:: Добре дошъл CommonCrawl [Bot] (Бот)
СТАТИСТИКИ
Общо 231,730,437
Активни 642
Страници 39,372
За един ден 235,726

"Тойота" Селика се завръща в осми вариант

Легендарният спортен автомобил ще се прави съвместно със "Субару"
СНИМКА: ИНТЕРНЕТ
Новата "Селика" ще бъде на пазара до 2 години
Един от най-популярните спортни автомобили в историята - "Тойота" Селика, се завръща на сцената след 3-годишно отсъствие. Последното поколение на японската машина се произвеждаше в периода 1999-2005 г., сега наред е 8-ата му серия.

В разработката на новата Селика "Тойота" си партнира с друга японска компания - "Субару". Двете фирми работят с еднакво оборудване и едни инженери, откакто "Тойота" купи контролния пакет акции на "Фуджи", в чийто завод ще се произвежда спортният автомобил.

Селика спокойно може да бъде наречен революционен автомобил. Първият вариант се появява още през 1970 г. и една от първите малолитражни коли, които освен за състезания успешно могат да се ползват за пътуване или ходене на работа. Именно заради това оказва сериозно влияние на пазара в тази категория.

Дизайнът на бъдещия автомобил ще напомня вече известния концептуален модел на "Тойота" - FT-HS, представен на салона в Детройт миналата година. Именно така японците си представят спортната кола на ХХI век - съчетание от гладки повърхности, които се редуват с остри ръбове. И всичко това е подчинено на една цел - перфектната аеродинамика.

Серийният спортен автомобил ще се произвежда в 2 варианта. Версията GT ще бъде доста евтина за Япония - около $ 20 000, но за останалите държави се предвижда тя да е по-скъпа. Освен това "Тойота" планира в новата кола да бъде сложено "греблото" на задния капак, което бе извадено от употреба през 1995 г.

Първоначално от фирмата обявиха, че автомобилът ще бъде снабден с 1.5-литров "боксер", но след обединението със "Субару" това се промени. Именно "Субару" ще произвежда двигателя за новата машина - 2-литров с мощност 200 к.с.

По-скъпата версия GT-4 ще бъде снабдена с двигателя на "Субару" Импреза STI, чийто работен обем е 3 л, а мощността - 310 к.с. Има вероятност дори той да бъде монтиран отзад, за да облекчи предницата и да направи автомобила по-лесно управляем.

Както двигателят, така и купето на новата "Селика" ще бъде изпълнено в два варианта. Първото е познатото до момента, което вече се превърна в класика, а второто - хечбек с 3 врати. Тук също има някои промени. Отпадна вариантът с 5 врати, понеже от "Субару" бяха категорични, че няма нужда от конкуренция на тяхната "Импреза".

Шумът, който се вдига около завръщането на легендарната кола, породи и доста слухове. Вече се говори, че "Селика" може да се включи в световни рали шампионати, където бе един от фаворитите за титлата в периода 1980-1995 г. За това време японците си извоюваха репутацията на боец, който по нищо не отстъпва на останалите.

Все още не е ясно и дали новият автомобил ще се произвежда в заводите на "Тойота" извън Япония. По-вероятно е това да стане, тъй като моделът "Селика" имаше успех по цял свят. Заради това и 8-ата серия ще се появи на пазара още в края на 2009 г., макар плановете да бяха това да стане едва през лятото на 2010-а.
 "Тойота" връща забравеното "гребло" на задния капак.
3
5728
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
3
 Видими 
13 Март 2008 05:22
Един от най-популярните спортни автомобили в историята - "Тойота" Селика
Хайде сега, да не преувеличаваме!
13 Март 2008 10:51
Комбинацията между безупречното качество на Субару + техен двигател и парите на Тойота - това ще бъде експлозивно Почнах да си мечтая за едно такова чудо и един голям немски аутобан
13 Март 2008 15:30
Абе Селика или Селиша (Celicia) се произнася?
Дай мнение по статията