:: Добре дошъл CommonCrawl [Bot] (Бот)
Александър ван дер Белен има руски корени
Москва привика аташето на САЩ по въпросите на отбраната
Стачка и паника са виновни за кризата
Похвално слово за българското слово
Ще гласувате ли на референдума?
Да
Не
Колебая се
Резултати
СТАТИСТИКИ
Общо 265,968,454
Активни 813
Страници 43,015
За един ден 621,541
Зависимост

Еднократна доза закони

Депутатите гласуваха глоба вместо затвор за цигара марихуана, но не решиха нито един сериозен проблем, свързан с употребата на дрога.
снимка: Борислав Николов
Усилията на полицията не са достатъчни, защото през България минават много канали за трафик на наркотици.
---Хроника---

2000 г. - Мнозинството от СДС вкарва в чл. 354 а, ал. 3 от НК прословутия текст, който гласи: "Не се наказва лице, което е зависимо от наркотични вещества или техни аналози, ако количеството, което придобива, съхранява, държи или пренася, е в размери, сочещи, че то е предназначено за еднократна употреба".

2002 г. - По настояване на тогавашния главен секретар на МВР ген. Бойко Борисов здравният министър Божидар Финков, правосъдният Антон Станков и вътрешният Георги Петканов внасят в Министерския съвет наредба, която определя точните количества от всеки наркотик за еднократна употреба. Документът не е приет от МС.

2003 г. - Шефът на ПГ на НДСВ Пламен Панайотов и депутатите от Новото време внасят проект за отмяна на еднократната доза.

2004 г. - Еднократната доза е отменена и притежаване на каквото и да е количество наркотик отново се наказва с от 10 до 15 г. затвор и глоба от 100 до 200 хил. лв.

2006 г. - Еднократната доза е върната. Притежаването се наказва с глоба до 1000 лв.

---В поредните промени в Наказателния кодекс отново т.нар. "еднократна доза" - притежанието на малко количество наркотици за лична употреба, отново е легализирана. По този спорен въпрос законодателят се люшкаше между двете крайности през последните шест години. През последните две години например притежанието на каквато и да е доза наркотици беше престъпление и се наказваше с до 15 години затвор. Сега ще се наказва с глоба до 1000 лв. Еднократната доза обаче няма да е вписана изрично в закона. Вместо това депутатите записаха, че глобата ще се налага в "маловажни случаи". Така съдът сам ще преценява кога става дума за еднократна доза и кога - за няколко дози, вероятно приготвени с цел продажба. Този вариант е може би най-адекватният въвеждан до момента. Тийнейджърът, сгащен с цигара марихуана, няма да бъде съден, а пласьорите няма да могат да използват вратичката в закона, като обясняват, че държат килограм марихуана за лично ползване. Същевременно драстично се завишават наказанията за производители и разпространители. Въпреки ожесточения дебат и многото аргументи "за" и "против" еднократната доза през годините стана ясно, чене това е основният проблемВъвеждането й улесни дилърите да печелят делата си, премахването й обаче послужи само за статистиката, която набъбна най-вече с осъдени за малки количества марихуана.

Промените в НК отново оставиха на произвола на съдбата най-засегнатите - наркозависимите и техните близки. Навсякъде в Европейския съюз зависимостта от наркотици е призната за болест и наркоманите се лекуват. У нас това нито е записано изрично в законодателството, нито лечението е подсигурено с достатъчно средства. Лечението на наркозависимите може да спаси не само тях самите, а да започне реално да решава проблемите. Ако не бъдат лекувани, наркоманите обикновено възпроизвеждат проблема. Често те тласкат своите приятели по пътя на дрогата, продават наркотици, крадат. Затова неправителствени организации, специализирани в борбата с дрогата, поискаха промени в НК, които да отделят специално внимание на проблема.

Между първото и второто четене на тазгодишните изменения в кодекса независимата депутатка Мария Капон събра депутатите юристи от всички парламентарни групи на среща с организации на родителите на деца наркомани. Повечето парламентаристи изслушаха с широко отворени очи разказите и данните, които препатилите майки им поднесоха. Родителите представиха и проект за исканите от тях изменения в НК, изготвен от юристи, специализирали се в делата на наркозависими. Някои депутати откровено признаха, ченямат никакво отношение по проблема,но всички вкупом обещаха да разгледат проекта и да включат някои от предложенията в закона. Капон заедно с Мая Манолова от БСП и Яни Янев от НДСВ действително внесе някои от предложенията и се опита да ги защити пред колегите си. Въпреки това от 14 предложения на родителските организации, изготвени от експерти по дела на наркозависими, парламентът прие изцяло само едно!

Организациите поискаха чрез закона да се въведе задължително лечение до две години за всички осъдени наркомани, което да се извършва на специално обособени места в затворите, специализирани клиники или комуни. В сега действащия закон има такава опция, но мярката се налага по преценка на съда. Сред останалите искания бяха да се взима предвид, когато престъплението е извършено поради наркотична зависимост, както и че абстиненцията определя поведението и тласка към нарушаване на закона. В НК все пак за пръв път влезедефиниция за наркоман -лице, което изпитва непреодолимо влечение към дрогата. Зависимостта ще се доказва с експертиза. Депутатите се побояха, че предлаганите формулировки ще затруднят работата на съдилищата и че няма достатъчно ресурс за лечение на всички осъдени наркозависими. Затова парламентът реши да остави всичко постарому, като за сплашване само завиши присъдите.

Българският парламент така и не можа да намери баланс, отговарящ на родната ни действителност. Вместо това депутатите предпочитат да угаждат на общественото мнение, когато почувстват застрашен рейтинга си. България не е нито Холандия, където можеш да спокойно да пушиш марихуана в кафенето, нито е арабска страна, в която има смъртно наказание за употребата на наркотици. У нас наркобосовете с прякори не се плашат от присъди, защото законът не ги лови. Очевидно е, че проблемът трябва да започне да се решава отдолу нагоре. Наркоманите няма къде да се лекуват. Остава им само да крадат на дребно, да разоряват родителите си, които пък се надяват, че държавата ще обърне внимание на проблема.

От приемането си през 1968 г. до сега Наказателният кодекс е изменян повече от 50 пъти. Добри или лоши, последните поправки трябва да останат в сила, за да започнат да дават ефекта, който целят. Дали обаче след година-две управляващите отново няма да приемат поредна доза закони-еднодневки? Защо ли няма поне глоба за това?КАРЕТА

Какво поискаха родителите- Задължително лечение за всеки осъден наркозависим до 2 години

- Специално обособени места към затворите за лечение на лица, зависими от наркотични вещества

- Медицински грижи за наркозависимите в затворите

- Включване на лечението от наркозависимост като пробационна мярка

- Съдът да взема предвид, когато престъплението е извършено от лице поради наркотична зависимост

- Дефиниция за наркозависим, която обяснява, че зависимостта определя поведението и тласка към нарушаване на закона

---

Какво промениха депутатите- Дефиниция за наркозависим, която казва, че влечението към дрогата е непреодолимо

- 2 до 8 години затвор и глоба от 5 до 20 хил. лв. за придобиване или разпространение на високорискови наркотични вещества и между 1 и 6 години затвор и глоба от 2 до 10 хил. лв. за търговия с рискови наркотични вещества

- За открити големи количества дрога - от 3 до 12 години затвор и глоба от 10 до 50 хил. лв.

- За съоръжения или материали за производство - от 5 до 15 години и глоба от 20 до 100 хил. лв.

- Глоба до 1000 лв. за маловажни случаи
Снимка: Борислав Николов
Почти всеки наркоман мечтае да се откаже от дрогата.
СНИМКИ:АРХИВ "СЕГА"
За цигара марихуана ще се глобява с 1000 лв.
9
5471
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
9
 Видими 
04 Септември 2006 00:17
Видно е по доволните мутри на овластените прасета и свинки, че властта е най-големият наркотик. Предлагам наказанието да е от 100 до 200 млн. евро само за еднократно пребиваване. И/или доживотно лишаване от право за последващо пребиваване/упражняване. Познайте какво ще изберат...
04 Септември 2006 03:33
Ако влечението към дрогата е "непреодолимо", това означава че този, когото го влече, е невменяем. Прочее, от кога невменяемите ги пращат в затвора вместо да ги лекуват в лудницата?!
04 Септември 2006 07:32
Тук се прокарва тезата, че обществото трябва да плаща за родителските грешки при възпитанието на поколението или за неговото отсъствие.Единствената правилна мярка е, да се удари пазара, т.е. масовите потребители.Стара истина е , че когато има пазар, винаги се намира продавач, пазара не търпи вакуум.
Затова беше правилно да има затвор за една цигара.
Проблема тук е , че децата на тези които приемат законите, масово се друсат.Поне в Пловдив в елитната някога английска гимназия, кедето сега повечето деца са от заможни семейства, употребяващите дрога са най-много.
А сега татенцето ще плати глобата за цигарката, и утре, когато детенцето вече се е превърнало в закоравяло наркоманище без вени, ние ще му плащаме за специалните грижи.
04 Септември 2006 11:14
Абе, аз не мога да разбера какво пречи да се запише в закона колко грама са еднократна доза марихуана, еднократна доза хероин, еднократна доза кока и т.н. И туйто.
04 Септември 2006 12:12
Руританец, ами ако е с 0, 0001 гр. над законоустановения минимум?
Еднократната доза е индивидуална, все пак.
04 Септември 2006 15:58
Herr Vasko, личи си, че не си изпитал от "радостта" да бъдеш родител на наркозависим и благодари на Бога за това. Нито един родител не внася и разпостранява наркотици та да го виниш, че 12 годишното му дете е станало зависимо докато се усетят, но за сметка на това усещат цялата геноцидна и перфидна гадост на държавата България, тогава когато сами и въпреки държавата започнат да се борят за ЖИВОТА на детето си.Остави елитните миниобщества-дрогата при тях беше еталон от живково време, та продължава и до сега, но не беше така масово както е сега. Когато те привикат на разпит за малолетното ти дете и дознателят, младши полицай някакъв, окичен със злата е натоварен да въздава справедливост, тогава може би ще ти светне откъде идва проблема а родителите, Васко са най-жестоко наказаните невинни, поругавани от власт и институции, печелещи от дрогата.Не ми се пише повече............
04 Септември 2006 17:48
ИСКАМЕ ПРЕМАХВАНЕ НА ДАНЪК ОБЩ ДОХОД! "НЕ" НА ДАНЪКА ВЪРХУ ТРУДА! Правото на труд на всеки свободен човек е гарантирано от конституцията и е неприкосновено. Никой няма право да ни налага данък труд.
04 Септември 2006 19:24
Това е поредният механизъм мафиотския заговор за доене на редовите граждани.
Тези които вземат решенията не се интересуват как да решат проблема, а само как да захранят мафиотската машина с приходи.
Например.
Разпостранителите, които са обществено известни, си работят кротко и необезпокоявани, и си снасят на когото трябва. Те са на далавера, ако повече деца се зарибят.
Когото хванат с дрога - са застрашени с безумни наказания, така че и те ще снасят на когото трябва (и тук интерес да има повече деца зарибени).
За кварталните отговорници - наказание, че на тяхна територия се продава дрога - няма. За закона раздаващ шамарите те не съществутват. Разбира се, те познават пласьорите, но не ги пипат. Излиза, че полицията също има интерес да се зарибяват повече деца.
Е, а кой от институциите ще прави нещо срещу наркоманията?
Само родителите?
Сами - срещу и въпреки ""тяхната"" държава?
04 Септември 2006 20:27
Саси, имам син на 17 години, и съпруга която се занимава с наркомани служебно.И съм наясно с нещата.И съм наясно, че семейното възпитание е най-важното условие, децата да растат здрави.Защото моя син съм сме го възпитали на правилното отношение към алкохола, цигарите, дрогата и чалгата.И тойсе движи в съответната среда.Нетърпимост трябва да се насажда, всеки компромис с хората от твоята среда може да е фатален.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД