:: Добре дошъл CommonCrawl [Bot] (Бот)
Кабинетът "Близнашки" е надпартиен и прави само необходими смени и назначения, твърди Плевнелиев
Противоречиви слухове за шансовете на Могерини да измести Георгиева
САЩ и Русия са преговаряли тайно през юни във Финландия
Първата ни ракета Григор Димитров прие предизвикателството "Ледена кофа", след като бе номиран от физиотерапевта си и негов кондиционен треньор Рори Кордиал.
Интересни са и номинациите на хасковлията. На първо място той посочва не кого да е, а бившата номер едно в света и негова половинка Мария Шарапова. Другите двама предизвикани са тенис треньора Дарън Кейхил и президента на АТР Крис Кермод.
СТАТИСТИКИ
Общо 210,909,792
Активни 1,308
Страници 55,787
За един ден 235,726
Кодекс на труда

Връчване на заповед за дисциплинарно уволнение

Консултацията подготви юристът Красимир Филчев
Един от работниците във фирма, където работя като личен състав, не се яви цяла седмица на работа. Не представи болничен лист, не му е разрешен и отпуск. Управителят на фирмата иска той да бъде уволнен дисциплинарно. Изготвих заповедта за уволнение, но когато го извиках да му я връча, той не се яви. След това изпратих заповедта с препоръчано писмо с обратна разписка, но работникът отказва да го получи. Какво мога да направя в този случай, за да може да се прекрати трудовото правоотношение?Иван Иванов, СофияДисциплинарната отговорност на работника/служителя се реализира по точно определен в Кодекса на труда (КТ) ред. Част от него е и чл. 195, ал. 2. Той изисква както заповедта за дисциплинарно наказание, така и тази за дисциплинарно уволнение да се връчи на наказвания работник/служител. Оттук и изводът, че заповедта за дисциплинарно наказание трябва да бъде предадена на ръка, връчена срещу подпис. В случай че това е невъзможно, работодателят може да му я изпрати по пощата с препоръчано писмо с обратна разписка. За да отговорим на поставения в писмото въпрос, трябва да изясним кое е наложило въвеждането на изискването за връчване на заповедта за дисциплинарно наказание. Всъщност, причините, обосноваващи изискването за връчване, са и в основата на въвеждането в ал. 1 на чл. 195 на задължителните реквизити на заповедта - нарушител, описание на нарушението, кога е извършено, какво е наказанието и законовият текст, въз основа на който се налага. Целта на закона е да се гарантира правото на защита на наказвания работник/служител.

КТ предвижда, когато заповедта за уволнение не може да бъде връчена лично, да се изпрати с писмо с обратна разписка. Той обаче не урежда как да се постъпи в случаите, когато и това средство за връчване не може да се използва. При това положение би следвало да се приложи чл. 47 от Гражданския процесуален кодекс (ГПК). Това означава отказът да се удостовери с подписа на поне един свидетел, освен връчващия. Задължително се отбелязват трите имена и адресът на свидетеля.

Прилагането по аналогия на този текст от ГПК има своето основание. Както вече споменахме, целта на КТ е да се даде възможност на работника/служителя да се запознае със заповедта. В крайна сметка обаче, законът не изисква наказваният реално да я прочете, след като отказва да я получи и се крие. Освен това има и един основен принцип, че никой не може да черпи права от собственото си противоправно поведение. Така работникът може да откаже да подпише заповедта за дисциплинарно наказание, да откаже да получи препоръчаното писмо и след това да атакува заповедта пред съда на формалното основание, че не му е връчена.

Можем да обобщим, че в случаите, когато заповедта за налагане на дисциплинарно наказание не може да бъде връчена на наказвания работник/служител по реда на чл. 195, ал. 2 от КТ, то отказът за получаване ще трябва да бъде удостоверен с подписа на поне един свидетел, освен този на лицето, което я връчва. Заповедта за налагане на дисциплинарно наказание ще започне да действа от деня, в който е връчена. А в описания случай - от деня, посочен при отбелязването на отказа.
16051