:: Добре дошъл CommonCrawl [Bot] (Бот)
Валери Симеонов: Ще бъдем лошите, въпреки че цялата ми рода е в чужбина
На 22 май той ще престане да е и министър-председател
Всеки трети би се върнал в България, ако получава заплата между 1501 лв. и 2000 лв. месечно
СТАТИСТИКИ
Общо 262,174,265
Активни 347
Страници 144,147
За един ден 486,785

Какви са основните причини за високо и ниско кръвно

Снимка: Архив "Сега"
Налягането над 130/80 мм рт. ст. се нарича артериална хипертензия.
През месеците, предхождащи най-студеното време през годината, винаги се увеличават оплакванията за проблеми с кръвното налягане - при някои те са свързани с неговото покачване, при някои тенденцията е обратна, пише сайтът zdrave.bg.

Важно е да се знае, че подобни тенденции съществуват при хората през цялата година, но през някои периоди промените са най-осезаеми.5-те основни причини за хипертониятаЗа повишено се смята налягането, по-високо от 130/80 мм рт. ст. Това състояние се нарича артериална хипертензия. Във всеки десети случай повишеното налягане е симптом за някакво друго заболяване или на състояния, съпровождащи се от скокове в налягането. Тази хипертония се нарича симптоматична.

Основни причини за повишеното налягане са:

1. Нарушение в тонуса на кръвоносните съдове. Трябва да се направят кръвен анализ, биохимичен анализ, изследване на урината, електрокардиограма, при необходимост - рентген на гърдите и изследване на вътрешните органи.

Ако резултатите показват нарушения в съдовия тонус, вашият проблем са нарича "обикновена" хипертонична болест и трябва да приемате специални препарати за поддържане на своето налягане в норма. Какъв точно медикамент е подходящ именно за вас, следва да прецени вашият личен лекар или специалист кардиолог.

2. Проблеми с бъбреците. Почти винаги повишено налягане се регистрира при наличие на бъбречно заболяване (пиелонефрит или камъни в бъбреците). Изостреният простатит при мъжете също може да бъде причина за повишеното налягане.

3. Хормонални нарушения. Ако при кръвните изследвания се установи ниско съдържание на калий, а повишеното налягане е съчетано с мускулна отпадналост, това е признак за недостиг на хормона алдостерон.

Ако вашето налягане се повишава от пристъпи, а кризите са съпроводени с бледност, потене, учестено сърцебиене, треперене или отслабване, то тогава е възможно наличието на феохромоцитома - доброкачествено новообразувание на надбъбречната жлеза.

4. Махмурлукът. Повишеното налягане е един от честите симптоми на махмурлука при напълно здравите хора. Разпадът на алкохола в организма предизвиква спазми на съдовете на главния мозък, предизвикващи тези хипертонични симптоми. В такъв случай следва да се приеме спазмолитик, който ще отпусне съдовете и ще премахне главоболието.

5. Неправилната употреба на контрацептиви. При по-младите жени без видими причини кръвното понякога достига високи граници. Такава хипертония често е свързана с неправилната употреба на противозачатъчни средства. Естрогените, които се съдържат в таблетките, предизвикват повишаването на налягането при 5% от жените. Обърнете се за съвет към гинеколог и сменете употребяваните лекарства.

Вие се нуждаете от допълнителни изследвания, ако:

- хипертонията е възникнала преди 20- или след 60-годишна възраст

- налягането се е повишило внезапно и рязко

- медикаментозното лечение не помага.5 основни причини за хипотониятаХипотонията е състояние, при което стойностите на измереното кръвно налягане са под 100/70 мм рт. ст. Тя е съпроводена от отпадналост, виене на свят, главоболие, гадене.

Основни причини за ниското кръвно:

1. Дистония. Адреналинът предизвиква прилив на кръв към главата, повишено налягане, потене, агресивна раздразнителност и води до повишено кръвно налягане. А ацетилхолинът, наречен хормон на отпадналостта, действа точно обратното - понижава налягането, предизвиква треска, раздразнителна отпадналост. Налягането се понижава при наднормено количество ацетилхолин в кръвта.

2. Сърдечни проблеми. Пониженото налягане често е симптом за сърдечна недостатъчност. Това състояние настъпва на фона на възпалителни сърдечни заболявания: ендо- и миокардит, които в половината от случаите се развиват като усложнения след ангина или грип.

3. Приемането на някои медикаменти. Това са някои лекарства за лечение на сърце, големи дози антибиотици, спазмолитици и обезболяващи средства, големите дози "обикновени" успокоителни.

4. Изострена язва. Налягането рязко спада при изостряне на язва на стомаха или пристъп на панкреатит. Това състояние се съпровожда и с обща отпадналост и потене.

5. Есенна депресия. Хипотонията почти винаги се съпровожда от някакъв вид депресия:

- астенична - депресия на изтощението, при която се усеща чувството на умора и която може да способства дори за отслабването на човека;

- апатична - с характерното за нея безразличие към околния свят, нищо не ни се прави, нищо не ни радва;

- ангедонична - изгубване на чувството на радост. Състоянието се характеризира с преситеност от емоции, усещане за душевен провал. Това е депресията, известна сред хората като "заболяването на великите императори и големите бизнесмени".
15482
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД