×

Здравейте, по повод новата страница на в. "СЕГА" ви молим да прегледате информацията, която сте въвели за вашия потребителски профил. При стартирането на новия сайт ще бъдат прехвърлени единствено потребителите, които са потвърдили имейл адреса си. Ще виждате това съобщение, докато не потвърдите вашата информация. Имейлът, който сте използвали за създаването на този потребителски профил е:

(Ако полето е празно, значи нямате въведен имейл адрес и при прехвърлянето на новата страница ще изгубите акаунта си.)


Потвърди по-късно Потвърди СЕГА
:: Добре дошъл CommonCrawl [Bot] (Бот)
Група закачулени и въоръжени с тояги и ножове лица са атакували в предградие на Лвов
Бунтовници заявиха, че САЩ са им отказали да се месят в Южна Сирия
Наводнение в подлеза на СУ Св."Климент Охридски"
СТАТИСТИКИ
Общо 386,026,711
Активни 1,526
Страници 78,752
За един ден 1,302,066
Пазар

Дрехите втора употреба - евтината шопинг терапия

Магазините предлагат богат асортимент, клиентите се увеличават непрекъснато
Снимки: МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА
Ровичкането из старите дрехи може да се превърне в мания.
"Маркови дрехи на цената на китайски потник", "Дрехи на килограм - ниски цени" "Ретро дрехи", магазин "Рови-рови" - това са само част от надписите, които могат да се срещнат на почти всяка улица. Някои са големи, крещящи, добре оформени, за други можеш да разбереш само ако си наблюдателен колкото Шерлок Холмс. С магазините ситуацията е същата. Има такива, които са с размери на мазе или гараж, други са двуетажни и предлагат голям асортимент от стоки. Независимо обаче дали са малки или големи, всички те се радват на много клиенти. Често пъти през витрините може да видите група хора, скупчени около няколко коша с парцалки, които ровят или пък обикалят около закачалките. Защото са малко онези, които биха отказали да си купят кожено яке за 12 лв., при условие че за нова дреха трябва да дадат примерно 300 лв.

Макар и все още да се намират малките квартални магазинчета, начинът на продажба при големите търговци еволюира. Дрехи втора употреба се купуват и онлайн, като за този тип пазаруване фирмите предлагат и отстъпка. Уловката в случая е, че не можеш да поръчваш под определен грамаж. В някои магазини пък дрехите са разделени на категории. Например дрехи тип А - модерни и запазени, сред които има и нови. Тип В - запазени без дефекти и тип С - с леки дефекти. Основното изискване към тази стока е да е почистена и дезинфекцирана, да няма видими дефекти и петна.Забранени за продажба са обувкитевтора употреба, личното бельо, дрехи за деца до една година и банските костюми. "Едни обувки се дезинфекцират много по-трудно - да вземем например гъбичките - те са доста упорита инфекция. Освен това обувките задължително се деформират по крака на човека, който ги е носил. Следващият, който ще ги обуе, може да пострада точно заради тази деформация. Понеже няма единен европейски документ по този въпрос и той се решава на национално ниво, ние решихме, че така е най-удачно", казва д-р Ефталия Кирилова, държавен експерт към дирекция "Обществено здраве" на МЗ. Тази наредба обаче масово се нарушава. "Търговците си гледат своя интерес", обяснява тя.

Ако човек се разрови из интернет, ще види, че навсякъде се предлагат обувки и маратонки, а в асортимента на много магазини има и детски дрехи. Според вносителите обаче детските дрехи са най-запазени, защото в Европа няма широка практика ненужните детски дрешки да се продават между майките, а да се даряват. Всъщност много от дрехите, които се продават при нас,се събират в църквите в чужбина,други пък са предназначени за хуманитарна помощ. Много от пратките идват от Дания, Германия, Швейцария.

Това обаче не пречи на бизнеса да се разраства лавинообразно. След бърз преглед на форумите човек разбира, че да отвориш магазин за втора употреба не е чак толкова трудно. Вносителите на продукция са жадни за дистрибутори и е достатъчно някой ентусиаст да поиска ценовата листа и след това да реши, че е изгодно да се занимава с този бизнес. Може да си поръча разфасовка - чувал с 10-15 кг, ако дистрибуторската мрежа обхваща града, в който живее. За да започне да продава, трябва да уведоми РИОКОЗ.

"Тия луди ли са, бе? 80 лв. за това яке никога няма да им дам". С тези думи едно момче се обръща към свой приятел на излизане от магазина. Вътре е разделено на две части, като мъжката конфекция е на долния етаж. По средата на помещението е щандът с бельото, чиято цена е 2 лв/кг. Магазинът е пълен с хора, които обикалят щандовете, много от тях са се спрели при работните дрехи и си избират гащеризон или друго работно облекло.

Всъщност тези магазини дават възможност да си направите една доста добра шопинг терапия на прилична цена. Инвестициите си струват, защото и да не носите купената дреха, поне няма да ви е яд, че сте дали много пари за нея. При някои хора обаче манията секънд хенд може да вземе и по-големи размери. "Вчера я открих тая страст. Досега никога нищо не съм си харесвала и се чудех на хората, дето се обличат от такива магазини. Разликата с дрехите по магазините обаче е само в цената, около 4 пъти по-евтино. Ами да ви кажа, оставих над 30 лв., ама се обзаведох сериозно. Детето също. Днес пак ходих, пак същата работа. Трябва да спра, защото няма да мога да си износя дрешките", пише жена в един от форумите у нас. Има и други впечатления: "Купувала съм. Но винаги съм се чудила на жени, които явно са обзети от някаква болна мания - висят по цял ден в магазина, докато разпределят новата стока,дебнат и бдят като гарвани,особено впечатление са ми правили техните физиономии в такъв момент - меко казано, гледката е грозна".

Три са помещенията в следващия магазин. На втория етаж при мъжките дрехи възрастна двойка са се напъхали заедно в пробната. Пердето непрекъснато се мърда, а от вътре се чуват пъшкания, по които може да се съди, че избраният тоалет май не е много по мярка. По едно време жената се показва, взима втора дреха и се връща в пробната. "И това ли е малко?", пита тя. "Ех, да му се не види, като не върви, не върви", недоволства мъжкият глас.

На първия етаж пък две жени усилено се ровят из закачалките. Едната измъква блузка с нещо дрънчащо отпред и казва на приятелката си с откривателски плам: "Гледай, гледай какво намерих - с герданче".

Явно някои от клиентите са се опитали да си вземат дреха, без да я платят, защото във всеки ъгъл на магазина има момче или момиче на пост. "Колко струва това", обръща се мъж на средна възраст към един от пазачите. Момчето, явно отегчено от въпроса, който сигурно му задават по сто пъти на ден, се обръща едва-едва и измърморва с половин уста: "На килограм са".

При обиколка на магазините се вижда, че има известно разделение. Някои са се специализирали в предлагането на якета и палта. Има и такива само за кожени палта, с които в Европа вече се смята за неприлично да се появиш на улицата. В други пък може да се намери всичко - до чаршафи и пердета. Трети разнообразяват асортимента с кукли. Колкото по-смесен е магазинът, толкова по-сърцато е ровенето. Иначе казано, за един пазар трябва да отделите повече време, отколкото сте очаквали.

Макар наглед да изглеждат нещо далеч по-нехигиенично от новата дреха, одеждите втора ръка всъщност подлежат на по-строг контрол от новите. При новите отговорността за безопасността на стоките пада изцяло върху търговеца. Досега в здравното министерство не са постъпвали сигнали за алергии или други реакции от недезинфекцирани дрехи втора употреба. Периодично обаче в медиите се появяват информации за алергична реакция към нови дрехи или обувки от ниско качество.---РЕГЛАМЕНТ---Според изискванията на здравното министерство дрехите втора употреба трябва да минат през задължителна дезинфекция, преди да бъдат пуснати на пазара. Обикновено обработката се извършва в страната вносител, като повечето търговци имат договори с фирми, специализирани в тази дейност. В документа трябва да бъде посочено точното количество, което се дезинфекцира. Дрехите се подлагат на топлинна обработка и процедури с биоциди. При преминаване на границата търговецът е длъжен да представи документ за извършена дезинфекция.

Партида дрехи може да бъде спряна на границата, ако няма сертификат за извършена дезинфекция. Ако нарушението се извършва от едноличен търговец, глобите са в размер от 100 до 1500 лв. и от 3000 до 9000 лв. при повторно нарушение. Когато нарушението е на юридическо лице, глобите са между 2 и 5 хил. и от 6 до 12 хил. лв.

Контролът на продажбите се извършва от РИОКОЗ и от Комисията за защита на потребителите по график. Графикът на извършваните проверки пък се определя в началото на всяка календарна година от здравното министерство. По данни на РИОКОЗ през 2006 г. са извършени 5767 проверки в 2362 магазина за дрехи втора употреба. При установяване на някакво нарушение инспекторите могат да направят предписание и да спрат временно стоката от продажба. В случай, че то не може да бъде отстранено, ако например партида дрехи не може да бъде дезинфекцирана и почистена, нейната продажба се спира с потвърждение на предписанието от директора на РИОКОЗ. "В повечето случаи дрехите се дават за допълнително почистване", обяснява д-р Ефталия Кирилова, държавен експерт към дирекция "Обществено здраве" на МЗ.
 Въпреки че са забранени за продажба, обувките втора употреба могат да се видят в много магазини.
 Търговците твърдят, че детските дрехи са доста запазени, защото в чужбина не се продават между майките, а се даряват на църкви или благотворителни фондации.
24
30795
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
24
 Видими 
08 Януари 2008 02:35
Гадост ! За правиш реклама на падението на един народ. Но това е част от падението.
08 Януари 2008 06:10
После иде ред на кърпени презервативи за многократна употреба ....
08 Януари 2008 09:09
...меко казано, ние сме си народ втора употреба...
08 Януари 2008 09:20
Втора употреба - навсякъде, това ми прилича като нашия на полуостров и от там - полудържава, полународ, полулюбов и т.н.
08 Януари 2008 09:20
Какво ли трябва да ти се е случило за да се казваш "Ефталия"...
08 Януари 2008 09:22
Какво ли трябва да ти се е случило за да се казваш "Ефталия"...
Дядо ти да се казва Ефтим, може би

_______________________
And if I spend somebody else’s money on somebody else, I’m not concerned about how much it is, and I’m not concerned about what I get. And that’s government.
Milton Friedman, Fox News interview (May 2004)
08 Януари 2008 09:45
Гадна работа са тзи дрехи. И само как смърди м магазинте. Хората, които купуват от там не са добре с главата- По-добре една дреха, но нова, отколокот десет стари парцала носени примерно от негърски задник. Как може само да възхваляват този бизнес, не ми е ясно- 100 % поръчкова статия! Автора се е обзавел с кош дрипи
08 Януари 2008 10:54
Дрехи като дрехи! Особено ако са от белите страни са си много гот!
08 Януари 2008 11:36
Мизерия! На живота, на битието, на мисленето, на съзнанието, на морала - на времето изобщо!
08 Януари 2008 11:36
"Евтелия" /гръцка/ - много евтино
08 Януари 2008 11:37
Включете телевизора на който и да е канал и се загледайте в рекламите. Ще видите, че се рекламират всевъзможни препарати за миене, против котлен камък, кремове против акне, лекарства против и за запек, вечни ножове, рендета "Вьорнер", възглавници против хъркане. Напоследък се появиха реклами и за малко по фешън стоки като LCD и плазмени телевизори, но веднага след тях изниква надпис ракламиращ някоя си кредитна къща която ти отпуска на мига кинти само срещу 30% лихва( това последното е със ситен текст) , и примамливо те кани да купуваш на воля.
Какво да се прави, в бедна държавица живеем.
08 Януари 2008 11:38
Подходящо име за статията
08 Януари 2008 11:42
Папарол,
Вчера една тиква от БНТ даже ми уверяваше , че бабата ако няма спин , и аз няма да прехвана никога/ако чукам само нея, разбира се /
08 Януари 2008 12:02
Дрехите са много по-качествени от новите боклуци, които са ни по джоба.
Освен това като повиси в магазина или на сергията и я пооблекат 3-4 пъти да я мерят, става точно толкова износена, колкото и оная втора употреба.
Айде сега холан, кола втора употреба 99% купуват...

_________________________________
ДЪРЖАВАТА ТОВА Е ФАРС - http://www.kaily.dir.bg
08 Януари 2008 15:05
kaily, Разглеждах дрехи в бутика на Паола Апси. Спортна пола от тънък плат, с двойни тегели, естествено здравата накъдрени, струваше над 300 лева. Е, трябва човек да не е наред с главата за да тръсне толкова пари за претенциозен боклук. Да не говорим, че качествени кадифени джинси могат да се намерят само в такива магазини. Много често има и съвсем нови дрехи! Трагедията е в друго- доходите на над 50% от хората е такъв, че не могат да си позволят покупка дори от тези магазини!
08 Януари 2008 15:24
Мдаааа! Хора всякакви и предпочитания всякакви. Аз лично никога не бих си купил каквото и да е от такъв магазин. А и съм малко висок така, че рядко може да се случи да си паснем поразмери с "покойния".
08 Януари 2008 15:49
Някой да не си мисли, че тези магазини са българско изобретение? Цъ! Има ги и в Европата, англоговорящите ги наричат "Charity chops".
Това не са само дрехи втора употреба, магазините ги снабдяват и с непродадени нови дрешки, минали от мода. Клиенти също не липсват.
08 Януари 2008 16:28
Да наистина в западна Европа има такива магазини, но повечето клиенти на тия магазини са.....?....! Съвсем друго е, че в нормалните магазини в Европата се правят сезонни намаления и то доста значими, където дрехи и обувки може да се купят почти на същата цена , каквато е втората ръка.
08 Януари 2008 20:17
АВТОРЕ,
покажи поне един сантим достойнство, бе братле!
25 Април 2011 00:57
***

Редактирано от - sybil на 25/4/2011 г/ 11:22:48

25 Април 2011 08:04
В ковчега - но с мое.
-------------------------
Блогът на Генек


25 Април 2011 17:48
Грешна съм, признавам си, обичам винтажни копринени шалчета. Но в бутиците цената им подминава стотака без да се замисля. А в Армията на Спасението, много рядко достига петак. Същите шалчета, от шкафовете на някои баби с които сме имали обща страст, разлика няма, само че на едната баба наследниците ги дали на църквата, а в другия ги слели в бутика. Е, какъв избор имам?
25 Април 2011 19:12
Не се връзвайте, бе приятели!
Просто новакът случайно е изровил мумифицирана тема.

Между другото, забелязвал съм го много пъти. Някой знае ли как се получава?
25 Април 2011 19:18
Между другото, забелязвал съм го много пъти. Някой знае ли как се получава?

Най-вероятно - през Гугъл. Търси някой нещо, попадне на старата статия, види, че има коментари, реши и той да коментира и се регистрира. Направих си малък експеримент - с "дрехи втора употреба" излизат други страници, но търсейки "евтина шопинг терапия", тази статия излиза на първо място. Много пъти съм предлагал тук да може да се коментира ден-два след регистрацията, за да се елиминират спамърите, а новаците първо да разгледат форума, но не го правят.

_______________________
Интеллигент — это тот, у кого ума больше, чем умения, знаний больше, чем ума, сведений больше, чем знаний, а амбиций больше, чем всего перечисленного…
Блогът на Манрико
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД