:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 269
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Истинската история

Да се пие неразредено вино е било разсипничество

Прекаляването с алкохол не е толерирано и през Средновековието, но нормалната дажба е кило и половина на ден
Сребърна чаша, ХIII-ХIV в., с. Бели Извор, Врачанско, Национален исторически музей. Такива чаши се ползват както за пиене на вода, така и на вино.
Всички пътешественици, които преминават през Балканите след ХV в., отделят значително място в пътеписите си на виното. Оценките им са често противоположни. Виното или е "кисело и мътно, с лош дъх", или "превъзходно". Любопитно е да се отбележи, че пътешественици от страни, в които нямат собствено производство на вино поради географското си разположение, например англичани и немци, са много по-критични при определяне на качеството на българското вино. В същото време арменски пътешественик през ХVIII в. ни уверява, че "българите са майстори на хубавото, пенливо вино".

Неравномерното качество на виното по българските земи се дължи на неподходящия начин на съхранение, особено през ХV-ХVI в. Английски пътешественици забелязват до българските къщи около Пирот от дърветата да висят кожени мехове - "големи торби от еленова кожа с козината навътре", в които се съхранява вино. Изглежда, че след ХVI и особено през ХVII в. този начин на съхранение е напълно изоставен, което е съвсем логично - освен неприятния дъх на кожа виното не може да получи никакви предимства. А и едва ли е успявало да изтрае до следващата реколта. Но дори и непосредствено преди Освобождението през 1868 г. "не във всички градове се намира отлежало, т.е. миналогодишно вино. Обикновено с такова вино се запасявахме от обителите". Очевидно именно там са умеели да съхраняват виното поне до следващата реколта. Традициите в отглеждане на лозя и технологичните практики в производството на вино намираме отразени в запазените до днес устави на балкански манастири още от IХ в.



Поне



едногодишното съхраняване на виното изисква





задължително използване на големи глинени съдове, каквито се откриват често при археологическите разкопки, или дървени съдове - каци и бъчви, каквито не могат да бъдат открити, тъй като обръчите до края на ХIХ и даже до първата четвърт на ХХ в. се правят също от дърво. При дълготрайното съхранение на вино в глинени делви източването става с "дълга извита тръба", а загребването - с "черпаци от изчистени кратуни". Дървените съдове за дълготрайно съхранение в Средновековна България се наричат чебри, тъй като вместимостта им била четири ведра. Предимно в пристанищните градове съществуват големи складове за съхранение на вино. Такъв склад един английски пътешественик описва близо до пристанището на Созопол.

Историческите извори за виното са понякога толкова подробни, че днес знаем дори местностите, където е имало лозя. През 1391 г. около Созопол има данни за "новозасадено лозе в Ставарота" (неидентифицирана местност, очевидно в непосредствена близост до града), а също и "още едно старо лозе близо до обителта ("Св. св. Кирик и Юлита" на о. Свети Кирил)". През 1667 г. турският пътешественик Евлия минава покрай Баглар лиман (Залива с лозята) - един от заливите Каваците или Харманите, южно от Созопол.

За да стане виното добро, е важно и разположението на лозята. За нашите географски ширини още римският естественик Колумела



препоръчва категорично само източно изложение



Разреждането на виното е нормалният начин за употребата му още от Античността. Смята се, че основна причина за това е гъстото и тежко вино, което се получава от сортовете грозде, разпространени на Балканите преди 1884 г. и унищожаването на по-голямата част от лозовите насаждения от филоксера. Употребата на неразредено вино във Византия се смята за разсипничество, а оттам - и за неморално. В писмото си до Никифор Влемид от началото на 1255 г. никейският император Теодор II Ласкарис, оправдавайки разходите, направени за издръжка на държавата, уверява, че златото се изразходва разумно, а не за ловни занимания, пищни и скъпи угощения или "за несмесени питиета". Водата за разреждане на виното е с умерена температура. Освен плодови сокове като безалкохолна напитка във Византия се поднася предимно прясна и студена вода. Понякога поднасяната вода е гореща, с добавен кимион или пипер.

След ХVII в. виното от българските земи се изнася както на запад, така и в северните части на Украйна и Русия.

На прекаляването с вино се гледа винаги с лошо око. Историческите извори дават възможност за определяне на оптималните количества вино, които е прието да се потребяват. През 1654 г. немският пътешественик и дипломат Ханс Дершвам пътува с важна мисия за Цариград. След навлизането в Османската империя според тогавашния протокол изхранването на пратеничеството от 64 души се поема от страната домакин. Дневната им дажба вино възлиза на 12 мудрета, които са равни на 96 оки, като 1 ока е 1284 г. Така за това пратеничество се полагат почти по два литра вино на човек дневно. Както си е нормално по тези краища, чаушът, отговорен за изхранването, крадял по две мудрета вино дневно, та всъщност в пратеничеството



изпиват само по 1605 г вино на ден



В Светогорските манастири, според едно сведение на руски пътешественик от 1725 г., "вино има достатъчно. Има някои, които не вкусват вино, и други, които в събота и в неделя, и даже по три дни в седмицата се въздържат. Лакомият ще изпие чашка-две, а болният ще пийне за да се подкрепи". Пак в Светогорските обители, но много по-рано, през 1101-1102 г. годишната дажба на монаха-отшелник Дамян е 410 л вино, или 1139 г дневно.

Днес тези количества вино може да ни се сторят значителни, но трябва да се има предвид, че в тези времена освен вода и вино на практика не се пие почти нищо друго.

В северната половина на Европа климатичните условия не позволяват отглеждането на лозя, а следователно и производството на вино. Точно тези райони радушно приемат познатото отдавна пиво. То е евтиният и достъпен заместител на скъпите вносни вина. Обитателите на "винената" половина на Европа възприемат употребата на пиво с отвращение. Така един испански войник през ХVIII в., опитал пиво, твърди, че все едно е изпил "съдържанието на нощно гърне" ("potes de purga"). Точно същата реакция има и в новоосвободена България в края на ХIХ в., когато модната напитка започва да се предлага в питейните заведения.

Турският пътешественик Евлия описва причудливи случки след посещението си при донските казаци. Там той видял как казаците изпиват съдържанието на огромни чаши с вместимост "две оки" (sic!) (= 2568 г.) с "боза", напивайки се. Поради честото смесване на пиво и боза, трябва да признаем, че това сведение се отнася именно за пиво, което през ХVII в. е вече широко използвано дори на юг от границата на разпространение на лозата.

Сравняването на двете напитки е често. Немски пътешественик, който минава през българските земи през 1683 г., опитва "едно питие, подобно на пиво и наречено боза". Малко по-късно, през 1702 г., друг пътешественик описва бозата като " белезникаво пиво от просени зърна".

Бозата, макар днес да е известна в българския език с турското си име, е много древна. Такава напитка, но подсладена с мед, се пие във Византия, а със сигурност и в Средновековна България. След ХIII в. много рядко вместо мед се използва захар, която е все още много скъпа и се внася от Египет. До края на ХV в. захарта се продава предимно за лечебни цели. В някои части на България с боза се захранват пеленачетата, поради което по народна етимология "боза" се извежда от глагола "бозая", който има старобългарски корени.
Снимка: Архив
Ритуално мачкане на младо грозде в днешно време.
 Чаша с изображение на жена, сребро, от Никополското съкровище, края на ХIV в., rсторически музей - Плевен. Част от експозицията на Националния исторически музей. Във времето на Второто българско царство чашите са личен предмет и техният собственик ги носи винаги със себе си, често закачени за колана му.
21
10805
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
21
 Видими 
14 Февруари 2008 09:05
А да се продава разредено вино е кощунство!
14 Февруари 2008 09:12
Така де, стига с тоя Свети Валентин!
Айде, наздраве и внимавайте да не ви "погледнат с лошо око"
14 Февруари 2008 09:54
Честит Трифон Зарезан
За разредители на вино има само една санкция - разстрел
14 Февруари 2008 09:59
Да живее празника Трифон Зарезан!
14 Февруари 2008 10:06
Не разбрах, бозата е известна с турското си име, същевременно авторът смята, че има връзка с глагола "бозая", който е със старобългарски корени.
14 Февруари 2008 10:27
бозата изобщо не е турска напитка. Във вътрешността на Турция дори не са чували за боза.
Бозта идва от Албания бачо Илия
14 Февруари 2008 10:33
Старобългарският корен е "Цицам" - произлиза от "цицката" на кожения мях с винцето
Наздраве на всички форумци, почитащи най-българския светец - св.Трифон Зарезан!
И никога с разредено вино!
Щото после следва: - "Глава ме боли, ама не знам коя"
14 Февруари 2008 10:44
"Поне едногодишното съхраняване на виното изисква задължително използване на големи глинени съдове"
Този писател не е ли виждал бъчва та пише таквиз работи?
Нема ли кой да му покаже хубава голяма бъчва пълна с тригодишно вино?
14 Февруари 2008 10:57
Благодаря, Еклесиаст.
14 Февруари 2008 12:23
Hugin


Поне едногодишното съхраняване на виното изисква задължително използване на големи глинени съдове"
Този писател не е ли виждал бъчва та пише таквиз работи?
Нема ли кой да му покаже хубава голяма бъчва пълна с тригодишно вино?


Тогава са го съхранявали делви или т.н. от автора глинени съдове!
14 Февруари 2008 13:44
Знайно е, че са намерени в античните сервизи и специални съдове за вода, с която се е разреждало виното, но тогавашното, няма нищо общо с днешното...Честит празник на форумците, нека да обединим празниците с любов и вино, вино и любов!
14 Февруари 2008 14:21
Хей, Освобождението е през 1878, а не през 1868 г.!!
14 Февруари 2008 15:44
От статията става ясно че добре сте си живеели през Турско.
И англичани са идвали през ХV-ХVI в. и немците през ХVII в.
и руснаци през ХVIII в. А сега стана обратното вие отивате при тях.
Не да им пиете вината, а да им слугувате.
Турците не само не са ви забранили да правите вино а и акциз не сложили !?
14 Февруари 2008 15:49
Съгласен съм, че 2 бутилки на ден е нормално!
14 Февруари 2008 16:15
И аз най-обичам вино, ама преди това ракия..Наздраве на зарязаните влюбени..
14 Февруари 2008 16:30
Честит празник и от мен!

/Св.Трифон имампред вид/

ай на здраве
14 Февруари 2008 16:37
Много католици в БГ бе.

Ай честит Св.Трифон Зарезан.

14 Февруари 2008 17:20
Кой ще си играе с вино. Карайте на шльокавица. По-висок коефициент на полезно действие.
14 Февруари 2008 18:20
Точно, (а и е по-чисто...)
но и виното заслужава уважение, щото попътя към грозданката минаваме през кратък 'винен" период...
14 Февруари 2008 19:00
Честит свети Трифон Валентин !
Наздраве и се обичайте
14 Февруари 2008 21:18
Честит празник на влюбените във виното.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД