:: Добре дошъл CommonCrawl [Bot] (Бот)
Местните твърдят, че разполагат с данни за други подкупи, искани от Десислава Иванчева
Това се е случило в рамките на акция „Скорост” на пътната полиция
Това посочвали данните от нов доклад
Кметът на „Младост” сама определила мястото и времето, по което да й бъдат дадени парите, твърди той
На прокуратурата ще й бъде много трудно да докаже това престъпление, твърди още адвокатката
СТАТИСТИКИ
Общо 377,227,151
Активни 1,319
Страници 64,741
За един ден 1,302,066

Грип или настинка?

Снимка: РОЙТЕРС
Грипът може да доведе до тежки усложнения като пневмония.
Т.нар. настинка и грипът са доминиращите заболявания през есенно-зимния сезон. Освен като чисто здравен проблем тяхното значение нараства все повече и в социален аспект. В много страни, включително у нас, статистиката показва, че до 70% от временната нетрудоспособност на населението в активна възраст се дължи именно на тези на пръв поглед безобидни заболявания. Средствата, които се изразходват за лечението им, като цяло са по-големи от тези за лечение на захарния диабет например. Тези заболявания са не само широко разпространени, но и скъпоструващи за обществото, затова на тяхната профилактика и лечение се отделя все по-голямо внимание.
Грипът и общата настинка са различни заболявания, макар и протичащи по сходен начин. Те често биват бъркани едно с друго, тъй като много от симптомите им съвпадат. И двете представляват респираторни инфекции, т.е. инфекции на дихателните пътища. Ако обикновената настинка бъде погрешно диагностицирана като грип, това не е проблем. Рядко и само в най-лошия случай тя може да доведе до вторични бактериални инфекции на ушите или синусите, които се лекуват с антибиотик. Ако обаче грипът бъде диагностициран погрешно като обикновена настинка и не се вземат по-сериозни мерки, съществува потенциален риск от развитие на тежки, дори животозастрашаващи усложнения - например пневмония.
Някои от симптомите на грипа и настинката са подобни, но въпреки това двете заболявания могат да бъдат разграничени. За разлика от грипа, при който началото е внезапно, най-често настинките започват постепенно - 2-3 дни след заразяването. Първите симптоми обикновено са дразнене и болки в гърлото, последвани от кихане и хрема с обилна секреция от носа, общо неразположение, главоболие. Температурата най-често не се повишава (поне не значително), което също е различаващо се в сравнение с грипа - при него температурата е с тенденция към покачване до високи стойности. 2-3 дни след началото на настинката може да се появи лека кашлица. Симптомите понякога са по-тежки при новородени и малки деца - при тях температурата може да се покачи до 39-40°С.
Обикновено настинките траят между 2 и 7 дни. Общата настинка е заболяване, което може да бъде причинено от над 200 различни вируси - най-често те са от групата на риновирусите (от гр. rhin - "нос"), но може да са и от други групи - например коронавируси, аденовируси, респираторно-синцитиални вируси, коксаки, ехо-вируси и др. Поради това си многообразие от причинители изработването на ваксина срещу настинката е невъзможно. За да се намали заболеваемостта, е необходимо хората да повишават собствените си защитни сили и да намалят контакта с възможни вирусоносители.


Разликите в симптомите
симптоми настинкагрип
температурарядко характерна, обикновено висока (38-40°), с продължителност 3-4 дни
главоболиерядкоизразено
неспецифични мускулни и ставни болки лекихарактерни, често много силни
лесна уморяемост, обща слабостмного леки могат да траят до 2-3 седмици
обща отпадналост до чувство на пълно изтощениеникога развива се рано, в хода на заболяването, често много изразена
хремапочти винаги рядко
киханечесто понякога
болки в гърлото почти винагипонякога
кашлица, дискомфорт в гръдния кош леки до умерени чести, понякога много силно проявени

-------------------------
Страницата е подготвена със съдействието на http://www.zdrave.bg
9118
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД