:: Добре дошъл CommonCrawl [Bot] (Бот)
Одобрявате ли решението за тотално превъоръжаване на армията?
Да, категорично
Не, нас НАТО ни пази
Нямам мнение
Резултати
СТАТИСТИКИ
Общо 266,631,935
Активни 1,275
Страници 33,116
За един ден 621,541
ПОЖЪЛТЕЛИ СТРАНИЦИ

Виетнамците идат - помним ли ги?

Разсекретен архив предупреждава за повторяемост на проблемите*
Личен архив
Светослав Терзиев, кореспондент на БТА в Ханой (1981-1985 г.)
________________

- ХАНОЙ, 8 април - Министърът на труда и социалната политика Емилия Масларова подписа меморандум за насърчаване на сътрудничеството в областта на труда, социалното подпомагане и социалната сигурност между България и Виетнам. (БТА)

- По силата на междуправителствена спогодба от 1980 г. за 10 години в България са работили близо 35 хиляди виетнамски работници и са получили висше образование около 5 хиляди виетнамски студенти. По време на договореното ускорено завръщане на виетнамските работници през 1991 г. министър на заетостта и социалните грижи бе Емилия Масларова, която сега отново като министър възстановява връзките с Виетнам в областта на пазара на труда. (Дарик радио)

_______________

В началото на 80-те години България, Германската демократична република (ГДР), Съветският съюз и Чехословакия започнаха да приемат на стаж и обучение виетнамски работници. Първоначално изглеждаше, че тази нова форма на сътрудничество в Съвета за икономическа взаимопомощ (СИВ) ще донесе разностранна взаимна изгода. Очакваше се тя да оползотвори част от излишъка на трудови сили във Виетнам, да помогне за издигането на тяхната квалификация, да повиши материалното и културното им равнище. Четирите по-напреднали социалистически държави се надяваха да компенсират частично недостига си на работници.

"Най-ценното наше богатство са трудовите ни ресурси", заяви на Петия конгрес на Виетнамската комунистическа партия през март 1982 г. генералният секретар на ЦК на ВКП Ле Зуан. При своята крайна бедност Виетнам няма нищо друго в изобилие освен многомилионно население.

Всяка година виетнамците стават с 1.3 млн. повече. На 10 юни 1985 г. централният партиен всекидневник "Нян зан" публикува статия с красноречивото заглавие: "Тревога! Жителите на страната продължават бурно да се увеличават". Слабата виетнамска икономика не се нуждае от такъв приток на трудови ресурси, защото всяка година се разкриват около 300 000 нови работни места. В същото време от учебните заведения излизат 700 000 младежи, които се отправят да търсят работа.

Социалистическото сътрудничество в трудовата заетостне потръгна добреНавсякъде се появиха едни и същи проблеми, които предизвикаха основателно недоволство в четирите държави домакини. Това принуди виетнамското ръководство временно да прекрати от юни 1984 г. изпращането на работници в чужбина. През април 1985 г. членът на Политбюро и секретар на ЦК на ВКП Нгуен Дък Там публикува острокритична статия в бр. 4 на сп. "Сай зънг данг" ("Партийно строителство"), в която откровено изтъкна: "В миналото виетнамските студенти, които учеха в чужбина, бяха обичани от местните граждани. Сега виетнамците заминават в чужбина, за да се занимават с търговски машинации, и затова местните власти ги поставят под специално наблюдение, а на митниците ги отделят на групи за по-внимателен контрол. Това е позор!... Ние изпращаме наши граждани в чужбина, за да работят за родината, а не да стават търгаши."

Какви категории хора попаднаха в групите работници, заминали за четирите социалистически страни? Домакините, които ги приеха на своите строежи и в заводите си, забелязаха, че много от тях нямат и елементарна представа от каквато и да е работническа професия - а те бяха записани като "електроженисти", "зидари", "електротехници" и пр. Истината е, че мнозина са били включени в "работническите групи", защотоса могли да платят необходимия подкупна държавните служители, които съставят списъците. Интересно е да се знае, че най-високо "заплатено" бе мястото за работник в България. В началото на 1985 г. "цената" за него, т.е. подкупът надхвърли 20 000 донги (близо 2000 лв.). Като се има предвид, че средната месечна заплата на работниците във Виетнам е 300-400 донги, може лесно да се разбере какви хора са потегляли от Виетнам за България и другите социалистически страни. Те и в своята родина са били търговци (най-заможната прослойка във Виетнам) и са заминавали в чужбина само за да разширят спекулациите си.

Няма съмнение, че след завръщането си във Виетнам тези новообучени "работници" няма да се посветят на работническата професия. Стоките, които закупуват в големи количества на пазарите на социалистическите страни, се превръщат за тях в търговски капитал, който веднага се пуска в обращение на виетнамския пазар. Особено много се ценят лекарствата, и по-специално антибиотиците, които се разменят буквално за злато. Търсят се също платове, велосипеди, мотоциклети и всякакви други потребителски стоки. Твърди се, че всяка година само от България през този канал се препращат във Виетнам стоки за около 25 млн. лева (три пъти повече, отколкото чрез междудържавния търговски обмен). По най-скромни съпоставими изчисления с пазарните цени във Виетнам те се превръщат в 2.5 млрд. донги, което, пресметнато по банковия курс, означава вече близо 250 млн. лева. Така се затваря цикълът на търговските машинации, в който има множество скрито действащи механизми (включително игра с курса на щатския долар), чиято задача е да превърне "бедните" виетнамски "работници" в едри спекуланти.

Поради недоволство в държавите домакини броят на изпратените в чужбина виетнамски работници бе замразен на равнището, което бе достигнато през лятото на 1984 г. В България са приети 14 500 виетнамци, в ГДР - около 10 000, в Съветския съюз - според публикувани данни около 25 000, в Чехословакия - 26 000. Все повече се утвърждава мнението, че трябва да се изменят условията на споразуменията за изпращане и приемане на виетнамски работници, за да може евентуално чрез по-строг подбор и контрол да се гарантира взаимноизгодно изпълнение на задачите на сътрудничеството в използването на виетнамската работна сила.

_________________________________________

*Специален бюлетин на БТА С-2Б от 17 юли 1985 г. (със съкращения)
Снимка: Пресфото-БТА
Емилия Масларова (вляво), която през 1991 г. като министър на труда и социалните грижи едва отпрати последните виетнамци от България, подписа на 8 април 2008 г. в Ханой с виетнамската си колежка Нгуен Тхи Ким Нган писмо за намерения за насърчаване на сътрудничеството в областта на труда и социалната политика.
18
7411
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
18
 Видими 
22 Април 2008 01:20
подкупът надхвърли 20 000 донги !!!
И това за ЕДИН "стругаро-фрезист" през 1985.
Колко ли е получила СЕГА Масльонката за целио пакет жълтурковци ?
А по туй че ""Най-ценното наше богатство са трудовите ни ресурси" и " антибиотиците, които се разменят буквално за злато" е ясно , че във Виетнам още тогаз социализмът е бил в зряла фаза - препънено с голотор без работа за който да се изразходват лекарства е икономически нецелесъобразно. Понеже Партията и без туй се чуди къде да дене гладните гърла. Както знаем от нашата практика - мястото в комунизъмо е като в спускаем апарат на космически кораб . Не стига за всички.
22 Април 2008 03:28
статейката не си заслужава коментара.

Редактирано от - simo на 22/4/2008 г/ 03:29:55

22 Април 2008 05:37
днес във Виетнам цари пост комунистически капитализъм с типичен за Азия устрем. страната е един от новите азиятски тигри готов да разтръска световната икономика. ако на скоро сте си купили тениска лакоста за около 100 $ или костюм пол смит за около 1000 $ то най-вероятно са шити там съответно за 5 $ и около 80 $. разбира се жал към ресурсите няма, хора, природа, суровини се експлатират като за последно.
България съшо не е същата... член на ЕС с най-бързо растящите цени на имоти, силна в услугите, програмиране... строителство бързо наваксващо...
ако трябва да заложа коя страна ще е с по-добри икономически показатели до 10 г. бих избрал Виетнам. но поради спецификата си на соц миналото и на двете страни ще са им нижни много години, за да стигнат целите си.
като се има предвид икономическият бум във Виетнам, не очаквайте много виетнамци да дойдат, а тия дето идват - не очаквайте да бачкат...
22 Април 2008 06:30
Saturday April 19, 11:31 AM
Vietnam blasts into the satellite agePhoto: AFP
HANOI (AFP) - Vietnam blasted into the satellite age on Saturday when a rocket launch from South America propelled its first orbiter into space, allowing it to beam home telecoms data and television signals...The blast-off may only have been a small step for the European space agency in French Guiana, but it represents one great leap for communist Vietnam, a developing country with patchy phone coverage that only introduced the Internet a decade ago...- Натиснете тук
22 Април 2008 07:37
"communist Vietnam" е свършил. по-див капитализъм от техния нема
22 Април 2008 09:39
Актуална историческа статия. Просто слънцето изгрява и залязва по график, а ние всеки път си мислим, че чудо става. И нещата се повтарят.
Но - кой да обясни подобни явни тайни на "бизнесмените" от Абсурдистан? Кой да им каже, че историята учи, че никой не се учи от историята. И който не помни историята - пак я преживява. При това говорим за близка история, отпреди двасетина години.
А кой се учи от разпада на Второто българско царство? Политиците ни даже не знаят кога е било. Освен - след Първото.
22 Април 2008 09:48
А, не сте прави за виетнамците. По тяхно време нямаше проблем с бездомните кучета!
22 Април 2008 09:57
Мдаам. Помня ги, помня ги. Тогава и аз работех в завод. Машиностроителен при това. Леле, как звучи само сега. А че не ставаха за нищо, освен за далавери също си е вярно. Единствения плюс май беше странното и необяснимо поголовно изчезване на кучия род по нашите земи.
borowan, както винаги - но висота!
22 Април 2008 10:28
Круела, извинявай, не ти видях мнението и се е получило повторение!
22 Април 2008 10:37
Някой яко се е зафанал да съсипе България...
Не стига, че обществото изхранва 1 млн цигани, а сега ще му натресат и азиатските шмекери, сравними само с шиптърската напаст.

Ето един поучителен пример от фолклора на варненския корабостроителен - каква работа може да се чака от тях:
Един началник води един виетнамец да му покаже едно парче релса, че запречва пътя и му казва да я махне настрана.
След 15 мин се връща, релсата стои, виетнам - до нея, пуши цигара.
- Какво правиш бе?
- Пуса.
- А релсата нали ти казах да я махнеш?
- Те-езка.
- Ами намери пет човека и я дигнете, и по-бързо!
Минава след 15 минути - седят край релсата.
- Какво правиш, бе?
- Пуса.
- Ами релсата защо?...
- Теезка.
- Ами докарай 20 човека, бе!
След 15 минути: седят наоколо 20 виетнамеца, пушат.
- Абе какво првиш, бе?
- Пу-уса.
- Ами релсата?
- Къ-ъса...
22 Април 2008 11:55
Искам само да кажа много кратко няколко неща, които би трябвало да се знаят в България и специално от т.нар. бизнес.

* Силен недостиг на квалифицирани кадри има и в много по-близки до Виетнам и богати страни. Пример - Малайзия, Южна Корея, Китай. Недалеч от Виетнам е и Тайланд с огромния си туристически бизнес при това по-добре платен от този в България. В момента има бум на строителството в района на Персийския Залив. Де що има строител да може нещо, работи там.
* В Щатите има огромни виетнамски колонии, общо взето квалифицирани хора. В Силициевата долина можеш да чуеш доста виетнамски имена на инженери. Тези хора не чакат някой да ги кани в България. Заплатите там са от 100000 долара на година и нагоре. Тия хора помагат на когото могат от семействата си и ги дърпат при себе си.
* Много компании местят производство във Виетнам в момента. Пример - Самсунг ще мести основното производство на мобилни телефони северно от Ханой. Същото важи за много други. Недостигът на квалифицирани хора в самия Виетнам е много силен и заплатите за такива никак не са ниски.

Извод и прогноза: В България може да дойде само някой и друг далавераджия, който ще го хване липсата от работното място след броени месеци и ще има да го търсите, ма ще го намерите друг път. А юнаците ще се препитават в добрия случай с контрабанда, в лошия случай - с наркотици.

Това ще го пишем за пореден път на сметката на българските комунисти. Но този път и на Царо.
22 Април 2008 13:24
Що се ловите на простотията Масларова? Не си губете времето да я громите - тя е неразгромима /простотията Масларова де/
22 Април 2008 14:29
то намерете и подгответе хора от България, некадърници такива, вместо да внасяте отвън съмнителни работници! Разбирам да НЯМАМЕ БЕЗРАБОТИЦА, А ТО Е ТОЧНО ОБРАТНОТО!!
22 Април 2008 15:32
Ако вкарат виетнамци сега ще стане много весело - мъжете ще се занимават с кражби и дрога, жените - с проституция. Който бачка - си изкарва доволно пари във Виетнам. Тук ще дойдат само отрепки.
22 Април 2008 16:37
Бате Бойко да спертва софрите - песовете ще изчезнат от улиците без една стотинка да излезе за това от столичния бюджет, и то в най-кракти срокове след идването на жълтите "работници"! И Видима Идеал да вземат да произвеждат по-широки и дълбоки тоалетни чинии, че да има къде да се варят лаещите!
22 Април 2008 17:14
Те кучетата ще ги хапнат още първата седмица. А после?
22 Април 2008 21:16
Никой няма да дойде да работи за 300 лв, вЯрвайте ми!Не са толкова "алтави" като нас да търпят да се гърчат за толкова....
22 Април 2008 22:24
че додат да прават конкуренция на социалнослабите работнички дето са принудени да правът `примоция за 5 лева две сфирки`
ама злите езици разправат че и тази работа не е като онази щото една новоработничка като срещнала една балканска тояга се ококорила, а след като я налапала с междубедрието направо изревала на чист български език МНОГО МЕСООО
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД