:: Добре дошъл CommonCrawl [Bot] (Бот)
Бившият кмет на Трън, ударил дете с джипа си - оправдан
СТАТИСТИКИ
Общо 381,751,726
Активни 970
Страници 25,988
За един ден 1,302,066
Консулт

Непотърсените данъчни задължения имат 5 години давност

Красимир Добрев
Имам да плащам данъци отпреди няколко години. Никой не ме е закачал досега за тях. Доколкото разбрах, има някаква давност, след която не може да ми се търсят тези пари. Каква е тази давност и има ли някаква специална процедура, чрез която тя се прилага? За колко години назад не може да ми търсят данъчните задължения? Данъчните сами ли следят за давността, или аз трябва да правя нещо?Величко П.

СофияОбщите правила за т.нар. погасителна давност са определени в Закона за задълженията и договорите (ЗЗД). В тях например е записано, че "с изтичане на петгодишна давност се погасяват всички вземания, за които законът не предвижда друг срок".

За отговорите на конкретните въпроси обаче са необходими не само тези общи правила, но и специалните, които могат да бъдат открити в Данъчно-осигурителния процесуален кодекс (ДОПК). В чл. 171, ал. 1, е разпоредено, че "публичните вземания се погасяват с изтичането на 5-годишен давностен срок, считано от 1 януари на годината, следваща тази, през която е следвало да се плати публичното задължение, освен ако в закона е предвиден по-кратък срок". Този текст се отнася и до данъците, тъй като те са публични вземания. От него следва също, че ако се дължат данъци за 2001 г., то те се погасяват по давност като задължение на 31 декември 2007 г., ако са за 2002 г. - на 31 декември 2008 г. и т.н. Това е така, защото примерно при данъците за физически лица за 2001 г. годината, в която е трябвало да бъдат платени, е 2002 г.

Трябва обаче да се знае, че 5-годишната давност е идеалният за длъжника случай. Защото законът предвижда спиране и прекъсване на давността.

Затова и 5-годишна давност има само в случай, когато държавата по никакъв начин не си е потърсила данъците. Това обаче не означава, че няма абсолютна давност за тях. Така във втора алинея на чл. 171 от ДОПК е предвиден текст, според който с изтичането на 10-годишен давностен срок, считано от 1 януари на годината, следваща тази, през която е следвало да се плати публичното задължение, се погасяват всички публични вземания независимо от спирането или прекъсването на давността освен в случаите, когато задължението е отсрочено или разсрочено. Това означава, че ако има данъчни задължения за 2001 г., то към 31 януари 2012 г. те вече не могат да бъдат търсени. Без значение дали има спиране или прекъсване. Ако обаче задълженията са били разсрочвани или отстрочвани по молба на длъжника, този 10-годишен срок не важи.

5-годишната давност не важи като общо правило, когато има прекъсване или спиране на давността.

Според ДОПК давността спира при няколко хипотези:

- когато е започнало производство по установяване на публичното вземане - до издаването на акта, но за не повече от една година;

- когато е дадено разрешение за разсрочване или отсрочване на плащането - за срока на разсрочването или отсрочването;

- когато актът, с който е определено задължението, се обжалва;

- с налагането на обезпечителни мерки;

- когато е образувано наказателно производство, от изхода на което зависи установяването или събирането на публичното задължение.

Ако е налице едно от тези събития, тогава 5-годишната давност се увеличава с различен срок - например за времето, в което е имало наказателно дело, или запор на движими и възбрана на недвижими вещи и т.н.

Давността пък се прекъсва с издаването на акта за установяване на публичното вземане или с предприемането на действия по принудително изпълнение. Тук е важно да се знае, че от прекъсването на давността започва да тече нова давност.

Според чл. 173 от ДОПК вземанията се отписват, когато са погасени по давност. Ако някой плати доброволно дори и след изтичането на срока, трябва да знае, че парите не подлежат на връщане. Затова и сам трябва да си следи за давността. Защото в случая с публичните вземания и в частност с данъците се приема, че се погасява не дългът, а възможността той да бъде събран принудително. Затова и ако се плати доброволно след изтичането на давността, дори след отписването на съответното публично вземане държавата няма да върне парите.

Според чл. 120 от ЗЗД "давността не се прилага служебно". Затова и искането трябва да е в писмена форма, когато е направено като възражение срещу съответен акт на агенцията по приходите или на органа, който е тръгнал да събира принудително данъците. Ако пък е направено устно, трябва да бъде оформено в протокол от съответния държавен орган. Позоваването на давността става чрез искане, възражение или жалба.
4
58837
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
4
 Видими 
04 Юни 2008 09:38
04 Юни 2008 11:14
Всичко това може да се разясни и по друг начин, но поне останах с впечатлението, че мога съвсем безнаказано и да не си плащам данъците!
17 Ноември 2010 14:37
С голяма благодарност за пълното обяснение към г-н Красимир Добрев!!!
01 Октомври 2013 20:22
Здравейте,
имам неплатени данъци за сгради от 2008 г.,ходих в данъчното да попитам за сумата,която дължа.Отговориха ми,че дължа около 400 лв.Попитах за давността от 5 години,а те ми казаха,че тя не важи за данъците,защото по тази логика всички ще спрат да си плащат данъците и ще чакат да минат 5 години.Каква е истината,незнам.Ако някой може да ми обясни,ще му бъда много благодарна.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД