:: Добре дошъл CommonCrawl [Bot] (Бот)
Генералният адвокат на ЕС смята, че фирма не е дискриминирала мюсюлманка
Министър Москов и директорът на болницата се разбраха да се поправят грешките в предлагания договор
Експерти коментират накъде ще вървят цените на офиси, складове и хотели на форума "Шумът на парите"
Одобрявате ли решението за тотално превъоръжаване на армията?
Да, категорично
Не, нас НАТО ни пази
Нямам мнение
Резултати
СТАТИСТИКИ
Общо 266,605,568
Активни 298
Страници 6,749
За един ден 621,541
Ред

Жандармерията - постоянният респект

Страховитата дирекция на МВР засега е плашило за стачници, роми и суходолци. Но сигурно не е далеч времето, когато ще трябва да влиза в бой и да разпръсква демонстранти
Снимка: "Сега"
Досега старите БТР-и бяха използвани от жандармерията само за респект сред демонстрантите и за спасителни акции по време на наводнения. Ако бъдат оборудвани с маркучи, машините ще влязат в реална експлоатация и за овладяване на безредиците.
Жандармерията на МВР се превърна в пожарна команда за овладяване на общественото недоволство. Бе използвана дори на местните избори срещу бизнеса с продажбата на гласове.

Онзиден отвори пътя на софийския боклук към Суходол, така както го сториха и преди 3 години. Но тогава протестиращите направиха жива верига и не позволяваха камионите с боклук да стигнат до сметището. След седмици на преговори само за една нощ "тежката полиция", както наричат жандармерията, разкъса веригата и камионите тръгнаха към сметището. Такова бе решението, а силите на реда го изпълниха.

Жандармерията е респектиращ и едновременно превантивен орган на МВР. Иначе по закон тази дирекция няма много работа. Като че ли затова постоянно й намират нови мисии. Тя трябва да охранява стратегически и особено важни обекти, да опазва обществения ред и да разкрива или предотвратява престъпления извън населените места и др. При всички положения става дума за задължения, които не са всекидневни. Затова жандармерията и предходните й аналогични служби винаги са били считани за специализирани.

Жандармерията у нас е основана още на 26 юли 1881 г. През годините естествено е претърпяла много промени. През последните две десетилетия подобни на нейните задачи имаха "Специализираният отряд за борба безредиците" и националната служба "Вътрешни войски". Именно последната през 1997 г. бе преобразувана в Национална служба "Жандармерия", която пък от 2006 г. е Главна дирекция към Национална служба "Полиция".

В парламента преди години се водеха ожесточени дебати за наименованието "жандармерия". Депутати го определяха като прекалено плашещо и с негативна обществена представа. В края на 90-те години дори бе предложено да се премине към наименование "Национална гвардия". А това лято такова формирование стана актуално покрай плановете на националиста Боян Расате да контролира ромите, които грабят, нападат и вандалстват.

В крайна сметка обаче в структурата на МВР жандармерия има, а гвардия не бе създадена нито от държавата, нито от организацията на Расате. Но пък тази година действията на жандармерията бяха наложителни в няколко кризисни ситуации.

По същото време, в което Расате говореше за националната гвардия, в Самоков бе убито 17-годишно момче от ромски произход. Тогава местните роми излязоха на протести в града и там беше изпратена жандармерия. Това бе един от малкото случаи, когато нямаше изразено недоволство от жандармерийското присъствие. Възмущение имаше обаче при друг случай - когато роми предизвикаха безредици в столичния квартал "Красна поляна". Тогава негодуванието бе провокирано от факта, че и полиция, и жандармерия са стояли безучастно и не са защитили имуществото на хората от трошащите с брадви и колове цигани. Затова пък ромските организации благодариха на МВР, че е действало професионално.

Жандармерията понякога поема и функции, подобни на задълженията на Гражданска защита, благодарение на тежката техника, наследена от времето на вътрешни войски, която позволява да се спасяват хора, изтегляне на коли и имущество в райони, залети от вода. Последната й спасителна мисия бе през август при наводнението в град Цар Калоян.

Иначе появата на въоръжени до зъби мъже, разбира се, не се приема възторжено от участници в протести. Така беше и при стачката на миньорите в "Марица изток", и в Благоевград на местните избори. Миньорите всъщност ги биха полицаи, а не жандармеристи. Както и на изборите те служеха повече за сплашване.

В никоя от тези ситуации те не са обвинявани в превишаване на правомощията. Вероятно защото действат твърдо, но и професионално. Пък и задълженията на жандармерията са така описани, че винаги може да се допусне, че е действано съобразно закона.

Когато цялата държава е концентрирала вниманието си върху урните или сметището в Суходол, явно минават за "стратегически важни обекти", с чиято охрана по закон се занимава жандармерията. Вероятно и квартал "Красна поляна" е минал по тази графа, както и имението на ДПС в Бояна.

Преди време служители на жандармерията бяха уволнени заради участия във фирми. Срещу шефа на дирекцията Живко Живков имаше и прокурорска проверка затова, че жандармерията е охранявала Пловдивския панаир. Недоказан остана и сигналът, че в двора на дирекцията се е отглеждал и канабис.

Въпреки скандалите и негативите от тях жандармерията е органът на МВР, който ще трябва да овладява размирици. Този аспект от работата на министерството не е основен и съответно тази дирекция е доста зле по отношение на техниката - има само 2 хеликоптера, остарели бронетранспортьори и бронирани високопроходими автомобили - "Ивеко". Последните се използват именно при овладяване на улични безредици.

Според плановете на МВР при разпръсване на демонстрации и в България ще започнат да се използват водни струи. У нас все още играят палките, но и тук още не сме сблъсквали с истински улични войни.

40-те бронетранспортьора на жандармерията ще бъдат преоборудвани, ще имат резервоари с вода и съответно маркучи, които ще я разпръскват под голямо налягане.ОПИТСред най-популярните части на жандармерията в Европа са тези във Франция. Там това е военизирана структура към Министерството на отбраната, в която на щат са 104 275 служители. Разделена е на две отделни звена - ведомствена и мобилна. Първата участва в полицейски мероприятия и изпълнява различни контролиращи функции. Мобилната жандармерия е тази, която се грижи за опазване на обществения ред. Точно това звено е еквивалент на нашата дирекция и там отдавна е въведена системата за разпръскване на демонстранти с водни струи, вклиняването на части с щитове сред тълпите и др.

През 2004 г. Франция, Испания, Италия, Португалия и Холандия се договориха да създадат европейска жандармерия. Бе решено тя да е с първоначална численост от около 800 души, а щабът й е във Виченца (Италия). Обединената жандармерия трябва да се намесва в случаи на международни кризи и да е на постоянно разположение на ЕС.
Снимка: ЮЛИЯН САВЧЕВ
Маскираните жандармеристи по-често могат да бъдат видени по време на обучения, отколкото в реални акции.
Снимка: Ройтерс
Френската жадармерия в действие
10
13528
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
10
 Видими 
06 Декември 2007 00:57
Оруел...
06 Декември 2007 01:01
Полицай преби журналист на СКАТ с думите: “Ти за Волен Сидеров ли работиш!”- Натиснете тук
06 Декември 2007 01:01
Не Оруел - демокрация !
06 Декември 2007 01:07
Борн...Оруел-за демокрацията
06 Декември 2007 01:10
Приятелски съвет: не ползвай !!!...не те прави по-убедителен, в никактв случай.
06 Декември 2007 11:29
Милицията е на народа и народа е на милицията !!!!!!!!!!!
06 Декември 2007 12:44
От статията си лиуч, че под фуражка мозък йок.
06 Декември 2007 13:26
"... се водеха ожесточени дебати за наименованието "жандармерия". Депутати го определяха като прекалено плашещо и с негативна обществена представа."
Какво значение има наименованието! Виж- маските на лицата, ползвани от терористи за да не бъдат разпознати за злодеянията си, тежкото въоръжение и "правото" да го използват в "размирици" включително срещу бременни жени и деца... това наистина е плашещо!
06 Декември 2007 14:23
във франция има ГИГН (GIGN Groupe d'intervention de la Gendarmerie nationale ) които са еквивалент на английските SAS.
В БГ полицеиската част от функциите им следва да се покрива от НСБОП. Друг е въпроса че след като разкостиха армията като такава сложиха под политическо командване онези армейски части който би следвало да пазят властта от народната любов (вътрешни войски). една от другите рядко споменавани функции на вътрешни войски е да пази страната от управляващите и - пример съседна турция.
Естествено при нашта скопена държава и възторжено мутреснко-бизнесменски-демократичен управленски модел сме имунизирани срещу подобни уклони :-) [/b]
06 Декември 2007 23:20
беше 1996.спомням си как някакъв от правителството на Виденов инспектираше жандармерията.показаха им и новите униформи, екипировка и бронетранспортьори.трябваше да ни респектират.хубаво, но след това Виденов падна.и както се казва-нищо старо не е забравено.жалко само за българите!
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД