:: Добре дошъл CommonCrawl [Bot] (Бот)
От атакувани 6500 наказателни постановления, магистрати са отменили 2479
Алиансът не иска конфронтация с Русия, обяви още Йенс Столтенберг
Одобрявате ли изваждането от избирателните списъци на негласувалите граждани?
Да, това е добра идея за изчистването на списъците от "мъртви души"
Не, това е крещящо нарушение на конституционни права
Не мога да преценя
Резултати
СТАТИСТИКИ
Общо 261,127,689
Активни 735
Страници 34,535
За един ден 486,785

Родител наследява детето си преди братята и сестрите

Красимир Добрев
Радвам се, че попаднах на вашия сайт. Моля да ми отговорите как се поделя, на какви части, наследството на починалата ми сестра. Тя няма живо дете, живи са майка ни и брат ни.А. ЙордановаВ чл.6 Законът за наследството (ЗН) e категоричен - "когато починалият не е оставил деца или други низходящи, наследяват поравно родителите или оня от тях, който е жив". Родителите и децата са в родство по права линия, и то от първа степен.

Затова и тук законът е категоричен, че ако починалото дете няма свои деца или внуци, тогава наследява единствено родителят.

По-различно е, ако са останали не родители, а баба или дядо, прабаба или прадядо. Те са възходящи, роднини по права линия, но от съответно втора и трета степен. Тогава чл. 8 от ЗН казва, че "когато починалият е оставил само братя и сестри заедно с възходящи във втора или по-горна степен, първите получават две трети от наследството, а възходящите - една трета". Тогава братята и сестрите наследяват.

В първия случай, когато обаче е останал родител, те не наследяват.

Братята и сестрите наследяват по равни части, когато починалият е оставил само тях. Ако няма родител, баба, дядо, деца, внуци.

Братята и сестрите са в родство по съребрена линия - от втора степен. Освен че наследяват чак след родителите, и то заедно с баба, дядо, прабаба, те нямат запазена част от наследството по закон, каквато например имат деца, съпруг, родители.

Тази запазена част означава, че когато наследодателят остави низходящи - деца, внуци или пък родители или съпруг, той не може със завещателни разпореждания или чрез дарение да накърнява онова, което съставлява тяхна запазена част от наследството. Тази запазена част се изчислява чрез закона в различните вариации. Например такава част, в случай че остават деца, а няма съпруг, ще е: при едно дете или низходящи от него - 1/2, а при две и повече деца или низходящи от тях - 2/3 от имуществото на наследодателя. Запазената част на родителите или само на преживелия от тях пък е 1/3.

Такава запазена част обаче нямат братята и сестрите. Те наследяват веднага след децата и родителите и заедно с баба, дядо, прабаба, прадядо. Нещо повече. Те изключват всички останали съребрени роднини - братовчеди, племенници, чичовци, лели и т.н. Последните наследяват само ако наследодателят не е оставил братя и сестри.

От конкретния въпрос става ясно, че няма деца. Не се разбира дали и те са починали и дали те пък нямат деца, т.е. дали починалата няма внуци. Защото те също са низходящи и биха наследили. Но приемаме, че и такива няма. Тогава остават майката на починалата, както и нейните сестра и брат. В този случай цялото наследство ще отиде при майка ви.

Ако, разбира се, няма преди това завещание или дарение. Но дори и тогава майката има една трета запазена част.
4005
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД