×

Здравейте, по повод новата страница на в. "СЕГА" ви молим да прегледате информацията, която сте въвели за вашия потребителски профил. При стартирането на новия сайт ще бъдат прехвърлени единствено потребителите, които са потвърдили имейл адреса си. Ще виждате това съобщение, докато не потвърдите вашата информация. Имейлът, който сте използвали за създаването на този потребителски профил е:

(Ако полето е празно, значи нямате въведен имейл адрес и при прехвърлянето на новата страница ще изгубите акаунта си.)


Потвърди по-късно Потвърди СЕГА
:: Добре дошъл CommonCrawl [Bot] (Бот)
Група закачулени и въоръжени с тояги и ножове лица са атакували в предградие на Лвов
Бунтовници заявиха, че САЩ са им отказали да се месят в Южна Сирия
Наводнение в подлеза на СУ Св."Климент Охридски"
СТАТИСТИКИ
Общо 386,027,160
Активни 1,496
Страници 79,201
За един ден 1,302,066

Грип или настинка?

Снимка: РОЙТЕРС
Грипът може да доведе до тежки усложнения като пневмония.
Т.нар. настинка и грипът са доминиращите заболявания през есенно-зимния сезон. Освен като чисто здравен проблем тяхното значение нараства все повече и в социален аспект. В много страни, включително у нас, статистиката показва, че до 70% от временната нетрудоспособност на населението в активна възраст се дължи именно на тези на пръв поглед безобидни заболявания. Средствата, които се изразходват за лечението им, като цяло са по-големи от тези за лечение на захарния диабет например. Тези заболявания са не само широко разпространени, но и скъпоструващи за обществото, затова на тяхната профилактика и лечение се отделя все по-голямо внимание.
Грипът и общата настинка са различни заболявания, макар и протичащи по сходен начин. Те често биват бъркани едно с друго, тъй като много от симптомите им съвпадат. И двете представляват респираторни инфекции, т.е. инфекции на дихателните пътища. Ако обикновената настинка бъде погрешно диагностицирана като грип, това не е проблем. Рядко и само в най-лошия случай тя може да доведе до вторични бактериални инфекции на ушите или синусите, които се лекуват с антибиотик. Ако обаче грипът бъде диагностициран погрешно като обикновена настинка и не се вземат по-сериозни мерки, съществува потенциален риск от развитие на тежки, дори животозастрашаващи усложнения - например пневмония.
Някои от симптомите на грипа и настинката са подобни, но въпреки това двете заболявания могат да бъдат разграничени. За разлика от грипа, при който началото е внезапно, най-често настинките започват постепенно - 2-3 дни след заразяването. Първите симптоми обикновено са дразнене и болки в гърлото, последвани от кихане и хрема с обилна секреция от носа, общо неразположение, главоболие. Температурата най-често не се повишава (поне не значително), което също е различаващо се в сравнение с грипа - при него температурата е с тенденция към покачване до високи стойности. 2-3 дни след началото на настинката може да се появи лека кашлица. Симптомите понякога са по-тежки при новородени и малки деца - при тях температурата може да се покачи до 39-40°С.
Обикновено настинките траят между 2 и 7 дни. Общата настинка е заболяване, което може да бъде причинено от над 200 различни вируси - най-често те са от групата на риновирусите (от гр. rhin - "нос"), но може да са и от други групи - например коронавируси, аденовируси, респираторно-синцитиални вируси, коксаки, ехо-вируси и др. Поради това си многообразие от причинители изработването на ваксина срещу настинката е невъзможно. За да се намали заболеваемостта, е необходимо хората да повишават собствените си защитни сили и да намалят контакта с възможни вирусоносители.


Разликите в симптомите
симптоми настинкагрип
температурарядко характерна, обикновено висока (38-40°), с продължителност 3-4 дни
главоболиерядкоизразено
неспецифични мускулни и ставни болки лекихарактерни, често много силни
лесна уморяемост, обща слабостмного леки могат да траят до 2-3 седмици
обща отпадналост до чувство на пълно изтощениеникога развива се рано, в хода на заболяването, често много изразена
хремапочти винаги рядко
киханечесто понякога
болки в гърлото почти винагипонякога
кашлица, дискомфорт в гръдния кош леки до умерени чести, понякога много силно проявени

-------------------------
Страницата е подготвена със съдействието на http://www.zdrave.bg
9131
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД