:: Добре дошъл CommonCrawl [Bot] (Бот)
Мадридският гранд спечели финала на Шампионската лига след дузпи срещу съгражданите от "Атлетико"
Одобрявате ли решението за тотално превъоръжаване на армията?
Да, категорично
Не, нас НАТО ни пази
Нямам мнение
Резултати
СТАТИСТИКИ
Общо 266,368,222
Активни 659
Страници 16,785
За един ден 621,541
КОНСУЛТ

Кои университети признават матурите

Зрелостните изпити стават директен вход за по-малките вузове
Снимка: БТА
Американският университет няма да признава оценките от матурите за вход.
35 висши училища от общо 51 университета и колежа ще признават тази година матурите вместо приемен изпит, а други 4 ще използват резултатите при изчисляването на бала. 10 университета няма да използват оценките от зрелостните изпити, сочат данните на вузовете, предоставени на просветното министерство.Софийският университетще признава оценките от матурите за директен вход за 19 специалности. Резултатите от зрелостните изпити по български език и литература, по история и по география ще се признават за предучилищна и начална училищна педагогика, социална педагогика, специална педагогика, логопедия. С матурата по математика или физика ще се влиза ядрена техника и ядрена енергетика, физика, инженерна физика, инженерна химия и съвременни материали (за нея може да се кандидатства и с матурата по химия), физика и математика, астрономия, метеорология и геофизика. Оценката по физика или химия се признава за ядрена химия, химия и физика. Със зрелостните изпити по математика и химия се кандидатства за химия, компютърна химия, химия и информатика. Само изпитът по химия се признава за програмите ядрена химия и екохимия. С матурата по философския цикъл ще се влиза за специалност философия.Университетът за национално и световно стопанствоще признава за вход оценката от задължителната за всички матура по български език и литература (БЕЛ), но само за специалността журналистика и масмедии. За останалите специалности оценките от БЕЛ и математика и от БЕЛ и история участват в балообразуването. Полагането на матурата е изискване на УНСС за явяване на кандидатстудентските изпити.

С матурата по математика ще се влиза директно в специалностите наТехническия университет в СофияИзключение прави програмата "Инженерен дизайн". Зрелостният изпит по физика става вход за всички програми, но без приложна математика, инженерен дизайн, стопанско управление и публична администрация.Пловдивският университетзачита матурите по математика за всички специалности от Факултета по математика и информатика, по химия - за Химическия, а по физика за Физическия факултет. За всички останали специалности оценките от зрелостните изпити ще участват при изчисляване на бала.В Югозападния университетматурата по български заменя изпитите за 28 специалности, включително право, международни отношения, финанси, счетоводство и контрол, стопанско управление, маркетинг, туризъм, 9 педагогически специалности, филологии, философия, социология, културология, психология, социални дейности и връзки с обществеността. За топспециалността право ще се влиза директно и с оценката от матура по история. Резултатите от нея ще важат и за още 14 бакалавърски програми, сред които са международни отношения, европеистика, стопанско управление, счетоводство и контрол, маркетинг и финанси. Резултатите по чужд език се признават за 14 специалности (педагогически специалности, филологии, връзки с обществеността, международни отношения, европеистика и туризъм). Оценката по математика става вход за 20 програми - предимно икономически специалности, както и в областите химия, физика, информатика и електроника. За 7 специалности се признават матурите по физика, по биология - за 3 специалности, по химия за 7 специалности и по география за 9 специалности.Шуменският университетпризнава задължителната матура за вход за 18 програми - предимно педагогически и филологически специалности. С математика се влиза по 16 специалности, сред които са информатика, икономика, физика, астрономия и др. С матурата по чужд език (английски, френски, немски, руски) ще се влиза без допълнителен изпит във филологически специалности, сред които са английска филология, турска филология, приложна лингвистика, както и за специалността туризъм. Зрелостният изпит по история замества изпитите за програмите "Български език и история", "История", "Археология", "История и география", "Теология", "Системи за сигурност" и "Туризъм". Матурите по география, биология, химия, физика и философия също ще се признават за конкурсен изпит, но за по-малък брой и не толкова атрактивни специалности.Университетът "Проф. д-р А. Златаров" в Бургасще приема студенти, успешно издържали матурата по български език и литература, за специалностите стопанско управление, маркетинг, индустриален мениджмънт, туризъм, предучилищна и начална училищна педагогика, социална педагогика, психология, българска филология, български език и история.

Зрелостните изпити по математика или по химия заместват кандидатстудентските изпити за програмите "Органични химични технологии", Химично инженерство", "Неорганични химични технологии", "Технология на материалите и материалознание", "Индустриален мениджмънт и математика". Само с математика ще се влиза екология, стопанско управление и маркетинг (за последните две програми ще се приема и с матура по история), а само с химия - в специалностите биотехнологии и химия. Желаещите да учат индустриален мениджмънт могат да си спестят кандидатстудентските тревоги, ако имат добра оценка и от матурата по история.Нов български университетще използва оценките от зрелостните изпити като балообразуващи. Средноаритметичният резултат от матурите ще има тежест между 10 и 30% в бала за кандидатстване в зависимост от избраната програма, а отличниците с успех над 5.50 ще получават бонус от 10 т. Максималният възможен бал за кандидатстване е 1000 т. и се формира по специални формули за различните специалности.

Резултатите от зрелостния изпит по математика са прием за всички специалности вМинно-геоложкия университетМатурата по български език и литература е безусловен вход за всички специалности в Русенския университет (признават се и изпитите по математика, история, физика, география, биология, немски, английски и френски език) и за Икономическия университет във Варна (зачитат се матурите и по останалите 8 предмета).

Националният военен университет - Велико Търново признава вместо кандидатстудентски изпити оценките от матурите по български език и литература (оценката трябва да е най-малко 4.00) и зрелостните изпити по математика, история и география. Висшето военноморско училище във Варна също приема за вход за всички специалности резултатите от матурите, но само по български език и литература, по математика и по физика.

Висшето строително училище зачита само матурата по математика, но пък с нея може да се влиза във всяка специалност. В Стопанската академия в Свищов зрелостните изпити по математика, география и по български език и литература се признават вместо изпитите за всички специалности от направленията "Администрация и управление" и "Икономика", а оценката по български език участва в балообразуването на всички специалности.

Всички вузове, които признават матурите, ще провеждат и кандидатстудентските изпити за тези, които не са постигнали добри резултати на зрелостните изпити.

До 28 февруари дванадесетокласниците трябва да подадат в училището си заявление за допускане до зрелостните изпити, в което трябва да посочат и втория матуритетен предмет. Бланката може да се изтегли от сайта http://www.zamaturite.bg. Там е публикувана и пълната справка от висшите училища за начина, по който ще използват матурите.ИЗПИТИ

Още преди няколко месеца от ръководството на Медицинския университет в София заявиха, че няма да признават оценките от матурите. Те обаче ще важат за специалностите в колежа "Филаретова", където студентите излизат с образователно-квалификационната степен "професионален бакалавър". В Пловдивския медицински университет матурата по биология замества изпитите за медицинска сестра и акушерка.--------------

Университети, които няма да използват оценките от матурите

Национална академия за театрално и филмово изкуство

Национална художествена академия

Национална музикална академия

Медицински университет - Варна

Медицински университет - София

Медицински университет - Пловдив

Академията на МВР

Военна академия - София

Американски университет в България
1
27428
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
1
 Видими 
18 Февруари 2008 19:24
Не разбирам текста под снимката!
Ако по-малките вузове означава "ТУ София", "СУ - св.Климент Охридски" ....
Кои са големите?
НБУ? Едва ли.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД