:: Добре дошъл CommonCrawl [Bot] (Бот)
Туск: Много се гордея, че сме в една партия с Юнкер и Борисов, с Ангела и Виктор Орбан
Касата карала болницата да подпише договор, в който всички бъбречно болни се оперират задължително
Вторият в ГЕРБ е на работно посещение в Берлин
Групата била водена от министъра на културата Арина Новоселская
Одобрявате ли решението за тотално превъоръжаване на армията?
Да, категорично
Не, нас НАТО ни пази
Нямам мнение
Резултати
СТАТИСТИКИ
Общо 266,563,212
Активни 1,169
Страници 52,562
За един ден 621,541
Репортаж

Ръката на Да Винчи оперира в Плевен

Или как в българската здравна система се появи хирургически робот, какъвто няма в цяла Източна Европа
Снимка: Архив УМБАЛ-Плевен
Да Винчи в действие
Как изглежда една космическа апаратура в бедна България? Като зрящ сред слепците, като бисер в кочина или като лъч надежда? Нелепо или похвално е разбитата ни и озверяла здравна система да разполага с най-съвременната технология за телехирургия?

За това си мисли човек, запознавайки се с Да Винчи - американския робот от най-ново поколение, с който се правят гинекологични операции в Плевенската университетска болница, и с неговия оператор и "настойник" - ректора на Медицинския университет в Плевен проф. Григор Горчев.

Естествено, няма нищо по-хубаво от това в българска болница да има медицински робот, който е на светлинни години от хирургията от времето на Амброаз Паре, която също може да се срещне в доста от родните болници. Единственото по-хубаво нещо е всяка, или поне всяка по-голяма болница да разполага с нещо подобно. Което е невъзможно тук и сега. Не само заради малкото пари, а и заради чипа.Но, както се казва, все отнякъде трябва да се тръгнеВ началото на годината в университетската болница в Плевен започна да работи роботът Да Винчи. С него могат да се правят всякакъв вид гинекологични операции, като основните му преимущества са, че грешките са невъзможни, процедурата е много по-бърза и щадяща, а пациентът няма физически контакт с хирурга.

Роботът е част от френски проект за ендоскопска, или т.нар. безкръвна, хирургия. "Не е едно и също да се отвори коремът и да се направят няколко малки разреза, след което човекът се връща към нормален живот за няколко дни, а при отворената хирургия престоят в болница е дни, а възстановяването - седмици", обяснява проф. Григор Горчев. Този вид хирургия, естествено, е все още недостатъчно развита у нас, защото са нужни големи инвестиции в апаратура, в хора, в база.

В Плевенския университет проектът за развитие на безкръвната хирургия действа от 5-6 г. Първо се е започнало с въвеждане на ендоскопска хирургия, след това Горчев минава курс на обучение в Страсбург, което му дава право да обучава. Следва проект за център за телемедицина и в момента в Плевен съществуват единствените зали на Балканския полуостров за телемедицина. Всяка една операция, която се прави тук, може в реално време да се наблюдава във всяка точка на света, също и обратното. Това обаче рядко се случва.

След създаването на всичко това идва и купуването на системата за телехирургия, т.е. робота Да Винчи. "Самото купуване на системата изобщо не е просто, не е като да купиш рентген - вадиш парите и купуваш", обяснява Горчев. Продавачът е фирма от САЩ, която държи монопола на пазара на тази апаратура. Става дума задоскоро секретни космически технологии,а след разсекретяването им се пускат на пазара само от тази фирма. По тази причина в момента в света Да Винчи е хай-тек технология в тази област, обяснява професорът. Сега в САЩ има над 80 такива робота, в ЕС са по-малко.

Фирмата праща свои емисари в България, които да решат дали да ни продадат Да Винчи. Проучването е голямо и трае 2 месеца - дали има нужната операционна, ендоскопски център, нужния екип с нужната подготовка. "Така ме бяха проучили, че само не бяха питали какво вечерям и закусвам. Те не могат да си позволят тази висша технология да се купи, без да работи - това вреди на имиджа им. Въвеждат подобна хирургия в световен мащаб, въпросът е до стратегическо мислене, а не да се продадат повече бройки роботи, защото, ако те не работят, фирмата в крайна сметка губи. Това е философия, която в България не можем да разберем", обяснява Горчев. Цената на апарата е 4.2 млн. лв., а парите са от държавата и по-конкретно - с парите от излишъка от 2007 г. Особено помогнали министерството на образованието, просветната комисия в парламента и президентът Първанов, чийто съветник е Горчев.

Така България се сдобива с първата роботизирана система за гинекологична хирургия в Източна Европа и от февруари тя започва реално да работи в болницата в Плевен. Оттогава почти всяка седмица се прави по една операция, за всяка от които отново идват американски експерти, за да наблюдават. Роботът е приложим за всякакви гинекологични операции. Т.е. софтуерът му е такъв - роботите са еднакви за различните специалности - кардиология, урология, само програмите са различни.

Роботът има 4 "ръце" и се управлява от мобилна конзола, в която стои хирургът. Конзолата може да бъде във всяка една точна на света и операцията да се ръководи от нея. Засега това не се е случвало, но Горчев планира операции с френски колеги, т.е. френски хирург да ръководи българския робот от кабинета си, и обратното - нашият професор да оперира дистанционно пациент във Франция.

Самата операция протича по-бързо и лесно, т.е. нетравмиращо за пациента. Движенията на робота са много по-прецизни, отколкото човешката ръка, която може да трепне. "При обикновената хирургия често стават грешки - човек се разсейва, уморява се. Да, роботът също като ръката се управлява от човешки мозък, но той е посредник и пази пациента от човешкия фактор и не позволява грешка. Например той е така програмиран, че не позволява излишно движение, с което може да се получат усложнения. Ако аз се разсея - той спира да работи; ако нещо се прави извън заложения протокол - той блокира", хвали апаратурата професорът. Освен това "ръката" на робота може да работи с един инструмент 10 пъти, на 11-ия блокира, ако скалпелът не се подмени. А като си помисли човек с какви инструменти се работи по някои болници...

Е, нали все пак медицината е изкуство? "И това е изкуство, висши технологии и до 20 години всичко ще е роботизирано. Например за рак на шийката на матката, което е най-тежката гинекологична операция, ендоскопски се прави за 2.5 часа, роботът я прави за 45 минути, а при отворена хирургия е 5 часа", пояснява Григор Горчев. Отделно след класическа операция се стои още 2 седмици в болницата, докато зарасне раната, а с робота има 5 точки на допир, не се отваря коремът и пациентът може да си тръгне след ден.

Това наистина е друга философия, за която повечето хирурзи още не са готови - те мислят, че е по-добре да пипнеш пациента, да го усетиш, да замирише на кръв. "Ето това е грубото,вулгарното, касапският манталитет -на вас ще ви бъде ли приятно да имате белег на целия корем вместо 5 дупчици?!", отвръща Горчев.

Роботът е вече прочут, очакват се пациенти от Македония и Румъния. "Обаче не знам как да ги таксувам", почти на шега казва Горчев. Цената на една операция е между 8000 и 10 000 лв., но хирургът твърди, че пациентите не плащат нищо. Естествено, и здравната каса не плаща, тя според Горчев дори няма пътека за ендоскопски гинекологични процедури, и затова тези, които се правят при него, се отчитат като отворени операции, за да се вземат все пак някакви пари, т.е. лъже се касата. Операциите с Да Винчи се поемат от държавата, а това, че са скъпи, е единственият недостатък на машината.

За България обаче той е достатъчен. Излиза, че към момента роботът не си струва цената - операциите са скъпи, а машината не работи с пълния си капацитет. Защо изобщо в такъв случай някой се занимава с това? "Това е циничен въпрос. Ами дайте да работим, както е било едно време - да тероризираме жените си, да работим като касапи, да ни мирише на кръв, държавата да си стои блато", разгорещява се Горчев. "Няма никаква реформа, цялото съсловие се е обезверило и дехуманизирало, работи на парче. На пациента се гледа само колко пари ще донесе, влиза той, а лекарят си мисли - ето това са 1000 лв. Докатоне престанем да гледаме на пациента като на източник на доходи,медицината няма да тръгне. За жалост в държавата нищо не се прави, за да се промени това", пали се професорът.

Но точно на този фон роботът изглежда нелепо и неестествено. Та той е в университетската болница в Плевен, част от базата й е порутена, а в друга част се съхранява най-висшата медицинска технология в света. Касапският манталитет съжителства с модерното мислене. Цинично е, че в селата няма лични лекари, хората се самолекуват с народна медицина, болниците са порутени, лекарите - демотивирани, а насред всичко това се появява апаратура от НАСА.

"Много против това съм. Това е повърхностно мислене, трябва да има движение и прогрес, иначе ще си останем в задния двор", отвръща Горчев. И продължава: "В момента в София има 18 университетски болници. Докато те не станат 2-3, нещата ще са такива. Останалите просто не могат да бъдат университетски. Та университетът е един - той трябва да има една болница, най-много две. Това е пълно безумие. Ето и къде отиват парите - те могат да се разпределят по-правилно, като се концентрират в по-малко болници, там да се въведат нови технологии. А сега - някакви разпръснати хирургии, на места заради една катедра цялата болница е университетска. Отделно има болници, които са супероборудвани, а нямат пациенти. И политическа воля да се оправят нещата".

Въпреки че за нас родната реалност е до болка позната, на Запад според Горчев вече сме известни с друго - като страна, която развива нови технологии в хирургията. Благодарение на един бисер в кочината.
Снимка: ЮЛИЯН САВЧЕВ
Проф. Григор Горчев може би е повече мечтател, но все пак е осъществил главната си цел - направил е супермодерен център по телемедицина.
Снимка: ЮЛИЯН САВЧЕВ
Когато Да Винчи си почива, оборудваната за телемедицина операционна може да се ползва и за други цели. Това например е операция на колянна става, която се предава пряко в две зали в друга страда, където я наблюдават специализанти по ортопедия.
Снимка: Архив на УМБАЛ-Плевен
Това е конзолата, от която се управлява роботът. Тя може да се намира във всяка точка на планетата, макар че към момента стои в операционната.
11
16609
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
11
 Видими 
16 Юли 2008 00:59
Колкото и да ми е трудно да призная май нещата в Плевенския медицински университет стоят далеч по-добре от колкото в София. Покойния Кунчо Игнатов и сега проф. Горчев са наистина отлични управници. Робота Да Винчи не е единственото нещо на световно ниво.
Частната кардиологична болница е с впечатляваща организация и начин на работа. Моделът е копиран от Чехия, който е всеобщо признат за най-добрия в света за остри миокардни инфаркти. А за консултант са взели проф. Видимски - зам. председател на Европейското кардиологично дружество и експерт от най-високо световно ниво.
Пожелавам им успех. Те са доказателство, че качествена медицина в България отдавна вече не се прави само в София.
16 Юли 2008 07:05
Цинично е, че в селата няма лични лекари, хората се самолекуват с народна медицина, болниците са порутени, лекарите - демотивирани, а насред всичко това се появява апаратура от НАСА.

Много точно казано. Бих добавил само, че идиотски изглежда цялата тази история на фона на простичкия факт, че 9 от 10 българки и то в големите градове, въобще не са чували за нещенцето наречено цитонамазка, което направи ракът на маточната шийка напълно лечимо заболяване и то доста преди въвеждането на ваксините. Тези дни професорът оперира моя пациентка на 30 (ТРИДЕСЕТ) години, учителка по професия, която имаше късмет ракът и да даде много рано симптоми. А ако не беше??? За какъв крив *** щеше да и бъде този робот. Не се е върнала още да ми каже колко всъщност и е струвала операцията, щото каквото и да приказва професорът, все някой трябва да плаща за тези неща.
Както и да е! Не би било зле, ползващиат се с много добра репутация в нашите среди г-н професор, използва политическото си влияние, за да се реши проблемът с цитонамазките, независимо дали чрез касата или чрез създаване на специална програма, финансирана от министерството. Лошото е, че ако се закъснее още малко проблемът хептен ще се влоши, защото вече дори и да се отделят пари, вече няма да има кой да ги усвои, щото патоанатамите вече влязоха в Червената книга на българското здравеопазване и вече ги разглеждаме като изчезващ вид.
16 Юли 2008 08:22
"Проф. Григор Горчев може би е повече мечтател, но все пак е осъществил главната си цел - направил е супермодерен център по телемедицина."
Нееее, професор Горчев не е мечтател, а работохолик. Той и хората в екипа му просто са чисто злато в хирургичната кочина. И тъй като съзирам в материала на авторката прокарана тезата - по-добре елементарните условия за повече хирурзи, отколкото скъпоструващия робот на едно място, категорично съм против това усредняване. В крайна сметка един човек в държавата работи по 20 часа на ден, търси, открива, преодолява препятствия от всякакъв характер и ... винаги е загрижен, добронамерен... на ниво. Хайде да не го набутваме и него зорлем в кочината и да омаловажаваме работата му.
Та, уважаема авторке, жалко е, че сте общували с този човек и нищичко не сте прихванали от ума и амбицията му.

16 Юли 2008 09:54
Особено помогнали министерството на образованието, просветната комисия в парламента и президентът Първанов, чийто съветник е Горчев.


Казано на прост език - съветникът на президента си купил машината с парите на простия народец за да си обзаведе клиниката, баха ни мамата тези политици
16 Юли 2008 11:11
CROW, ти си формен идиот
16 Юли 2008 12:42
Аха, верно е, че деформациите пречат даже да се чете. Щото черно на бяло му е написано: "в университетската болница в Плевен започна да работи роботът Да Винчи." Частната клиника на професора се казва "Св.Марина" (и таксата за преглед там е 5-6 лв по-виска от тая на докторите без научни степени, а прегледът е с апаратура!) Освен това, повече от ясно е, че за да се купи този робот, трябва да се премине през разл. степени на подготовка, отнемащи време, а професорът е съветник на президента от мин. година. Абе, вместо да се търсят начини едно добро нещо да заработи ефективно, тръгнали сме да дърпаме в казана това, което е надигнало глава и си върши работата професионално. Ай стига сте търсили кривиците все наоколо си.
16 Юли 2008 14:22
Оттогава почти всяка седмица се прави по една операция, за всяка от които отново идват американски експерти, за да наблюдават.

Работохолик той ... друг път. Ако беше работохолик, щеше да прави повече операции и да не изискват толкова пари по здравната пътека.
Безспорно една успешна инвестиция на българската държава, но тя реално бездейства. Кой и как реши, че тази операция струва 10000 или повече хиляди лева? Твърдя, че робота може да бъде използван много по-ефективно и не само от някой "гуру", а и от аспиранти дори. Но някои "велики" бг-професори треперят някой студент да не им отнеме хляба от ръцете и държат под ключ операционните зали и машините, където ги има. Съжалявам, че трябва да пиша тези неприятни истини, но това е действителснотта в България днес и е излишно, и вредно да се кланяте на подобни идоли. Жалко.

Редактирано от - Николай Скаличански на 16/7/2008 г/ 14:27:56

16 Юли 2008 14:25
И повече от ясно е, че здравната каса трябва да плаща цената на операциите, това някакво успокоение ли е, че пациентите не плащат нищо? Та нали държавата е купила въпросната апаратура. Боже, какви лесни идолопоклоници сме и все на греховните идоли се кланяме. Бог да пази глупците, че те сами в устата на дявола влизат!
16 Юли 2008 15:23
С уважение към г-жа Янина Здравкова, която от доста години пише по медицински теми, но не мога да се съглася с това което е написала. България не е бедна, а е лошо управлявана страна. Ресурсите с които разполага- човешки и материални не са малки, но са лошо управлявани и се пилеят, или не се използват рационално. За медицинските дейности важи същото правило. А това че все още не се използва пълният капацитет на "Да Винчи" е нормално. Всяко начало е трудно- все още не са обучени достатъчно хора да работят с него, пациентите и лекарите не знаят за възможностите му. Само след няколко месеца ще се чака на опашка за да се доберат хората до проф. Горчев и Да Винчи.
16 Юли 2008 18:01
Бай Вълчане
И под тази положителна новина вси ще се намери някой да критикува...
В никоя област няма майстор без такъми. Колкото са "по-" такъмите - толкова "по-" е и майсторлъка... Само с голи ръце и мерак - в кенефа...
16 Юли 2008 21:44
Aз приветствам Да Винчи в България, но една перла гердан (бижу) не прави. Та то затова си е и кочина у нас ...

Повече такива хай-тек и в повече области на живота - това е моята мечта... Особено пък ако можем да изрежем гноясалата политическа класа от организма на БГ с помощта на един такъв робот. Но определено повече хора са нужни да застанат на пулта и то от различни точки на планетата....Ох, размечтах се, но натам отиват нещата и ще се случи - не ще ни мине...

Колкото до билките и здравословния начин на живот - те са си част от т. нар. превентивна (народна) медицина и тепърва ще се развива в БГ, а не фармацефтичните издънки, налагани ни oт доктори, които си пълнят кесията с разпостраняване на чужди и вредни лекарства, и негласно си правят експерименти с нас. Жалко е, че този толкова многообещаващ и развит в миналото клон на медицината у нас бе набутан в 9-та глуха, за да се обслужват чужди интереси.

И последно: Никъде по света не биха купили такава уникална апаратура без предварително да са си направили разчетите, обучили хората и осигурили пациентите, за да могат да работят веднага на пълни обороти и дa обслужват и обществените и финансовите си интереси.

Редактирано от - Valeriana на 16/7/2008 г/ 21:53:31

Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД