:: Добре дошъл CommonCrawl [Bot] (Бот)
От "Ботев" обвиниха съдията за загубата с 0:1
Здравко Здравков бил санкциониран, защото отказал право на строеж
Гражданите протестират заради променен маршрут на трамвай
Според него има 80% вероятност Симеон Сакскобургготски да осъди България по своето имотно дело
Е-досието също предизвиква спорове между социалните партньори
СТАТИСТИКИ
Общо 377,697,278
Активни 1,053
Страници 1,130
За един ден 1,302,066

Водката скара Полша и ЕС

Варшава не признава "огнената вода", произведена от грозде, за което настоява Брюксел
СНИМКА: РОЙТЕРС
Полският вицепремиер Анджей Лепер (вдясно) и еврокомисарят по здравеопазването Маркос Киприану се чудят какъв компромис да намерят заради спора за водката и продължаващото ембарго на износ на месо от Полша за Русия.
Полша и Евросъюзът се хванаха гуша за гуша за водката и за правото да се използва досегашното наименование на популярната алкохолна напитка, твърди френският в. "Монд". Дебатите в Европарламента по въпроса вбесиха новите членки на ЕС, които са традиционни производители на водка.

"От 5 века използваме само жито, картофи или захарно цвекло за производство на водка, а сега трябвало да приемем тя да се прави от грозде", протестира полският евродепутат Богуслав Соник, цитиран от изданието. "Не е честно, защото ние, поляците, трябваше да се откажем да произвеждаме вино от френско грозде или от картофи, за да влезем в Евросъюза", протестира Соник.

"Монд" припомня, че исторически производители като Полша, скандинавските и балтийските страни повече от година се борят срещу предложението на Еврокомисията да се гарантира свободното разпространение на нови водки, произведени във Великобритания или в Испания от грозде, ориз или захарна тръстика.

Тези напитки се появиха благодарение на мъгляво законодателство, прието през 1989 г. преди падането на желязната завеса, когато източноевропейските страни бяха още далеч от идеята за присъединяване към ЕС. Според въпросното законодателство водката трябва да се произвежда от "земеделски продукти".

Поляците настояват наименованието водка да се използва само за напитката, добивана от жито, картофи или захарно цвекло. Съответно всяко друго подобие на този продукт да носи етикета "нетрадиционна водка". Еврокомисията и Великобритания се противопоставят на тази ограничаваща според тях дефиниция, отбелязва всекидневникът. Британски дипломати твърдят, че потребителите се интересуват само от цената за бутилка. Според тях нямало разлика между вкуса на старата житна и новата гроздова водка.

Конфликт

Еврокомисията още не може да реши проблема с руското ембарго върху полското месо, съобщи АФП. Говорителят на ЕК Филип Тод посочи, че руската страна е представила списък с "недостатъците", установени от инспекциите в Полша миналия месец. "Ще ги разгледаме точка по точка", заяви Тод. Той обаче добави, че нито един от проблеми не е систематичен и не оправдава налагането на ембаргото. Другият обсъждан проблем е вносът на животински продукти от ЕС в Русия. Според руски експерти има случаи на салмонела в меса, внесени от Германия, Франция, Белгия и Холандия.
33
3228
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
33
 Видими 
16 Март 2007 01:18
А не... Тва ЕС вече приминава всякакви граници.
Водка от грозоде, ориз или тръстика... Кво ще ми стане с ракията?!
И СЕГА, поне "водка" след "нова" и преди "грозде, ориз или захарна тръстика." да я бяхте написали в кавички?
16 Март 2007 01:50
/:/ "...трябваше да се откажем да произвеждаме вино от френско грозде или от картофи..."
......................................... ......................................... .....................................
И вино от...КАРТОФИ ?!?
16 Март 2007 02:27
Както винаги, тия безотговорни и като че ли самопроизволни страници не е известно кой ги или кой им ги пише.
Въпросното "мъгляво законодателство" няма нищо общо с положението преди стената, а е резултат от гласуване в ЕР на 30 януари 2007 година. Таксувано, и с право, от некои като британска победа, това демонстрира за пореден път, че ЕС изпуска спирита си и вече ЕП, и в случая по-точно неговата комисия за околната среда, е просто поле на лобистко боричкане и компромиси.
Единствено резонно ответно противодействие виждам в незабавното отпочване на масово производство на уиски от конски фъшкии и подобни суровини. Технологията, струва ми се, е известна някому от "Факултето".
16 Март 2007 04:38
На тия двамата от снимката май им се драйфа...
16 Март 2007 04:43
Всичко което е произведено от грозде се казва ракия-България трябва да се намеси докъто не стане късно!!Грапи, мрапи са с векове по-късно!!
Така че , ой ракийо, ой ракийчице!!!
Наздраве , колеги!!!
16 Март 2007 05:23
А "руска водка" ще произвеждат ли поляците, политиката си е политика, а търговията си е търговия...Ха Ха.
16 Март 2007 06:19
Според тях нямало разлика между вкуса на старата житна и новата гроздова водка.

Егати експертите, щом не могат да различат спирт от ракия.
16 Март 2007 08:40
ФЕДЯ,
Водката от грозде те я правят от 100кг захар и 10 кг грозде , а ние от 5 кг захар и 100кг грозде/домашната/
Его затова не може да се различават техните питиета. Те гроздето го употребяват за мая.
16 Март 2007 11:36
И аз мисля, че кривата джука - Кукунева трябва да реагира но тя горката докато се сетииии , ще минат години.
16 Март 2007 11:49
Прави са поляците да си пазят пазара. "Белведере", "Шопен" и "Виборова" са сред най-добрите водки.
16 Март 2007 12:14
Водката "Житня" си беше супер. Стрига ерзаци, да подкрепим поляците.
Представяте ли си нашата Троянска сливова да се прави от цвекло и картофени обелки?
16 Март 2007 12:34
Според руснаците, качествената водката се прави от пшеница .
Някой може ли да ми каже, каква е захарността на полското грозде ?
16 Март 2007 12:49
У нас водката я правят от спирт и глицерин , пък носи етикет "Водка".Имам съмнения , че и ракията , която се продава по магазините се прави по същата технология.Иначе поляците са прави , гроздовия дестилат трябва да си има друго име.
16 Март 2007 13:03
от Полските алкохоли най доброто е "Грасовката" всичко останало...
16 Март 2007 13:04
Какви спомени имам от студентските години с "Виборова" Като си помисля ме зацепва главата. А "Столичная" струваше 1лв76ст. половинката. Хубави години бяха.
16 Март 2007 13:23
ОЛО, водката не беше ли комунистическа напитка, любима на КГБ-ейците?
16 Март 2007 14:02
отврате, тука говорим за сериозни напитки, и не си заслужава да се тровим с разни комуно-гебешни помии като водка "Путинка" например, ама ако си решил - давай. А ти знаеш ли поне една грздова водка, а?
16 Март 2007 14:23
Знам. "Гроздовая"
16 Март 2007 14:43
Поредните дрязги за второстепенни въпроси. Дали ще се нарича 'Водка' или 'Шопска', потребителя ще разбере след първата покупка. Вторият път ще знае какво да избере...
16 Март 2007 15:36
tzamburko, слагали глицерин?! Сигурен ли си че го правят?
Водката по определение е напитка, която се прави от зърно (жито, пшеница), и се дистелира, като в някои случаи това става през активен въглен. Обемния процент алкохол е минимум 40%.
От картофи се прави самогон, а англичаните ще го пробутват (че искат и да го продават !!) за "Водка"...
От грозде се прави ракия и вино, а другото е разхищение на материала.
А оЛо и на тема пиене е твърдо политически настроен.
16 Март 2007 16:14
Бай Драгане ,
Думите ти в тъжноблаги мисли ме потапят ... Да подкрепим поляците ... Те знаят за що е реч...

16 Март 2007 16:49
В О Д К А Т А може да бъде само 2 вида или РУСКАЯ

или Боклук. ( Полски, Ветнамски, Британски , Бангладешки )

Най Глемият ХИМИК в човешката история - Димитрий Менделеев лично е изследвал и дал рецептата за ИСТИНСКАТА, научно обоснована, Първокачественна, перфектна РУСКА водка.


Водка, ракети, шахматисти, балерини, калашници, танкове, торпеда, блондинки ( ненакрашени а ЕСТЕСТВЕННИ ) , катюши - градове, медведи Първо качество могат да бъдат само РУСКИ.
16 Март 2007 17:03
Реч Посполита,
Реч Водколита
16 Март 2007 17:59
Цамбувко,
Тук един вече се опита да ти обясни, но из ще се опитам да го допълня.
Става дума не принципно за спирта, той все си е спирт, ами от какво се произвежда спирта и как се произвежда. Онова старото определение на ЕС дето му викат "мъгляво" си е бая точно. Има спирт от земеделски продукти има и от иеземеделски.Това май "неземеделски" си е бая глупаво , ама съм го срещал. Та думата ми е, че трябва да се забрани производството на алкохолни напитки от синтетичен спирт което значи получен не чрез природния процес "спиртна ферментация".
Синтетичния спирт се прави от какво ли не, но на първо място от нуфтопродукти, ако се разровиш в някоя химия, от по далечно време, ще видиш , че и от вар става такова нещо , но вече само на теория. Със здраве и наздраве на всички експерти
16 Март 2007 18:47
Душко много държи да покаже че знае как се пише естествеННи, че чак го е написал с главни букви....
Водка, ракети, шахматисти, балерини, калашници, танкове, торпеда, блондинки, катюши - градове, медведи(???) ....много водка, много нещо трябва за да съставиш такъв списък
16 Март 2007 19:05
спирта е въглеводород водород 1 и въглерод 6
не е бистра водица кислород 8 и водород 1
ABSOLUTE VODA FIN LAND
16 Март 2007 20:10
Водката е етилов алкохол (етанол), C2H5OH, плюс повече или по-малко други боклуци. Дали е руска или полска все тая, прави се от жито, цвекло и захар. Простотията бута вътре стари мармалади, захаросани сладка, стар мед, презряли плодове и прочие боклуци. Водка ли е, зарежи го, боклук е. Не може и да се сравнява с нашенския гроздов елексир, наречен джибровица или като италианците я наричат грапа. Хубавата джибровица (като моята, например ) се приготвя от добре узряло сладко грозде и.... нищо друго. Никаква захар, никакви добавки. Поляци и руснаци да си лочат водката.
Наздраве за отлежалата (барем 5 години в дъбово буре), двойно препечена, добре изстудена, нашенска джиброва скоросмъртница.
16 Март 2007 21:22
Алкохола както каза един Форумец е ВЪГЛЕВОДОРОД.
А най големите специалисти по ВъглеВодородите - Нефт, ГАЗ, Аодка са РУСНАЦИТЕ.
Там са и Най Качественните ВъглеВодороди в Света.
16 Март 2007 22:47
Зевзек, само да вметна.Има голяма разлика между гроздова ракия-правена от грозде, и джиброва ракия-правена от джибри.Т.е от грозде, на което са му изтеглили сока за вино.Безспорно гроздовата ракия е елексир, но според експертите, и джибровата не лъже, казват, че джибровата ракия съдържа всички етерични масла на гроздето.
17 Март 2007 00:47
И аз симпатизирам на поляците, но според мене думата "водка" не е запазена марка, както примерно и "бренди" и "джин". Коняк и шампанско пък са си географски имена, като кианти, порто и херес, и се отнасят само за региона си. А и самите руснаци наричат гроздовата ни ракия "водка" или "самогон". Виноградная водка. Думата "вино" в статията според мене също значи "ракия". На руски и английски "вино" се използва и като евфемизъм в смисъл на "алкохол", може и "ракия".
17 Март 2007 02:00
Чичо Фичо


17.3.2007 г. 00:47:28 И аз симпатизирам на поляците, но според мене думата "водка" не е запазена марка, както примерно и "бренди" и "джин". Коняк и шампанско пък са си географски имена, като кианти, порто и херес, и се отнасят само за региона си. А и самите руснаци наричат гроздовата ни ракия "водка" или "самогон". Виноградная водка. Думата "вино" в статията според мене също значи "ракия". На руски и английски "вино" се използва и като евфемизъм в смисъл на "алкохол", може и "ракия".

Ученото си е учено.
От последното изречение ми иде да цвръцна.
Чиче, ти успя ли да установиш във Википедията, че Бекташ е светия на еничарите?
17 Март 2007 02:30
Зевзека


16.3.2007 г. 20:10:15 Водката е етилов алкохол (етанол), C2H5OH, плюс повече или по-малко други боклуци. Дали е руска или полска все тая, прави се от жито, цвекло и захар. Простотията бута вътре стари мармалади, захаросани сладка, стар мед, презряли плодове и прочие боклуци. Водка ли е, зарежи го, боклук е. Не може и да се сравнява с нашенския гроздов елексир, наречен джибровица или като италианците я наричат грапа. Хубавата джибровица (като моята, например ) се приготвя от добре узряло сладко грозде и.... нищо друго. Никаква захар, никакви добавки. Поляци и руснаци да си лочат водката.
Наздраве за отлежалата (барем 5 години в дъбово буре), двойно препечена, добре изстудена, нашенска джиброва скоросмъртница.

Да е+%м и неграмотниците!
Джибри са семките, люспите, чепките и малко сок от грозде, мачкано за вино. С други думи, отпадък. Дестилатът неизбежно смърди на цървул. След пет години в дъбово буре има деликатния аромат на китайска маратонка.
Грапата се прави само от сок (айде пак - само от сок) от бяло грозде със захарност над 28.
А който има достатъчно мед и успее да го накара да ферментира, па и да го дестилира, аз ще си нося мезето. Две чевермета и цяло печено прасе.
17 Март 2007 02:39
/:/ Водката скара Полша и ЕС
......................................... .....
Водката може да скара всеки с всички- зависи от изпитото количество!!!
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД