:: Добре дошъл CommonCrawl [Bot] (Бот)
Бившият кмет на Трън, ударил дете с джипа си - оправдан
СТАТИСТИКИ
Общо 382,046,692
Активни 1,253
Страници 39,121
За един ден 1,302,066
Последно парти

Свърши купонът за Исландия - острова, който щеше да купи света

Една сутрин населението на страната се събуди като най-богатото на света. Сега пък кредитната криза внезапно изяде парите
Снимка: РОЙТЕРС
Исландци се наслаждават на топлите води на гейзера Синя Лагуна. Наблизо е и термална електроцентрала.
Снегът дойде рано в Рейкявик след необичайно дългото и топло лято. Студът доведе и призрачната светлина на северното сияние, което се стеле драматично в тъмното небе над малкия град.

Баровете и ресторантите в исландската столица са претъпкани, рейнджроувърите и беемветата са паркирани плътно едно зад друго по улиците на централния квартал 101, огласян от музика, идваща от черен хамър.

"Какво да правим? Дойдоха трудни времена, но по цял ден говорим за това, докато гледаме новините, които стават от лоши по-лоши. Трябва да излизаме и да се срещаме с приятели. Дори и да прилича напарти по случай края на света",казва 32-годишният Егил Томасон, разположил се в бар "Кафебарин".

Исландия е пред колапс. Инфлацията и лихвените проценти летят нагоре. Исландската валута (кроната) е в състояние на свободно падане и е само малко по-скъпа от националните валути на Зимбабве и Туркменистан. Една от трите независими банки в страната вече е национализирана, другата иска пари от клиентите си, а дискредитираното правителство и шефове от Централната банка заседават от дни при закрити врати и изглежда не могат да измислят спасителен план. Международните банки не са много склонни да дават повече пари, а запасите от чужда валута се стопяват.

Хората обсъждат дали страната не се нуждае от ново правителство на националното единство и дали ЕС няма да склони да приеме страната по бързата процедура.

Миналия петък опашките пред банките бяха огромни, хората се втурнаха да търсят по-сигурни убежища за спестяванията си. През уикенда се запасяваха със зехтин и паста, след като говорител на верига супермаркети призна в петък вечер, че компанията няма валута, за да зарежда с вносни хранителни продукти.

Северноатлантическият вулканичен остров с размерите на Куба и население от 320 000 души енеобикновен играч на глобалната финансова сценаПрочут е с рибата, гейзерите и първото място в класацията на ООН за 2007 г. "най-добро място за живеене". Исландия натрупа несметното си богатство на гребена на вълната на световния кредитен бум и сега финансовата криза го помита и довежда до фалит народа, който си признава, че последните 8 г. са приличали на един безкраен купон.

Приказката ала Пепеляшка за исландците започва през 90-те г. на миналия век, когато пазарните реформи, парите от риболова, приходите от борсата и стабилните пенсионни фондове позволиха на исландските предприемачи да излязат в чужбина. Великобритания и Дания стават любими дестинации за пазаруване, само през 2004 г. исландци броят общо 894 млн. лири за акции в британски компании. Само за 5 г. състоянието на средното исландско семейство се увеличава с 45 на сто.

В резултат на международната банкова криза милиардерите, които притежават всичко - от футболен клуб "Уест Хем Юнайтед" до веригата супермаркети "Сомърфийлд", магазините за играчки "Хемлис" и веригата "Хауз ъф Фрейзър", са в беда, а страната потъва в дългове.

Евтината работна сила в Исландия - поляците и литовците, вече си отиде - няма особен смисъл да работиш и да пращаш на роднините у дома някаква безсмислена валута. И туристическият сезон свърши. Исландия остана сам-сама.

В "Кафебарин" Егил Томасон не си е поръчал питие, има работа - трябва да организира музикален фестивал. След броени дни той ще събере повече от 100 исландски и 50 чужди групи, които ще свирят на различни сцени в града в продължение на 4 дни. Повечето от билетите са продадени в крони, но на чуждестранните гости щетрябва да се плаща в евро,а това ще струва доста скъпо на организаторите.

"Хората ще се нуждаят от този фестивал", казва Томасон. "Кризата е тежък удар, мнозина се чувстват зле от случилото се. Някой трябва да бъде разследван и съден, източиха Исландия, взеха парите и избягаха, оставиха ни, затънали до ушите. Мои познати отидоха да учат в САЩ и Великобритания, но се оказа, че стипендиите им са се обезценили напълно и са там като заточеници".

Като повечето на неговата възраст, Томасон има блед спомен от по-трудните времена, преди бума, донесъл на Исландия най-високия доход на глава от населението в света. По-старите исландци наричат това поколение "глезеното". Те мислят екологично, сериозни са, но са разглезени, местят се от органичните кафенета в уютните барове, слушат Бьорк и Сигур Рос - исландците, които покориха света. "Сега ще трябва и те да запретнат ръкави", казва готвачът Сиги Хал.

"Те са "Ай поколението" - на АйПодите, АйФоните, на всичко, което започва с "Ай". Сега ще трябва да се върнат към изначалните неща. Исландците са хора на риска, но и работяги. Ще трябва да започнат да се хранят с риба треска и исландско агнешко ида забравят за вносните глезотиикато гъши дроб и японски соев сос. Допреди месец всички в Исландия бяха изключително богати, но това не бяха пари, спечелени от тях. Сега тези, които бяха изключително богати, просто са нормално богати, но се мислят за бедни. Развалиха се, докато пръскаха милиарди."

Хал ще отваря нов ресторант на 17 октомври и твърди, че кризата не го тревожи. "Загубих клиенти, но това стана, защото започнаха да летят до Копенхаген, Лондон и Ню Йорк за уикенда, за да излязат за вечеря. Сега ще си стоят в Исландия, но няма да спрат да излизат за вечеря. Хората все пак трябва да ядат".

Пред автошоурума "Хофдахолин", където продават нови и употребявани автомобили на цени от най-малко 35 000 лири стерлинги, собственикът Рунар Олафсон и главният му дилър пушат кротко. Днес не очакват клиенти. "Преди няколко години не можехме да смогнем с търсенето на скъпи коли и започнахме да внасяме. Продавахме по 120-140 автомобила месечно, но нещата бързо се обърнаха", казва Олафсон. "Толкова драматично, само за месец вече двама дилъри фалираха".

"Клиентите идваха, кандидатстваха онлайн за 100 процента кредитиране и си тръгваха с новия си рейнджроувър. Беше толкова лесно, всичко ставаше за 10 минути. Но60-70 процента от заемите бяха в чужда валута -японски йени или швейцарски франкове, и с падането на кроната сега поскъпнаха до 90 на сто. За кола, която струваше 5 млн. крони, сега кредитът й е 9 млн., как ще ги плащат хората?"

Заемите в чужда валута са проблем и за собствениците на жилища. "Кредитите бяха много евтини, цените на имотите се покачиха, появиха се много висококачествени нови жилища. Строителството сега спря, нищо не е завършено, нищо не се продава. Лихвите растат. Сега хората започнаха да си разменят имоти в зависимост от това кой от какво има нужда - по-голямо или по-малко жилище. От това преживяваме", казва агентът по недвижими имоти Инголфур Гисурарсон.

Вината сигурно е у викингите. Исландците обичат да се връщат към корените си, към предшествениците си викинги, които, както веднъж обясни певицата Бьорк, "не могли да понесат властта в Норвегия. Затова прекосили бурния океан с дървен кораб през 800 г. И открили този заснежен остров - ура!"

"Исландската психика е много важна част от всичко случващо се", твърди Хелгримур Хелгасон, който е колумнист и обяснява конфликта между управляващата класа и предприемачите в Исландия. Той е автор и на "101 Рейкявик" - популярен роман, чийто главни герои са млади хора от "глезеното поколение".

"Преди пазарните реформи никой не е предполагал, че исландците могат да са бизнесмени. Бяхме бедни рибари или земеделци, затова ефектът върху самочувствието ни бе голям, когато видяхме тези млади хора да изграждат компании в Дания и Великобритания. Всички протегнаха ръце като деца към новите възможности. Затова и не е изненада, че една от първите инвестиции бе в детските играчки "Хемлис".

Гунгхилдер Свейнбярна и приятелката й Ана Лара Мангусдотир си поръчват втора бутилка червено вино в Бар 5 в Рейкявик. "Излизаме през уикенда, за да забравим децата и проблемите, а тази вечер ще пием малко повече, за да сме сигурни, че ще забравим и за икономическата криза", казва Гунгхилдер и надига чашата. "Утре ще сме махмурлии".---

Вратата към Ада

• Исландия е известна като Страната на среднощното слънце, защото през лятото е светло почти 24 часа в денонощието

• В Исландия има 15 действащи вулкана, един от които е Хекла, за който дълго време се е смятало, че е входът към Ада

• В Исландия се издават най-много книги в света на глава от населението

• Мнозина исландци все още практикуват старата викингска религия

• Исландците пият повече кока-кола от която и да било друга нация в света
Снимка РОЙТЕРС
Клон на исландската Ландсбанки в Рейкявик. Банката бе национализирана.
124
15103
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
124
 Видими 
07 Октомври 2008 23:10
Така е като дремахте, когато ви предлагаха връзването на Кроната към Бг.Лева се ослушвахте
08 Октомври 2008 00:00
Последните ще станат първи! След 3 години ще сме сред най-богатите държави в ЕС, помнете ми думата!
08 Октомври 2008 00:11
Развалиха се, докато пръскаха милиарди....
Кредитите бяха много евтини, цените на имотите се покачиха, появиха се много висококачествени нови жилища. Строителството сега спря, нищо не е завършено, нищо не се продава. Лихвите растат...

Това ли ни очаква?...

Редактирано от - редник на 08/10/2008 г/ 00:19:28

08 Октомври 2008 00:15
редник, перефразирайки един Сър ще кажа, че българина едва ли подозира, че сегашното му благосъстояние се дължи на факта, че е тъпо парче.


Ние сме инертни, а не с бързи рефлекси. Докато се усетим, че е дошла кризата тя ще си замине. Горе-долу така е било и през Голямата депресия.
08 Октомври 2008 00:23
Какво да очакваш от страна където Натиснете тук се смята за много куул.
Муа-ха-ха!
08 Октомври 2008 00:24
Е, пък бил остров.
Голяма работа - не потъва въпреки студа и облигациите
А тук уж твърда европейска почва, ама потъва стремглаво и нагоре!
08 Октомври 2008 00:25
Да бе
Такова животно нема!!!
08 Октомври 2008 01:18
Тъпи ескимоси. Нали щяха да печелят от геотермална енергия. Егати как се гаври животът - поляци и литовци да прислугват на ескимоси.
08 Октомври 2008 01:44
Няма страшно! Европа изпада в рецесия, но това не ни засяга чак толкова!
Ние още не сме излезли от предишната криза, тъй че новата няма да ни засегне много - просто сме били зле и пак ще сме зле.
А ако изгоним триглавата ламя преди да е съсипала България като при виденовото управление, ще имаме историческия шанс да догоним донякъде европейците по най-лесния начин. Просто ще гледаме как Европа върви назад, докато България тъпче на едно място
08 Октомври 2008 02:20

За първ път от много време насам не България, а някой друг води срамната класация.
Но не бързайте да се радвате.

След Исландия иде ред и на България,

четете тук


http://imigrant08.blog.bg/viewpost.php?id =240867забравихте как фалират банки май / пирамидите, първа частна....

08 Октомври 2008 02:39
Нема по големи айдуци от лихварите-банкери!
08 Октомври 2008 02:57
Това ли ни очаква?...


Това, но без прилагателното "висококачствени"
08 Октомври 2008 03:51
Топлите извори на България по-малко ни парят на краката... по-редки са... а не ти ли пари, стъпваш по-свободно... нищо, че на жарава си се учил...
.
08 Октомври 2008 04:12
Мачко , туй за банкерите -айдуци аз съм го казал у форума полани. Ма и сам да стигнеш до истината все е добре.
Днеска Исландия , утре Шопландия. Айде по едно червено и не се кахърете. И след кризата пак живот ще има.
08 Октомври 2008 05:01
А Фармация -Дупница или как сега и е новото име първа ще даде фира май!!
Нали е собственост на исландци или се бъркам!!!
08 Октомври 2008 06:20
Е па, у свето на капитало безплатен лънч нема, приятели.
И я имам познати, дека си мислеха, че са станале милионери и че са фанали ънкъл Сам за рога, ама...
Сиге кръв пикаят и свещи серат.
Не, че я и Айшето сме цъфнали с финансите, де...ама га падаш от по-високо, повечко кости се чупят.
И повечко боли.
08 Октомври 2008 06:46
Поздрави на Айшето и дано да се разминете по-леко.
А на бас, че некои хора че излезнат тройно по-богати. Много се нагуши средната класа, сега е кръвопускането, нали няма комунизъм да конкурира правилната религия, пардон икономическа система. Ама ха, смотаните работници да се свиват и да не знаят много.
08 Октомври 2008 07:04
Мерси, уважаемий К, ама хич не ми се верва да се разминем леко.
Ке има яко стегане на колани, потури и шалвари.
Един е пътят.
Два пътя няма.
08 Октомври 2008 07:13
Бай Хасан, поне крачулите сега няма нужда да стягаме - няма да има к'о да изпада...

08 Октомври 2008 07:17
Тия са свикнали, ще подкарат пак всичко с повечко или само лед и работата оправена. Ами ние да му мислим, крави, овце и кози не можем да доим, краставици и домати не можем отгледа а от тиквите само тези на раменете ни сме отчували.

08 Октомври 2008 07:25
Имаше един исландец, Тор оня-си, голям приятел на хайлайфа. Какво ли е приготвил за България?
08 Октомври 2008 07:43
Исландците вече нямат проблем, Путин им снася $5 милиарда!
Проблем има Severance
Иска да смени триглавата ламя и да сложи гладната двуглава!
08 Октомври 2008 07:43
Лошо. "Ландсбанки" - национализирана, тати Бьорголфур Гудмундсон изгонен, известни затруднения за "инвеститор" Тор Бьорголфсон - ортак на Цветелина Бориславова, бос на дупнишката фабрика за дрога на “Актавис”, и виден спонсор на гоцетата. Що пък да е лошо?
08 Октомври 2008 07:57
Толкоз мноо приказки за 320 хил. души
08 Октомври 2008 08:12
Щото пият за 3 милиона.
08 Октомври 2008 08:30
Нещо май е закършил и Уест Хям!!
Айде на дубайците да им на хайрлия или някой руснак да хапне малко англйски колбас!!
08 Октомври 2008 08:39
Несмотря на предоставление Россией Исландии крупного кредита, она не намерена допускать российских военных на свою территорию, пишет The Financial Times. Исландия во вторник выразила разочарование по поводу того, что ее союзники на Западе не оказали ей помощи. Из-за этого стране для разрешения своего финансового кризиса пришлось просить займ в ?4 млрд у России.

Мы не получили необходимой помощи, которую мы просили у наших друзей. В данной ситуации любой начал бы искать новых друзей», - заявил премьер-министр страны Гейр Хорде.
Однако несмотря на «новую дружбу», Хорде заявил, что не будет расширять военное сотрудничество с Россией и отверг предположение о том, что России может быть предоставлен доступ на военно-воздушную базу, оставленную войсками США в 2006 году.
«Мы остаемся членами НАТО», - заявил он, полностью отрицая возможность подобной сделки. «Газета.Ru»

Хм, щом въобще се повдига този въпрос значи има нещо, може на връщане от Венецуела крейсерът Петър Велики да се отбие да поогледа пристанището
08 Октомври 2008 08:39
Който е изтеглил кредит в национална валута, ше требе да почерпи. А който е бил баровец и се е меткал на шв.франкове - че апне студена исландска супичка. Справка - БГ голямата инфлация.

Нас кризата няма да ни засегне пряко, защото виртуалните пари в акции и другите видове хартиени "икономически инструменти" ги нЕма. Тука е на почит сухото в "буркан банк" или сухото в имот. А имот се продава само при особена крайна нужда
08 Октомври 2008 08:41
"Исландската валута (кроната) е в състояние на свободно падане и е само малко по-скъпа от националните валути на Зимбабве и Туркменистан."Излиза, че е слаба валутата на страна, която снабдява цяла Европа и цяла Азия с газ!"Между тем возникают вопросы о том, сможет ли Туркменистан выполнить обязательства перед Москвой по поставкам газа, учитывая обязательства Ашхабада о начале с 2009 года поставок 30 млрд. кубометров газа в год в Китай. Не стоит забывать, что в этом году „Газпром“ рассчитывает получить из Туркменистана около 50 млрд. кубометров газа против 40 млрд. годом ранее, и в дальнейшем объемы поставок должны будут расти. Есть согласованный проект строительства Прикаспийского газопровода с пропускной способностью в 30 млрд. кубометров газа в год, есть планы по европейской трубе Nabucco с мощностью в 31 млрд. кубометров ежегодно и рассчитывающей на заполнение именно за счет центральноазиатского газа"
08 Октомври 2008 08:42
На даното на кризата исландец , а ще бъде няколко пъти по-богат от българина и няколко пъти по-нещастен. Трудно е да се каже в такъв момент кой е по-добре.
08 Октомври 2008 08:43
От пъзела е извадено най-големото парчe и после се получава неправилен обзървейшън. Двойка на обзървъра.
08 Октомври 2008 08:46
olo е добавил некои големи парченца от пъзела.
Тор Бьорголфсон е "спечелил" милиардите си КЪДЕ и КОГА?
08 Октомври 2008 09:10
Запитай се още защо западните партньори любезно са отказали заем на тарикатите, и защо точно Русия им сипва в канчето, виж там Тор какви връзки има из Питер и ще си отговориш.

Редактирано от - Han на 08/10/2008 г/ 09:11:24

08 Октомври 2008 09:12
Iwan WazowНие сме инертни, а не с бързи рефлекси. Докато се усетим, че е дошла кризата тя ще си замине. Горе-долу така е било и през Голямата депресия.
Абе не е било съвсем така през Голямата депресия. И двамата ми дядовци- търговци са фалирали. Единият ми прадядо е трябвало да продаде повечето си ниви (владеел е цяло село) за да спаси дядо ми. Баща ми трябвало да изплаща ипотеката на къщата, а двата магазина на дядо ми заминали.
Ама нали огромният процент българи тогава са били селска беднотия, те не са я усетили - не са вземали кредити, еднаква е била беднотията.
Тази криза ясно потвърждава моята теза, че при капитализма не се печелят големи пари с труд, а с експлоатация (трудят се тези дето ги експлоатират) и с разни кредити и други такива спекулативни инструменти. Рухването на соц. системата позволи да се влеят много пари от Изток на Запад. Ама вече кранчето беше затегнато.
08 Октомври 2008 09:14
Във този Форум чета от месеци мнения /разбира се на брокери и банкови чиновници , кой с партизанско име, кой с майчино / как строителството цъфти, цените на недвижимите имоти нарастват, банките дават кредити, клиентите пляскат с ръце и хвърлят капите нагоре. Някои от тях се заяжда когато прочете мнение на искрен човек.
Министри и държавници ни манипулират за говеждо спокойствие , и хората са спокойни, даже . И се изненадах , че вече 1 м2 жил. площ се продава /обявява/за повече от 2500 евро. .../ вчера отдясно на титулната страница/ Балонът май продължава да се надува, и гърмежът ще е още по- страшен.
Десетки пъти съм писал във Форума , че новото строителство от началото на годината намаля чувствително, няма го бума на проектирането/преди 3-4 год. не можехме да смогнем с жената/, че имотите в САЩ са чувствително по-евтини даже от неатрактивни места в страната ни.
И това ще е докато някоя инвестициона банка нежно обяви , че клиентите - предприемачи не си погасяват кредитите, и банката е затруднена в обслужването, а пък хората започнат да теглят спестявания. Това ще е много скоро. Не съм икономист , но свършва купонът и в България.
08 Октомври 2008 09:19
Голямата депресия е ударила България по-късно. Който се е усетил навреме е ликвидирал кредитите си с цената на продажба и свиване на бизнеса. Който е разчитал, че България няма да пострада след това е платил скъпо.
Историята май се повтаря и едва ли България ще избегне кризата.
08 Октомври 2008 09:21
Марксе, не само при капитализъма. Откакто има човеци, единственият начин да си богат е да накараш другите да бачкат за теб под една или друга форма.
Е, кредитите и лихвите модернизират процеса, днешните пранги са финансови инструменти и поддържането на такова съотношение на цени и заплати, че за каквото и да било над минимума да ти трябва любезно предоставен кредит, който да плащаш.
А като трябва да плащаш, работиш. Социализъм, само че с морков (тоягата е на втори план).
08 Октомври 2008 09:28
Актавис също е на исландец. Пише се, че парите му са препрани пари на руски мафиоти.
08 Октомври 2008 09:49
tapa, бинго!

Бавно, но наближаваме до истината.
08 Октомври 2008 09:51
създанието трейси маквей е отишло на екскурзийка и е спретнало материалец колко да не е без хич живи да ги ожалиш исландците
08 Октомври 2008 10:28
Торги на бирже ММВБ приостановлены до 10 октября по предписанию Федеральной службы по финансовым рынкам (ФСФР).

Натиснете тук

_______________________
And if I spend somebody else’s money on somebody else, I’m not concerned about how much it is, and I’m not concerned about what I get. And that’s government.
Milton Friedman, Fox News interview (May 2004)
08 Октомври 2008 10:53
Пак ли в безкраен цикъл? Reset и отначало...
08 Октомври 2008 10:54
Бях в Исландия преди три години, в средата на бума. Беше по това време на годината и в 2 следобяд се стъмваше.
Кръчмите и магазините изглеждаха по-западнали от софийските, хотелите бяха пригодени основно за конференции и фестивали и бяха ангажирани целогодишно от скандинавските клонове на световните гиганти.
Особено от бившата владетелка - Дания.
Военните бази и химическите заводи са скрити от окото на минаващите, но ползват евтината енергия.
320-те хиляди имат БВП от порядъка на българското, което извеждаше страната на челно място в света по някакъв показател за благоденствие - непомня вече какъв.
Но ми беше тягостно и като изключа гейзерите, нямаше къде да се отиде. Освен на стадиона, където средно веднъж на десетина години играят с България за някаква квалификация.
08 Октомври 2008 11:04
Manrico, сън го не лови от руската биржа. Абе пич да не би да имаш некви акции, че така се притесняваш
Язе пак шъ се повторим, шъ цитирам Бая ви Асаня, който днес откри топлата вода като каза, че от високо се пада много лошо. Не я мислете руската борса, 99% от народонаселението дори не знаят къде се намира, виж друго си е с Дау, ФТСЕ, дах и САС. Там се рушат човешки съдби и некои дори посегат към нагана
08 Октомври 2008 11:23
Йори, а исландките как са? И те ли имат бради и викингски брадви?
08 Октомври 2008 11:27
Ехеййй, наша пошла...Както ви казах преди месец: Меняйте денги на gold и чернозем...

_____________________________________ _________________________________________


Лъжата, която прилича на истина, не е по- добра от истината, която прилича на лъжа - <Кабус Наме>
08 Октомври 2008 11:45
Братя Българи, не купувайте жилища в София, ами инвестирайте в САЩ, там вече може и да е по-евтино от пъпа на София
08 Октомври 2008 12:03
Абе пич да не би да имаш некви акции, че така се притесняваш

Аз че се набутах малко на SOFIX, набутах се. И с някакви commodity futures май загазих, но те са дългосрочни, още не се знае. Затова се вълнувам от биржата - тук форумът казва, че сичкото западна икономика вече ритнала камбанката, та гледам кога ще отвори биржата, да се прехвърлям там

_______________________
And if I spend somebody else’s money on somebody else, I’m not concerned about how much it is, and I’m not concerned about what I get. And that’s government.
Milton Friedman, Fox News interview (May 2004)
08 Октомври 2008 12:10
Е извинявам се тогаз. Съчуствам ти, но мастити капацитети разправят че на пазара ще му трябват 3-5 години. Хърсев също го казва, но аз го чух от чужбина, та сигурно го е повторил.
А като гледам какъв шаш и паника започва в Европа вече не за акции, а за най-обикновените депозити на хората по банките, не отиват на добре нещата.
А там ще са засегнати много повече хора. Явно настъпва нов световен не само политически, но и финансов ред
08 Октомври 2008 12:14
Достатъчно е всеки който има в трезьор повече от 20 000 лева да изтегли разликата и България е готова. А това е нормално да стане.
... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД