:: Добре дошъл CommonCrawl [Bot] (Бот)
Бившият кмет на Трън, ударил дете с джипа си - оправдан
СТАТИСТИКИ
Общо 382,046,909
Активни 1,251
Страници 39,338
За един ден 1,302,066

"Паркинги и гаражи" плаща бонуси за вдигнати коли

Фирмата е спуснала норматив на служителите си и дава надбавки за всеки санкциониран шофьор над него
Скандална практика за стимулиране на служителите си е въвела столичната общинска фирма "Паркинги и гаражи". Тя е заложила норма за вдигане и заскобяване на коли и за всеки автомобил отгоре плаща бонус на служителите си. Това служителите глобяват столичани за всякакви спорни ситуации и отказват да преразгледат решението си дори при грешка.Шефът на "Синя зона" Альоша Замфиров обясни пред "Сега", че нормата при скобите е 17 на ден, като за 18-ата кола се дават 25 стотинки стимул, за 19-ата - 35, за 20-ата - 50 стотинки. Под 15 скоби на ден има санкция.

При паяците е въведена сходна система. Замфиров не успя да уточни над колко коли се полагат бонусите и на каква стойност са те. "Бяха някъде около 10 коли", коментира той.

Бонусите са въведени с вътрешните правила на фирмата и целят да ограничат корупцията и лентяйството. Според фирмата в това няма нищо притеснително и на ограниченията не трябва да се гледа като на норма. "Просто сме прегледали внимателно статистиката от минали години и се вижда, че нарушителите са много, не е нормално на ден да се заскобяват под 15 автомобила", коментира Замфиров.

Не е ясно колко точно заработват на месец служителите на "Паркинги и гаражи" от бонуси. В отчета на фирмата за 2007 г. се споменава, че за надбавки са дадени 544 000 лв. Общият бюджет за заплати е 3 млн. лв. С бонусите средната работна заплата на дружеството става 628 лв.

"Паяци трябва да има. Не знам за тези правила и бонуси, но служителите на фирмата трябва да работят, пълно е с нарушители", коментира зам.-кметът Велизар Стоилов.

За 2007 г. "Паркинги и гаражи" е заскобило 79 738 коли или около 300 коли на ден. Вдигнатите с паяци са 42 532 - около 160 на ден. В София има 14 паяка и 18 коли за скоби.

Разследване на "Сега" установи и друг сериозен проблем в дружеството. "Паркинги и гаражи" харчи милиони левове, но не е обявила нито една обществена поръчка от 2006 г. насам. Тогава общинските фирми бяха задължени да харчат по реда на Закона за обществените поръчки. Вместо да прилага закона обаче, дружеството само си избира с кои фирми да работи и пазарува на дребно. Съществуват сериозни основания да се счита, че по този начин фирмата не спазва регламента и купува по раздути цени.

9 млн. са разходите на "Паркинги и гаражи" срещу 11 млн. лв. приходи. Голяма част от разходите на фирмата са свързани с покупки на стоки и услуги, извършвани от външни фирми, става ясно от отчета за 2007 г. и протокола от проведената комисия за приемане баланса на дружеството. По думите на директора на фирмата Николай Александров м.г. фирмата е изхарчила 300 000 лв. за закупуване на антипаркинг стълбчета, за електронните четци за sms паркирането са платени 350 000 лв., други 137 000 лв. е глътнал софтуерът за тях. В списъка с разходите са и 80 000 лева за маркиране с боя на паркоместата, 238 000 лв. за гориво, 153 000 лева за охрана, 111 000 лв. за ремонт на машините и др.

За нито една от тези дейности не е обявявана поръчка, установи проверка на "Сега" в Агенцията за обществени поръчки. В същото време всичките тези суми надхвърлят праговете по наредбата за малки обществени поръчки, а в някои случаи - и големите поръчки. По регламент обществена поръчка може да не се обявява, ако доставката на стоки и услуги е на стойност между 15 и 30 000 лв. При доставки или услуги с място на изпълнение извън страната прагът е 50 000 лв. В този случай се изисква съответният възложител да събере поне 3 оферти от фирми. При надхвърляне на праговете провеждането на обществена поръчка е задължително.

"Нямаме случай, в който да сме надхвърлили тези суми", твърди директорът на "Паркинги и гаражи" Николай Александров. Според него нито веднъж на фирмата не й се е налагало да харчи много пари накуп, защото "Синя зона" се усвоява постепенно, в зависимост от решенията на СОС за разширяването й. Това обаче може да се третира като разделяне на поръчката с цел избягване на Закона за обществените поръчки, което е недопустимо, коментираха от агенцията за обществени поръчки. "Ако фирмата може да прогнозира разходите си, било то условно, би следвало да обяви обществена поръчка, а не да разделя дейностите и да минава изкуствено под праговете", разясниха от агенцията. В бизнес плана на "Паркинги и гаражи", приет от общината, се прогнозират за тази година усвояване на 4000 паркоместа. При сегашните цени за маркиране на 1 паркомясто - 10.80 лв. без ДДС, това означава очакван разход 43 200 лв. Наред с това фирмата задължително маркира повторно и старите паркоместа. Според председателя на транспортната комисия в СОС Радослав Тошев те са около 13 000. Това означава 140 400 лв. само за маркиране. По сходен начин стои и въпросът с монтирането на антипаркинг стълбчета - 45 лв. цена за бройка и монтаж, както и закупуването на автомобили. Миналата година фирмата е купила 10 автомобила за скоби и съпътстващи дейности, но Александров твърди, че не е купувал нито веднъж повече от 2 скобарки накуп. Той се усъмни дали не е нарушил закона за закупуването само на 1 шаси на стойност 45 000 евро, после обаче реши, че не било нужно. "Не можем да купим какво да е шаси, защото върху него се монтира точно определен тип платформа. Това на практика не е цяла покупка, защото съставлява 1/3 от един паяк и може да се води ремонт", обясни Александров.

Лесни за планиране са и разходите за доставка на гориво. Фирмата обаче има стар договор с "Петрол", който е удължен. От разширението на "Синя зона" не зависят и разходите за охрана, платените около 100 000 лв. за ремонт на коли, разходите за четците за sms паркирането. "Те са уникална военна технология, каква поръчка да обявявам", коментира Александров.

"Занапред сигурно ще се наложи да обявяваме поръчки, защото дейността се разширява и може да надхвърлим праговете", допусна още Александров. Той се оправда и с липсата на юрист, който да разбира от търгове и конкурси. Заплатата била ниска и мястото е незаето.

Никой в СОС не знаеше за липсата на поръчки. "Транспортните фирми обявяват, за "Паркинги и гаражи" не знам", коментира Радослав Тошев. Изненадан бе и зам.-кметът Велизар Стоилов.

"Спазването на Закона за обществените поръчки ще бъде част от проверката на фирмата. Ако са допуснати нарушения, виновните ще носят отговорност", коментира за "Сега" кметът Бойко Борисов.
18
6924
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
18
 Видими 
30 Юни 2008 02:20
Те, хубаво "Паркинги и гаражи" дават бонуси на служителите си, ама защо на общината за миналата година са дали само 1 млн. лева дивидент при такова лудо вдигане на коли всеки ден-да не би другите пари да влизат в партийната касичка на кмета.[/quote]
30 Юни 2008 06:07
...едно дигане ми струваше 97лв без бензина плюс 4 точки и половин ден чакане в кат...
30 Юни 2008 07:19
"Паркинги и гаражи"
А къде са паркингите и гаражите?
30 Юни 2008 07:19
Паркирането по тротоарите прави България да изглежда държава от африкански произход.

30 Юни 2008 09:24
четците за sms паркирането. "Те са уникална военна технология, каква поръчка да обявявам", коментира Александров
.
Какви глупости ръси този?Каква е тази уникална технология в четеца?Дори и да е такава има условия за специални обществени поръчки.А кметът да не се спотайва ами да разрие нещата около тази мафиотска фирма, стига да не е лично заинтересован от нея...
30 Юни 2008 09:30
а по пиротска(участъка който по документи е уж пешеходната зона) защо няма вдигнати коли?само от там поне два паяка ще хванат нормата.
30 Юни 2008 10:16
Това служителите глобяват столичани за всякакви спорни ситуации и отказват да преразгледат решението си дори при грешка.

Има грешка в началото на това изречение - предполагам, че авторката е искала да напише "За това..." или "Така..."
-------------------------
На практика вината не е точно на служителите - по-виновен е служителят на КАТ, който се вози в "паяка" и преценява има ли нарушение на ЗДП...
За съжаление, моят опит е, че служителите на КАТ на знаят единствения закон, който трябва да знаят и за още по-голямо съжаление, това остава без последствие - т.е. те разпореждат вдигане на коли, без да имат правно основание и началството не им търси отговорност за извършеното закононарушение, а когато ти отнемат колата противозаконно, на обикновен език се нарича кражба...
30 Юни 2008 10:17
случайни коли не се дигат. Няма случайни неща
30 Юни 2008 11:59
Ами освен да се въведе ценоразпис за бити служители на паркинги и гаражи. Норма - минимум 5 на ден. За шестия - 10 лв, за седмия 30 лв и т. н.
30 Юни 2008 12:45
По закон два органа са компетентни да правят проверки за спазвнето на ЗОП -Сметната палта и Държавния финансов контрол!
Защо вестник Сега не направи проверка в тези ведомства каква дейност осъществяват по компетенциите си за контрол по ЗОП???
30 Юни 2008 13:45
Тази стара лисица - Н.А. е бивш общински съветник и председател на комисията по инженерна инфраструктура, така че много добре познава процедурите....
30 Юни 2008 14:05

30.6.2008 г. 07:19:36 Паркирането по тротоарите прави България да изглежда държава от африкански произход.


А къде са ми многоетажните подземни или надземни евтини паркинги в центъра? По-скоро тяхната липса прави България да изглежда като държава от африкански произход
30 Юни 2008 14:16
Вие нещо против африканските държави ли имате А?
И кой ви дава право да се сравнявате?
Като заговорихте толкова за Африкански държави има ли такива които да са посетили такава а?
30 Юни 2008 14:46
Тъй като в София няма ни паркинги, ни гаражи...общинската фирма е по-нормално да се нарича скоби и далавера. Ясно за кого са скобите и за кого - далаверата. Просто трябва да ги бием вече, копелетата. Нося бата в багажника и ще я ползвам.
30 Юни 2008 18:27
Пешо Мастиката "Паркинги и гаражи"
А къде са паркингите и гаражите?

Като заговорихте толкова за Африкански държави има ли такива които да са посетили такава а?


Първо дойдоха на света пешеходците, после останалит изобретения.
Така, че който има кола да си решава проблема с паркирането. [/size=2]Но РЕД Трябва да има.[/size=2]

Ходили сме и в Африка. Видели сме това и онова.

Отличен Ред и организация правят държавата. Който си има кола да си решава проблемите с нея без да ги прехвърля на други мъже, жени възрастни и нашите деца. Тяхната сигурност е далеч по-важна от автомобила на този и онзи.
Като се махнат колите от тротоарите ще видите как ще изникнат подземни и надземни гаражи.
Плюс това може да се създаде служба за паркинг контрол да глобява колите на место. Така общините ще събират допълнителен доход.
И понеже в България гледат все на запад ако там правят нещ то то е хубаво.
Та така се прави в Америка.....
Според мен е по-важно как е правилно не толкова, че и в Америка се прави.Редактирано от - bot на 30/6/2008 г/ 18:29:52

30 Юни 2008 22:51
Като казахме Африка, специално в новата нигерийска столица Абуджа спрелите в нарушение коли се застопоряват не с нашите невинни скобички, ами с нещо като волски впряг плюс 2 х 2 дънера пред и зад колата. Психическият ефект е невероятен, защото на пръв поглед си викаш, че акцията не може да е минала, без да са ти издрали поголовно колата. Не е лошо да внесем тази система, защото тя с минимум усилия би осигурила на арогантните, космати, мургави, кресливи, вечно изнервени и вечно псуващи български шимпанзета, които паркират по тротоарите и пешеходните пътеки, преживяванекоето лесно няма да забравят. В момента, в който си видят таралясника, ще се сетят как са обикаляли за последен път сервизите, как са им пробутали части менте и как услугата вместо 2 дена е траяла 2 седмици. А, и най-вече как са си влачили дебелия ориенталски гъз (заедно с 2-3 кила лайна по него) 2 седмици пеша. Да ги бяха наказали със сто камшика на място, само не и пеш да походят!
А тези долу с претенциите за подземни гаражи - едн въпросче само! За по тротоарите на "Алабин" има цял ден накачулени таратайки, след като синята зона с размер на футболно игрище им е на зад ъгъла? Отговор: защото Бай Ганьо Български-Ориелталски-Урунгелски иска да имадостатъчно паркинги, но само ако не са на неговия парцел (за да го застрои максимално) и най-вече строителството да не става от неговия джоб.
01 Юли 2008 15:05
Стой си в Абуджа, Белчев. Само там минаваш за бял човек.
01 Юли 2008 23:41
Става. Аз ще си седя в Абуджа, може и Йоханесбург. За теб Лагос, Кайро, Могадишу и Маракеш. И като манталитет ще се чувстваш сред свои, а сигурно и външният ти вид и хигиената ти ще се слеят с този на околните (приемам, че си средностатистически българин).
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД