:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 199
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Анализ

Рейтингът на училищата - някога, но не сега

МОН все пак направи първата крачка, като класира учебните заведения според бала на приемните изпити след 7 клас
Снимка: "Сега"
Зам.-столичният кмет по образованието Йорданка Фандъкова смята, че важен критерий за бъдеща класация на училищата трябва да е успеваемостта на децата. Не толкова успехът им, а развитието, което са постигнали.
Странно е, че английската паралелка на 7-о СОУ е с по-висок приемен бал от паралелка на Втора английска езикова гимназия. Както и че паралелка на 133-о СОУ с френски и руски е по-търсена от паралелка във френската гимназия с втори език немски?

Двете училища изскочиха (вероятно съвсем закономерно за самите тях) в изготвена от МОН справка за средните приемни балове от изпитите след 7-и клас във всички училища в страната. За пръв път министерството успя да обобщи информацията от изпитите - малка крачка към някаква класация на учебните заведения. Пак е нещо.

Изненадите в списъка - приятни за едни и неприятни за други, са показателни за неведомите пътища на родителския интерес към едно или друго училище. Поради липсата на обективна и систематизирана информация години наред родители избират училища по слухове, след допитвания до засегнати, с цената на десетки изчетени мнения из интернет форумите. Апропо, понякога по-добър барометър от официалните статистики. Така реалността неусетно се променя, а битуващият в общественото пространство неизменен от десетилетия списък с елитни училища става доста съмнителен.

Всичко това на думи трябва да приключи най-късно до 2009 г. Дотогава държавата трябва да е готова с официален рейтинг на всички средни училища у нас. Към момента шансовете това наистина да се случи не са много обещаващи. Въпреки че идеята се търкаля вече 4-5 години, основните въпросителни около нея остават, а дебатът тепърва предстои. Ще има неминуемо и съпротива, доколкото въпросът с меренето на качеството е един от най-мъчните в която и да е било образователна система.

Кои са спорните моменти



и има ли готовност за изготвяне на официални рейтинги?



Два са основните въпроси, които трябва да се избистрят - кой ще прави класацията и по какви критерии. "Важен критерий трябва да е успеваемостта на децата. Не толкова успехът им, а развитието, което са постигнали", смята зам.-кметът по образованието на София и бивш директор на 73-о СОУ Йорданка Фандъкова. Според нея при оценяването на училищата трябва да се взимат предвид условията, които предлага училището, и материалната база, работата с децата от етнически малцинства и на учениците със специални образователни потребности, както и квалификацията на кадрите. "Ние също имаме подобни идеи, но не бързаме да ги изпълняваме в кратки срокове, защото преди всичко трябва да се направи подробен анализ на съществуващата система", посочва Фандъкова.

Различни са вариантите кой да прави рейтинга. Възможно е това да бъде задължение изцяло на МОН и подчинените му 28 регионални инспектората в цялата страна. Този сценарий обаче крие риск от изкривяване заради субективността на просветните чиновници. Другият вариант е да се направи специална агенция на подчинение на министерството или дори на Министерския съвет. Това обаче означава, че армията на държавните чиновници ще набъбне още повече. Освен това примерът не е много удачен, като се има предвид, че Националната агенция за оценяване и акредитация на висшите училища работи непрозрачно и почти не осъществява следакредитационен контрол.

Възможно е рейтингът да се прави съвместно от МОН, общините, неправителствените организации и сдруженията на родителите. Този вариант е удачен, защото отговорността ще се разпределя равномерно между различни институции и ще се осъществява граждански контрол над процеса. Тогава ще се намалят



рисковете от субективизъм и шуробаджанащина,



ако класацията на училищата се прави само от МОН.

За да се направи приличен рейтинг обаче, е необходимо да се въведе и система за външно оценяване, тоест национални изпити, резултатите от които да дават истинската картина за знанията на децата. "Позитивно настроените експерти по външно оценяване твърдят, че една работеща система за външно оценяване в училищното образование е сложен и скъп механизъм, който се изгражда за средно 8-10 години. Негативно настроените експерти обръщат повече внимание на 8-годишната липса на ясни управленски отговори какво ще се измерва точно и за какво ще служат резултатите", твърди програмният директор на фондация "Пайдея" Мария Донкова.

Министър Даниел Вълчев също признава, че изработването на рейтинг, от който зависи възнаграждението на учителите, е много сложно, защото този вид труд е трудно оценяем. Министърът не се ангажира и дали срокът, който сам си е поставил, е постижим.

Според Йорданка Фандъкова, преди да се направи рейтинг на училищата, трябва да се свърши доста работа. Например, идеята за диференцираното заплащане бе много добра, но се компрометира, защото не може да се направи за 6 месеца. "Първо трябва да се изготви анализ, но това не може да се направи от една работна група в рамките на един кабинет", твърди зам.-кметът.

Въпреки доброто си намерение най-вероятно министерството ще се препъне в няколко проблема. На първо място огромния брой учебни заведения - около 3000. Освен това рейтингът се прави, ако се сравняват сходни неща. Системата на училищното образование се състои от голямо многообразие институции. Българската образователна система има поне 4 вида училища по степен на обучение ( начални, основни, общообразователни, професионални и др.); повече от 15 вида по профил на обучение; практически 4 вида според размера на бюджетната субсидия за ученик и най-малко 5-6 вида според размерите и качеството на материалната база (списъкът на възможни диференциращи критерии между училищата е много по-дълъг). "Няма възможен рейтинг, който да подреди в една класация по обективен начин такова многообразие. Възможни са множество класации вътре в разните групи училища, но остава открит въпросът те необходими ли са", посочва програмният директор на "Пайдея". Според Донкова външното оценяване не произвежда автоматично рейтинг и е въпрос на политическо решение дали резултатите от него ще се използват за съставяне на класация. Като че ли политическите решения обаче си остават засега в графата на добрите намерения. Още повече че през 2009 г., когато рейтингът трябва да е готов, на управляващите няма да им е до класацията на училищата. Тогава те ще имат друга, много по-голяма грижа - поредните парламентарни избори, които ще определят следващите управляващи.



ЧУЖД ОПИТ

Рейтингите в образованието са типични за висшите училища или отделни специалности. Те се правят на основата на обективно проверими количествени показатели, като най-често използваните са времето, за което абсолвентите си намират работа, и стартовите им заплати. Повечето държави-членки на Европейския съюз, сред които Франция, Испания, Гърция и Унгария, нямат рейтинги на училищата. В страните, в които има класация, тя се прави по твърде различни начини. Във Великобритания за рейтинг служат официално публикувани данни от национални стандартизирани изпити по училища. В Полша, Австрия и някои провинции в Германия рейтингите се правят от независими медии и включват някои публични резултати от изпити и/или резултати от социологически проучвания.

ТОП 50 НА УЧИЛИЩАТА С ПРИЕМ СЛЕД VII КЛАС*

Град, училищеПрофилСреден бал

1. София, 91-ва немска езикова гимназияНЕ, АЕ34,09
2. София, 164-а ГПИЕ "М. де Сервантес"ИЕ, АЕ33,839
3. София, I АЕГАЕ, НЕ33,661
4. София, 164-а ГПИЕ "М. де Сервантес"ИЕ, ФЕ33,589
5. София, 164-а ГПИЕ "М. де Сервантес"ИЕ, ПЕ33,536
6. София, I АЕГАЕ, ИЕ33,375
7. София, 73-о СОУ "Вл. Граматик" (втора немска гимназия)НЕ,РЕ33,321
8. София, I АЕГАЕ,НЕ33,286
9. София, 9-а ФЕГ "А. дьо Ламартин"ФЕ, АЕ33,214
10. ПловдивЕГ "Пловдив"АЕ33,196
11. Стара Загора, ГПЧЕ "Р.Ролан"АЕ, НЕ33,178
12. Стара Загора, ГПЧЕ "Р.Ролан"АЕ, НЕ33,054
13. София, 91-ва НЕГ "Проф.К. Гълъбов"НЕ, АЕ33,053
14. София, I АЕГАЕ, ИЕ33,035
15. Варна, МГ "Д-р Петър Берон"Информатика/АЕ33,0185
16. Пловдив, ЕГ "Иван Вазов"ИЕ33,017
17. София, 9-а ФЕГ "А. дьо Ламартин"ФЕ, НЕ32,999
18. Бургас, ГПАЕ "Гео Милев"АЕ32,982
19. Варна, Първа езикова гимназияЧЕ/АЕ32,929
20. Бургас, МГ "Акад. Н. Обрешков"Математика, АЕ32,9205
21. Пловдив, ЕГ "Иван Вазов"АЕ32,911
22. София, 9-а ФЕГ "А. дьо Ламартин"ФЕ, ИЕ32,911
23. Бургас, ГПНЕ "Гьоте"НЕ32,786
24. Пловдив, ОМГ "Ак. Кирил Попов"Програмиране, АЕ32,785
25. Стара Загора, ГПЧЕ "Р.Ролан"АЕ, ФЕ32,732
26. Ямбол, МГ "Атанас Радев"Информатика32,713
27. София, 164-а ГПИЕ "М. де Сервантес"ИЕ, АЕ32,697
28. Пловдив, ЕГ "Пловдив"АЕ32,679
29. Варна, ГПЧЕ "Й.Екзарх"ЧЕ/НЕ32,626
30. София, I АЕГАЕ, ФЕ32,572
31. София, I АЕГАЕ, ФЕ32,482
32. София, I АЕГАЕ, РЕ32,482
33. София, 73-о СОУ "Вл. Граматик"НЕ; ФЕ32,464
34. София, СМГ "Паисий Хилендарски"Природоматематически - АЕ32,367
35. Варна, Първа езикова гимназияЧЕ/НЕ32,357
36. Варна, ГПЧЕ "Й.Екзарх"ЧЕ/АЕ32,339
37. София, 164-а ГПИЕ "Мигел де Сервантес"ИЕ, ФЕ32,321
38. София, I АЕГАЕ, РЕ32,321
39. София, II АЕГ "Томас Джеферсън"АЕ, ИЕ32,251
40. Бургас, ПМГ "Акад. Н. Обрешков"Информатика с АЕ32,215
41. София, НФСГИкономика и мениджмънт/ АЕ32,1695
42. Хасково, ГПЧЕ "Проф. Д-р Асен Златаров"АЕ32,144
43. Пловдив, ГХП "Св. Св. Кирил и Методий"Хуманитарен, АЕ32,142
44. Пловдив, ОМГ "Ак. Кирил Попов"Математика, АЕ32,125
45. Пловдив, ЕГ "Пловдив"НЕ32,125
46. София, 7-о СОУ "Свети Седмочисленици"АЕ32,089
47. София, II АЕГ "Томас Джеферсън"АЕ, НЕ32
48. Добрич, ЕГ "Гео Милев"АЕ31,947
49. София, НТБГБанково дело, АЕ31,9465
50. Благоевград, ПМГ "Акад. С. Корольов"Инф, М, АЕ31,911
50. София, II АЕГ "Томас Джеферсън"АЕ, РЕ31, 911
50. София, 164-а ГПИЕ "М. де Сервантес"ИЕ, ПЕ31,911
50. София, 35-о СОУ "Д. Войников"НЕ; РЕ; БЕЛ31,911

* Класацията е на база постигнат среден бал от изпитите след VII клас. Някои училища са посочени повече от един път, защото имат различни балове за различните паралелки. Пълен списък по области е представен на сайта на МОН http://www.mon.bg, секция "Регистри". Максималният бал за прием е 36.
Легенда: АЕ - английски език, НЕ - немски език, РЕ - руски език, ИЕ - испански език, ПЕ - португалски език, ЧЕ - чешки език, БЕЛ - български език и литература, М - математика, ИНФ - информатика
Снимка: "Сега"
"Няма възможен рейтинг, който да подреди в една класация по обективен начин огромното многообразие от видовете училища у нас. Възможни са множество класации вътре в разните групи училища, но остава открит въпросът те необходими ли са", посочва програмният директор на фондация "Пайдея" Мария Донкова.
15
25641
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
15
 Видими 
30 Август 2007 07:21
Докато "учените" се наумуват как се правят класации и колко пари ще им струва "ПОТРЕБИТЕЛИТЕ" създадоха сайтовете pomagalo.com и moetodaskalo.com. Там има доста полезни неща и за учениците, и за родителите, и за учителите. Струва се да се видят и всеки е свободен да даде оценки, становища, да качи материали в шпомощ на ученици и колеги.
Аз редовно си следя "рейтинга". В кабинета ми тези сайтове са изписани-научих ги от учениците. Хубаво ще бъде ако и директорите ги знаят, независимо че оценяването може да бъде и манипулативно...
30 Август 2007 09:03
Eййй, като кажат "много е сложно"... Ми кой е казал, че управлението е проста работа?! Не знаехте ли, че е сложно преди да да седнете на съответния стол?!! И айде стига и за рейтинга на едно училище да ви трябва политическо решение!!! Аман!!!
30 Август 2007 10:19
идеята се търкаля вече 4-5 години, основните въпросителни около нея остават, а дебатът тепърва предстои

Много точно казано - идеята се "търкля" някъде из нечии глави и уста вече една петилетка.Уви, търкаляйки я, просветните бюрократи пропускат да РАБОТЯТ ефективно по изграждането й.
Поредното време, изтекло в празни приказки....
30 Август 2007 10:32
И още време ще изтече, защото ако се въведат национални изпити с независимо оценяване и последваща оценка на училищата и учителите, много неща ще лъснат.

_______________________
Можеш ли да докажеш на човек, видял розови слонове, че те не съществуват?
30 Август 2007 11:13
Ако обединим началните и основните училища в един вид и след това се спрем на общообразователни и професионални би било добре. Така ефективността на първите училища може да се измерва лесно на база колко са продължили да учат нагоре и в какви училища. Общообразователните и професионалните училища трябва пък да се сравняват по това колко безработни и колко работещи са генерирали. Освен това наистина трябва да се оценява и каква заплата взимат работещите. Това за каква е материалната база хич и да не ми го слагат като критерий. Държавата трябва да се грижи за това в държавните училища.
30 Август 2007 11:28
Знаете кои влизаха в 7-мо СОУ преди 50 години!!! Немалка част от тях сега са във властта! И немалка част от Вас го изпитвате на собствен гръб до какво доведе тяхното управление...Оборете ме, ако смятате, че не съм прав !
30 Август 2007 11:40
Па и друго се сетих.В старата ми махала живееше едно момиче, дето е преподавателка в същото 7-мо СОУ.Та от нея съм чувал, че докато в други училища са направени некакви ремонти тая година като смяна на дограми и подмяна на остаряла училищна база, то в 7-мо нищо такова не е правено и не се очертава да бъде правено.Та даже и двора на училището бил отнет от някой си, който щел да си прави нещо си...
30 Август 2007 12:04
За да не се губи време и учителите още години да живеят мизерно, има просто решение:
На всички учители сегашните заплати х 2, а на преподаващите в
ТОП 50
х 3 пъти...
Това на първо време, и, разбира се - допълнително за квалификации, степени и на три месеца - увелечение съобразно инфлацията...
----------------------------
Уважаема Ванина,
В статия за българското образование какво налага използването на
ТОП 50
- може би желаете да покажете познанията си по английски, но поради что се срамите от родния български?!...Може би не Ви харесва, или трудно намирате родните думи?...
Достатъчно ясно щеше да бъде:"Списък на първите 50 училища"...
Интересно, ще ми отговорите ли къде сте учила?...
------------------------------
Е, омръзна ми да питам - има ли редактори?...
30 Август 2007 12:11
Алооо, колегата даскал ! Дето редовно си следиш рейтинга ! И за кво ? Ти сигурно и редовно си стоиш пред огледалото !!! И самовлюбено се гледаш !!!
30 Август 2007 12:34
Този път съм напълно съгласен с Manrico.
30 Август 2007 15:21
Водач на МПС,
Ремонтите в училищата се пряват с пари от проекти. Ние спечелихме 2 пректа, единия след бедствията миналото лято, а за другия японска фондация даде 100 000 лв, но ако кажа, че озеленяването струваше, колкото 2 компютърни кабинета няма да излъжа.
Така, че пишете проекти.
30 Август 2007 15:26


Добре, доволна съм, само пет гимназии преди моята в националната класация, славна гимназия беше и си остава, но защо не отбелязан френския език, че тя навремето си беше само френска.
30 Август 2007 16:04
Моето училище в което съм завършил средно образование май го няма в тази класация, но аз съм си доволен от него.
01 Септември 2007 19:21
Ако някой се чуди, каква е разликата между 5-то и 50-то място, ще ви кажа: едниният бал е на момичетата, а другия на момчетата, само че кой кой е, не е посочено... Каква дилетантщина са всички тези "рейтинги", просто не е истина. Миналата година в "рейтинга", направен от "24 часа" и "БГ шанс", много точки на училището носеше басейнът. Дори да оставим настрана въпроса колко училища имат басейни и дали това е тяхна заслуга, може би авторите на този "рейтинг" не са чували, че в повечето училища тези басейни се поддържат и използват съвместно с други структури - ученически спортни школи, частни фирми? И че учениците от даденото училище нямат свободен достъп до "техния" басейн? Калкулират се брой компютърни зали и брой компютри, но не се взема предвид, работещи ли са тези компютри, и най-важното - какъв е достъпът до тях! Дали стоят заключени и се отключват само за часовете по информатика и информационни технологии, или учениците и учителите могат да ги използват и в свободното си време? Дали дисковете им бъкат от инсталирани игри, изтеглена чалга и еротични снимки и клипове? Царе сме на формалните показатели, виж, за съдържателните се правим, че не разбираме, за какво става въпрос...
26 Септември 2009 18:49
Държа да изразя мнението си, че класацията не е пълна и правилно подредена. Безспорно, челното място принадлежи на Американският колеж в София. Ученици от цялата страна се стичат на входният изпит и подборът им е строг. Като ученичка на колежа мога да твърдя, че подобни класации, невключващи колежа, лъхат на остра некомпетентност. Колежът неведнъж е доказвал своят престиж, а и продължава. Неговите възпитаници показват най-високи резултати на матурите, а и много са приетите в елитни университети в чужбина, като например Харвардският. Американският колеж в София е категорично най-доброто средно училище на териториятя ня Република България.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД