:: Добре дошъл CommonCrawl [Bot] (Бот)
Сателитни снимки обаче показвали мащабни разрушения в базата, твърди медията
За първи път в него ще участва и Китай, ще има и демонстрационни стрелби
"Не може да се умира така в България", каза Ал.Секулов в памет на Васил Пармаков
Съгласувани са и мерки за прогресивно облекчаване на гръцкия дълг
Сред тях са Теди Москов, Камен Донев, Мариус Куркински, Мая Нешкова
Ще гласувате ли на референдума?
Да
Не
Колебая се
Резултати
СТАТИСТИКИ
Общо 266,035,940
Активни 1,454
Страници 27,886
За един ден 621,541
Консулт

Всички родители вадят лични карти на 14-годишните си деца

Красимир Добрев
Дъщеря ми навърши 14 години. С баща й сме разведени. Какви документи се изискват от родителите? От баща й трябва ли да имам някакъв документ?

М.ЛюбеноваЛичната карта по закон е основен идентификационен документ за самоличност, валиден на територията на България или на друга държава съгласно международни договори. С нея всеки български гражданин има дори право да напуска страната и да се завръща с нея през вътрешните граници на България с държавите-членки на Европейския съюз. Затова и изискванията спрямо нея са строги. Точно толкова, колкото и за вадене на международен паспорт.

В закона за българските документи за самоличност изрично е определено, че "всеки български гражданин, който живее на територията на страната, е длъжен в срок до 30 дни след навършване на 14-годишна възраст да поиска издаването на лична карта". Това става чрез законните представители, които в огромната част от случаите са родителите. Те подават заявлението за издаване на личната карта на детето. Това се прави в съответното районно управление на МВР, в т. нар. паспортни служби. Документите се дават в управлението по постоянен адрес. Трябва да се носи и удостоверение за раждане на детето - оригинал и копие. Самото дете задължително трябва да присъства.

Добре е заявлението да се подаде и от двамата родители. То е типово, по образец и може да се купи от самите служби. Струва 50 стотинки. Към него трябва да се приложат и снимки на детето, спрямо които има специални изисквания.

Издадените лични карти на 14-годишните са валидни 4 години и са безплатни.

Необходимо е да се знае, че ако родителите не поискат и не подадат заявление за лична карта на детето си в срок, се глобяват от 20 до 150 лева.

И тук идваме до втория въпрос. Според официалните указания на МВР заявленията за издаване на документ за самоличност се подават лично, а за издаването на паспорт на малолетни и непълнолетни - в присъствието на родителите, настойниците и попечителите. Ако някой от тях не може да се яви, се представя нотариално заверено изрично съгласие. Допуска се подаване на заявление от друго лице след представяне на нотариално заверено изрично пълномощно и заверено от нотариус заявление.

Това означава, че дори и родителите да са разведени, най-чист е вариантът, в който и двамата отиват в съответната паспортна служба. Единственото изключение би било възможно, ако единият родител е лишен от права. Ако това обаче не е налице, то и двамата след развода си запазват родителските правомощия. Просто съдът възлага упражняването на родителските права на единия, защото има пречка за едновременното им осъществяване и от двамата. Но техните правомощия се запазват и съществуват в правния мир. Макар и примерно детето да живее при единия, а другият да плаща издръжка. С бракоразводното решение съдът може да каже, че примерно единият ще се разпорежда с имуществото на детето, а другият с възпитанието. Варианти много. Но така или иначе двамата имат равни юридически права и отговорности.

Затова е най-добре и майката, и бащата да подадат заявлението. Ако единият не може или пък други причини налагат отсъствие - например не искат да се виждат родителите, то тогава просто този, който няма да отиде, ще даде нотариално заверено съгласие. И то ще се представи пред съответната паспортна служба. Разбира се, може да се пита в съответната паспортна служба дали ще приемат документите, ако детето отиде само с единия родител.

Гореописаното трябва да важи с пълна сила и при вадене на международен паспорт на детето. Тук също се подава заявление, което се купува от паспортната служба срещу 50 стотинки. Пак са необходими снимки на детето. Между 14 и 58 години при обикновена поръчка таксата е 30 лв. И тук важи тезата, че е най-добре в паспортната служба да се явят и двамата родители. Ако някой не може - просто се представя неговото нотариално заверено изрично съгласие.
2
23695
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
2
 Видими 
09 Април 2008 10:56
Бюрокрация...
Нали ги имат данните, освен това е задължително, тогава какъв е смисъла от присъствието на двамата родители? Ще ги снимат ли, ще ги разпитват ли? И на двамата да губят времето...
Единият е достатъчен.
09 Април 2008 17:20
Не се налага и двамата родителя да присъстват при изготвяне на личната карта на детето си. Един е достатъчен, без значение кой от двамата ще е. Не е сложно и не отнема време.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД