:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 260
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Японски нобелист учреди своя литературна награда

Японският писател Кендзабуро Ое, лауреат на Нобеловата награда за 1994 г., учреди свое международно отличие за литература, съобщиха световните агенции. За първи път то ще бъде връчено през декември идната година. Във връзка с инициативата си нобелистът подчерта, че "номинираните няма да получават никакви парични премии". Знаменитият писател иска неговата награда да помага на японския читател да се ориентира в океана от преводна литература, която залива пазара. Ое признава намерението си да представи на света "наистина стойностни, истински книги и автори".

В Страната на изгряващото слънце съществуват десетки литературни конкурси и награди, учредени от големи издателства или от групи ентусиасти в чест на изтъкнати литератори. Така например има отличия на името на Ясунари Кавабата - Нобеловия лауреат за литература през 1968 г. Премии се раздават и в чест на Акутагава Рюноске, на Юкио Мисима. Кендзабуро Ое е първият японски писател, учредил награда на собственото си име. Писателят твърди, че няма намерение да конкурира престижа на Нобеловия комитет към Шведската кралска академия на науките. Идеята му за собствена премия обаче съвпада със забавянето на тазгодишните номинации за поезия и белетристика. Те трябваше да бъдат обявени на 3 октомври, но ще се забавят с 10 дни.
1
1758
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
1
 Видими 
06 Октомври 2005 00:49
Всичко е добре, само дето у нас на Юкио му викаме Мишима.
А и да не забравя: понеже японците първо произнасят фамилията, после личното си име - като унгарците и прочие, може би трябва да бъде и Мишима Юкио. За останалите да не говорим.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД