:: Добре дошъл CommonCrawl [Bot] (Бот)
Бивш шеф на пътния фонд купува "Водстрой 98", свързвана с Делян Пеевски
Вижте видео от акцията на МВР в Галиче
Единият е асистент в университет, а другият учител в гимназия в Разград
Проблемни според него са повторното питане за елекронното гласуване в рамките на 1 г., намаляването на депутатите и прекият избор на полицейски началници
"Дойдохме тук, за да почетем мъртвите", каза президентът на САЩ
Ще се насърчават учещите педагогика и инженерни специалност
Одобрявате ли решението за тотално превъоръжаване на армията?
Да, категорично
Не, нас НАТО ни пази
Нямам мнение
Резултати
СТАТИСТИКИ
Общо 266,286,193
Активни 530
Страници 14,403
За един ден 621,541
Консулт

"Съребрени" роднини наследяват до шеста степен

Здравейте, как се определя размерът на наследствените дялове на починало лице без преки наследници, ако и родителите му са починали? В случая наследяват ли първите братовчеди? Наследството дели ли се 50 на сто за първите братовчеди по бащина линия и 50 на сто за първите братовчеди по майчина линия или как?

Гюлка Кръстева, по мейла

Действащите в момента Закон за наследството (ЗН), Семейният кодекс (СК) и дългогодишната съдебна практика се опитват да ограничат до минимум възможните противоречиви тълкувания, когато се стигне до наследяване. Естествено, животът предлага хиляди варианти и много пъстри разрешения. Много често се стига и до съд.

Има обаче някои основни правила при наследяването, които задължително трябва да се познават и са някакъв ориентир при разрешаването на различните хипотези. Включително и за конкретните въпроси.

Така според ЗН децата на починалия наследяват по равни части. Когато починалият не е оставил деца или други низходящи, тогава наследяват по равно родителите или оня от тях, който е жив. Ако обаче е оставил само възходящи от втора или по-горна степен, наследяват по равно най-близките от тях по степен - например дядото, а не прадядото. Когато починалият е оставил само братя и сестри, те наследяват по равни части.

И стигаме до интересуващото ни в случая правило. И то е, че ако починалият не е оставил възходящи от втора и по-горна степен (дядо, баба, прадядо и прабаба), братя и сестри или техни низходящи, тогава наследяват роднините по съребрена линия до шеста степен включително.

Кои са роднините по съребрена линия и какви са техните права при наследяване? Според Семейния кодекс родството по съребрена линия е връзката между две лица, които имат общ родоначалник, без едното да произхожда от другото.

Степените на родство при съребрена линия пък се определят по следното правило: броят се ражданията от единия роднина до общия родоначалник (без да се брои последният) и се събират с броя на ражданията от общия родоначалник до другия роднина. Така най-близката степен на родство по съребрена линия е втора - тук липсва първа. Например брат и сестра са роднини по съребрена линия от втора степен, чичо и леля спрямо племенник са от трета степен, първи братовчеди са от четвърта степен. От четвърта степен са и чичото и лелята и децата на техните племенници.

Както вече бе отбелязано по-горе, степените при родството по съребрена линия са много важни при наследяването. Включително и защото роднините по съребрена линия са сред наследниците по закон.

Важно е да се знае, че "съребрените" роднини наследяват само ако починалият не е оставил деца или родители, както и братя и сестри и техните низходящи. Освен това не трябва да има и преживял съпруг. Защото по закон последният наследява част, равна на частта на всяко дете. И ако няма деца, възходящи (родители, дядо, баба), братя и сестри (и техни деца), то тогава всичко остава за съпруга и той получава цялото наследство - чл. 9, ал. 3 от ЗН.

Приемаме, че в конкретния случай няма никой от гореизредените - няма деца, родители, съпруг, братя, сестри и техни низходящи. Тогава идваме до разпоредбата, че наследяват "съребрените" роднини до 6-а степен. И стигаме до още едно основно правило - че "по-близкият по степен и низходящият на по-близък по степен изключват по-далечния по степен".Така например, ако има племенници, които са от трета степен, те и техните деца ще наследят преди първите братовчеди и техните деца, които са от четвърта степен.

Но приемаме, че има само първи братовчеди. Тогава те ще наследят поравно. Няма никакво значение дали са по бащина или майчина линия.

Важно е да се знае, че роднините по съребрена линия, сред които вече стана ясно са и първите братовчеди, нямат право на т.нар. запазена част от наследството. Такава част имат единствено роднините по права линия - низходящите като деца, внуци, правнуци, възходящите като родители, баба, дядо, прабаба, прадядо и съпругът. Ако тази част бъде накърнена, законът за наследството дава право на всеки от изброените наследници да иска възстановяването й. Извън този кръг обаче никой друг не разполага с това право.

Така че наследодателят може - ако не остава никой със запазена част, спокойно и приживе да се разпореди с цялото си наследство - примерно със завещание, като лиши всички "съребрени" роднини от наследство.
2
26821
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
2
 Видими 
19 Март 2008 19:12
Аз пък мисля, че децата са възходящи. като имаме предвид новостите и технологиите, не може да не твърдим, че тези деца ще възхощдат бащите и майките си по разум.
08 Декември 2009 13:38
Има едно място в статията където се уточнява, че чичо и леля са трета степен по съребрена линия, веднага след това е написано, че чичо и леля са четвърта степен. - Ако може да се поясни.

Освен това искам да попитам: в същия случай без никакви роднини първа и втора степен, при наличието на пет първи братовчеди и една жива леля и жива съпругата на единия чичо - тя явява ли се роднина от трета степен като лелята? И кой има право върху наследството.
Благодаря.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД