:: Добре дошъл CommonCrawl [Bot] (Бот)
Бившият кмет на Трън, ударил дете с джипа си - оправдан
СТАТИСТИКИ
Общо 382,046,901
Активни 1,250
Страници 39,330
За един ден 1,302,066

КАТ глобява 50 лева за дете без столче в колата

От събота ще се налагат новите по-високи глоби за нарушения по пътищата
КАТ ще започне да налага новите глоби от събота. Промените в закона за движение по пътищата бяха обнародвани вчера в "Държавен вестник" и влизат в сила 3 дни по-късно. Освен станалата пословична задължителна светлоотразителна жилетка, за която глобата е 20 лева, се очакват недоразумения и заради задължението за ползване на детски столчета в колите.

Според промените в закона санкцията за шофьори, които превозват деца в нарушение с новите разпоредби, е 50 лева. Цените на детските седалки започват от 30 лева, а най-скъпите са над 300 лв.

Изискванията за столчетата обаче са много и различни за ръст и килограми. Всяко дете, което е под 150 см и до 36 кг трябва да се вози в автомобил в специални столчета, разделени в 5 групи в зависимост от теглото на детето.

Първата обозначена в закона група столчета е "0" - за деца с тегло под 10 кг. Следват: група 0+ - за деца до 13 кг, група 1 - за деца между 9 и 18 кг, група 2 - за деца между 15 и 25 кг, и група 3 - за деца между 22 и 36 кг.

Параметрите на повечето столчета обаче не отговарят на изискванията, посочени в закона. Така например производителите на луксозно столче с цена 370 лв. посочват, че то е предназначено за деца от 0 до 13 кг. Между тези граници обаче законодателят е предвидил две групи столчета.

Друг въпрос е как катаджиите ще установяват теглото на детето и дали столчето е от посочената в закона група.

50 лева ще е и глобата за столчета, които са поставени в посока, обратна на посоката на движение на седалка, пред която е монтирана въздушна възглавница.

От уикенда катаджиите ще налагат и по-висока санкция за шофиране без колани и каски. Досега глобата за това беше 20 лв., но с измененията се завишава на 50 лв. Същата става и глобата за говорене по мобилен телефон без хендс фрии, за което досега санкцията беше 40 лв.

Въпреки дебатите преди приемането на закона бременните жени могат да не ползват обезопасителни колани. Същото важи за автомобилните инструктори, докато са на работа, и за таксиметровите шофьори, когато превозват пътници в населено място.

НА РЪКА

Всички глоби до 50 лв. вече може да се плащат на място на катаджията. За превишена скорост в населено място обаче санкциите под 50 лв. са само 2 - за превишаване с 10 км/ч - 10 лв. и за превишаване от 11 до 20 км/ч - 30 лв. Превишаването на скоростта с над 50 км/ч ще се санкционира с 250 лв.
5
44937
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
5
 Видими 
27 Юни 2007 11:00
В закона никъде не е написано за СТОЛЧЕТА, а за СИСТЕМИ ЗА ОБЕЗОПАСЯВАНЕ НА ДЕЦА - цитирам:
"Чл. 137б. (1) ....
(2) Системите за обезопасяване на деца се подразделят на два класа:
1. пълен клас, който включва комбинация от ленти или гъвкави компоненти с осигуряваща ключалка, регулиращи и присъединителни устройства и в някои случаи допълнителна седалка и/или защитна преграда, и могат да се закрепват чрез нейната вградена лента или ленти;"


"(3) В моторните превозни средства от категории M1, N1, N2 и N3, които не са оборудвани със системи за обезопасяване, не се допуска превозването на деца под тригодишна възраст, а децата на възраст три и повече години и с ръст под 150 сантиметра заемат седалка, която не е предна."

Кое е вярното - излиза, че за деца над 3 години седалките не са задължителни. Аз имам дете на 5 години - намерих единствено седалки, които не се закрепят за задната седалка на колата, а колана минава през допълнителната седалка и отпред на гърдите на детето - така при едно рязко спиране или катастрофа детето поема и тежестта на тази допълнителна седалка.
27 Юни 2007 13:23
Помествам ви по-надолу целият текст на закона, касаещ обезопасяването на децата. Ако има юристи могат ли да ми отговорят дали наличието на чл.137в, ал.2 и ал.3 предполага, че в колите без системи за обезопасяване на деца могат да се возят деца над 3 г., но на задната седалка, т.е. обезопасяването на деца над 3г. с допълнителни средства не е задължително. Не знам братчеда Ушев как го тълкува това - може да го тълкува като журналистите тук. Ето го и закона:
Чл. 137б. (1) Системите за обезопасяване на деца в зависимост от теглото на децата, за които са предназначени, се класифицират в пет групи:
1. група 0 - за деца с тегло под 10 кг;
2. група 0+ - за деца с тегло под 13 кг;
3. група I - за деца с тегло между 9 и 18 кг;
4. група II - за деца с тегло между 15 и 25 кг;
5. група III - за деца с тегло между 22 и 36 кг.
(2) Системите за обезопасяване на деца се подразделят на два класа:
1. пълен клас, който включва комбинация от ленти или гъвкави компоненти с осигуряваща ключалка, регулиращи и присъединителни устройства и в някои случаи допълнителна седалка и/или защитна преграда, и могат да се закрепват чрез нейната вградена лента или ленти;
2. непълен клас, който представлява цялостна система за обезопасяване на деца и може да включва частично обезопасително устройство в комбинация с обезопасителен колан за възрастни, който обхваща тялото на детето или задържа устройството, в което детето е поставено.
Чл. 137в. (1) Пътниците в моторни превозни средства от категории М1, N1, N2 и N3, когато са в движение, използват системи за обезопасяване, с които моторните превозни средства са оборудвани.
(2) За деца с ръст под 150 сантиметра, които пътуват в моторни превозни средства от категориите М1, N1, N2 и N3, оборудвани със системи за обезопасяване, се използват системи за обезопасяване на деца от пълния или непълния клас по смисъла на чл. 137б, ал. 2, съобразен с теглото на детето в съответствие с чл. 137б, ал. 1.
(3) В моторните превозни средства от категории M1, N1, N2 и N3, които не са оборудвани със системи за обезопасяване, не се допуска превозването на деца под тригодишна възраст, а децата на възраст три и повече години и с ръст под 150 сантиметра заемат седалка, която не е предна.
27 Юни 2007 15:41
Много съм доволен, че най после парламента изпълни всички искания за които катаджиите го врънкат още от 2001-ва.И тъй като на безопасноста на движението това няма да се отрази ни най малко, хайде да видим с какво ще обясняват катострофалните резултати от работата си?
27 Юни 2007 16:36
килауеа, никой нищо няма да ти обяснява. Просто това ще е повод да вдигнат още глобите. А пък Ламборгинитата ще си стоят на пешеходните пътеки и БМВтата ще карат по магистралата с 300км в час, без никой да ги глобява. Глобите са само за простосмъртните които караме стари и евтини коли.
29 Юни 2007 21:56
НА ВНИмАНИЕТО но скапаняците които измислят поредният скапан закон; под предтекст че мислят за НАШИТЕ ДЕцА господа помислете з а хилядите деца които немогат да трьгнат на детска градина и ясли да речем А от цялата работа увеличавате рушветите които ни принуждавате да правим
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД