:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 245
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Скандално ниски присъди за авария в "Кремиковци"

Съдът призна трима от шестимата подсъдими за виновни и наложи условни присъди и глоба
С две условни присъди от по три години години, една глоба от 2000 лв. и трима оправдани приключи на първа инстанция делото за аварията в "Кремиковци". При изтичане на доменна газ на 10 януари 2004 г. в комбината загинаха водопроводчиците Тошко Петров и Здравко Мишев и пожарникарят Темелко Първанов. Имаше и 22 ранени.

Прокурорът Божидар Джамбазов обяви, че присъдите са ниски. "Не мога да се съглася, че наказанието за причинени три смъртни случая би могло да бъде три години условно", каза Джамбазов. Той щял да протестира пред Софийския апелативен съд и да иска ефективни наказания.

Подсъдими за аварията са шестима: шефът на противопожарната група Иван Нешков, началник смяна в "Доменно производство" Валентин Кубадинов, началник "Газоспасители" Христо Александров, газовикът Димитър Блажев, началникът на водоенергийното производство Николай Савов, спасителят Ивайло Стойков. За причиняване на смърт поради немарливо изпълнение на задълженията законът предвижда от три до осем години затвор.

Съдебният състав, воден от Пламен Дацов, реши, че вина носят само Блажев, Кубадинов и Савов. Останалите бяха признати за невинни. Първите двама получиха по 3 години условно с 5-годишен изпитателен срок. Двама ще трябва да платят и глоби по 1000 лева.

Савов получи административна санкция от 2000 лв. Съдът прие, че той е направил всичко за спасяване на жертвите. Така максималното наказание за престъплението му падна до 5 г. и позволи освобождаването от наказателна отговорност.

Тримата трябва да платят по 30 000 лв. на сина и дъщерята и 20 000 лв. на съпругата на Темелко Първанов.

Преди присъдата прокурорът пледира, че ако всеки от подсъдимите беше изпълнявал задълженията си, трагедията нямаше да се случи. Твърдеше още, че на мястото на инцидента се е действало неадекватно. Според него наказанията трябва да бъдат над средните, предвидени от НК.

За разлика от обвинението защитата на Николай Савов обясни, че присъдата е справедлива и обективна. "Обикновеният работник отнася всичко. Господата с костюмите трябваше да са тук", каза оправданият Ивайло Стойков, визирайки тогавашното ръководство на "Кремиковци". На това мнение бе и адвокатът на Блажев. Според него подсъдимите са "изкупителни жертви" и "бушони" и истинските виновници не са били изправени пред съда.
7
3817
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
7
 Видими 
14 Април 2007 01:29
14 Април 2007 01:37
...МНОГО ТРУДНО МИ Е ДА ПИшА ПОД ТАЗИ СТАТИЯ...ДЪЛЖА ГО НА ТОшКО ПЕТРОВ, БОГ ДА ГО ПРОСТИ, чОВЕКА, КОЙТО НАВРЕМЕТО, КАТО 18 ГОДИшЕН, ПРЕДИ ДА ВЛИАЗА В ИНСТИТУТА МЕ ВЗЕ НА РАБОТА...СТРАХОТЕН МЪЖ, ОТИшЪЛ СИ ОТ ТАЗИ ЗЕМЯ ДВА МЕСЕЦА ПРЕДИ ДА СЕ ПЕНСИОНИРА...ИЗПРАТЕН ТАМ ОТ ЕДИН КЕЛЕш И НЕГОВ ДИРЕКТОР, КОЙТО ДНЕС ТРЯБВА ДА ПЛАТИ 2000 ЛЕВА...В ТАКИВА МОМЕНТИ МИ ИДЕ ДА СИ ИЗХВЪРЛЯ БЪЛГАРСКИЯ ПАСПОРТ, УВАЖАЕМИ ФОРУМЦИ! ДАНО БОГ ВИ ПАЗИ ОТ КАПУТИ НА ДИРЕКТОРСКИ ПОСТОВЕ И БЪЛГАРСКОТО ПРАВОРАЗДАВАНЕ!
...ПОчИВАЙ В МИР, ТОшКО!
14 Април 2007 08:58
Скандално високи подкупи за съдиите по делото за авария в Кремиковци. Българския съд е независим и справедлив!!!
14 Април 2007 11:16
А не смятате ли, че е възможно някой друг да не си е свършил работат и затова съда да е издал тези присъди? Винаги за всичко съда ли е виновен? Ами папките с делото докато стигнат до съда през колко кабинета минават? Възможно ли е там някой де е бил подкупен, а не съдята?
А не смятате ли, че е възможно някой друг да не си е свършил работат и затова съда да е издал тези присъди? Винаги за всичко съда ли е виновен? Ами папките с делото докато стигнат до съда през колко кабинета минават? Възможно ли е там някой де е бил подкупен, а не съдята?
14 Април 2007 12:34
А КАКЪВ Е ТОЗИ СЪД, НАЛОЖИЛ ГЛОБИ ПРИ НАЛИчИЕТО НА ТРИМА ЗАГИНАЛИ И 22(ДВАДЕСЕТ И ДВАМА!!!!)РАНЕНИ?!?
ПОЗНАВАМ НИКОЛАЙ САВОВ -ЕДИН ОТ НАЙ-ГОЛЕМИТЕ ДАЛАВЕРАДЖИИ, ПОЗНАВАМ И БЪЛГАРСКИЯ СЪД-ВчЕРА НЯКАКВА С КИТНОТО ИМЕ ВОЛГА ФАЗАНОВА ПУСНА ЕДИНИЯ МАРГИН ...СМЯТАТЕ ЛИ, чЕ ИМА СЪД В ЕВРОПА, КОЙТО ДА РАБОТИ ТАКА?!?ИЛИ В СВЕТА ВЪОБщЕ?!?
КАК СЕ СТАВА ДНЕС СЪДИЯ В БЪЛГАРИЯ, ИМА ЛИ ВКАРАН В ЗАТВОРА СЪДИЯ ЗА НЕщО(КОРУПЦИЯ, ВРЪЗКИ С МАФИЯТА ИЛИ КАКВОТО И ДА Е ТАМ), КЪДЕ И С КАКВО СЕ ЗАНИМАВАТ ДЕЦАТА НА ПОЛОВИНАТА СЪДЕБЕН СЪСТАВ?
БЕДАТА НА КЛЕТИТЕ ЗАГИНАЛИ В КРЕМИКОВЦИ Е, чЕ БЯХА ОТДАЛИ ЦЕЛИЯ СИ ЖИВОТ В КОМБИНАТА...И БЯХА ДОСТАТЪчНО чЕСТНИ(И РАЗБИРАЙ БЕДНИ), ЗА ДА НЕ МОГАТ ДА ПОЛУчАТ СПРАВЕДЛИВ СЪД, СЛЕД КАТО ЗАПЛАТИХА С ЖИВОТА СИ...
БОГ ДА ГИ ПРОСТИ!
15 Април 2007 11:49
истинските престъпници са комунистите построили този комбинат които управляват в момента с подкрепата на турците и монархистите които искат българите да ги обслужват и да ги държат поробени в заводи и офиси и плодородната земя да пустее и да ражда само бурени и плевели
16 Февруари 2008 16:54
Еиии , това копеле Николай Савов пак се измъкна. Заради него стана аварията, копеленцето с фалшива диплома за висше образование от ХТИ застана на тоя пост и заради него стана всичко, боклук нещастен дано на цялото му семейство, децата му и всичките му роднини им се случи същото , както и на продажните боклуци в съда, следствието и прокуратурата !!!
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД