:: Добре дошъл CommonCrawl [Bot] (Бот)
По данни на руското посолство, около 80 души ще отпътуват обратно за Русия още днес
Той заяви, че ще се консултира с някои страни-членки, които са загрижени от споразумението
Малко по-късно американският президент обяви, че може и да срещнат в близко бъдеще
Две частни дружества обвиниха националния железопътен превозвач в серия от нагласени обществени поръчки
Карнобатското село Сърнево се готви за частична евакуация
Санкциите стигат до 75 000 лева
Тънещото в разруха културно средище ще е готово в най-добрия случай през 2020 г.
Биологията е най-предпочитана като втори държавен изпит
Полицията съобщава за няколко ранени
СТАТИСТИКИ
Общо 373,097,200
Активни 1,680
Страници 103,501
За един ден 1,302,066
Разтуха

От Шабла до Мамая

Или да си го кажем по шопски, "От нашето по-убао нема!"
Снимка: ГРИГОР НИКОЛОВ
Новата Констанца
Стане ли дума за Северното Черноморие, то средностатистическите ни понятия стигат най-много до Шабла. Не за друго, а заради прословутата резиденция и фара, който е смятан за най-стария на Балканите. Прието е, че е на 150 години, но специалисти доказват, че на това място подобно съоръжение е имало поне още от сто назад. Той си е и най-източната точка на България. А познавачите на географията поне понятийно назнайват и Шабленското езеро. Забележителност е и рибарското селище край Шабла, но в тия жеги рибарите нямаха късмет, едни пиеха мастика, други бира и пустосваха, че рибата вместо на пасажи е станала "индивидуалист".

---

А от Шабла нагоре е истинското море. Не за ценители, а за самотници. И най-вече за тези, на които бетонните спални, наречени туристически комплекси, никога не са им били симпатични. Докато пътувате за там, карате все едно на тренировъчна писта - нито пред вас, нито зад вас има някой. Насрещното движение пък е като на манифестация. Румънците, отскоро братя по евроинтеграция, са се впуснали смело към нашето море и срещу вас летят предимно дачии.

На 6 километра от пътя, водещ за Констанца, остава село Крапец. С нищо незабележимо, ако не броим старите морски капитани, които твърдят, че от него започва навигацията по Българското Черноморие. Предимството му е в екологично чистия район и нещо, което рядко може да се види по нашето море - спокойствието. В селото живеят около 60 постоянни жители. Има и три хотела. Някога е имало и къмпинг. Днес сградите му пустеят.

Истинската находка обаче е 9,2-километровият плаж, който стига чак до Дуранкулашкото езеро. Смятат го за най-дългия в България. Широк е около 20 метра, изпъстрен е с червеникави дюни, а морето пред него е тихо и спокойно, с равно пясъчно дъно. В средата на лятотоостава незасегнат от тълпите туристиот всякаква националност

Малко преди обяд на него имаше само 5 души. Един от тях до колата си със софийска регистрация беше опънал палатка. Околовръст няма жива душа, ако не броим нахалните гларуси. Беше загорял като мавър, брадясал и имаше вид на човек, доброволно напуснал цивилизацията. Към удобствата й го връщаха единствено газовият котлон и електрическият фенер. Радио и портативен телевизор нямаше. Сигурно си струва така да изкараш десетина дни...

Връщаме се на главния път. След отбивката за Крапец на още около 3 километра е Дуранкулашкото езеро. Отделено е от морето с широка тридесетина метра пясъчна ивица. Наричат го още и блато. Той е привлекателно място за всички любители на риболова с изобилието си от бяла риба, шаран, сом, платика, каракуда, раци и дори змиорка. Езерото е забележително с това, че е единственото у нас, къдетона воля се въди див шаранС две неща е известно Дуранкулашкото езеро - разположено е на основния път на миграция на прелетните птици Via Pontica, а на големия остров в него се намира храмът на Кибела - един от най-големите праисторически некрополи в света на възраст около две 2500 години.

И оттам право на 6 км на север е граничният пункт Дуранкулак. Когато влезете в него и се виждате като единствената българска кола, която напуска страната, няма начин едно съмнение да не ви обземе: "Къде ли съм тръгнал?".

Румънските митничари не правят проблеми, но и заникъде не бързат. Така се губи половин час, докато се вдигне бариерата. После пътят става различен - гладък и примамлив и тръгвате смело напред. Най-близкият град, на около 15-ина километра от нашата граница, е със симптоматичното име Мангалия. Има около 80 000 души. За обиколка на забележителностите му с кола е достатъчен и час. Сред тях са археологическият и морският музей, както и центърът на града. Интересен е и хотел "Президент", който е издигнат до руините на старинната крепост Калатис. Плажът край града е широк до 70 м.

Оттукзапочва плажната ивица на Румъния,която е дълга малко повече от 70 км и курортните комплекси по Румънското Черноморско крайбрежие. На около 7 км от Мангалия те са все с божествени имена - Юпитер, Сатурн, Олимп и Аврора. До тях се стига по обиколен път, който също води до Констанца. Като правило са изградени от високи 10-12 етажа хотели, приличащи по-скоро на почивни станции. Най-нов, и съответно най-модерен, е "Олимп". Дискотеките и нощният живот са съсредоточени в "Нептун".

След тях по пътя е балнеолечебният курорт Ефория, разделен на две части - Север и Юг. Макар да е на брега на морето, е по-известен с калолечението, което лекува болести на опорно-двигателния апарат, гинекологични заболявания и кожни, включително и псориазис.

Преди Констанца е Тулча - българската болка. Изоставили сме го окончателно през 1940 г. Оттук са книжовникът Васил Икономов, актрисата Надежда Костова, художникът Рафаил Матеев, на когото повечето творби са в националната художествена галерия в Букурещ, естествено, като на румънски художник. Тук са преподавали Васил Друмев и Сава Доброплодни, Кръстьо Мирски през 1876 г. е отворил първата българска книжарница и най-сетнетук е роден Стефан Караджа.Днес за нашенците в старо време там "говори" запазената им църква "Св. Георги", но пък няма никакъв писмен знак, по който да се открие.

От Тулча тръгва и корабът, с който туристите за около 3 часа могат да се разходят до делтата на Дунав.

И най-сетне сме в Констанца. Градът е с около 300 000 души. Големи заводи, малко позападнали и навяващи мисъл за изоставеност, се подреждат от двете страни на пътя. Идва редът на панелните блокове, към центъра на града са и задръстванията, при които на по-нервните им идва да зарежат колата и за да стигнат по-бързо, да се движат пеша.

Малко са забележителностите на Констанца - музеите за история на природата и археологията, на морето, на етнографията, както и православният събор, катедралата и джамията, които идват да покажат, че три религии са господствали по тия земи. Самите румънци към тях прибавят строените в по-ново време аквариум, делфинаруим и планетариум, че дори казиното.

На площад "Август" е Паметникът на римската вълчица и Ромул и Рем, които бозаят от нея. Препратката към историята е ясна - румънците са наследници на древните римляни. В действителност през 29 г. пр. Христа римляните превземат града, а скоро след това император Октавиан Август заточва в него поета Овидий, който умира тук едва 26-годишен. И понеже сме в дебрите на историята, да припомним, че градът е завладян от болярина Добротица.

Мамая току до Констанца е най-големият черноморски румънски курорт. Открит е още през 1906 г. От 80- до 300-метрова ивица земяотделя езерото Сютгьол от Черно мореПо протежение на 8 километра са събрани близо 50 хотела. Целият курорт заедно с езерото и морето се вижда идеално от кабинковата въжена линия, която го преминава по цялата му дължина по въздуха. На места се издига до 30 метра. Плажът е около 6 км, а пясъкът - с тъмен оттенък. Затова и румънците се пекат на шезлонги. Напоследък по-предпочитаното място е новопостроеният аквапарк, където настава невъобразима гъчканица. Същото е и по паркингите пред хотелите - почти не може да се намери място за паркиране. В общи линии Мамая си прилича на соцкурорт. Обяснимо е - най-популярен е през 60-те и 70-те години на миналия век. Хотелите са 4-5-звездни, всички с ресторанти и лоби-барове.

И тук са неизбежни сравненията - ресторанти с румънска кухня, печени тестени изделия, бира от световните марки. Цените са близо 2 пъти по-високи от нашите. За да не е само море, веднъж пристигнал в Мамая, те канят на "религиозен туризъм" - обиколки край манастирите, които само около Констанца са десет, и археологическите обекти, предимно римски. И уж всичко е като у нас, само дето луксът и инвестициите ги няма. А докато дойдат те, все повече румънски туристи ще атакуват нашето Черноморие.
Снимка: ГРИГОР НИКОЛОВ
Паметникът на римската вълчица
Снимка: ГРИГОР НИКОЛОВ
Центърът на града.
Снимка: ГРИГОР НИКОЛОВ
Кабинковата въжена линия, от която се открива панорамна гледка към хотелите в Мамая.
Снимка: ГРИГОР НИКОЛОВ
В центъра на Мамая - и наляво, и надясно търговските сгради и хотелите твърде много напомнят за соца.
Снимка: ГРИГОР НИКОЛОВ
Най-новата атракция в Мамая е Аквапаркът, около който през лятото е пренаселено.
Снимка: ГРИГОР НИКОЛОВ
Не е намек за етно - така в курорта се продават напитки.
Снимка: ГРИГОР НИКОЛОВ
Музеят на изкуството в крайморския град.
Снимка: ГРИГОР НИКОЛОВ
Каналът Дунав - Черно море си е впечатляващо водно съоръжение, широко около 50 метра.
Снимка: ГРИГОР НИКОЛОВ
Единствено в Дуранкулашкото езеро у нас си вирее дивият шаран.
Снимка: ГРИГОР НИКОЛОВ
Най-дългият плаж в България започва от Крапец и стига до Дуранкулашкото езеро.
1
15093
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
1
 Видими 
29 Юли 2007 12:57
Няма "Римска вълчица" има "Капитолийска" !!!
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД