:: Добре дошъл CommonCrawl [Bot] (Бот)
Местните твърдят, че разполагат с данни за други подкупи, искани от Десислава Иванчева
Това се е случило в рамките на акция „Скорост” на пътната полиция
Това посочвали данните от нов доклад
Кметът на „Младост” сама определила мястото и времето, по което да й бъдат дадени парите, твърди той
На прокуратурата ще й бъде много трудно да докаже това престъпление, твърди още адвокатката
СТАТИСТИКИ
Общо 377,226,880
Активни 1,309
Страници 64,470
За един ден 1,302,066

Зад кои симптоми се крие болест на щитовидната жлеза

Не сме болни, но не се чувстваме и добре: често настиваме или страдаме от стомашни проблеми. Причината може да е една - нарушение на функциите на щитовидната жлеза. Нейната активност и съответно нивото на хормоните в кръвта могат както да се намаляват, така и да се повишават.

Щитовидната жлеза е важен хормонален орган, който регулира обмяната на веществата, топлообмена, работата на нервната система и т.н. Нарушенията в работата й са обусловени не само генетично - те могат да се "отключат" и от фактори на външната среда: стрес, инфекции, загар, недостиг на йод и други. Методите на лечение са различни в зависимост от "маските", зад които често се скрива болестта.Ако хормоните са малко1. Цветът на кожата

Ако кожата е станала жълтеникава или с прасковен цвят, първото което ще помислите е, че това е жълтеница. Понякога лекарите поставят диагноза "хепатит", забравяйки, че този цвят на кожата е характерен и при недостатъчна функция на щитовидната жлеза - хипотиреоза. Недостигът на нейните хормони в кръвта нарушава превръщането на жълтия пигмент на каротина във витамин А, което се извършва в организма на здравия човек.

2. Склонност към запек

Можете да си мислите, че имате проблеми с храносмилането, но това също така може да бъде признак на хипотиреоза. Камъните в жлъчката също са една от характерните "маски" за недостига на хормони в щитовидната жлеза.

3. Наболява ви сърцето

Недостигът на хормони влияе на работата на сърцето и може да предизвика забавяне на сърдечния ритъм (под 60 удара в минута), сърдечна недостатъчност, понижено или повишено кръвно налягане. Хипотиреозата често е съпроводена от недостиг на желязо и фолиева киселина.

4. Наднормено тегло

Ако отслабвате трудно, дори когато спазвате строга диета, задължително проверете щитовидната си жлеза. Недостигът на хормони нарушава обмяната на веществата - в кръвта се натрупва наднормено количество холестерол и затова се увеличава риска от атеросклероза и затлъстяване.

5. Разстройства на менструалния цикъл

Менструациите могат да станат по-обилни, по-продължителни или да се прекратят. При хипотиреозата често се намалява либидото, появява се сухота във влагалището, съществува опасност от появата на миоми, поликистоза на яйчниците, а освен това по лицето, корема и гърдите започват да растат косми.

6. Чувствителност към студ

Хормоните на щитовидната жлеза са отговорни и за терморегулацията. Затова техният недостиг способства за намаляване на температурата на тялото. В подобно състояние на човек постоянно му е студено и усеща отпадналост и вялост.

7. Нощно хъркане

При хипотиреоза поради нарушенията във водно-солевия обмен се появяват отоци. Отичат езикът и гърлото и в резултат на това възниква неприятното хъркане. Могат да пострадат и други органи на сетивата - възникват разстройства в зрението, намалява се слухът, появява се звън в ушите.

8. Болка в ставите

Хипотиреозата може да бъде причина и за артрит. Тя предизвиква нарушения в обмяната на веществата, свързани с увеличаването на нивото на пикочната киселина и вследствие на това води до подагра.

9. Депресия

Установено е, че от 8 до 14% от хората с диагноза "депресия" в действителност страдат от хипотиреоза. Тези две заболявания трудно се различават, особено в началния стадий на хипотиреозата, когато депресията може да бъде единственият симптом. И за двете диагнози е характерно потиснатото настроение и изгубването на интерес към живота.

Но докато депресията се характеризира с намаляване на теглото, повишаване на апетита, безсъние, ниска самооценка и постоянно чувство за вина, то при хипотиреозата се наблюдава напълняване, намаляване на апетита, сънливост и умора, намаляване на половото влечение, влошаване на паметта.Ако хормоните са много10. Напоследък сте отслабнали много, често се дразните от дреболии и постоянно си променяте настроението.

Причината за това е твърде голямото количество хормони в щитовидната жлеза (базедова болест). Често това се наблюдава при млади жени с наследствена предразположеност, които развиват тиреотоксикоза - най-тежкото състояние, свързано с наднорменото количество хормони в щитовидната жлеза. Такива жени страдат от силна отпадналост, аритмия, рязко намаляват теглото си.

Във всички изброени случаи можете да потърсите помощ от ендокринолог, който ще ви назначи определени хормонални препарати или съответно такива, които ще блокират производството на хормони в щитовидната жлеза.3 чести заблуди1. Ако усещате буца в гърлото си, нещо не е наред с щитовидната ви жлеза. Това не е задължително. Силно чувствителните и емоционални жени могат да изпитат подобно усещане и в резултат на вълнение.

2. Кехлибарът лекува щитовидната жлеза. Носенето на огърлица от кехлибар няма никакъв друг освен естетически смисъл.

3. Колкото повече йод, толкова по-добре. За целия си живот човекът употребява само 3-5 г йод. Повече и не трябва - постоянното предозиране може за блокира щитовидната жлеза, а това е доста опасно. Трябва да приемате таблетки, съдържащи йод, само по лекарско предписание. За профилактика на недостига на йод здравият човек трябва да използва единствено йодираната сол.

-------------------------

Страницата е подготвена със съдействието на http://www.zdrave.bg
2
167477
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
2
 Видими 
07 Май 2013 22:18
Искам да споделя мнението си за един нов, неинвазивен метод на лечение на възлите на щитовидната жлеза, който набира скорост - така наречената ехотерапия. Това е метод, използващ фокусиран ултразвук с висока интензивност ( HIFU) и представляващ алтернативен вариант на хирургичното лечение на проблема. Доколкото знам предимствата му са: не е нужна обща упойка; - процедурата е амбулаторна , възстановяването е в рамките на няколко часа – пациента се приема сутринта и се изписва следобед; - лечението е безопасно, ефективно и също така, за разлика от операцията, не остава белег;
Метода се извършва в УСБАЛЕ Акад Иван Пенчев.
13 Май 2013 22:45
Здравейте!
Мой близък се подложи на ултразвукова терапия на възел на щитовидната жлеза.Формацията му изчезна след няколко процедури и наистина няма белег.Сега се чувства нормално.Нямаше никакви странични ефекти.Ето тук има повече информация за метода:
http://www.facebook.com/pages/Theraclion/303792825050.
Поздрави!
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД