:: Добре дошъл CommonCrawl [Bot] (Бот)
В десетки градове имаше концерти и други празнични прояви
Александър ван дер Белен има руски корени
Москва привика аташето на САЩ по въпросите на отбраната
Стачка и паника са виновни за кризата
Ще гласувате ли на референдума?
Да
Не
Колебая се
Резултати
СТАТИСТИКИ
Общо 265,992,638
Активни 1,062
Страници 67,199
За един ден 621,541
Консулт

Как се променя постоянен адрес

Трябва да си сменя постоянния адрес. Как става това? Необходимо ли е да се сменям и личната си карта? Какви са процедурите?

Калина Стоименова, Плевен"Постоянен адрес" и "настоящ адрес" са понятия, които често се срещат в българските закони. Те имат значение за получаване на призовки, данъчни съобщения, при изваждане на документи за самоличност, при гласуване по време на избори и т.н.

Основните норми и процедури са описани в Закона за гражданската регистрация (ЗГР), обнародван през 1999 г. Според него "адресът е еднозначното описание на мястото, където лицето живее или където то получава кореспонденцията си". Той задължително се състои от името на областта, общината и населеното място, може да включва и наименование на улица - площад, булевард, жилищен комплекс, квартал, номер, вход, етаж, апартамент. В случай че адресът е извън регулацията на населеното място, той се вписва чрез "името на местността от землището му".

Всяко лице е задължено да заяви писмено своя постоянен и настоящ адрес. Новороденото дете се регистрира на адреса на родителите му. Ако те имат различни постоянни адреси, сами избират един от тях за детето си. Ако са с различни настоящи адреси, то този на майката е настоящ и за детето.

Двата адреса имат значение за т.нар. адресна регистрация, която се отразява в регистрите на населението и в Национална база данни "Население". Тя се извършва от общините и кметствата.

Постоянният адрес е в населеното място, с който всеки избира да бъде вписан. Той винаги е на територията на България, за разлика от настоящия, който може и да е в чужбина при определени правила. Постоянният адрес е основен и всяко лице може да има само един такъв. Той се вписва в личната карта. В заявлението за вадене на лична карта или международен паспорт, както и при подаване на данъчна декларация обаче се посочват и двата адреса - постоянен и настоящ.

Важно е да се знае, че всеки собственик или ползвател на жилище може да възрази пред кмета на общината срещу ползването на неговия адрес от трети лица. Тази норма бе вписана в закона през 2004 г. и имаше за цел да спре множеството измами с нарочното посочване на грешни адреси от хора с нечисти намерения.

Постоянният адрес се заявява чрез подаването на заявление от съответното лице до общинската администрация или до службите на МВР по закона за българските документи за самоличност. Заявяването се извършва лично, а по изключение - от упълномощено лице след представяне на нотариално заверено изрично пълномощно. За малолетни и непълнолетни и на поставени под запрещение лица заявяването се извършва от законните им представители.

Ако някой иска или му се налага да смени постоянния си адрес, трябва да подаде специално заявлението в общината или кметството, където лицето избира да бъде вписано в регистрите за населението. Т.е. ако се мести от Варна в София, трябва да отиде в съответния район в столицата, в който ще живее, и да подаде заявление. За целта се плаща по-малко от 2 лв. Когато се променя постоянният адрес, изменението се съобщава чрез Национална база данни "Население" на общината по предходния постоянен адрес на общината, в която е настоящият адрес, и на МВР чрез ЕСГРАОН.

След смяната на постоянния адрес в общината или кметството съответният гражданин трябва да си смени личната карта чрез заявление до паспортните служби на МВР. Държавната такса за лична карта е 10 лв. Личната карта се сменя в едномесечен срок от подаването на заявлението за промяна на постоянния адрес.

Освен постоянен всеки има и настоящ адрес, на който пребивава. Той се заявява чрез подаване на адресна карта до общинската администрация. Това трябва да стане лично и само по изключение (например неподвижен човек) - от упълномощено лице с нотариално пълномощно. За малолетни и непълнолетни и на поставени под запрещение лица заявяването се извършва от законните им представители.

При промяна на настоящия адрес всяко лице е длъжно да заяви това в срок от 30 дни. Адресната карта се подава в общината или кметството, където пребивава лицето. Смяната струва също под 2 лв. Ако някой не заяви промяна в настоящ адрес, а пък живее на друго място повече от 30 дни, го грози глоба от 20 до 200 лв.

Лицата, предоставили подслон в хотел, мотел, почивен дом или друго място за подслон, пък са длъжни да регистрират в специални книги отседналите, като при поискване предоставят данните от тях на органите на местната власт или на МВР.

Непълнолетните, които се обучават в училища в населено място, различно от постоянния и настоящия адрес на родителите, могат лично да подават адресни карти за промяна на настоящия си адрес. В този случай към адресната карта трябва да се приложи уверение от съответното училище, че лицето е записано като ученик.
5
70921
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
5
 Видими 
14 Март 2007 05:34
Проблеми може да има, ако се смени снимката. тогава, освен че ще трябва да се сменя също така и шофьорската, ще трябва да се смени и международния паспорт.
26 Февруари 2008 09:02
Исках да попитам дали трябва да си променя постоянния адрес, при положение, че той е при родителите ми , а аз ще живея и работя в друг град, в който си купих и жилище.Не желя обаче да променям постоянния си адрес.Ще сменя настоящия до 30 дни както е по закон.Въпроса ми е дали ще подлежа на санкция че постоянния ми адрес е не там където живея.
14 Април 2008 11:37
искам да попитам ако двата адреса са ми различни - постоянен и настоящ, то на кой от двата имам право да гласувам
29 Август 2009 12:54
Аз пък нямам собствено жилище и се местя по квартири. Трябва ли всеки път да си сменям постоянния адрес? И ако не е задължително, не е ли в противоречие да се водя на адрес, където собственика е друго лице без родствени връзки.
Не са малобройни и случаите, когато ми се е налагало да се редя на опашки за социално подпомагане и всеки път да си сменям личната карта по постоянен адрес, което си е много тъпо...
30 Декември 2009 15:19
през 2010 ми изтича срока на валидност на личната ми карта, от 2 години живея в София, но нямам адресна регистрация тук (в София), искам да посоча София като постоянен адрес, но съм на квартира. Редно ли е да посоча за постоянен адрес адреса на хазяите ми, какви биха били правните последици от това? Или как да постъпя в този случай?
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД