:: Добре дошъл CommonCrawl [Bot] (Бот)
Бившият кмет на Трън, ударил дете с джипа си - оправдан
СТАТИСТИКИ
Общо 382,019,961
Активни 209
Страници 12,390
За един ден 1,302,066

Българските дипломи ще се признават автоматично в ЕС

Дипломите от легитимните български университети ще се признават автоматично в Европа. Това става възможно с приемането на Националната агенция за оценяване и акредитация в Европейската асоциация на агенциите за осигуряване на качеството във висшето образование (ENQA). Родната институция ще бъде вписана в европейски регистър на Агенциите за осигуряване на качеството във висшето образование.

И в момента българските дипломи са признати, тъй като страната ни е член на ЕС. Но при кандидатстване за работа в чужбина трябва да се получи апостил (заверка и легализиране на документа от компетентния орган в държавата, където той е издаден). Процедурата се извършва съвместно от министерствата на образованието и на външните работи.

Националната агенция е получила положителна оценка от външния преглед на дейността й.

Одитът е осъществен на 17 и 18 юни т.г. от експерти от Испания, Франция, Дания, Румъния и България и координиран от Испанската агенция за осигуряване на качеството.

След включването на България в европейския регистър няма да се налага специалната заверка, а българските дипломи от легитимните университети ще се признават автоматично от съответните институции и работодатели. Това ще важи и за т.нар. регулирани професии, към които спадат медицинските специалности, юристите и архитектите.

"Това е голям успех за агенцията. МОН поддържаше становището, че оценката на НАОА трябва е външна, за да е обективна. Радваме се, че на първо място е оценен фактът, че агенцията е независима институция. Второто важно е, че качеството на висшето образование и методиката, която се прилага, отговарят на европейските стандарти и това е становището на външната обективна оценка", коментира ресорният зам.-министър на образованието Ваня Добрева.

И според ректора на УНСС проф. Борислав Борисов това е голямо признание за българското висше образование. Той обясни, че в момента при признаването на диплома от даден университет неговият учебен план се сравнява с плана на сходна специалност от университет в признаващата държава. Дипломата се признава, ако има съвпадение от 80% на изучаваните дисциплини. "След влизането на НАОА в регистъра подобно сравняване няма да се налага и това е голямото предимство - че българското висше образование става легитимно", заключи проф. Борисов.
31
18025
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
31
 Видими 
22 Юли 2008 08:56
те българските дипломи за доста специалности и преди се признаваха в Австрия, само дето никой не те взима на работа с българска диплома....
22 Юли 2008 09:08
Виждам: в ЕС се натискат да признаят дипломите за двете висши образования на Митю Пищова.Всички наши телевизии и кабеларки го изтърпяха да се фука с това постижение- на гения Митю...
22 Юли 2008 09:37
70лв за апостил на диплома в БГ, гресхни пари тои и досега никъде не ги искаха тези апостили само против уроки ги слагахме.
22 Юли 2008 10:01
hallo
22 Юли 2008 10:10
Това за признаването много хубаво, но елате да видите как ни ги признават на запад, само половината от дипломата от УНСС, защотото тя не отговаря на това което се учи тук. само тези предмети като математика статистика счетоводство 1 и някое право, това е.
В България или по точно в УНСС се учат глупусти, нищо полезно за практиката. Образованието ни е 0. Предлагам на нашите министри да прекупират цялата система от германия или австрия, заедно с учебници и всичко, и да ги приложат в БГ, като подготвят професори и асистенти.
22 Юли 2008 10:13
Като знам как се раздават дипломи в България, тежко им на ЕС!
22 Юли 2008 10:20
Диплома+заслуги=Преференциален износ
Това е формулата по която една колежка изнесе толкова жито, колкото не може да си представите Беше организирала един "цигански Барон" да и помага! Пък ако искат да и признават дипломата, това не е отразено във ВТД.
Проблемът е, че всяка стока - свършва в един момент.
22 Юли 2008 10:21
Здравейте.И на мен не ми е я признаха дипломата от ТУ Варна.Само общите предмети-математика, физика и др. Останалото наново.Нашето образование в БГ не струва нищо-даже и асистентите ми си го признаха.Ама как да изтърват толкова пари държавна субсидия?нали държавата плаща на брой студент в БГ на университета?Тук в Германия от започнали 180 човека завършихме 24!!!От тях имаше само 3 германеца.
22 Юли 2008 10:49
ruark
...В България или по точно в УНСС се учат глупусти, нищо полезно за практиката. Образованието ни е 0. ...

ъхъ. Нула е, ама твойто.
Иначе много големи експерти по образованието. Гледам и инженерчето акъл дава - признавали само общообразователните дисциплини. Ми тъй е, виж го по-горе, оня грамотния - иска неща полезни за практиката. Коя практика? Българската, италианската или германската? Ми те са различни, бе! В университета получаваш фундамента, способността да се адаптираш и то бързо. Обаче точно германски фирми гълтат корабни механици, производство точно на ТУ-Варна, като топъл хляб. Оня ден търсиха 26 кадета. Що тъй? Нали нищо не струва образованието?
22 Юли 2008 11:33
И още от корифея на европейската научна мисъл - ruark
Предлагам на нашите министри да прекупират цялата система от германия или австрия
[/b]Ами няма да ти я признават, ами! Щом като на родния си език в едно изречение допускаш три правописни грешки, представям си немския ти какъв е. И аз да съм - и аз ще ти призная дипломата, толкова колкото ще призная тази на Митьо Пищова. Грешката на нашето образование не е в това, че е некачествено, а в това, че е прекалено демократично и допуска не само на входа във ВУЗ студенти с твоето ниво на образованост, но и на изхода.
22 Юли 2008 11:43
Като ще прекупирваме, дай и него да го прекупираме и да се оправи работата
22 Юли 2008 12:32
...
22 Юли 2008 13:04
Меродавно е само едно: процентът на българите, които успешно са се справили зад граница. А той е респектиращ. Та не плюйте българските дипломи.
22 Юли 2008 13:54
Те българските дипломи важат и в България.
Но кой го топли това.
След като хубавите и добре платени места пак са за "нашите" момченца и момиченца.
На другарите поколението.
Отроченцата.
Синове, внуци и правнуци.
До девето коляно.
Да са живи и здрави.
Подготвиха ги да ни управляват.
А ние пак да работим.

22 Юли 2008 14:24
aaa и аз да рекнем нещо по въпроса...
дипломата сама по себе си е просто тапия... важното е дали този на когото е издадена, я заслужава...
ако дипломирания е знаещ и можещ, то много рядко се интересуват от дипломата.
22 Юли 2008 14:59
Hamel, братчед, на тоя свят няма само корабни механици.Що си мислиш, че боб хвърлят за нашите механици гюнтерите?ако не са нашите механици потъна немското корабостроене, така ли???Бреее, ако беше малко по-умен.щеше да видиш колко си кух!
22 Юли 2008 14:59
Ако трябва да бъдем още по-точни: всичко започва след дипломата.
22 Юли 2008 17:05
Най после !!! Сега вече всичко ще бъде наред....
22 Юли 2008 18:40
.. и от ЮЗУ ли?? .. сега я Фтасаха ..
22 Юли 2008 18:46
Де мога да се меря с такива умници! Ти прочете ли статията или побърза да ни кажеш кво те е засърбяло. И още нещо, макар че нямам надежди. В любимото ти ТУ-Варна е фрашкано с турци. И от година на година стават все повече. Знаеш ли защо, умнико? Заради европейските дипломи. И знаеш ли кой го плаща обучението им? Турската държава. И защо бе, експерте? Те такива ахмаци ли са? Еша си нямате да плюете по българското. Не го знам германското корабостроене, говоря за механици, дето са на корабите. И при компютърджиите общо взето положението е същото. И да те върна на статията - ужким си европеец. Когато дипломите се признават автоматично, автоматично значи автоматично.
22 Юли 2008 18:46
Хамел .. мислим да ти дам пример с правото и практиката .. в ДЕ студентите по право решават казуси от 1 курс и на това е залегнало зялото им обучение по предмета .. не на ФУНДАМЕНТАЛИТЕ истини и основи и затова са супер напред и затова една жалба пред техния Ферфасунгсгерихт или ако трябва буквално да се преведе Конституционен съд (в бг е друга процедурата с която може да сезираш нашия прехвален конст. съд но както и да е) та затова тамошните добри и може би не до там разбиращи ФУНДАМЕНТА юристи взимат по 40000 "Юро" .. та не сме цъфнали и вързали все още но като гледам младите асистенти и преподаватели в някои университети все повече се обнадеждавам .. но лош пример дават 80 годишни "специалисти" като тези в биологическия факултет на СУ например .. с учебници и методи от преди Промените. аре мир вам и все напред народе възродени ..
22 Юли 2008 19:02
Bludniq_Sin , аз отговарях на инженерчето. За правото не знам. Работа на СУ е да си види плановете и програмите и да ги приведе в съответствие с европейските. Аранита по-горе е писала за правото.
Но за инженерните дисциплини, да искаш да получиш конкретни умения за работа с една технологична линия, машина или компютърна система е смешна работа. Нещата в технологиите се завъртат адски бързо. Например компютърния хардуер. Ми то за един семестър нещата се променят.
22 Юли 2008 19:09
ясно. главната ми цел по-скоро беше да оплюя практиката 80 годишни професори (по Неинженерни специалности) да преподават бързоразвиващи се материи като микробиология .. дори и правото специално в БГ. това първо е не съвсем законно .. или поне една кофти дупка в законе се използва като те просто не изискват заплата (поне не официално) и после .. на какво очакват да ни научат ако те не правят редовно справки в интернет за евентуални новости или промени в дадения бранш .. това ме възмущава .. аз лично съм много по-доволен от повечето асистенти и методите им отколкото от старите професори. това ми беше болката
22 Юли 2008 19:13
Блудния, 80 год. професори, не просто е "не съвсем законно", то е напълно незаконно. Ми учете, правете докторати и преподавайте! Иначе няма кой.
22 Юли 2008 19:15
Като ще прекупирваме, дай и него да го прекупирамеВероятно имаш предвид да го копираме.
Купират се опашки и уши на кучета.
22 Юли 2008 19:16
Не го знам кво е имал предвид. Аз го цитирах
22 Юли 2008 19:51
На мен за толкова години в UK и US не са ми искали дипломата да я видят ни веднъж. Като си напишеш в резюмето, че си завършил в София, България просто го приемат на доверие. И без това не им дреме какво си завършил там, 80% не го знаят на картата де е. Започваш с 3 месеца изпитателен срок и толкоз, ако можеш се оправяш, ако не - аут.
22 Юли 2008 21:05
Всички дипломи се признават на запад и особено предметът "Трудово Обучение"
22 Юли 2008 21:20
Дилът, ами иди до агенции, като Аdecco, 1st Media Solution, Initiate, Poolia, Prime Personnel, Prolaw или в някои от клоновете на "Менпауър", па да видим няма ли да ти искат дипломата в превод на английски (не от теб, а от оторизиран переводчик към БГ посолствата) и задължително заверена от Външно министерство или в "нашият" случай - Бългериън Ембасис в Лондон, до "Хайд Парк", или "дъщерното" във Вашингтон до паметника на "италианеца".
23 Юли 2008 18:02
TheSpy, аз съм скромен ТУ кадър, занимаващ се с електроника и роботи . До тук винаги съм си намирал работа като Direct Placement без да ми се налага да се занимавам с посочените от теб агенции. Работа с агенции си търсят хора, които по принцип не могат да си намерят лесно работа и се налага да им се помага. Фирмите с радост ги заобикалят също винаги когато е възможно. Засега на мен не ми се е налагало, наречи ме късметлия, ако искаш .
23 Юли 2008 18:43
И да добавя, TheSpy, имам заверени и легализирани преводи и на двете си дипломи, както и отлични оценки по трудово обучение . Просто не ми се е налагало да ги показвам на когото и да е, както и не ми се е налагало да седя с месеци без работа, докато Manpower се накумят да ми намeрят такава. Винаги съм предпочитал активната позиция в такива случаи, дава много по-добри резултати, както и better DealZ
If you know what I mean ...[/b]
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД