:: Добре дошъл CommonCrawl [Bot] (Бот)
Сирийската обсерватория за човешките права твърди, че убитите руснаци били 9
Тенисистът би "щастлив губещ" от Египет и е във II кръг на "Ролан Гарос"
коментира австрийският канцлер Себастиан Курц
Бившият кмет на Трън, ударил дете с джипа си - оправдан
СТАТИСТИКИ
Общо 382,218,475
Активни 1,195
Страници 82,965
За един ден 1,302,066
Ъндърграунд

Спешно ми трябват 100 000 лв. на заем...

Знайни и незнайни лихвари въртят сив бизнес с кредити за милиони
снимка: Борислав Николов
Цените на телевизорите с кинескопи са вече толкова ниски, че това ги прави неатрактивни за крадене. В заложната къща вървят на 60% от цената в магазина.
"Давам експресни заеми срещу имоти и автомобили", "Бързи заеми веднага срещу залог на имоти, коли, техника, вещи", "Заем за всеки от 2000 до 20 000 лв. без доказване на доход, без поръчители, годишна лихва 6.9%".

Ако е закъсал за пари, човек просто може да отвори в. "Позвънете" и да се смае колко хора са готови да му броят хиляди лева само срещу лична карта и някакъв "формуляр". Още по-любопитно е кой се крие зад обявите. Освен споменаваните тук -таме банки, има и известни фирми за бързи кредити с огромни лихви от типа на Easy credit, заложни къщи, та дори съмнителни образувания като "Дубай инвестмънт". Пълно е и с обяви на обикновени физически лица, раздаващи заеми за милиони, известни просто като "лихвари".

Из страната са се нароили такива схеми за раздаване на заеми от физически лица, че дори на данъчни и полиция може да им се завие свят, ако трябва да ги следят. Едни от най-проспериращите в момента са професионалните лихвари. Това са лица, които не работят от името на фирма, не са регистрирани никъде, а имат само GSM и обява във вестник. На клиентите си никога не дават обяснения по телефона, а се срещат с тях в някое кафене. Това, че върху сделките, които правят, не плащат данъци, е най-малкият проблем. По-големият е, че срещу заем от 20 000 лв., клиентът му може да остане без апартамент за 100 000 лв. Затова и понякога се стига до случаи като този със стрелбата до "Софияленд" преди броени дни. Една от версиите е, че длъжник взел заем за 50 000 лв. от подобен самозван лихвар, е решил да се саморазправи с въпросния кредитор, защото последният значително вдигнал лихвата и поискал 100 000 лв.

"Големите пари, стигащи до милиони лева, които се раздават в София под формата на заеми, не са от заложни къщи, а са от физически лица. Залагат се хотели, големи офис сгради. Често се случва някой бизнесмен да има нужда от пари кеш, за да разплати спешно някоя сделка или доставка", разказва Александър Ценов, президент на заложни къщи "Алекс и Дилян" и "Щедрите". Младият мъж е дипломиран икономист от УНСС, в бизнеса е отдавна. На сайта си http://www.lihvari.com дори е публикувал съвети как хоратада се пазят от имотни измами от некоректни заложни къщии най-вече от лихвари.

Ценов е сигурен, че никакви забрани не могат да спрат сивия бизнес с раздаването на кредити на ръка. "Ако отидеш на пазара на Горубляне и попиташ двама-трима търговци, те ще ти кажат кои са хората, които дават заеми. Те работят най-вече с търговците на автомобили, на които много често им се налага да ползват услугите на тези лихвари, за да си правят разплащанията. На този пазар са се специализирали няколко човека. Не всеки може да вземе заем, защото трябва да го познават", разказва бизнесменът.

Имало си специализирани хора, които се занимават и с доказване на доходи. Запознати твърдят, че срещу 4% комисионна можело да се легализират пари на фондовата борса чрез фиктивни сделки, защото печалбите на капиталовия пазар са необлагаеми. Заемите на ръка обаче се дават заради бързината. "В бизнеса, ако не платиш определена доставка навреме, партньорите ти ще развалят сделката и си губиш авторитета. Не можеш да отидеш в банката в понеделник и да вземеш заем за 100 000 лв. в сряда, нали?", пояснява Ценов.За обикновения човек обаче има безброй капаниИ може да си загуби имота ей така, без да се усети. Схемата е следната: закъсал за пари гражданин има нужда от 20 000 лв., отива при лихвар или във фиктивна заложна къща, но се съгласява вместо да ипотекира имота, да сключи договор за покупко-продажба със собственика или с неговата секретарка например. Уговорката е пред нотариуса клиентът да каже, че е съгласен да си продаде жилището, а пък след 2 месеца, когато си изплати заема, двете страни ще направят нова сделка, с която да си го върне. Така клиентът сам си слага примката. Защото по закон подобна сделка трябва да се направи не с прехвърляне, а чрез ипотека. Освен това, прехвърлянето излиза доста по-скъпо, защото се плаща местен данък минимум 2% и нотариална такса върху цялата сума на сделката.

Нито нотариусът, нито държавата, нито омбудсманът могат да защитят интересите на човек, който каже пред нотариус, че е съгласен да си продаде апартамента. В случая той изгаря дори с разликата между стойността на заема и цената на жилището си. Хора от бранша разказват за случай с шеф на заложна къща в Бургас, чиято секретарка имала 16-17 апартамента. Местните медии дълго шумяха и за случая с лихваря Иван, който има 80-90 апартамента на свое име. Не става дума за шеф на заложна къща, а за физическо лице. Затова когато човек прави сделка за много пари, най-добре да се консултира с адвокат, за да не бъде измамен. И най-важното -не трябва да прехвърля апартамента си срещу заемНапоследък има и нова мода, особено разпространена сред ромската общност - един и същ човек, най-често с ниски доходи, става едновременно клиент и на магазин за техника, и на фирма, раздаваща лесно кредити, и на заложна къща. Схемата е следната: отива в магазин за техника и чрез фирма за бързи кредити купува примерно плазмен телевизор, който веднага носи в заложна къща. Там му дават 50% от цената, той си взима парите да си нахрани децата. А как се оправя с фирмата за кредити, той си знае. Заложната къща продава чисто новите стоки на 60% от цената в магазина, което ги прави много изгодни.

И от "София комерс", и от "Щедрите" - известни вериги заложни къщи, обясняват, че правят всичко възможно, за да не приемат крадени стоки. Причината е, че при обири и кражби полицията проверява първо заложните къщи и ако намери там присвоените вещи, ги конфискува. Но пък от друга страна телевизори и уредби вече се крадат все по-малко от средностатистически апартаменти, защото не са толкова скъпи и няма голяма изгода.

В цялата тази абсолютна каша и произвол с раздаването на заемидържавата е напълно безучастнаПоне от 5 години тя твърди, че се опитва да напише правила за работата на заложните къщи. За измамите на лихварите пък изобщо не се и мисли. Самият Ценов, а също и най-голямата верига къщи, която излезе и на борсата - "София комерс", отдавна настояват да има правила, за да излязат от играта некоректните, които петнят името на бизнеса. В момента Министерството на финансите мъдри поредната проектонаредба за дейността на заложните къщи, която, както е тръгнала, може и да не види бял свят до края на мандата на това правителство.

Отделен въпрос е, че тази наредба така, както е замислена, по-добре въобще да не се довършва. Тя не предвижда абсолютно никакъв режим за заложните къщи - дори регистрационен. Това означава, че няма да се направи дори един публичен списък, за да може гражданинът да провери дали фирмата, с която сключва договор, изобщо съществува и е заложна къща.

Единственото съществено в бъдещата наредба ще е забраната къщите да отпускат заеми срещу ипотека на недвижим имот и да придобиват собственост на жилище срещу предоставянето на кредит. Предварително е ясно, че тази рестрикция ще е чисто формална. Никой не може да забрани подобни договори да се сключват от името на физическо лице - лихвар, секретарка или който и да е.

В момента управляващите се правят, че не виждат как процъфтяват измамите и неразборията с раздаването на заеми от знайни и незнайни субекти. Може би стрелбите между длъжници и кредитори трябва да станат ежедневие, за да се стресне властта и да осъзнае, че спешно трябва да се направи нещо.
снимка: БОРИСЛАВ НИКОЛОВ
"Трябва да има поне някаква регулация сред заложните къщи, за да спрат некоректните да петнят целия бранш", твърди Александър Ценов, шеф на няколко такива фирми.
 Полицията проверява заложните къщи само когато търси крадени вещи.
21
28275
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
21
 Видими 
30 Септември 2008 01:14
Аз не виждам измама когато некои е взел пари на заем и не ги връща и така си губи апартамента.Ами ако не заложи апартамента как ще си прибере парите лихвара?Никои не те кара насила....ти искаш пари и за да ти се дадат плашташ лихва за определеното време.Няма такъв филм да гепиш парите на лихвара и да избегаш или да го убиеш от благодарност като си мислиш че по този начин ще се разминеш с дълга.Друг след него ще търси парите които си взел малумнико.
30 Септември 2008 01:44
Прав си hushе
И кво сеа дай му апнем на чужда софра пък кой че плати нема значение.
30 Септември 2008 01:51
Взимай и бягай
Ако не можеш ...не взимай
Но в двата случая ще те бият яко - не е важно кой, важното е че яко
Вери сори
30 Септември 2008 02:45
Зависи за колко е заема и колко струва апартамента. Справедливо е, ако вземеш заем за 20 000 и не можеш да го върнеш да ти продадат апартамента, който струва 100 000, да върнат от тях заема на лихваря и останалото да е за теб. Сделка за покупко-продажба няма защо да се коментира - трябва да си никално тъп да се подпишеш на такъв договор


Интересно защо не ползват записи на заповед.
30 Септември 2008 02:47
Абе писна ми да чета по света и у нас как трябвало да се защищават глупаците! Малко естествен подбор изобщо не е излишен защото наистина вече всеки първи е идиот..
30 Септември 2008 06:49
Мили родни картинки....да се смееш ли, да плачеш ли....
30 Септември 2008 08:07
Правилно , че ще загубиш заложеното. Не може да потребиш нещо , , без да плащаш - но може би в България може
Не ми е ясно защо ако не можеш да си платиш парното и топлата вода няколко месеца, съдия изпълнител да не ти опише апартамента и ако струва 50 000лева да го продаде за 40 000 да отдържи дължимото ти , и да ти върне пр.38 000лева остатък
30 Септември 2008 08:11
Ей, колко ги лъгаха и мамиха с какво ли не, а глупаците в тази държава така и не свършват!
30 Септември 2008 08:25
ЦЕНЗ,
Много хубаво предложение от твоя страна.
Ами ако закъснея с 15 дни да си платя сметката от 150 лева? Ако просто не съм получил известие? Пак ли да ми продават апартамента?
Точно за това са зинали.
30 Септември 2008 08:27
Сократе , не разбирай буквално нещата.
Говоря за съзнателно неплащане.
30 Септември 2008 08:39
Само една информация
За 50 лв. по запис на заповед съдия-изпълнител може да ти продаде апартамента, ако не ти е единствен. В САЩ, обаче няма единствен и не единствен изхвърлят те на улицата като мръсно коте.
30 Септември 2008 09:13
Ще си регистрираш сметките в ePay и няма как да изтървеш сметката с 15 дена, ако гледаш веднъж на седмица поне. Само 30 секуди са за едно поглеждане. Даже няма защо да слизаш до кутията и да се миеш, бръснеш и тям подобни неудобства. А може да се плати и от Хонолулу и от Тасмания вкл.
30 Септември 2008 09:55
годишна лихва 6.9%".

Вопиющо непознаване на ЯЕП!
Лихвите където ги пише с големи цифри на лихварниците са за месец.
30 Септември 2008 11:54
А как е у Еуропата, например у Немско? Лихвари има ли, или там сичко си е регламентирано, т.е. чрез банки и адвокати?
30 Септември 2008 13:17
до колкото знам се подготвяше някъкв закон за заложните къщи, а не наредба, по не такъв съм сагласувал по времето когато м.велчев беше министър на финансите, що не приет трябва да се запитат дупеДатите, явно някои от тях са в бизнаса.заложните къщи са най-удобни за пране без накисване, действуват по добре и от ариел и перил +ваниш.
30 Септември 2008 13:18
исках да добавя , къде са НАП и комисията Кушлев, ако подкарат заложните къщи и лихварите, с колко ли ще се напълни бюджета?
30 Септември 2008 18:23
Комисията Кушлев е паразитна структура. Нейните функции трябва да се поемат от НАП , както е по света. А какво точно ще намерят НАП в заложните къщи не ми е ясно.Това е дребен бизнес.
05 Юли 2014 19:00
Да не би да търсите за бизнес кредит, личен заем, начало заем, кола
заем, студентски заеми, дълг консолидация заем, необезпечени кредити, рисков
капитал и т.н. .. Или са ви отказали заем от банка или финансова
институция за една или повече причини. Вие в точното място за
вашия кредит решения! Аз съм частен кредитор, давам заеми до
фирми и физически лица на по-ниска и достъпна лихвен процент от
2%. Лихвен. Моля, свържете се с нас чрез имейл marylucksonloanhome@gmail.com
marylucksonloanhome@outlook.com
05 Юли 2014 19:04
Ей, колко ги лъгаха и мамиха с какво ли не, а глупаците в тази държава така и не свършват!


Един познат разправяше,че глупаците били като люцерната.Косиш я ,а тя пак расте.Наскоро един дядо в махлата го одрънкаха по старата схема-катастрофирал внук;пари за доктор и т.н.

Пък не е прост,май.
11 Април 2016 10:18
***
11 Април 2016 11:25
Здравей,
Това е да се информира широката общественост, че г-н Villaspin Андерсън, частен кредитор заем има отвори финансова възможност за всеки, който се нуждае от никаква финансова помощ. Ние даваме заем при 2% лихва за физически лица, фирми и дружества по ясен и разбираем начин и състояние.


Машалла за кристално чистия български език, Виласпин! Г-н Андерсън знае ли, че в този форум безплатните реклами са табу? Чао.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД