:: Добре дошъл CommonCrawl [Bot] (Бот)
Скандалният мач №2 срещу "Балкан" се доигра пред празни трибуни
Москва отхвърли твърденията, че е свалила Боинга над Украйна
Бившият кмет на Трън, ударил дете с джипа си - оправдан
СТАТИСТИКИ
Общо 381,837,233
Активни 1,336
Страници 111,495
За един ден 1,302,066

Лекар влиза в затвора за източване на 700 лв.

Джипи от Русенско излъгало здравната каса със 178 фиктивни пациенти
В деня, когато в парламента дебатираха за провала на правителството в битката с престъпността, съдът раздаде изненадващо строго правосъдие за източване на здравната каса. Джипи от Русенско ще е първият лекар у нас, осъден на 1 година затвор заради отчетени фиктивни прегледи. Той е получил 738 лв. от Районната здравноосигурителна каса (РЗОК) чрез използване на документи с невярно съдържание.Районният съд в Русе е признал за виновен за документна измама 35-годишния Васил Георгиев от с. Мартен и го е осъдил на 1 година затвор. Окръжният съд е потвърдил окончателно присъдата и Георгиев ще трябва да влезе в затвора. С работа и добро поведение обаче лекарят може значително да намали престоя си зад решетките, коментираха юристи. Това е първата ефективна присъда на джипи у нас, досега провинилите се лични лекари се разминаваха с глоби или условно осъждане.

Георгиев се е възползвал от възможност, която здравната каса дава. При нужда пациентът може да се прегледа безплатно при чужд личен лекар извън областта, в която живее. За целта е нужна здравна книжка. Лекарят, извършил прегледа, се отчита в касата и получава по 4.15 лв. Тя обаче не е длъжна да издири пациента и да провери дали наистина е имало преглед. Разчита се на амбулаторния лист, на който би трябвало да фигурира подписът на болния. През цялата 2005 г. Георгиев вписвал в амбулаторни листове фиктивни прегледи на здравноосигурени пациенти от други градове. При проверка се оказало, че много от хората, фигуриращи във фалшифицираните документи, изобщо не са стъпвали в Мартен.

"Това беше личният лекар от област Русе, който отчита на територията на областта най-много прегледи на лица от други здравни райони, работи с пациенти от цяла България. Това предизвика и подозрението ни. Не виждахме логика хора от Ямбол например да дойдат да се лекуват в с. Мартен", разказа вчера шефът на отдел "Контрол" към РЗОК Мария Радева. Последвала кореспонденция с лекарския съюз, но оттам не взели никакви мерки. От РЗОК -Русе се принудили да се обърнат към колегите си от другите здравни каси, за да направят те анкети с пациентите на джипито. Някои се отзовали, други - не, но разминаванията лъснали веднага и от русенската РЗОК изпратили материалите в полицията.

"Случаят е знаков", коментира съдия Велизар Бойчев, чел първоинстанционната присъда. "Става дума за голям брой фиктивни прегледи - 178, и за сума, с която е измамена РЗОК, надхвърляща 4 минимални заплати. Това дело има изключително полезен резултат за здравната реформа у нас, защото ще подпомогне и генералната превенция", смята магистратът.

По време на процеса лекарят не се призна за виновен и твърдеше, че обвиненията са абсурдни. Пациентите на осъдения лекар ще трябва да си изберат друго джипи, тъй като касата в Русе ще разтрогне договора си с Георгиев.

Заради непрестанното източване на средства от 2006 г. здравната каса започна да сезира прокуратурата за лекари и болници, които отчитат мъртви души, фиктивни прегледи и записват в листите си пациенти без тяхното знание. Само за половин година след началото на акцията над 150 подобни случая бяха дадени на Икономическа полиция и на прокуратурата, тъй като представляват документна измама. От касата тогава се оплакаха, че обикновено от прокуратурата обяснявали, че провинението е за твърде малки суми, а деянието е с ниска обществена опасност, за да се започне дело.
60
5977
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
60
 Видими 
10 Април 2008 22:43
М-да, е това е правосъдие. Двама застреляли гъбар -- условна присъда.

Лекар откраднал 700 лв. -- година затвор.

Каквато държавата, такова и правосъдието.
10 Април 2008 22:49
гошо, точно на обратното е!

Каквото правосъдието такава и държавата!!!
10 Април 2008 22:52
100 лв. глоба за салам от 3.64 лв.

Мъж се призна за виновен в опит за извършване на кражба в Русе, съобщи RuseInfo.

На 29.01.2008 г. в гр. Русе той е направил опит да открадне салам на стойност 3.64 лв. Въпреки че не е успял, за стореното му е определено наказание "Глоба" в размер на 100 лева.
TУК

Браво, ето така се бори престъпност, хвала!
10 Април 2008 22:58
Ето, видяхте ли, че съдебната система работи. Непрекъснато се говореше, че полиция, прокуратура и съд не си вършат работата и не вкарват мошениците, крадците и злоупотребителите в затвора. Както виждате не е вярно. Съдията направо е уцелил десятката с изказването си:
"Случаят е знаков", коментира съдия Велизар Бойчев, чел първоинстанционната присъда. "Става дума за голям брой фиктивни прегледи - 178, и за сума, с която е измамена РЗОК, надхвърляща 4 минимални заплати. Това дело има изключително полезен резултат за здравната реформа у нас, защото ще подпомогне и генералната превенция", смята магистратът.
Пък и човекът е свил само четвърт магистратска заплата. Парите не стигат да се наеме даже новозавършил адвокат. Нека да лежи, щом е глупав и краде на дребно.
10 Април 2008 23:38
1.Отново КЛАСИЧЕСКИ СЪДИЯ-КОМУНИСТ- присъда ПО ЦЕЛЕСЪОБРАЗНОСТ И НИКАКЪВ МОРАЛ.
2.Да живеят докторите на Маргините!!!!
3.Да живеят сички бекапе-та посички земни кАлбета!!!
10 Април 2008 23:49
Ще лекува народа в панделата , според както са решили мародерите от правосъдието ни , но парите да не му ги искат ... Заплата на сестрата за три месеца идат и в туй му е провинението на колегата ... За същи пари , продавачка в хлебарница от онова време , само начета си плати , а сетне , без присъда се обеси ... Едно джипи , за повече от нея ли броите , Господа , или колко по-различно ...? Твърдят , че ни бил живота интересен ... Заслужават , такъв да си го живеят ...

10 Април 2008 23:57
Нещо недоволни ли има? Щом е крал да си плаща, а това, че видите ли други правосъдие не ги лови няма нищо общо. По-добро човек като краде да е наясно, че даже и в разнебитената ни държавица може ненадейно да го застигне справедлива присъда отколкото да имат всички пълното усещане за безнаказаност. И това, че други минават през закона не значи, че тоя лекар не е извършил престъпление.
11 Април 2008 00:17
За седемстотин лева - една година затвор.
За седемстотин хиляди - може и условна присъда.
А за седемстотин милиона - чест и слава, че може и орден Стара Планина.
11 Април 2008 00:20
Този път нистина заслужават слаба оценка господата преследващи бандитите в бели престилки.Вече две седмици се шири скандал в МВР, а чак сега откриха този "Ал Капоне"олицетворение на българската мафия.
Мноого слабо.Вече бях започнал да ставам нервен, че липсват бандитите в бяло.
11 Април 2008 00:23
Тука ще е докторското дуднене. А че тоя лекар си го отнесе за демонстрация "вижте ни колко сме съвестни и как се борим с корупцията и злоупотребите", е пределно ясно. 700 лева - баси наглите смешници. В същото време касата харчи за автомобили, офици и лукс милиони...
11 Април 2008 00:37
Това е част от статия в Монитор на предпоследна страница където гузно обясняват, че кражбата на трупове било медиен балон

Търговията с човешки органи - дъвка за медии и политици

Търгувал с трупове, изнесъл бил 21 тира с кости ...
Апетитна новина не само за нашата, но и за чуждата преса. Това е повод България да влезе в световните новини и в емисиите на агенции като Ройтерс, Асошиейтед прес и Би Би Си.
11 Април 2008 00:42
За кокошка- НЯМА Прошка!
За кон- НЯМА Закон!
11 Април 2008 00:46

Друго не мога да кажа.
А, да:
За кон - законче
Закон - за конче!!!
11 Април 2008 00:55
700 -те лв на Първа страница 700 - те милиона я ги имало на последната , я не.. .
Пък после защо това , онова?
Явно всичко се връща в руслото си.
Терорът над народа се завръща с пълна сила още по-жесток.
Толкова наглост и безочие.
11 Април 2008 01:17
Честита му присъда
11 Април 2008 01:43
Престъплението си е престъпление, измамата си е измама.На дребно не си струва да се краде щото не стигат за добри адвокати.
11 Април 2008 01:46
Край. Почнаха престъпниците. Така трябва. До края на месеца всички корумпирани магистрати, полицаи, митничари, политици и мутри, ще имат ефективни пресъди. За съжаление в затворите вече няма свободни места и ще трябва да изчакат.
11 Април 2008 02:21
Навремето(преди 20 и повече години) докторите лекуваха народа - добре или не толкова добре - лекуваха го, с друго не се занимаваха. После избухна демокрацията! Докторите почнаха да се занимават с какво ли не, а лекуването между другото - за разнообразие. Това, че караха такси, станаха политици, създадоха некви кухи докторски структори и здравни каси остави, но вече масово започват докторската си картиера с мошеничество и хайдуклук! И все в името на здравето на хората! Ебати и капутализЪма - убав бил! Убав е, ама за малцина...
11 Април 2008 02:23
Приблизително за 2 лв - ден затвор...
Ако се приеме за изпълнение от всички съдебни инстанции - добре!
Тогава за кражба на кола за 5 000 лв - 2 500 дни - 7 години, за кражба на компютър или телевизор за 700 лв - година...
Добре, нали?...
11 Април 2008 03:02
Присъдата е добра, струва ми се дори малка, защото не е само измама. Докторът е фалшифицирал подписи на фиктивните пациенти.


Не разбрах от статията дали е лишен от право да практикува медицина ДО ЖИВОТ? Лишен ли е още от правото му да взема каквато и да е държавна работа, да работи във финансовия сектор или да се кандидатира за какъвто и да е избираем пост? Смятам, че не е нужно да обосновавам защо е абсолютно недопустимо човек осъден за измама да заема такива позиции.
11 Април 2008 05:52
Споко след половин година сигурно ще го пуснат за добро поведение.
Umni4ko
11 Април 2008 06:01
Присъдата е добра, струва ми се дори малка, защото не е само измама. Докторът е фалшифицирал подписи на фиктивните пациенти.

Ами то доскоро имаше и цял заместник-министър който така и не можа да обясни на хората Петър ли е, Феим ли е, Бисер ли е.... Пък и не можа да обясни и как е подписвал документи от името на България...Че и прощален обяд си направи накрая... Опс това ще да му е била присъдата...

Редактирано от - E6 на 11/4/2008 г/ 06:12:30

11 Април 2008 07:03
Пресъдата за лекаря си струва! Пресъдата за опит за кражба на салам за 3.84 лв ме впечатли.....Да му мислят циганите-какви глоби и години затвор ги чака!!! Само дето затворите са малко и глобите социалните служби трябва да плащат....Романтика....
11 Април 2008 07:40
Във случая виновна е отново здравната реформа. Ако здравната каса плащаше на доктора достатъчно добре той щеше да има възможност да си наеме добър адвокат и да отърве затвора. Знаете как става... я кръста ще го заболи преди делото... я силен зъбобол..
11 Април 2008 07:42
Ехооооооооо!Мартен е град.Даже го даваха като събитие пo Btv.Вярно, че показаха жител на съседно до ГРАД Мартен село, но новината си беше излъчена във вечерните новини!Поне малко от малко давайте коректна фактологическа информация!
11 Април 2008 08:55
Румен Петков: "Доказахме още веднъж, че тук вече има държавност"
11 Април 2008 09:18
А тия от Брюксел разправят, че нямало осъдени!
11 Април 2008 09:55
Май количеството подправени подписи е подействало на съда. Нискодоходно, но пък едромащабно. Дали в този случай може да иска пробационна присъда?
11 Април 2008 10:00
Абе Мартен е град ама манталитета им на мартенци- бетер селски. Тоз доктор малоумен ли е да пише пациенти от майната си от Ямбол?
11 Април 2008 10:04
Те мартенците обичат да покрадват. Покрай строежа на КТМ през бай Тошово време много мартенци си изградиха хубави къщя. Сега доктора откраднал 700 лева. Голям праз.
11 Април 2008 10:06
А за Максимчо, а за Максимчо какво ще кажете? Пиян, уби един човек и опропасти живота на още един и на него условна присъда! Егати и аршина с който мерят тези "магистрати", да ги еа' !
11 Април 2008 10:11
Не мога да разбера защо толкова се възмущавате, че е доктора е осъден...
Твърде вероятно е това да не са единствените пари, които този доктор е източил от Здравната каса. Защо не цените труда на колегите, които работят в Здравната каса и са правили проверка по случая и са анкетирали пациенти. Аз лично съм за такива проверки и наказания, колкото и малко да ви се струва това, което доктора е откраднал.
11 Април 2008 10:13
Силно ме впечатляват крясъците, че щом е малко откраднатото не трябвало да лежи в затвора. Точно с тези аргументи циганите се качиха на главата на цялата държава. И вече са заразили и доста "българи".
Моето мнение е, че присъдата е справедлива, а доколкото някои "по-висши" личности не са получили такава - това не е основание да се търпят дребните престъпления!
11 Април 2008 10:26
Няма лошо да се осъждат хора за извършени от тях престъпления, но когато правосъдието работи избирателно(за едни майка, за други мащеха)нямаме правова държава.Неможе да очакваме от хората да имат чувство за справедливост и сигурности да не псуват скапаната ни държавица.
11 Април 2008 10:34
Добре дотук добре. Направи ми впечатление другата присъда - севлиевската - отнемането на родителските права на двамата родители алкохолици в полза на бабата на детето. Това вече е действащо съдийство. Поздравления за съдийката, която - о чудо - си есвършила работата.
11 Април 2008 10:55
alsk22, крясъкът не е дали е малко откраднатото, и дали трябва да се лежи в затвора, крясъкът е за двойният аршин.

Иначе казано, крясъкът е защо полицаите, убили гъбаря, се разминаха с условна присъда.
11 Април 2008 10:58
И аз се чудя на българската логика.
Значи доктороидчето не бива да бъде пипано и съдено докато не влязат по-големите бандюги в пандела. Тази песен е стара и ми е писнала.
Хайде сега да видим как точно стоят нещата и дали фактите не се изнасят тенденциозно.
Как всъщност процедира съда?
Установява вина в зависимост от предоставените доказателства и свидетелски показания и определя размера на наказанието.
При първото наистина съществува субективен елемент, но поради тази причина съдебната система е триинстанционна.
Определянето на наказание също има своите правила и се подчинява на логика, а не се раздават годините като бонбони. Когато вината е доказана, вземат се предвид смекчаващи и утежняващи вината обстоятелства. После съдията прави една елемнтарна бакалска сметка като намира средното аритметично число между мнималното и максималното предвидено наказание. Примерно ако минимума е една, а максимума е три, падайки под две годни значи, че съществуват смекчаващи, а над тази присъда означава, че са отчетени утежняващи вината обстоятества.
Не мога да кажа какво е взето предвид при този случай защото няма достатъчно подробности в материала. Не знам дали има чисто съдебно минало, дали е бил наказван админстративно за същото деяние и т.н., но това което прави впечатление е, че въпреки уличаващите го доказателства той не е признал вината си.
Доколкото си спомням, полицаите убили гъбара бяха обвинени в убийство по непредпазливост и тъй като те се признаха за виновни и се възползваха от правото си на съкратено производство, съда е отсъдил най лекото наказание. Същото можеше да се случи и с лекаря и той сигурно щеше да се размине с глоба или с пробация.

Редактирано от - paparol на 11/4/2008 г/ 11:00:43

11 Април 2008 11:21
Гошо
различните и разминаващи се присъди са голям проблем, но това не означава, че трябва при всяка справедлива присъда да се подиграваме на съдийския състав и на държавата.
11 Април 2008 11:23
Така е paparol. Трябва да се пощряват самопризнанията. Застрелваш някого, признаваш си и съдията ти налага административно наказание "глоба". Когато надпишеш обаче някоя сметка към НЗОК, която те изнудва да си купуваш ненужни апарати и лекарства, да работиш 24 часа на ден, 365 дни в годината и те глобява 90 лева, ако направиш техническа грешка без щети- тогава следствие, съд, ефективна присъда и обявяване на делото за знаково. Изтипосване на първа страница. И трябва да се самопризнава. Не си ли самопризнаеш- виновен, невиновен- в затвора. Не бива да се губи ценното време на съд и магистрати с водене на дела по дългата процедура.
11 Април 2008 11:41
Който псува Енергото, рискува да бъде осъден по-бързо от най-корумпирания чиновник. 31-годишният Емил Йорданов от град Левски ще лежи осем денонощия в ареста, защото наругал две касиерки на електрическата компания CEZ. Присъдата е издадена по бързата процедура от районния съд. Йорданов си изпуснал нервите на 9 април в местния офис на фирмата. Мъжът искал да закрие сметката на къща, която се води на родителите му. Понеже не е титуляр на партидата, жените зад гишето му отказали услугата. Последвали няколко цветни реплики по адрес на майките им.
11 Април 2008 11:50
По този начин хората си казват:добре за 700 лева ме осъдиха 1 година. Следващия път ще открадна 1 000 000 лв. и сигурно няма да лежа в затвора.Хе за това става въпрос.За нищо друго.
11 Април 2008 11:58
Какво да кажа. Нарушението си е нарушение, присъдата - присъда. Лекарски права няма да му бъдат отнети, защото това се прави при медицински престъпления, а не при финансови такива. Иначе за забраната за държавна служба съм съгласен въпреки, че семейният лекар не е бил държавен служител по време на извършване на престъплението. Чудя му се само на акъла на колегата да става за резил за дребни суми. Пък и упорит освен това. Ако си беше признал вината щеше да избегне ефективната присъда и поне част от резила. Съвсем не е случайно, че присъдата идва точно в този момент, когато парламентът прие безумието за намаляване на потребителските такси за пенсионерите и задаващите се ответни мерки от гилдията. Гадна работа! Още по-гадно ще им бъде на мартенци, щото нов лекар много трудно ще си намерят при това положение.
11 Април 2008 11:59
Malinas,
добре - ако се съглася с твоето "твърдение", от него следва ли, че ако за 700лв не го осъдят, хората ще си кажат "за 700лв не ме осъдиха, следващият път няма да открадна милион, защото ще ме осъдят"?
11 Април 2008 12:09
Не, не следва.Но ако съдеха правилно тези с милионите(откраднаати) щяха да лежат и хората ще си помисля дали въобще да крадат.А сега лежат само кокошкарите защото с малките суми, които са откраднали не могат да платят на добри адвокати да ги измъкнат.Затова става дума.
11 Април 2008 12:31
малинас,
аз искам да лежат в затвора кокошкарите, защото ми е омръзнало от цигани, които крадат всичко: моб.телефони, пари, дрехи, касетофони. Вярно е, че с 200-300лв са дребна кражба, но ми се отразява здраво на бюджета и не искам да ги търпя.
11 Април 2008 13:03
paparol, има да се чудиш още много значи. Веднага ти обяснявам логиката. Който е виновен - с наказание. Няма лошо. Не е необходимо да е веднага. Приемаме, че е по лесно да се опандизи един лекар от един Маргин. Обаче да се усети, че нещо се прави. След 6 месеца, 10, 1 година - да почнат да прибират тия дето завлякоха НЗОК с милион по 700. Ама нема брато. Нема и да има. Те пак ще се пънат от трибуната на парламента и ще пикаят по фонтаните. Ако ще мерим с аршина - да е мерим наред. Иначе какво остава - да се подхванем като "Светците от Бундок" ли? То както е тръгнало, въпрос на време някой да избие натам
11 Април 2008 13:16
alsk22
Знаеш ли че Имаме почти равен БВП на глава С румънците А доходите ни са двойно по ниски. И аз не искам да ме ощетяват с по 250 евро на месец но ме ощетява правителството и то заради такива като тебе. Захласването по хвърления прах в очите окуражава едно корумпирано и противонародно управление. Те си казват - ето има балъци които вместо да питат защо румен се среща с бандити и издава агент се радва че най после сме му създали правосъдие. По нова година ИЗВЪНРЕДНО бяха платени на фирми 1милиард и 400 милиона лева а на беднотиата дето я хапят 300лева и го набутаха и то защото знае че няма да рита.
11 Април 2008 13:17
СРАМ‌ !
следващият престъпник сигурно ще е чистачка рецедивист ощетявала в продължение на години държавният бюджет чрез некоректно водене на списъка с консумативи на министерството и реализирала кражби на тоалетна хартия и веро от МФИН в размер на 1253 лева за период от 4 години - до живот направо.

Като се пшрисетя как мой познат дознател в НСС‌ ми обесняваше какъв огромен успех е делото срещу адаш ми Очите и трите години присъда ""....понеже в БГ няма друг случай на признал се за виновен за организиране на въоръжена престъпна група, значи колегите са пипали перфектно." Еми да ви имам и перфектното - сърби ме да напсувам някого но не знам точно кой.
Не че ДЖипитата са стока но това нашто не е държава.
11 Април 2008 13:25
Sheringham!
Ами дайте ги......къде са?
Аз скоро гледах един "тулуп" който ежемесечно завлича и каса и лекарски съюз с милиони и който искрено се дивеше как могат да го обвиняват в конфликт на интереси задето имал печатница и бензиностанции които по договор обслужват касата и съюза.
-Имате ли печатница - пита го водещия
-Да имам.
-Печатат ли се в нея материали на ЗК и ЛС?
-Ами, че нали това и работата на "пичатницата" - да "пичата" - отговаря тулупа.
Да, но този гурун продължават да си го преизбират за председател на ЛС и то с мнозинство. Халал да им е.
И аз искам да ги прибират, но да да обвиняваме съдия който си е свършил съвестно работата по едно дело заради пропуските и престъпното бездействие на следствие (дознание) и прокуратура ми се струва цинично.
Хайде да спрем и да пуснем всички кокошкари на свобода защото някой не е осъден.
11 Април 2008 13:41
paparol

Брат, приемам че първите редове на предишния ми коментар са не изнервили и не си прочел докрай. Няма такова нещо кокошкарите на свобода. Законът си е закон. Както няма малко или повече умрял. Аз не искам на докторчето да му се размине. Но се съгласи че е абсурно. Той не си е купил баварец с тези пари. Къща не е посторил. А тия дето докараха здравната каса дотук - само оградите им са за по 700 000 а се пънат да ми обясняват кое как е. Иначе аз този "тулуп" го знам много добре и напълно споделям мнението ти. Представа си нямаш колко е усложнена ежедневната работа на лекарите в България заради този. Ама ми дава интервюта
... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД