:: Добре дошъл CommonCrawl [Bot] (Бот)
Одобрявате ли решението за тотално превъоръжаване на армията?
Да, категорично
Не, нас НАТО ни пази
Нямам мнение
Резултати
СТАТИСТИКИ
Общо 266,310,819
Активни 742
Страници 39,029
За един ден 621,541

Какви са основните причини за високо и ниско кръвно

Снимка: Архив "Сега"
Налягането над 130/80 мм рт. ст. се нарича артериална хипертензия.
През месеците, предхождащи най-студеното време през годината, винаги се увеличават оплакванията за проблеми с кръвното налягане - при някои те са свързани с неговото покачване, при някои тенденцията е обратна, пише сайтът zdrave.bg.

Важно е да се знае, че подобни тенденции съществуват при хората през цялата година, но през някои периоди промените са най-осезаеми.5-те основни причини за хипертониятаЗа повишено се смята налягането, по-високо от 130/80 мм рт. ст. Това състояние се нарича артериална хипертензия. Във всеки десети случай повишеното налягане е симптом за някакво друго заболяване или на състояния, съпровождащи се от скокове в налягането. Тази хипертония се нарича симптоматична.

Основни причини за повишеното налягане са:

1. Нарушение в тонуса на кръвоносните съдове. Трябва да се направят кръвен анализ, биохимичен анализ, изследване на урината, електрокардиограма, при необходимост - рентген на гърдите и изследване на вътрешните органи.

Ако резултатите показват нарушения в съдовия тонус, вашият проблем са нарича "обикновена" хипертонична болест и трябва да приемате специални препарати за поддържане на своето налягане в норма. Какъв точно медикамент е подходящ именно за вас, следва да прецени вашият личен лекар или специалист кардиолог.

2. Проблеми с бъбреците. Почти винаги повишено налягане се регистрира при наличие на бъбречно заболяване (пиелонефрит или камъни в бъбреците). Изостреният простатит при мъжете също може да бъде причина за повишеното налягане.

3. Хормонални нарушения. Ако при кръвните изследвания се установи ниско съдържание на калий, а повишеното налягане е съчетано с мускулна отпадналост, това е признак за недостиг на хормона алдостерон.

Ако вашето налягане се повишава от пристъпи, а кризите са съпроводени с бледност, потене, учестено сърцебиене, треперене или отслабване, то тогава е възможно наличието на феохромоцитома - доброкачествено новообразувание на надбъбречната жлеза.

4. Махмурлукът. Повишеното налягане е един от честите симптоми на махмурлука при напълно здравите хора. Разпадът на алкохола в организма предизвиква спазми на съдовете на главния мозък, предизвикващи тези хипертонични симптоми. В такъв случай следва да се приеме спазмолитик, който ще отпусне съдовете и ще премахне главоболието.

5. Неправилната употреба на контрацептиви. При по-младите жени без видими причини кръвното понякога достига високи граници. Такава хипертония често е свързана с неправилната употреба на противозачатъчни средства. Естрогените, които се съдържат в таблетките, предизвикват повишаването на налягането при 5% от жените. Обърнете се за съвет към гинеколог и сменете употребяваните лекарства.

Вие се нуждаете от допълнителни изследвания, ако:

- хипертонията е възникнала преди 20- или след 60-годишна възраст

- налягането се е повишило внезапно и рязко

- медикаментозното лечение не помага.5 основни причини за хипотониятаХипотонията е състояние, при което стойностите на измереното кръвно налягане са под 100/70 мм рт. ст. Тя е съпроводена от отпадналост, виене на свят, главоболие, гадене.

Основни причини за ниското кръвно:

1. Дистония. Адреналинът предизвиква прилив на кръв към главата, повишено налягане, потене, агресивна раздразнителност и води до повишено кръвно налягане. А ацетилхолинът, наречен хормон на отпадналостта, действа точно обратното - понижава налягането, предизвиква треска, раздразнителна отпадналост. Налягането се понижава при наднормено количество ацетилхолин в кръвта.

2. Сърдечни проблеми. Пониженото налягане често е симптом за сърдечна недостатъчност. Това състояние настъпва на фона на възпалителни сърдечни заболявания: ендо- и миокардит, които в половината от случаите се развиват като усложнения след ангина или грип.

3. Приемането на някои медикаменти. Това са някои лекарства за лечение на сърце, големи дози антибиотици, спазмолитици и обезболяващи средства, големите дози "обикновени" успокоителни.

4. Изострена язва. Налягането рязко спада при изостряне на язва на стомаха или пристъп на панкреатит. Това състояние се съпровожда и с обща отпадналост и потене.

5. Есенна депресия. Хипотонията почти винаги се съпровожда от някакъв вид депресия:

- астенична - депресия на изтощението, при която се усеща чувството на умора и която може да способства дори за отслабването на човека;

- апатична - с характерното за нея безразличие към околния свят, нищо не ни се прави, нищо не ни радва;

- ангедонична - изгубване на чувството на радост. Състоянието се характеризира с преситеност от емоции, усещане за душевен провал. Това е депресията, известна сред хората като "заболяването на великите императори и големите бизнесмени".
15650
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД