:: Добре дошъл CommonCrawl [Bot] (Бот)
Бившият кмет на Трън, ударил дете с джипа си - оправдан
СТАТИСТИКИ
Общо 382,019,885
Активни 232
Страници 12,314
За един ден 1,302,066

Между хоремага и европейската елха

Село Труд посреща Коледа с носталгия по прасетата и с надежда за пенсии от 1500 лв.
Собственикът на хоремага Първан Кирков не пропуска информация за ЕС в пресата.
Такова чудо на праисторията, природата, просветата, прогреса и проевропейската идея трудно може да се срещне където и да е на картата на България. Наричано Сгулама от траките, Чирпелий през XVIII в., когато тук е открито първото килийно училище, Климентина през 30-те години на XX в. на името на княгинята - майка на Фердинанд Сакскобургски - днешното с. Труд, Пловдивско, е оптимистичен пример за това как едно село може да е модерно и да привлича младите, но да е със запазени традиции, а жителите му да са напредничави и предприемчиви.

Представете си - прясно ремонтирана сграда на кметството, боядисана в яркочервено, с нова дограма и банкомат на входа. Отпред под декемврийския дъжд плющят знамената на България и на Европейския съюз. На площада пред 77-годишната сграда на читалището се възвисява огромна елха. Край нея трудчани ще посрещнат заедно в новогодишната нощвлизането си в ЕвропаНа стотина метра е църквата от 1865 г., а през две преки - новият малък православен храм, вдигнат преди четири години за нула време с помощта на частни фирми. Съвсем наблизо е една от най-старите български кръчми - „Детелина", строена от прадядото на сегашния кръчмар Първан Кирков през 1893 г. В своеобразното Ганково кафене край кюмбето се събират възрастни хора, нарекли себе си „кръга Мисъл". Те до един са чешити, разочаровани от комунизма и уплашени от европеизма.

Кметът Костадин Кирков е аграрен икономист, врял и кипял в управлението на село Труд. Седял е в кметския стол с известни прекъсвания през 70-те, 80-те, в края на 90-те години, та досега. Не може да се нахвали с „работливите си, напредничави и предприемчиви" съселяни.

Човекът, който най-много критикува кмета, е младежът Минко. Той поддържа специално създадения за Труд сайт, пише новините, рекламира чат канала Trud в iRC, съветва младите хора да бягат от селото и да заминават за Европа.

Инак, не европейски граждани, а само българи постоянно купуват места и строят тук къщи за чудо и приказ. Съвременни архитектурни решения, уютни веранди, балюстради, дворове със зелени морави, басейни и навеси за барбекю, опасани от красиви огради. Само за една година са придошли около стотина нови мераклии за селски живот.

Никой не знае кога точно е възникнало селището, но е известно, чепървите жители са били тракитеСеверозападно, югоизточно и южно от с. Труд са разкрити некрополи - в южния са разкопани 2 римски гробници, зидани с тухли. В едната е намерен погребален инвентар. В северозападния край на селото в местността Бончови храсти е разкопано тракийско светилище и са открити оброчни плочки с изображения на Херос и Аполон. В землището на селото пък са намерени византийски монети от V-VI в.

През XVIII в. вече е имало около стотина къщи - колиби, покрити със слама, и е открито килийно училище. Светското школо е създадено веднага след Освобождението, като заниманията са се водели в къщи или в кръчмите. В момента пак се проектира сграда за ново училище - този път за банково дело и финанси.

От общо 4500 жители на селото 300 деца учат в ОУ „Кирил и Методий", а детската градина събира 100 хлапета.„Пълно село, младо село",радва се кметът. И съответно в Труд има куп занимания за децата, тийнейджърите, че и за техните родители. В читалището „Светлина" кипи самодейна дейност от 1929 г. Сега тук се събират клубове по спортни танци, за автентични и обработени песни, за обичаи, мажоретен състав, детска вокална група, духов оркестър, група за стари градски песни, школи по музика, езици, изобразително изкуство. През първата година на България в ЕС трудчани ще си строят ново читалище и нов площад.

Ентусиазмът явно е заразителен - през последните 10 г. над сто фирми са вложили парите си в бизнес в селото и в нови производствени сгради от двете страни на Карловско шосе, което свързва Труд с Пловдив.

През селото минават магистрални пътища за Бургас, София, Северна България, има добра инфраструктура, от 25 г. е с канализация, около 95% от улиците са асфалтирани, има собствена помпена станция и водопровод. Това го прави привлекателно за инвеститорите. Те пък се отплащат на трудчани с работни места. „В последните две години младите се завръщат, отделно хора с възможности се интересуват от нашите къщи. Дворовете вече се правят не за гледане на стока, а за активна почивка", разяснява кметът Кирков. И си спомня как навремето Тодор Живков на откриването на Централна гара в София казал: „За нас, българите, е характерно едно - като имаме пари, или се развеждаме, или строим." „Е, та и ние така, като се пооправи благосъстоянието на хората, строим - подобриха се жилищата, автопаркът, в Труд имаме над 1000 коли", хвали се Кирков.

Вдигането на стандарта на живот и ранната ориентация на Труд към модела на модерното евросело стават още през 70-те години. Тогава тук животновъдството е било силно развито, хората гледали 1600 свине-майки по договор със свинекомплекса в с. Маноле и имали високи доходи. После, през 90-те, дошъл бумът на ментата, нямало къща, пред която да не се суши етеричномасленото растение - „това даже създаде проблем с улиците, защото са асфалтирани, а бяха заринати с мента", спомня си кметът, но пък се радва, че „каквато и конюнктура да се създаде,нашите хора реагират бързо"Засега се ослушват само собствениците на земи. Едните чакат цената още да скочи, другите, които имат част от общо 39-те хиляди декара земеделска земя, пък чакат да видят какво ще стане след 1 януари. „Все по-малко хора се занимават пряко със земеделие, причината е несигурността в пазара. Ще се стабилизират нещата сега с това субсидиране на земеделието, полагаме усилия да запознаваме хората с възможностите, да ги информираме", казва кметът.

Точно на противоположното мнение е "кръгът „Мисъл", събран на ракийка и лимонада в 113-годишната кръчма „Детелина". „Този Евросъюз почна много да ни плаши. Ние сме хора селяни, занимавам се с животновъдство, имам из двора свине-майки, прасета. Сега разправят, че няма да можем да я гледаме тая стока, трябва да ходим на полето да правим специални ферми. Кой ще се хване с тая работа, аз съм на 69 години, на двете ми деца не им се занимава с това... Ей сега пада изкупната цена на свинете, миналата година беше 2,80-3 лв., сега е 2-2,20 лв. за килограм живо тегло. И се чудим какво да правим - като им кажеш 3 лв., бягат, за по-малко не ни излиза сметката", кахъри се Първан Кирков, собственикът на стария хоремаг.

„Всеки ден чета във вестника за ЕС, и ми казват - по едно прасе, за себе си, и то ако имаш хигиенични условия, инак....Стана бетер ТКЗС-то40 години така си теглехме", потъва в спомени бай Първан. От съседната маса го подкрепя Никола Янев, който чака от Евросъюза пенсия поне 1500 лв. „На целия Пловдив каналите съм изкопал. Сега взимам 150 лв. пенсия, тя... за няколко дни и я няма. Ето, половин лимонада пия!" Зевзекът Атанас Стайков веднага го засича, че няма кой да му даде 1500 лв. пенсия, и разяснява, че не ще и това си е да ходи в Европейския съюз. „Нямам пари, пътни трябва да имаш за там. Къде да влизам, аз тука влизам - в кръчмата".

Бай Димитър е най оптимист от всички: „ЕС няма да ни остави така бе, там има умни хора, защо са ги избрали? Това е голямо семейство, щом хората отиват, отиваме и ние!"

Цялата компания се оживява, когато става дума за Коледа и в частност за свинските погребения. „Ще заколим прасе в събота, приготвил съм едно голямо около 250 кг, че бая деца имам, внуци и правнуци! Ще го заколим, ще напълним луканки, наденици", въодушевява се кръчмарят. Хоремагът ще е отворен и на Коледа, и на Нова година. Колкото и да не вярват на Европа, чичовците от "кръга „Мисъл" обаче са решили да идат на площада до голямата елха, та заедно с другите трудчани да посрещнат новата година...Тогава, половин час преди полунощ, ще се обяви кой стопанин на къща печели наградата в конкурса за най-красива коледна украса. „Идеята е не в наградата, а да се съберем, да създадем настроение, емоция, да направим първи опит да излезем на площада, а и да се поздравим като граждани на Европейския съюз", обяснява кметът Кирков. Много горд с елхата, разказва, че за нея са помогнали фирми, кметството, общината и изобщо - „има едно всеобщо въодушевление, по-различно чувство, ЕС е добро начало - нека покажат посоката, пък ние ще тръгнем."
 "Кръгът "Мисъл" бистри външната и вътрешната политика в кръчма "Детелина".
 Трудчани още се топлят с кюмбета. За сметка на това на 4500 души население се падат 1000 леки коли.
 Старата църква на с. Труд
 Трудчани влагат спестяванията си предимно в нови строежи.
 Кметът с. Труд Костадин Кирков.
 Имотите в с. Труд стават все по-привлекателни за другоселци, но малцина от местните се решават да продават.
 Никола Янев си мечтае за пенсия от 1500 лв.
 Новият храм е изграден за нула време с помощта на местни спонсори.
 Новите къщи в селото нямат нищо общо със селскостопанските постройки от миналото.
 Енергичният червен цвят на кметството отразява духа на трудчани.
 Новото строителство се придържа към най-актуалните архитектурни решения.
 В дворовете отдавна вече не се разхождат кокошки и прасета.
4
8012
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
4
 Видими 
01 Януари 2007 23:25
Гладна кокошка - просо сънува!
06 Януари 2007 21:23
Аз съм младежа Минко.

И май са ви развели, само там където им е най-удобно !
Успех европейци !
06 Януари 2007 21:33
Инициативата за празнество пред читалището беше моя

Пък г-н кметът не знае какво иска да се случи в селото, ама май се е запътил към земеделие Работим за 10 човека от селото, а не за цялото село !
Ето това е г-н Кирков, вкара излишни пари за пътища около селото, които са в полза на известен кръг (малък) разбира се - земеделци !

Европа ?? В село Труд ?? Не и с този кмет !


17 Ноември 2007 09:17
Минко...Минко, пише се "Аз съм младежЪт Минко".Иначе за критики ставаш.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД