:: Добре дошъл CommonCrawl [Bot] (Бот)
Сирийците и иракчаните ще получат условни присъди и глоба от 100 лв.
Одобрявате ли решението за тотално превъоръжаване на армията?
Да, категорично
Не, нас НАТО ни пази
Нямам мнение
Резултати
СТАТИСТИКИ
Общо 266,513,976
Активни 481
Страници 3,326
За един ден 621,541

НОИ пуска пенсионен калкулатор в интернет

Йордан Христосков
Нова електронна услуга - "пенсионен калкулатор", ще пусне НОИ до края на годината, обяви шефът му Йордан Христосков. С нея всеки ще изчислява сам каква пенсия ще получава на базата на осигуровките, които внася в момента. Подобна възможност има и сега, но тя ще бъде усъвършенствана и ще се ползват прогнозни данни за 5-10 г., обясни Марин Калчев, шеф на "Информационни системи" в НОИ. По думите му в калкулатора ще се вкарват всички данни на НОИ, както и данните от Персоналния регистър на НАП. С пенсионния калкулатор ще може да се изчислява само пенсията за осигурителен стаж и възраст, макар че от НОИ обмислят той да се прилага и за инвалидната пенсия. Отделно се подготвя и услуга, която да информира пенсионерите какво е актуалното състояние на пенсията им и как се променя тя. Справката ще се прави в сайта на НОИ по ЕГН и персонален идентификационен код.

НОИ вече е събрал в електронен архив осигурителните данни на всички предприятия, които са прекратили дейността си. "По този начин хората, които досега не можеха да си получат документите за пенсия от въпросните ликвидирани фирми и съответно да се пенсионират, могат да бъдат спокойни", заяви още шефът на института. Очаква се до 2-3 г. архивът да бъде попълнен и с данни за съществуващите в момента осигурители.СПОР

Христосков вчера отказа да коментира жалбата на варненката Румяна Георгиева, заради която ВАС взе решение болничните да се плащат за 3 дни. Георгиева е чакала парите си 63 дни. "Става дума за терминологично недоразумение. Обжалвали сме, ще видите какво ще бъде окончателното решение на 5-членния състав на ВАС", каза само той. Облекчение в реда за плащане пък засега не се задава. Болниците биха могли да подават директно листовете в НОИ, но при наличие на софтуер. Институтът има такава готовност, но здравната система - още не.
7
9710
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
7
 Видими 
07 Януари 2008 22:18
Само като съберат парите които се дават за билети за да се отиде до НОЙ и обратно за да се предадат болничнните и ще се съберат пари за целия софтуер и на ной и здр. каса и за комисионните даже. Така ще се спести от заплати на каки в ной дето търсят по цял ден кавичките и от безмисленно висена на хорта пред разни врати.
08 Януари 2008 08:30
Много хубаво, но то тая работа не е като оная работа
08 Януари 2008 08:41
хвала на таз държава и производните й!!!
08 Януари 2008 09:40
Унижението и пренебрежението на българските пенсионери е безпрецеднтно за Европа и останалият цивилизован свят!
Каква Европейска страна сме, в която МАКСИМАЛНАТА пенсия определена със закон се равнява на по-малко от една трета от МИНИМАЛНАТА пенсия в съседна Гърция! А, колко е по-малка нашата максимална пенсия от минималните социални помощи за скитащи се бездомни във Швеция, Франция, Германия и всички други западно-европейски страни да не говорим!
Глупавото оправдание на управниците е: Ако се вдигат пенсиите ще се увеличи потреблението на вносни протокали и банани от пенсионерите и това увеличава валутният дефицит на страната.(Купуването на яхти, имоти в чужбина и леки скъпи коли, не се счита от МВФ за валутен разход, май!)
За това се препоръчва увеличаване цените на лекарствата, вместо на пенсиите!
Ето така ни мотивират да внасяме осигуровки!
08 Януари 2008 11:05
Здравейте форумци, не е по темата но искам да попитам ако някой от вас знае, моля да ми напише къде мога да проверя дали е отпаднала таксата от 2.20лв. при личния лекар за пенсионери
08 Януари 2008 14:03
Добра идея стига да не я оплескат както винаги. Сериозно се съмнявам обаче дали ще може да се получава някаква информация за хората които имат смесен стаж - една част натрупан в България и друга в чужбина. А това ще бъде все по-нарастващ процент от пенсиониращите се през следващите години.
08 Януари 2008 19:11
Пенсията по българската част на смесения стаж я изисква по междудържавен път, въз основа на договори, осигурителният институт в чужбина. А при тях, ако се касае за сериозна страна - няма майтап. Искат и получават. Единствено трябва да се предаде българската трудова книжка и оная дългата бележка за изслужени 2 години в армията или трудовите войски, кой където е служил. И е хубаво това да стане навреме - десетина години преди пенсия вече да се започне уреждането.

Редактирано от - Nickolas на 08/1/2008 г/ 19:12:05

Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД