:: Добре дошъл CommonCrawl [Bot] (Бот)
Мадридският гранд спечели финала на Шампионската лига след дузпи срещу съгражданите от "Атлетико"
Одобрявате ли решението за тотално превъоръжаване на армията?
Да, категорично
Не, нас НАТО ни пази
Нямам мнение
Резултати
СТАТИСТИКИ
Общо 266,354,190
Активни 551
Страници 2,753
За един ден 621,541
Писмо от “България” 1

Игрите, които хората играят

На 21 март 2007 озаглавих моята колонка "Геополитикус" и разказах какво ще стане с енергопреноса. То пък взе, че стана, и сега България е като мадам Бовари, на която предстои поредното разочарование.

Ема Бовари била мечтателка, а съпругът й Шарл изричал "мисли, плоски като паважа" в затънтеното градче, където двамата живеели. Гюстав Флобер написал това за паважа през ХIХ век и днес то ми звучи двусмислено. Плоски мисли? Да. Но плоски улици? Че нали все с незапълнените дупки се занимаваме. Флобер може да е най-големият стилист, но тук и сега стилист значи "коафьор". Добре че ми се размина да го превеждам, тъй като тогава, през 60-те години на ХХ век, превеждах "Снеговете на Килиманджаро" на стилиста Хемингуей: "Той видя, висок, огромен като света и невероятно бял на слънцето, квадратния връх на Килиманджаро." И тези думи будят недоумение. Сега снеговете се топят, върхът се оголва и мислят да го покрият с полиетилен, за да предпазят ледника.

60-те бяха интересно време. "Бийтълс", Кубинската ракетна криза, която изправи света на нокти. Студентските барикади в Париж, заради които генерал Дьо Гол си отиде, Пражката пролет, която танковете смазаха, и мислещите леви престанаха да слушат Кремъл. В онова интересно време се появи една книга, която исках да преведа, но не я преведох, както и Флобер не преведох.

Тази книга сега е забравена, но тогава по нея се увличаха студентите и в Париж, и в Прага. Тя не беше политическа. Написа я Ерик Ленард Бърнстайн, но я подписа с името Ерик Бърн; може би, за да не го бъркат с композитора Ленард Бърнстайн. Заглавието й беше "Игрите, които хората играят" (Games people play).

През Втората световна война Ерик Бърн бил военен лекар и след едноминутен разговор с някой новобранец познавал има ли той професия и каква е тя и други неща, които нямало как да знае предварително. Ерик Бърн можел да стане кумир на вярващите в екстрасенси и гадатели. Но той бил канадски учен, анализиращ човешките поведения като игри, които хората играят.

Ако вашият шеф се изживява като бащица, той очаква от вас да сте малкият послушко, а не младежът, който се бунтува каквото и да му каже старият. Някои жени майчински се грижат за мъжете си, други търсят бащинска закрила в мъжа си. Или "Аз съм ти сърдита" (привидно за глупава дреболия, но всъщност, понеже той не й обръща вниманието, за което тя копнее).

Макар че Ерик Бърн говори само за междуличностни поведения, появиха се екстраполации в социологията и политологията. Например групирането на индивидуалните егоизми в колективен егоизъм, който нарича себе си "национализъм", а всъщност е шовинизъм. Локалният патриотизъм като териториалната солидарност на глутницата. Образите на компартията като майка хранилница и на нейния лидер като таткото, който те напътства и мисли вместо теб. Моногамната връзка на САЩ с Израел.

И всякакви словесни тикове, които са плоски като паважа в градчето на мадам Бовари. Национален интерес. Свобода и демокрация. Международната общност. Взаимноизгодно сътрудничество. А ни дума за игрите, които хората играят.

- Онези, които протестираха срещу посещението на Путин и вдигнаха лозунга GO HOME, искаха да са преживели политическия си пубертет. Играта, която те играят, е: Ние не сме деца послушковци. Виждате ли ни какви сме възмъжали.

- Бургазлийте, които се присъединиха към тях, са подтиквани от лични егоизми, обединени в локален шовинизъм. Териториалната солидарност на глутницата. Играта, която те играят, е: Не щем петролопроводът и терминалът да ни опустошат природната среда. Ние сами ще си я опустошим. Я какви хотелчета нацвъкахме!

- Играта на коалиционната тричленка беше: Видяхте ли ни как отстояхме националния интерес? Голям шлем направихме. Възхитете ни се!

- Играта на брюкселските чиновници е да се правят на доктор Шарл Бовари. Много сме принципни. За това, че България си остана мафиотска държава без правосъдие, ние си затворихме очите и ви приехме в ЕС, но иначе сме много принципни. Не позволяваме да рестартирате "Козлодуй". Нашите мисли са плоски като паважа в Брюксел.

Затова България - като една мадам Бовари - ще се разочарова от европейската скука. А договореностите с Русия няма да подобрят хала на повечето българи. Защо ли? Защото - мисля - Путин е умен. Договореностите винаги са в полза на по-умния, по-силния и по-богатия, не толкова в полза на по-малко умния, по-слабия и по-бедния.

Играта на договаряне винаги е била такава.
123
11450
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
123
 Видими 
22 Януари 2008 22:29

Да хората си играят дребните игрички, цвъкат хотели, съсипват природната срада, а боговете ...правят моногамни любови , ама Путин е умен и кво стана с нашия Сталинград...качваме ли се на тръбата или и от там ще ни свалят умните Буш и Путин...Нейсе.
22 Януари 2008 23:02
Уважавам много Димитри, но мисля, че е прекалено черноглед. Ясно, че ползите са повече за по-силния, но тези договорености са една от малкото прояви на национално отговорно мислене за последните 17 години. А дали социалистите очакват да им се възхищаваме, хм, те са свикнали повече да ги псуват.
22 Януари 2008 23:22
Приветствам Димитри Иванов за тази констатация -

България си остана мафиотска държава без правосъдие.

Друго не искам да казвам, да не разводнявам нещата.
22 Януари 2008 23:23
И каква професия щеше да открие на Путин Ерик Бърн?
22 Януари 2008 23:28
Играта е за играчи, това е истината. Времето на хитреците никога не е свършвало. Времето на умните... да се надяваме че някой ден ще дойде и това време.
Само една бележка към автора - Путин не е умен, не мисля. Това е едно чучело, облечено в шинел.
22 Януари 2008 23:34
Намерих кукичката на Димитри.
"Бургазлийте"
Освен ако не е грешка на човека които приказва като е.е-словослагателя.
22 Януари 2008 23:41
Едно нещо не разбрах - как така Европа ни накара да затворим руския АЕЦ Козлодуй, а сега ни разрешава да си построим принципно същия, само че в Белене. Чудна работа
22 Януари 2008 23:52
А стига бе, Путин - умен. Да не би и той да е ... Бай Иване?
22 Януари 2008 23:55
Бургазлийте, които се присъединиха към тях, са подтиквани от лични егоизми, обединени в локален шовинизъм.

А тази невинна грешчица, твърде характерна за една възрастова група, за какво ли непреживяно подсказва?
23 Януари 2008 00:03
мислещите леви
Това много ме развесели! Следователно има и НЕмислещи леви Бих помолил да ни се обясни кои са мислещите и кои--НЕмислещите, за да можем да ги различаваме и да се пазим...и от двата вида. Apropos, как са плагиатите днес? Работиме ли, работиме ли
23 Януари 2008 00:04
Всички се чудите и се маете:Ама защо Европа не ни разреши това , па ни разреши онова? С две думи, ама въобще не ви информират за нищо.Нема договори, нема нищо.Само ви поднасят съветска прецедена информация, която е предимно антизападна и антиевропейска.
Само ще кажа, че лощо чака България.Смятам, че Сърбия ще се оправи преди нас, като изрита руснаците и си влезе по нормално му в ЕС.Ако има страна , която ще бъде за първи път изритана от ЕС, то е България.Благодарете се на умния Пути..Много ще страдате, докато не изгоните най-големите врагове на българина и българщината-съветските агенти и руснаци от България.
Косово ще бъде признато утре.Руснаците се опитват да докарат постоянно военно присъствие в региона.Хора от форума не знавт ние от кои сме.Медиите се държат така сякаш не сме членове на НАТО ‌ и ЕС.Най ме е срам от българската наглост и деморализация.Преди една година подписваха договор, а тази година не са съгласни с него.Да не говорим, че България си прави каквото си иска и не се съобразява с ЕС.Е, дори Димитри смята, че корупцията трябва да си ни седи и ЕС да не ни е приемал .Това е перверзно .Ако българските власти не спазват законите, не Брюксел е виновен за това. Последно ще кажа, че шеста генерация българи ще страдат от арогантното и продажническо руско агентурно пръсъсвие в България.Господ да ви е на помощ!
23 Януари 2008 00:05
Ейй, под вола теле - типична грешчица, а?
И баш за поколението, а по-специално - Димитри.
Дълбоко, дълбоко, спор няма... както няма и коректори във вестника обеднял.
Мизерия ли беше това, мизерикордия ли беше, ама не мога да определя - на фондовете или на съзнанието.
23 Януари 2008 00:11
Най-вярната статия на г-н Иванов която съм чел досега! Печелят победителите! Колкото повече - толкова повече! И т.н. Когато се договарят мравка и слон, розовите печелят...

*

"Грешката" с Бургазлийте е вЕрна! Да се готвят варнанлийте, дори да са у панкреаса на сърдцето на Манхатон
23 Януари 2008 00:15
Браво на Д. Иванов!
Успял е кратко и точно да обобщи това, което пишем вече няколко дена...
Дано радостта на някои от подписаните договори не е кратка като "Краткото щастие на Франсис Макомбер"...
23 Януари 2008 00:35
Путин бил умен!? Не може да бъде Трябва да има някаква грешка тука--ляв автор, ляв вестник, пък такова дръзко, почти кощунствено мнение Каква гражданска смелост се иска за подобно умозаключение, браво
23 Януари 2008 00:35
Димитри, посочих те в суматохата в изминалия четвъртък, когато повечето словоблудстваха но не всичко си предрекъл
А филма на твоят приятел (?) Тома Томов закъсня с няколко дена - каква ирония....
23 Януари 2008 00:44
Тошев, Димитри се е обръкал отсекаде - имал е в предвид Буш. Жорето е по-умен от трима ядрени физици и двама произволно избрани нобелови лауреати по медицина едновременно...
23 Януари 2008 00:44
Алооу, фитилджиЙте, ходете си пийте ракиЙте и не влизайте в ролята на съдиЙте, щом и за кое поколение иде реч не може да сФанете. Тц, тц, мизерабилщина клета!
23 Януари 2008 00:52
Моля-моля, "ний" сме си варненци, не "варналий". Варна е (древно) индоевропейско име.

За договореностите с Русия - не съм сигурен, че бат Джимо знае кои са те, за да коментирам. Протеста на "бургазлийте" - вече съм коментирал на друго място.

Който варненец иска да види колко място ща заема компресорната станция на Южен поток на Паша дере може да сравни с аналогичната компресорна станция Береговая (за Син поток) в Джубга (по-скоро е на изток от Архипо-Осиповка), Краснодарски край. На Уикимапия се вижда идеално. Самата станция не е малка - около четвърт квадратен километър машнарии. Предполагам - ще е на земеделските земи южно от Боровец. В Кавказ брадвата е играла доста, надявам се у нас Ени да са по-сдържани - все пак в ЕС сме. Самия терминал е една по-малка площадка с две шахти - предпазни кранове, и нататък всичко е под земята - т.е. преди да влезе под водата. Газопровода се вижда от космоса много по-ясно от пътищата - там са две тръби по 60 см диаметър и са лъскави, а нашите ще са по-дебели, там е за максимум 16 млрд., а нашия - за 31 млрд. куб.м.
23 Януари 2008 00:59
Ти са последно каков си - варненец, американец, философ или обикновен *****?...

Редактирано от - bot на 23/1/2008 г/ 05:13:38

23 Януари 2008 01:00
Играта на коалиционната тричленка беше: Видяхте ли ни как отстояхме националния интерес? Голям шлем направихме.
Договореностите винаги са в полза на по-умния, по-силния и по-богатия, не толкова в полза на по-малко умния, по-слабия и по-бедния.

Нещо такова е написал и безспорно "по-умният" журналист от в. "Коммерсантъ" - специальный корреспондент "Ъ" АНДРЕЙ Ъ-КОЛЕСНИКОВ.
Но той не набърква тук никакви си "тричленки", а споменава само за един член. Ето:
"Тут слово взял Георгий Пырванов и устами своего переводчика заявил на русском:
-- Позвольте использовать неспецифическую терминологию и сказать, что подписание всех этих договоренностей обеспечило нашей стране большой член."


Редактирано от - neminona на 23/1/2008 г/ 01:06:59

23 Януари 2008 01:09
"...Хора от форума не знаят ние от кои сме..."
Ще ти изясня Смарти ние от кои сме. Цяла Еуропа ни смята за цигани, пардон - роми. Пък и са прави хората ! Смятам, че разбра вече ние от кои сме.
23 Януари 2008 01:28
Поздравления за автора че е направил нЕкои изводи от прочетената книга на Ерик Бърн.
Имам предвид най-вече пасаж:
Например групирането на индивидуалните егоизми в колективен егоизъм, който нарича себе си "национализъм", а всъщност е шовинизъм. Локалният патриотизъм като териториалната солидарност на глутницата.

Всъщност националистите обичат да употребяват, за себе си, а и за пред други, по-благовидния термин "патриотизъм" вместо "национализъм", но същността е една и съща.Това е казано в цитирания пасаж.
От друга страна в национализма дреме в латентна форма шовинизма.
Ако използвам логиката на Браян Каплан от съседна статия националистите са политически вид лудити. Т.е. хорица задръстени от предразсъдъци.

Пълното заглавие на книгата на Ерик Бърн е "Игрите, които хората играят и хората които играят игри"
***
Много е интересно защо онези, които протестираха срещу посещението на Путин вдигаха лозунги на английски -"GO HOME"- вместо както би било по-логично да го напишат на руски, за да бъдат по-ясни и разбираеми за адресата.
Дали защото се гнусят от всичко руско, включая и въпросния език?
Или може би адресата е бил друг - Хипотеза - определени английско говорящи политически кръгове отвъд "голямата вода" ?
23 Януари 2008 01:54
Несъмнено, умният е разбрал какво казва Димитри...
А той винаги казва нещо...
Който не е рабрал, но иска да разбере,
препрочита отново...
А за наслада можеш да препрочиташ 3, 5 и повече пъти, както и "Мадам Бовари" на Флобер...

Редактирано от - SultanBg на 23/1/2008 г/ 01:59:07

23 Януари 2008 02:12
VOLTERVOICE,
/:/ "...Всъщност националистите обичат да употребяват, за себе си, а и за пред други, по-благовидния термин "патриотизъм" вместо "национализъм", но същността е една и съща..."
......................................... ......................................... .....................................
И си прав, и НЕ си прав!
"Националисти" са ПАТРИОТИ- но зад Граница, и са Граждани на ДРУГА държава, а НЕ на тази, към която питаят "патриотични чувства"!!! Например, "националисти" за в Сърбия са БЪЛГАРИТЕ по Етнос, но сръбски Граждани- в т.нар. от българските патриоти и националисти "Западни Покрайнини" в Сърбия!
"Националисти", но НЕ "патриоти", са и Граждани на държавата вътре в държавата, които обаче изпитват "патриотични" чувства към ДРУГА Нация и държавата й, а НЕ към тази, на която са Граждани! Например, българските Граждани в България, част от електората на ДПС в България!!!
23 Януари 2008 02:48
най- !!! е сблъсъкът помежду федаина и чичо на териториално-регионална тематика.

е те затуй ги либим!

глобалисти!
23 Януари 2008 02:59
Умността е основно в края на писано.... не се отчита (може би) само това, че умния силен понякога може да си позволи и нежно подрънкване на стари струни... неувиснали съвсем... при дори обзорно равенство на натрупан ефект.

Редактирано от - ata на 23/1/2008 г/ 03:03:13

23 Януари 2008 03:50
Дрън, дрън това и до половината не можах да го прочета от скука.
23 Януари 2008 04:44
Е това е!!!
Каквото и да разправят, пак ги закова!!
Еле па за бургазлийте!!
23 Януари 2008 05:18
Димитри, ако децата ти живееха в Бургас, ти каква игра щеше да играеш /статия да напишеш/?
PS нищо лично

Редактирано от - потребител,07 на 23/1/2008 г/ 05:21:00

23 Януари 2008 06:06
За това, че България си остана мафиотска държава без правосъдие, ние си затворихме очите и ви приехме в ЕС ( защото на нас не ни дреме - вие си се самоизяждайте там у шумако ), но иначе сме много принципни. Не позволяваме да рестартирате "Козлодуй" ( защото това пречи на нашия бизнес , което в никакъв случй няма да допуснем ) .
23 Януари 2008 06:28
Дмитрий е прав. Русия, Франция, Турция, Германия са държави с имперско мислене. След като наследството на БКП затри държавата, остава ни наистина да се стараем да бъдем умен слугинаж.
23 Януари 2008 06:32
редник: 23.1.2008 г. 00:15:21 Браво на Д. Иванов!
Успял е кратко и точно да обобщи това, което пишем вече няколко дена...


Добър си, редник... В начукването.
23 Януари 2008 06:33
Нека пуснат едно петролопроводче покрай Галата през Варненско Езеро тогаз ще си приказваме с "варналийци"...
Ама пуста Стара Планина усукана на север та никой не му се копа през нея.
На Бургас му свършиха земите, затова сега протестират зарад езерата си бургазлии.


България на българите-европейци!
Виделина Вам!
23 Януари 2008 06:41
Султане, те за тръбите и за а-е-станцията казаха достатъчно. Ти по-добре обясни колко велик е Царят и как ни е ощастливил със завръщането си.
23 Януари 2008 06:46
дим и 3 плосък е и екрана на които пишеш и на които те четат
в църквата има догма че земята е плоска което мога да и го докажа и математически
но както е казано
блаженни са верующите
добавям
да му мислят знаещите
23 Януари 2008 06:50
Всеки играе толкова, колкото му позволява противника......
А какво играе, зависи от сцената!
23 Януари 2008 07:23
Идва период в живота на човека, когато му остават само възможните удоволствия ( а не желаните)...Тук случаят е горе-долу същият...Играта с думите, сравненията и неординарни аналогии за добрия занаятчия се е превърнала в едно от достъпните удоволствия...
P.S. В същност какво разбрахте?...и какво ново научихте?...


_________________________________________ _
Лъжата, която прилича на истина, не е по- добра от истината, която прилича на лъжа - <Кабус Наме>

Редактирано от - Бармалей на 23/1/2008 г/ 07:26:05

23 Януари 2008 08:03
Сега, да се намеся и аз като варналия и местен патриот, пардон шовинист съгласно Димитриевия тълковен речник, още навремето партийното ръководство на Пиргослии, така се е наричало рибарското селище преде има няма 200 годин, придърпаха химкомбината, щото бяха с благоволението на бай Тошо и Гришка Филипов, че напираха и за Атомната централа, ама котка им мина път, сега като направиха по някое хотелче и ресторанче, сакън не щем тръбата, имаме си тръби достатъчно с мръсоттии дет изливаме в морето...Та такива ми ти референдумни главоблъсканици...Гледам сега по първа канализация и кремиковлии и те тръгнали да протестират искат си тровителя на София демек искали си хляба...Де го бат Бойко, да им каже, че ще прави там МОЛове и хотелчета и всички ще станат, като пирговлии...
23 Януари 2008 08:17
Добра статия, към която искам да добавя: умението е така да водиш играта, че и победен, пак да печелиш, и то колкото може повече. Не виждам нищо лошо да са доволни и руснаци, и българи, както е в случая...
Колкото до мафиотизираната ни държава - нищо ново под слънцето.
23 Януари 2008 08:32
Доволни са и руснаците и българите. А румънците и турците - газ пикаят?
Секи гледа мене си, казва Гарабед!
И е много прав. Който мисли за всички, в същност не мисли за никого.
23 Януари 2008 08:41
Когато човек е с капаци на очите, за това няма лечение. Специално прочетох статията още веднъж, за да проверя дали има някой, комуто бате Джимо да е простил. Няма такова нещо. На никого шапка не клати.
Но някои форумци щом зърнат името Путин, автоматично надават кански вопли:
ПОМОЩ! ДУДУЦИ! ДУДУЦИ!
23 Януари 2008 09:07
Когато някой държавник и политик не иска да каже нещо директно, го казва косвено чрез своите любимци журналисти. Михаил Леонтиев ни го каза много ясно - има ясла за Вас, стойте си и не мърдайте. Ама ние мърдаме. Амо КОГА? Когато новият цар на света го няма, когато си отиде от България. Къде бяхте когато той си беше в София. 500 партийни платени клакьори се опитаха да правят Париж 68, ама не им стискаше за друго. Всичко друго беше дитирамби и тиха дипломация на Станишев. Уважавам го този човек, защото тихо и без много шум и партии бридж успя все пак да докара нещо в тази бедна държавичка България, окрадена от същите, които сега протестират за щяло и нещяло, очаквайки отново големите сили да ги повикат на трапезата. Но ми се струва, че сте изпуснали влака за Европа, Бусманци Ви очаква. Извинявам се бусманци, че "великите" дами и господа ще дойдат да газят калта при Вас. Не го заслужавате.
23 Януари 2008 09:24
Мдааа, Джимо
За жалост, доста са форумците, заради които нещата трябва да се пишат в чалга-стил. Иначе си ги разбират, колкото им е акъла. Та Джимо, свали, ако можеш малко нивото, все пак и милчо, котки...и те са хора.
23 Януари 2008 09:28
Фидел, съгласен съм с теб, че Жорето Буш е много умен човек. Сигурно и бай Иван ще потвърди.
Ама все пак се чудя дали навремето другарят Брежнев не беше мъ-ъ-ъничко по-умен от него.
23 Януари 2008 09:33
Статията ми хареса.
" А договореностите с Русия няма да подобрят хала на повечето българи. "
И не защото Русия е голяма и силна, а България малка и слаба, а защото разходите са за сметка на данъкоплатеца, а ползите се приватизират. Построява се примерно АЕЦ - Белене, огромна за България инвестиция, след което електроенергията се продава на ниска цена на определени фирми, които я изнасят на висока. Ха познайте какви ще бъдат фирмите, включени в схемата. За което нито Русия нито Путин имат вина.
Имаме си и пресен пример - магистрала Тракия.
А като говорим за бургазлии - имайте предвид, че става дума не само за гигантските хотели на мутрите, а за поминъка на населението около Бургас. Това са и малките хотели и заведения, на които местното население разчита. Едно, че точно те страдат от намалението на туристическия поток и снижението на цените, предизвикани от свръхзастрояването, а сега петролопроводът представлява опасност от потенциална еколкогична катастрофа.
И в заключение - правителството проявява манталитета на онези българи, които искат изведнъж, с един удар да забогатеят. То ако беше така лесно забогатяването големите държави да са нацвъкали ядрена централа до ядрена централа. Или петролопровод до петролопровода. То и затова "Нокия", пък и други хайтек инвестиции отиват в Румъния, а не в България. Защото ако някой все пак се излъже да огледа място за завод нашите хубавци му искат милиони за земя без инфраструктура или му създават всевъзможни пречки.
С този манталитет - толкова!
23 Януари 2008 09:40
Cruella de Vil ...
И не защото Русия е голяма и силна, а България малка и слаба, а защото разходите са за сметка на данъкоплатеца, а ползите се приватизират....

Що да са за сметка на данъкоплатеца? Не са. Няма да са от бюджета. Поне тъй каза П. Димитров. Ако знаеш нещо друго, кажи го.
23 Януари 2008 09:45
Истинският проблем е само споменат от Димитри мимоходом, и той е че българският елит е изключително и дълбоко корумпиран, до степен да продава дори държавата си при всеки подходящ случай. Да използваш изключително мощните държавни механизми за свои лични цели, отдавна е повсеместна практика сред властите в България. По - лошото на тази корупция е, че е поощрявана от САЩ и Русия. Те използват корумпираната същност на политиците ни, за да разделят елита на "филски" лобита", които използват всесилната държавна машина при всеки повод в полза на американски, руски, турски или други интереси, като прокарват държавна политика в изгода на тези интереси. Такива политики има дори в образованието.... При това отвън широко използват както подкупи, така и заплахи, за да постигнат целите си. Димитри бърка за Брюксел, който не е политически фактор и не ни е приемал като мафиотска държава. Брюксел е само паважа... Приемането в ЕС беше гигантски подкуп, с който САЩ купиха почти целия български елит, заедно с мафията. Сега опитват по същия начин да купят и сръбския, но срещнаха сериозен отпор. Ето защо за борба с корупцията и дума не може да става, обратно, тъкмо отвън ще смажат всеки опит за операция "Чисти ръце", която може да унищожи филските лобита. Казвам всичко това защото ми омръзна някой да подменя истинските проблеми с фалшиви, дори когато го прави преводач като Димитри.
23 Януари 2008 09:49
оправдавахме се с т ж, че пречи да сме умни
л каравелов пише, че сме тъп народ
тодор павлов и следовниците му не даваха да се пипа сравнението между тъпи люде и тъпи народи
фройдистите чрез проучвания на колективните съзнания показаха, че както го има природно глупакът, така също съществуват и прости народи
флобер е смятан от фройдистите за един от най-гениалните, защото посочва че глупостта не намалява, а се увеличава чрез образованието и техническите наптедъци
за ДИ отново
23 Януари 2008 10:05
За АЕЦ Белене някъде пишеше, че ще се строи със заем от Русия. Няма значение откъде е заемът, но нали после трябва да се изплаща...
... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД