Искаме си за цар княз Константин и царица - княгиня Конституция!"

Как на базаре, как говорят в Одессе.


23 Февруари 2009 21:17
Пряката демокрация е възможна само ако народът е качествен.


Тва пък що за простотия е?!?!?! що е "качествен народ"??? Бе вий в тая България ептен през просото сте я подкарале! И едните, и другите! Некой си мисли, че като издраска неколко впречатляващи израза, ще опне очите на останалите.
Провинциализъм до гуша!
23 Февруари 2009 21:43
Тва пък що за простотия е?!?!?! що е "качествен народ"???

Простотия е, щото е просто. Като излезеш на улицата и се качиш в градския транспорт, го виждаш. Хора, които например си хвърлят боклука през балкона (или пред вратата на катунарската колиба), не са качествени. Такива хора не могат да създадат качествено общество и като следствие - да си изберат качествени управници. И още мнооого такива елементарни примери може да се дадат. Не знам дали има дефиниция за качествен човек и качествено общество, но е от сферата на здравия разум - като го видиш, разбираш какво е и без формална дефиниция. Разбира се, това е разбирането за качественост на един тип общество. В други качествен човек е този, който може да изпие кило концентрат, да слуша с часове музика 110 децибела и с един удар да свали жена си или детето си в безсъзнание.

_______________________
Блогът на Манрико
23 Февруари 2009 21:46
Г-н Дончев,
макар и да не се обръщате лично към мен, приемам разсъжденията Ви за държавата като отговор на въпросите ми. Приемам ги, защото ги споделям напълно. Две неща, обаче, не приемам.
Първо - тезата, че социалната грижа за човека ще става все повече отговорност на фирмата и ще зависи от нейния менджмънт. Вашето (на "Овергаз" изключение превръщате в прогноза. Ние не се заблуждаваме, че има някъде държава, където ВСИЧКО да е "БЕЗУПРЕЧНО". Няма такава държава, наистина. (Но има държави, където МНОГО от нещата са си съвсем наред, една Швеция, например) А Вие не се ли заблуждавате, че всички мениджъри ще станат като Вас? А какво ще прави публичният сектор - държавна и общинска администрация, образование (и то ли ще стане 100% "фирмено"?)? Второ - не ми допада тезата за "лошата" по принцип държава. Това, че у нас е лоша, си е съвсем така. Много са функциите на една държава (вкл. и такива по международно-правно поети ангажименти - напр. контрол по безопастността в областта на енергетиката и транспорта), и не всичко може да бъде бизнес (и да разчитаме, че той, бизнесът, ще се погрижи за всичко), но не е тук мястото да започвам дискусия по тази тема. Но като казвате "Америка" ("Всъщност, защо няма "държавни" фирми в САЩ?" ето Ви за справка един цитат от Грегъри Паласт, "Корпоративна Америка отвътре" (2003 г.) - "Капитализацията на корпорациите, собственост на американското федерално правителство, надвишава 2, 85 милиарда долара. Добавете тук щатските и местни операции, например водните системи, и общите инвестиции в публични предприятия затъмняват фондовия пазар, превръщайки САЩ в една от най-социализираните страни, останали на тази тъжна планета".
23 Февруари 2009 22:54
"Всъщност, защо няма "държавни" фирми в САЩ?"

Защото има.
23 Февруари 2009 23:08
Моабетът се отклони в посока трета глуха. Няма качестени и некачествени народи. Хората по света са еднакви и се разпростират до където им се разрешава.
В цивилизованите страни никой не си хвърля боклука през прозореца, защото веднага на врата му ще звънне полицейски патрул и ще му отпраска една глоба от 200 евро. У нас такъв патрул не може да се види никъде по улиците.
В цивилизованите страни хората си мият зъбите след всяко ядене, защото ако ти смърди устата лесно можеш да си загубиш работата и трудно ще си намериш нова.
В цивилизованите страни не можеш да бичиш 110 децибела чалга, защото при първото постъпило оплакване полицията пристига с кочана за глоби. У нас тя не идва въобще.
В цивилизованите страни не можеш да изпиеш едно шише ракия и да пребиеш жена си или децата си, защото веднага ще ти сложат белезници и ще прекараш няколко неприятни дена в кауша, а после ще те изхвърлят и от работа. У нас полицията няма да си мръдне пръста.
Всичко на този свят се свежда до спазване на ред и законност. Разликата между цивилизованите и нецивилизованите страни е, че в цивилизованите редът и законността се спазват с педантична точност. Държавата се грижи за спазване на реда и закона. Ако не го прави значи е калпава. Сашо Дончев добре е описал държавата. Калпава. Не си върши работата, бута си гагата където не й е мястото и в много случаи пречи.
Няма нужда чак да се прави нов университет. Вестникът може да помогне много. Работата на журналистите и на пресата е да регистрират ежедневно разни административни мърлящини и да ги събщават. Но не абстрактно, а поименно. Съобщава се името на мърляча (който и да е той), описва се подробно мърлящина му и се иска неговата оставка или неговото уволнение. И се натиска докато докато това стане.
За тази работа се иска само едно нещо - дупе!
23 Февруари 2009 23:58
"Всъщност, защо няма "държавни" фирми в САЩ?"

Защото има.

Other corporations owned by the federal government include the National Railroad Passenger Corporation (which does business as Amtrak), the Tennessee Valley Authority, the Corporation for Public Broadcasting and the United States Postal Service. Many states have government owned businesses for operations as well (e.g. North Dakota Mill and Elevator or South Dakota Public Broadcasting). Generally speaking, a statute passed by a legislature specifically sets up a government owned company in order to undertake a specific public purpose with public funds or public property.
24 Февруари 2009 00:18
Г-н Дончев,
Изненадващо за мен, но май ще се окажем съмишленици. Мисля, че трябва да публикувате това и в книжното издание и да помислите за сериозно участие в политиката.
24 Февруари 2009 00:41
"Всъщност, защо няма "държавни" фирми в САЩ?"
Защото има.

Има няколко и все калпави. Най-големите - Фреди и Фани - наскоро се споминаха. Железниците (Amtrak) са на изкуствено дишане. Пощата (United States Postal Service) никой не я бръсне за нищо. Всички изпозват частните пощенски фирми UPS и FedEx.
Държавно ли е - пиши го бегало. Тчю-тчю.....
24 Февруари 2009 00:55
Колеги форумци,


Отсъствах една седмица и затова пропуснах първата част от отговора на г-н Дончев- къде мога да я прочета ?

Благодаря предварително за съдействието.
24 Февруари 2009 01:09
кисело млеко, сeкс и демокрация!
24 Февруари 2009 01:11
Mars Ataks добре се завърнал. Първата част от отговора беше до неделя. Сигурно ще я намериш в старите броеве.

24 Февруари 2009 01:18
Благодаря, Либерта,


Бях до Москва (на панаир), пред очите ми за 1-2 дни курсът на рублата падна с повече от 1 рубла срещу еврото и долара (кризата е навсякъде и ясно се усеща...), и чак днес погледнах форума. Ще потърся, предполагам, че ще я намеря.
24 Февруари 2009 01:22
Брайтмане,


Г-н Дончев познава добре "кухнята" на БГ политика и царящата там помия, и сигурно затова досега не се е "набутал между шамарите": няма как мафията да не му спретне някакъв мръсен номер с тези негови позиции, и атаките срещу СЕГА и форума ясно го показват. Как беше - "след политиката проституцията е най-мръсната професия".
24 Февруари 2009 01:48
Зевзека
Няма качестени и некачествени народи. Хората по света са еднакви и се разпростират до където им се разрешава.
24 Февруари 2009 02:33
няма как мафията да не му спретне някакъв мръсен номер с тези негови позиции,

Mars Attack,
ами те и така и така му го спрятат, така, че предполагам само може да спечели.
А политиката я правят мръсна мръсните хора. Иначе тя си е чисто занимание. Особено когато знаеш, какво искаш и то не е просто повече пари.
24 Февруари 2009 02:37
Моля за коментар дали са качествени или не, за началната "зелена поляна" и дали нашата държава е лоша за: Гергов, Павлов, Л. Гоцев, бившите и настоящи президентски съветници, Ковачки, Овчаров, Р. Петков, Йоан Костадинов, Костадин Хаджииванов, Софиянски, Бакърджиев, Сакскобургготски, Ал. Томов и много други
24 Февруари 2009 02:44
Дължа едно уточнение-сигурен съм, че повечето от тези хора щяха да успеят и при нетолкова услужлива (за тях) държава.
24 Февруари 2009 03:26
Ся, освен пощата, Амтрак и ТРВ (американския ДнепроГЕС) и освен че в момента се обсъжда приватизирането на банки (което е правено много пъти при нужда и в миналото, чак до 80-те години), да не забравяме и, че примерно ядрената енергетика и големи части от "военнопромишления комплекс" са напълно зависими от държавните разработки и поръчки, и че почти всички революционни технически нововъведения от Втората св. война насам, вкл. и интернета, бяха създадени от държавни програми, най-често военни, и оттам изтекоха в частния сектор. Една от причините за кризата на реалния сектор и деиндустриализацията на САЩ е, че след края на студената война държавата намали рязко тези програми и революционни нови технологии не се появиха в 2000-те - и последния бум вместо нова техника роди гипсофазер и гранитогрес.

Американския еквивалент на европейския държавен (естествен) монопол е регулираният монопол. През първия Ню Дийл регулацията обхванала почти всички отрасли - чак до заплатите и соц. осигуровки, а индустриалците били издигнати от ФДР в ранг на държавници. Но и през най-големия рейгънизъм и дерегулация регулирания монопол, дали напълно частен (публичен), дали и с държавно участие, е повсеместен. Такива по нашия край са Port Authority of NY and NJ - стопанисва летищата, пристанищата, тунелите, мостовете, автогарите, морския пътнически транспорт и т.н., и Кон Едисън, електрическия и газов монопол. Тайм Уорнър - кабелна ТВ и бърз интернет - също е монопол. Градският транспорт - МТА‌ - е държавна корпорация.
24 Февруари 2009 03:30
В интерес на истината, Зузи, в момента пощата е много популярна, както и магазините по 99 цента. А DHL Америка пусна кепенците.
24 Февруари 2009 05:53
Драги г-н Дончев,

в Америка ИМА държавни фирми, и те са огромни. Държавната поща в момента носи 3 пъти повече писма в офиса ми отколкото преди няколко години. Да се твърди, че в САЩ няма големи държавни фирми е некомпетентно. И тъй като сме започнали с пощите: кафяводрешковците на UPS са най-кофти фирмата която познавам. Ако ви се изгуби пакет, въпреки номера му (и проверката онлайн) никой не може да го издири де е. Лично аз предпочитам държавната поща пред тях. Няколко пъти съм подписвала договoри ту с DHL, ту с FedEx за преференциални цени (те обхождат офисите в Манхатън редовно с надежда да привлекат нови клиент)и. DHL се простиха с фирмата ни завинаги след като изгубиха пакет, който ни струваше няколкостотин долара (те покриват загуби до $100, а да пише допълнителен документ, за допълнително застраховане, никой не си прави труда) и не пожелаха да поемат вината си, въпреки че го бяха занесли на погрешен адрес. На FedEx може да вярвате в 99.00% от случаите, компанията им е наистина като часовник (и служителите са по-приятни от държавната поща), и сайта им е отличен, но кой ще ги използва днес след като за писмо от 34 улица до 50-та (това е пеша точно 15 минути) взимат $17 . Преди два дни те спряха да идват всекидневно за прибиране на пощата ни. Попитаха ме по телефона защо толкова малко работим с тях и им казах направо - лав ю гайс, но никой не може да си позволи вече пош цените ви. За съжаление в момента при тях текат безкрайни уволнения. Много са им приятни момчетата, но взеха да изчезват един по един.

Разказвайки това искам да попитам мечтателния г-н Дончев как си представя фирмата му да осигурява старините на служителите му, училището и университета на децата им, здравеопазването на всички семейства, работещи при него и да оцелее? Това, което сте написали, г-н Дончев, прилича повече на съчинение на шестокласник, нежели на човек, който реално плаща всички горни социални разходи. Ами, ако влагате пенсиите на служителите си в доходни инвестиции, които накрая се окажат балон под налягане като онези в Енрон, или, не дай Гош, в пирамида подобна на онази на Мадофф, кой ще се грижи за фирмените децата, болни и старци???

Не ме разбирайте погрешно - аз се възхищавам училището ви "Българско школо", но силно се съмнявам, че може с подобен размах да направите всички социални проекти за които споменахте в мечтателното си есе по-горе. САЩ се раздели с огромно облекчение с един президент (Буш младши), който искаше като вас да напъха социалното осигуряване в частни ръце. Не ми се иска да мисля какво щеше да стане, ако тукашните сенатори му бяха позволили и всички тези милиарди бидоха профукани на Уолстрит в края на 2008. За това, моля ви, по-спокойно с очрователната картина за добрите фабриканти дето правили детски градини, училища, университети и къщи на работниците си. Оставете държавата да се грижи за пенсионерите и децата, ако вие, не дай Боже, се провалите в утопиите си.

Иначе с удоволствие ще наблюдавам поколението на сегашните ви шестокласници да се прелее в частния ви универитет. Вече имаме договореност с Женя, ще сравняваме резултатите на вашата частна система и нашата държавно-частна система на образование и социални услуги в САЩ.

Здраве за всички, които обичате.
24 Февруари 2009 05:56
Що ли ми замириса на малтусианство? А после знаем...
24 Февруари 2009 08:16
Здравейте г-н Дончев,
Предполагам, че не един и двама души са били недоволни от държавите в цялата история на света. Няма да се връщам чак до Хамураби и законите му. Спомням си във втори клас слушах нашите да се оплакват как пътищата имали дупки и слушах как друг един път към еди къде си бил оправен, защото там живеел някакъв си партиен велможа. Бях на живо свидетел, как асфалтираха за едно посещение на "тато" само едното платно на магистралата Димитровград - Хасково както и боядисаха масово само фасадите на всички сгради в Хасково, покрай които се очакваше да мине кортежа му. Още примери за простотиите, които се вършат от псевдодържавници има вярвам всеки един от нас. Все пак искам да напомня, че ако на някоя голяма фирма са й предоставени канали, по които тя да действа малко по в глобален план, то масово хората поне в Европа категорично не мислят глобално. "Аз съм гражданин на света" - това е изказване, което можете да чуете само от младо надъхано българче или от Петко Бочаров. Подобно изказване няма да чуете в никоя западно европейска държава. А в държави като Германия, Италия, Франция, Гърция, Швейцария и много други, ще ви се изсмеят в очите на подобна декларация.

Не пиша това, за да покажа колко глупави сме ние българите да вярваме в глобализма, а за да покажа, какво е моментното състояние на средния европеец и че сме длъжни да се съобразим с това. На нас много може да ни се иска всичко да е глобализирано вече, ама не е така и още дълго време няма да е така в Европа поне. Ето защо молбата ми към всички българи е да си стегнем държавата, па нека пак си чакаме да дойде глобализма. Еn attendant Godot нека моля си оправим държавата.

С това ми се иска да изчерпим и затворим темата за ролята на фирмите в глобалния свят и ролята на държавите там, а да се концентрираме само и единствено към стабилизиране на България като обособена държава вън от каквито и да е мечти за глобализъм. КомунизЪмА не дочакахме, белким глобализма дочакаме, но за сега трява да сме наясно, че той първо трябва да обиколи западно европейските държави, па после нека заповяда и у нас. Обратната посока на разпространение е погрешна и дори вредна.
Според мен гражданите в Европа никога няма да се съгласят отговорността на държавата да намалява от една степен нататък, а да се засилва отговорността на фирмите. Най-малко големите фирми са акционерни дружества с ограничена отговорност. Ако днес една фирма печели това е добре, но ако утре закъса, директорите й си вдигат парите, обявяват фалит, а работниците и акционерите да духат супата, не казвам, че така става винаги, но и това е възможен сценарий. Примери в днешното време на криза за фалити вече не са един и два и застрашават все по-големи концерни не на шега. Миналата седмица СААБ обяви фалит, преди 2-3 седмици "Кимонда", до края на март се очаква евентуално и "Опел", говоря само за Европа разбира се, САЩ не ме интересува.

А иначе ако г-н Дончев е решил да се грижи за фирмените си служители ... супер, мога само да го окуражавам, но тази практика не може да е решение на социалните проблеми на населението на която и да е държава. Когато аз наричам българската държава вредна в днешния й вид, аз визирам откровенната некадърност на масата управляващи. Тяхното безсилие и политическа импотентност най-добре се изобразяват с иззетите кадри на заседналия и висящ на закъсал лифт и клатещ се в безвремието на глупостта си Сергей Станишев, уви ще трябва сами да си представим, как е изглеждал там със свитата си. Но в това се състои вредата на държавата, до колкото тя се реализира от вредни хора днес.

Напълно съм съгласен с Вас г-н Дончев, че в този си вид, българската държава устройва само управляващата върхушка, която не може да осъзнае вредата, която тя самата нанася или пък не й пука от това. Държавата ни в този си вид действително е капан за нови и млади политици, тръгнали с надежда, че с бате Бойко или с Ваньо Костофф те ще успеят да направят нещо, или пък да се главят за авери на Сер-гоу. Ето това е капанът у нас. И много млади момчета и момичета ще влязат и тази година в него. Ще влязат, защото не познават историята на никой от тези псевдополитици. Ще влязат в този капан още, защото някой им е натъпкал в главите учебникарски глупости, че либералното е най-великото или пък от надежда, че щом една партия вече има някаква изградена структура и история, то тя е задължително единствения разумен път за реализиране на мечтите на тези млади хора. Много от тези млади хора няма да имат куража да бъдат истински Гъливер, защото ще си фантазират, че по-разумното е да се хванат на хорото с някои известен вече политик. Уви и до днес лица като провалилите се вече в предишни мандати хора то СДС, БСП, ДСБ, НДСВ и др. най-нагло се разхождат из българската политика в пълно безхаберие за щетите, които те ни нанасят.

Ето този капан на известните парламентарни партии ще щракне и погълне главите на не малко млади българчета, младежи, които никога няма да разберат, какво би било ако бяха по-смели и изберат пътя на честта и безкомпромисен морал. Но нека паднат и тези млади български глави в жертва на страха. Нека си пеят жътварките и чалгарките техните песни робски.
Аз жалея тези млади хора от днес и ме боли като гледам, как новата порция млади хора, поемат към ешафода на днешните парламентарни партии.

По отношение на хилядите държавни чиновници ... г-н Дончев няма да се съглася напълно с Вас. Аз вярвам, че при други обстоятелства, тези чиновници могат да работят по-ефективно и мога лично да Ви докажа това. Но те няма да го могат в рамките на тази форма на държавност у нас, т.е. с тези днешни управляващи. А "глупавия ентусиазъм" може в някои моменти да се превърне в действащ и мотивиращ ентусиазъм, въпрос на реализация. Има начин, наистина мога да Ви го докажа.
Държа да заявя ясно и точно: "Държавата - това сме ние!!"

А нашата държава си е наша държава, никой не ни я ще, тя е наша отговорност и оправянето й е наша задача. Как ще изглежда държавата ни е отражение на нашата душевност и капацитет.
България днес е един тъжен портрет на Дориан Грей. Който вече никой май не смее да погледне, за да не се развали хубавата илюзия, че живеем в Европа през 21 век.

А компании като Овъргаз наистина не стигат, трябва масово българската държава във всевъзможни области да стимулира възникването на такива компании. И тук искам да направя едно малко уточнение по отношение на постинга ми от миналия път, че "не разбирам плача Ви". Не съм искал да кажа, а и смятам, че не казах, че принципно в медиаторите няма нищо полезно. Миналата седмица само исках да Ви намекна, че Вие много добре познавате България, познавахте я и знаехте, какво можете да очаквате от такава държава започвайки подобен род бизнес в България. Исках да Ви укоря като един вид "гузна съвест", че сте сте приел още преди години да играете по тези правила, които вече от близо 20 години са наложени в България от некадърни политици. Постинга ми тогава беше и апел към Вас.
А именно, че е трябвало още на времето когато сте решил да правите бизнес в България да се заемете и с активна гражданско-политическа дейност. Разбира се никога не е късно за това. Така че опитайте сега.
Иначе самото достойнство или излишък на която и да е фирма от газовата сделка в България не съм засягал. Вие имате пари, имате и вестник, ако не Ви харесва такава държавата ни, работете за промяната й, моля! Може би това е правилния път.

По отношение на въпроса Ви към мен, също като Вас моявявам категорично - не съм, нямаше до сега от кой. Затова е време да направим някаква промяна.

Тревогата Ви за евентуален конфликт между "Янабус" и ДАП е основателна. Но ... пак има но и то зависи от качествата на политиците и техния морал. На този свят простото, лесното, приятното, човекоугодното - тръгва от доверието. У нас има силна криза по отношение на доверие и затова държавата ни, и гражданите са сковани като омагьосани спящи герои от приказка, в която аха готвача да удари с черпака непослушния си чирак, аха сватбарите да сложат нещо в устата си, но ... някак си не се получава и всичко е като една литография застинало във времето. И няма дефинируем период от време, нито 5, нито 50, нито 500 години, които да стигнат на една литография сама да се съживи. Съживяването изисква някой, който да развали магията. Някой, който да целуне жабата.

При една добра държава, държавните фирми не са заплаха за частните провозвачи, а само движещ конкуренцията фактор. Надявам се да си личи, че твърдо не съм за крайно лява политика, нито пък мога да приема и крайното дясно. Историята много пъти вече е доказвала, че крайностите са вредни и че трябва добър баланс. Уви, някои полуграмотни писачи като Фичо хАмерикански измислиха метафората с левия и десен крак, които трябвало да се придвижват един след друг. Аз твърдя, че тази метафора е крайно погрешна.
Икономиката е просто един частен дял на еволюционната теория и та както при всички биосъобщества с пълна сила важат принципите на термодинамиката. Уравненията не се харесват на мнозина които се опитват да отричат това което пиша, но термодинамиката е всесилна и важи без изключение навсякъде. Няма перпетуум мобиле. Нито като енергиен двигател, нито като икономически такъв.
Ето защо моят апел е да си направим една уютна за максимално голям брой български граждани държава, което изисква отговорни гъливеровци и наслаждаващи се на плодовете на доверието си граждани.

Дори сега цяла България да се вдигне да Ви защити, което да допуснем, че Вие и "Овъргаз" заслужавате, какво става утре? При всеки конфликт на "Овъргаз" с дъражвата ли искате да мобилизирате цялото общество? Не е ли по-лесно и по-логично да се амбицирате и съдействате за промяната на рамката на държавата, от колкото всеки път с кански сили да се борите с лошата държава.
Аз познавам мнго български бизнесмени, за мен "типичен", не означава стартирал с неясни средства, а означава, някой който не се грижи за промяната на държавността у нас. Познавам много трудолюбиви български бизнесмени, които било от незнание, било от изповядване на някакъв комплекс, предпочитат в крайна сметка да играят по свирката на корумпираната власт.
Та и на мен ми се иска да запея онази песен на Богдана Карадочева. Нещо повече знам, че тези същества ги има, въпроса е да се амбицират и застанат едно до друго.

Редактирано от - Николай Скаличански на 24/2/2009 г/ 08:24:11

24 Февруари 2009 09:27
Отново благодаря за отговорите. Но отново, въпреки питанията ми, нито дума за Илия Павлов, Андрей Луканов и Топенерджи. Предполагам не е трябвало да се надявам, ама какво да се прави... пусто любопитство.
*
Съгласен съм с повечето от казното. За еничарския корпус във форума основното в това което казва Дончев ще се загуби във фактологическите му грешки. А това което казва е вярно и стойностно.
*
Истината обаче г-н Дончев е, че и агент Алберт казваше много верни неща - ама никой не го вземаше насериозно именно заради миналото му. Така е и с вас донякъде (въпреки някои превъзнасяния във форума). Докато веднъж завинаги не обясните и не напишете черно на бяло какви бяха вашите взаимоотношения с тогавашната власт, с мутрата Павлов и с държавата, която сега изглежда толкова ненавиждате, всякаш тя не е участвала дейно в създаването на вашата фирма и на вас самия.
*
Не е необходима истината - нужна е само истината според вас. Ама написана. За да може да бъде проверявана и/или оборвана ако човек има възможност, знание и желание.
*
Спечелихте малко повече уважение. И никакво допълнително доверие.
24 Февруари 2009 09:59
Марсианецо,
Май наистина си от Марс, за да правиш подобни заключения за кризата. 1 рубла е равна на 0, 027 цента. и това е реална криза, а ? А у нас при 140 долара барела дизелът струваше 2.50 лв., а при 40 долара барела колко е ? Сигурно си икономист, драги. Друг път като ходиш на панаир ти препоръчвам панаира в Кнежа или Каспичан, за да нямаш изкушението да правиш генерални изводи.
24 Февруари 2009 10:01
А на г-н Дончев ще кажа : Не вярвам в алтруизма на преялите ! Наистина вероятно има изключения, но вероятността е в сферата на фантастиката.
... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД