:: Добре дошъл CommonCrawl [Bot] (Бот)
Бившият кмет на Трън, ударил дете с джипа си - оправдан
СТАТИСТИКИ
Общо 381,751,520
Активни 950
Страници 25,782
За един ден 1,302,066

НОИ пусна онлайн справка за болнични

Броят на забавените обезщетения не намалява съществено
Всеки осигурен вече сам ще проверява актуалното състояние на обезщетението си за болест, майчинство или трудова злополука, които НОИ трябва да му изплати. Справката може да се направи по всяко време в интернет страницата на института - http://www.noi.bg. За целта освен ЕГН или номер на личната карта задължително се попълва и 10-цифреният персонален идентификационен код.

През 2004 г. НОИ изпрати до всички осигурени сведения за осигурителния им стаж, както и нов 10-цифрен личен код. С него всеки може да проверява осигурителния си статус, вместо справката да се праща по пощата от НОИ. Занапред със същия код осигурените ще проверяват и актуалното състояние на обезщетенията си.

Информацията съдържа номера на болничния лист, както и периода на боледуването. Справката информира и за размера на обезщетението, което се полага за 1 ден, както сумата за целия период на отсъствие. Изчислението се прави от експертите на НОИ на базата на осигурителния доход с 6 месеца назад.

В случай че болният не намери данни за обезщетението си, това означава, че документът все още не е обработен или пък въобще не е предаден в института. Възможно е да не е попаднал в базата данни, защото не е попълнен правилно от лекаря или от работодателя. Така чрез справката осигуреният ще може да проследи какво се случва с документите му и навреме да разбере дали работодателят му въобще е подал документите в НОИ.

В случай че осигуреният не е получил 10-цифрения код или го е изгубил, той трябва лично да подаде молба, за да му издадат нов номер, припомнят от НОИ. Подадените молби по пощата не се разглеждат, кодът също не се изпраща по пощата, а се получава лично или от нотариално упълномощен представител срещу подпис.СПРАВКА

Към 16 май НОИ е изплатил 586 400 обезщетения за болничен на обща стойност 38 919 224 лв. Само вчера институтът е изплатил 48 656 обезщетения. Същевременно обаче 19 125 осигурени още чакат да си получат обезщетението. 8318 от тях не са получили парите си, защото болничният им не е коректно попълнен, получават едновременно и пенсия за инвалидност или пък още нямат 6 месеца стаж. За останалите 10 807 души причината е, че от НАП не са контролирали подаването на данните за стажа и дохода им от работодателя. По случаите са изпратени уведомителни писма за изясняване и отстраняване на несъответствията.
5
141131
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
5
 Видими 
18 Май 2007 09:40
Тъй кат гледам явно НОИ плаща обезщетенията на порции - 2 пъти в месеца.
18 Май 2007 11:24
Системата ще служи, за да се види, кога НОИ не си върши работата, та хората да ги навикват по гишетата и опашките. Докога бе
18 Май 2007 19:27
НОИ, НАП и КАТ са ми любимите - моите фаворити! Най-бързите в БГ и съм възхитен от 100%-вата липса на бюрокрация, служителите им се раздават като за последно.
18 Май 2007 20:00
Такава справка в момента не може да се направи.
Алооооо, афтора!
21 Декември 2009 20:27

Аз защо изобщо не съм получавала писмо от нои?И как сега да проверя така очаквания болничен от мен......който всъщност е от август......
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД